Featured By: Yanie Baharom April 21, 2020 @ 12:00pm

Ketahui 5 jenis emosi yang meninggalkan kesan buruk pada kulit

Individu yang mempunyai perwatakan suka ketawa, ceria atau selalu disebut happy go lucky, sering dikaitkan dengan wajah awet muda.

Apa kaitan sifat ceria dengan rangsangan kulit wajah?

Satu contoh, biasa tak dengar kenyataan ini:

“Amboi, bukan main berseri kau ya sejak bercinta ni”.

“Liza, sudah-sudahlah tu jangan sedih, pucat dah muka kau aku tengok”.

Menerusi contoh yang diberi, jelas menunjukkan perubahan emosi memberi kesan pada reaksi kulit.

Hal ini turut dirungkai pakar perubatan dari University Of California Irvine, Amerika Syarikat, Lee Berk dan kumpulan penyelidiknya yang mendapati perubahan ‘mood’ seseorang itu akan memberi kesan pada sistem imun dalam tubuh untuk melawan penyakit.

Ketahui 5 jenis emosi yang meninggalkan kesan buruk pada perubahan kulit.

1. Stres

Foto: Artitout

Dalam pelbagai lapisan emosi, stres atau tekanan adalah musuh terbesar terhadap kesihatan kulit seseorang. Stres boleh menyebabkan kita kelihatan jauh lebih tua daripada usia sebenar. Hal berkenaan disebabkan jumlah rangsangan hormon kortisol (stres) yang merebak pada saat stres.

Hormon kortisol yang merembes bebas ke segenap organ, memaksa pembuluh darah
untuk bekerja dalam tekanan dan lebih pantas berbanding kemampuannya. Stres juga membuatkan anda cepat berasa lapar dan nafsu makan melonjak!

Keghairahan makan apa saja tatkala stres boleh menjejaskan kulit wajah misalnya mengalami masalah kulit berminyak dan berjerawat.

2. Marah

Sering dibelenggu emosi marah dapat membuat kulit lebih cepat berkedut. Kemarahan membuat otot-otot wajah menjadi tegang dan berubah menjadi kedutan.

Ketika seseorang marah, hormon kortisol merembes dan menghambat prongeluaran kolagen, iaitu unsur penting dalam penyembuhan kulit. Proses pengilangan kolagen yang perlahan menyebabkan kulit lebih cepat menjadi kedut.

3. Kesedihan

Foto: The List

Kesedihan adalah satu perasaan yang sakit untuk ditanggung. Kesedihan yang kerap dialami sehingga menimbulkan tekanan dapat menyebabkan kedutan wajah.

Kajian mendapati bahawa ekspresi wajah memberikan efek yang kuat pada kulit. Menerusi kajian yang dibukukan dalam Journal of Psychiatric Research, pesakit tekanan perasaan atau tekanan jiwa tidak berjaya diubati dengan ubat antikemurungan mahupun suntikan botox untuk mencegah kedutan wajah.

Hormon-hormon penyebab tekanan dapat mempengaruhi tidur, menyebabkan mata bengkak dan kulit kusam.

4. Malu

Foto: Medium

Rasa malu adalah isyarat yang bergerak dari otak ke kulit, ketika saraf deria neuropeptida pada kulit menerima pesanan yang menyebabkan seseorang tersipu malu.

Sistem saraf simpatik ini dapat menyebabkan kulit seseorang yang malu bertukar kemerahan.

Menurut National Rosacea Society, perubahan itu berlaku kerana kilang pembuluh darah yang dikenali sebagai rosacea membengkak.

5. Takut

Foto: Freepik

Ketika seseorang berasa terancam atau ketakutan, otak akan memberi isyarat pada kelenjar supaya merembes epinefrin atau yang lebih dikenali sebagai adrenalin.

Apabila ini berlaku, degupan jantung akan bergerak pantas, malah darah yang mengalir ke otot berlaku dengan lebih cepat.

Bahan kimia yang dilepaskan ketika seseorang sedang ketakutan akan menyebabkan kulit kelihatan pucat dan kusam.

Rumusan daripada perkongsian ini, kurangkan stres tapi banyakkan bertenang dan ketawa kerana membantu anda memperoleh kulit yang sihat dan awet muda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 9 Jan 2019

This is the best day to take leave from work, and no, it’s not Friday

Use this tip if you care enough for your mental health.

Featured Tue, 3 Sep 2019

Berhenti membawa beg tangan berat!

Jika anda tahu kesannya, sila tukar beg tangan kecil sahaja!

Featured Wed, 21 Jul 2021

Beri Kebenaran Kilang Beroperasi Jika 80 Peratus Pekerja Lengkap Dos Kedua

Kerajaan sedang mengkaji untuk memberi kelonggaran kepada syarikat atau kilang yang 80 peratus pekerjanya sudah melengkapkan dua dos suntikan vaksin untuk beroperasi semula. Menurut Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob,  perkara itu masih […]

Featured Wed, 18 Jul 2018

Tukar Imej Tudung, YB Nurul Izzah Dipuji Netizen!

Memang comel imej terbaharu YB Nurul Izzah ini!

Oh Lawa Tue, 26 Feb 2019

Evolusi gaya rambut dan solekan Lady Gaga dari dulu hingga sekarang

Beliau bukan saja berani, tetapi bijak mencuba gaya yang luar biasa.

Featured Wed, 11 Mar 2020

Ustaz Don Daniyal kongsi cara rawatan penyakit mental mengikut Islam

Forum Mini Kesihatan Mental, inisiatif yang bagus anjuran SofeaRose

Featured Fri, 28 Feb 2020

Set kembara Tanamera mudahkan wanita bermusafir

Semua kelengkapan kecantikan disediakan

Featured Fri, 25 Jun 2021

Sering Terima Cadangan Perlanjutan Program i-Sinar & i-Lestari, Kerajaan Cuba Cari Penyelesaian – Tengku Zafrul

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz Tengku Abdul Aziz memberitahu kerajaan telah menerima pelbagai cadangan termasuk pelaksanaan i-Sinar 2.0 dan i-Lestari. Menerusi laman Facebooknya, beliau menjelaskan telah mengambil kira pelbagai cadangan dan permintaan oleh […]

Featured Tue, 15 May 2018

Adoi! Umur Baru 25 Tahun Tapi Rambut Dah Beruban. Makan 7 Jenis Makanan Ini Untuk Atasinya

Kalau tak nak rambut beruban pada usia muda, anda boleh amalkan makan 7 jenis makanan ini.

| Live TV