Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Yanie Baharom April 21, 2020 @ 12:00pm

Ketahui 5 jenis emosi yang meninggalkan kesan buruk pada kulit

Individu yang mempunyai perwatakan suka ketawa, ceria atau selalu disebut happy go lucky, sering dikaitkan dengan wajah awet muda.

Apa kaitan sifat ceria dengan rangsangan kulit wajah?

Satu contoh, biasa tak dengar kenyataan ini:

“Amboi, bukan main berseri kau ya sejak bercinta ni”.

“Liza, sudah-sudahlah tu jangan sedih, pucat dah muka kau aku tengok”.

Menerusi contoh yang diberi, jelas menunjukkan perubahan emosi memberi kesan pada reaksi kulit.

Hal ini turut dirungkai pakar perubatan dari University Of California Irvine, Amerika Syarikat, Lee Berk dan kumpulan penyelidiknya yang mendapati perubahan ‘mood’ seseorang itu akan memberi kesan pada sistem imun dalam tubuh untuk melawan penyakit.

Ketahui 5 jenis emosi yang meninggalkan kesan buruk pada perubahan kulit.

1. Stres

Foto: Artitout

Dalam pelbagai lapisan emosi, stres atau tekanan adalah musuh terbesar terhadap kesihatan kulit seseorang. Stres boleh menyebabkan kita kelihatan jauh lebih tua daripada usia sebenar. Hal berkenaan disebabkan jumlah rangsangan hormon kortisol (stres) yang merebak pada saat stres.

Hormon kortisol yang merembes bebas ke segenap organ, memaksa pembuluh darah
untuk bekerja dalam tekanan dan lebih pantas berbanding kemampuannya. Stres juga membuatkan anda cepat berasa lapar dan nafsu makan melonjak!

Keghairahan makan apa saja tatkala stres boleh menjejaskan kulit wajah misalnya mengalami masalah kulit berminyak dan berjerawat.

2. Marah

Sering dibelenggu emosi marah dapat membuat kulit lebih cepat berkedut. Kemarahan membuat otot-otot wajah menjadi tegang dan berubah menjadi kedutan.

Ketika seseorang marah, hormon kortisol merembes dan menghambat prongeluaran kolagen, iaitu unsur penting dalam penyembuhan kulit. Proses pengilangan kolagen yang perlahan menyebabkan kulit lebih cepat menjadi kedut.

3. Kesedihan

Foto: The List

Kesedihan adalah satu perasaan yang sakit untuk ditanggung. Kesedihan yang kerap dialami sehingga menimbulkan tekanan dapat menyebabkan kedutan wajah.

Kajian mendapati bahawa ekspresi wajah memberikan efek yang kuat pada kulit. Menerusi kajian yang dibukukan dalam Journal of Psychiatric Research, pesakit tekanan perasaan atau tekanan jiwa tidak berjaya diubati dengan ubat antikemurungan mahupun suntikan botox untuk mencegah kedutan wajah.

Hormon-hormon penyebab tekanan dapat mempengaruhi tidur, menyebabkan mata bengkak dan kulit kusam.

4. Malu

Foto: Medium

Rasa malu adalah isyarat yang bergerak dari otak ke kulit, ketika saraf deria neuropeptida pada kulit menerima pesanan yang menyebabkan seseorang tersipu malu.

Sistem saraf simpatik ini dapat menyebabkan kulit seseorang yang malu bertukar kemerahan.

Menurut National Rosacea Society, perubahan itu berlaku kerana kilang pembuluh darah yang dikenali sebagai rosacea membengkak.

5. Takut

Foto: Freepik

Ketika seseorang berasa terancam atau ketakutan, otak akan memberi isyarat pada kelenjar supaya merembes epinefrin atau yang lebih dikenali sebagai adrenalin.

Apabila ini berlaku, degupan jantung akan bergerak pantas, malah darah yang mengalir ke otot berlaku dengan lebih cepat.

Bahan kimia yang dilepaskan ketika seseorang sedang ketakutan akan menyebabkan kulit kelihatan pucat dan kusam.

Rumusan daripada perkongsian ini, kurangkan stres tapi banyakkan bertenang dan ketawa kerana membantu anda memperoleh kulit yang sihat dan awet muda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 7 Jan 2019

3 Genius Decorating Ideas For The Perfect Baby Shower

Not only are they cute, some of them can be eaten!

Featured Fri, 9 Apr 2021

“Saya Dengan Seikhlas Hati… ” – Permohonan Maaf Neelofa Secara Terbuka Isu Langgar SOP

Setelah kontroversi pelanggaran SOP melibatkan isu perkahwinan dan rentas negeri yang tular di media sosial, selebriti terkenal, Noor Neelofa hari ini tampil mengemukakan permohonan maaf kepada orang ramai. Menerusi kiriman video yang di hantar kepada […]

Featured Wed, 1 Aug 2018

13 Foto Ini Menunjukkan Sejauh Mana Wanita Sanggup Pergi Untuk Nampak Perfect

Pelik betul produk-produk yang digunakan! Tak tahulah efektif atau tidak.

Oh Lawa Fri, 28 Sep 2018
Featured Thu, 4 Oct 2018

Meet Malaysia’s New Beat! – Atur Strategi Dan Perancangan Kreatif Senjata Untuk Kekal Relevan!

Ketiga-tiga mereka bakal bersaing dipentas Anugerah Bintang Popular Berita Harian 31 (ABPBH31) bertemakan Infiniti pada 7 Oktober ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC)

Featured Wed, 8 Apr 2020
Oh Lawa Mon, 23 Apr 2018

10 Busana Hamil Bintang Hollywood Bakal Dikenang Sepanjang Zaman

Busana anggun berona nude cukup romantik yang disarung oleh aktres terkenal Keira Knightley sewaktu dia melangkah ke karpet merah Oscar 2015, sehingga kini masih diingati. Ketika itu dia sarat mengandung enam bulan dan busanannya mendapat sentuhan daripada Valentino Couture.

Featured Wed, 27 May 2020
Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Givenchy tampilkan beg galas yang dihiasi riben gergasi di Minggu Fesyen Paris

Anda berani bergaya dengannya ketika berjalan-jalan di pusat beli-belah?

Featured Wed, 30 Oct 2019

| Live TV