Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
familuv By: Yanie Baharom April 2, 2020 @ 4:00pm

Kreatif dan baik hati, ketahui kelebihan anak-anak autisme yang jarang disingkap

Ramai yang mungkin terlupa hari ini adalah Hari Kesedaran Autisme Sedunia, yang disambut setiap kali menjelang 2 April.

Tiada hebahan yang rancak mengenai sambutan ini bukan bererti golongan itu dipinggirkan, sebaliknya dalam situasi ketika ini fokus utama masyarakat seluruh dunia adalah bagaimana memerangi pandemik COVID-19.

Apapun selamat menyambut Hari Kesedaran Autisme Sedunia, Hijab & Heels ucapkan kepada penghidap autisme di seluruh dunia terutama di Malaysia.

Penulis masih ingat tahun lalu bersempena hari istimewa ini, Hijab & Heels pernah menampilkan dua gadis autistik yang sangat berbakat besar, Wan Jamila Wan Shaiful Bahri, 17, dan Norshuhadah Salleh, 21.

Wan Jamila yang mempunyai bakat melukis, sudah banyak melakar kejayaan di dalam dan luar negara. Pada Sambutan Hari Kebangsaan 2019, lukisannya terpahat pada Arca Putrajaya yang berada di tengah-tengah Dataran Putra. Ia satu pencapaian yang sangat luar biasa!

PUTRAJAYA 26 AUGUST 2019. Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Datuk Dr Aminuddin Hassim dan pelukis, Wan Jamila Wan Shaiful Bahri, 17 bergambar bersama hasil lukisannya yang ditampal di arca Putrajaya selepas sidang media di Putrajaya. NSTP/MOHD FADLI HAMZAH

Untuk pengetahuan umum, masyarakat sering mengaitkan autisme dengan kekurangan dan kelemahan individu terhadap persekitaran atau pergaulan.

Atas alasan interaksi sosial, ibu bapa sering mengasingkan anak autistik daripada masyarakat.

Tahukah anda bahawa ramai tokoh hebat seperti Albert Einstein, Sir Isaac Newton (pakar teori graviti) dan Michelangelo (pelukis terkenal) ialah penghidap autisme?

Kanak-kanak autistik ini sebenarnya boleh menjadi insan yang hebat sekiranya mereka mendapat bimbingan yang betul tanpa skeptikal dan prejudis masyarakat, termasuk ibu bapa.

Selami kelebihan yang mereka ada dan teruskan membaca artikel ini.

1. Daya kreativiti yang sangat tinggi

Satu kajian yang dilakukan terhadap 312 individu di United Kingdom mendapati 75 daripada mereka adalah penghidap autisme. Mereka didapati mempunyai daya kreativiti dan ketelitian dalam melakukan sesuatu perkara adalah lebih baik.

Mereka juga mempunyai imaginasi yang luar biasa dan mampu menghasilkan sesuatu yang tidak diduga.

Foto: Muhammad Muctar

2. Kemampuan visual yang lebih baik

Penghidap autisme mempunyai daya visual yang sangat baik dan mampu mengingat sesuatu perkara yang dilihat oleh mereka.

Kajian mendapati apabila kanak-kanak autistik berinteraksi secara visual, informasi visual yang terserap ke dalam fikiran mereka akan berkembang. Daya pemfokusan mereka juga jauh lebih tinggi daripada kanak-kanak biasa.

3. Saiz otak anak autisme lebih besar

Dalam siri kajian yang dijalankan institusi NIH-UCSD School of Medicine di California, mendapati jumlah sel saraf korteks prafrontal kanak-kanak autistik adalah abnormal.

Ini adalah kerana saiz otak penghidap autisme adalah lebih besar berbanding kanak-kanak biasa dan dikatakan juga mereka memiliki sel saraf pada bahagian otak 79 peratus lebih banyak.

4. IQ lebih cerdas

Jangan sesekali memandang rendah kepada kanak-kanak autistik. Mereka sebenarnya mempunyai daya pemikiran yang lebih pantas dan cekap.

Mereka mungkin tidak suka menunjukkan kelebihan ini kepada masyarakat, tetapi apabila bersendirian mereka mampu menyelesaikan beberapa persoalan yang memerlukan daya pemikiran yang tinggi.

Foto: Otsimo

5. Baik hati

Apa yang sangat menarik untuk diketahui mengenai penghidap autisme, mereka sangat berdikari secara dalaman, tidak suka dimanja dan kurang selesa apabila dibelai.

Mereka tidak punya perasaan cemburu jika ibu bapa memanjakan adik-beradik yang lain lebih daripada mereka. Oleh kerana itu, Allah SWT menjanjikan syurga buat mereka.

Foto: Pop Sugar

Semoga perkongsian ini dapat menjadikan kita masyarakat yang lebih prihatin!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 14 Mar 2021
Eat Travel Tue, 21 Apr 2020

Resipi badak berendam unik Catrionna Brian Ross

Pupuk minat anak hargai kuih tradisional

familuv Wed, 8 Apr 2020
Featured Sat, 6 Jun 2020

Rebut Peluang Menangi Wang Tunai Sebanyak RM150K Dengan E-Sukan Kampus!

Jangan ketinggalan rebut hadiah wang tunai rm150k!

Featured Sun, 21 Mar 2021

Bila Boleh Rentas Negeri? Ini 6 Faktor Penilaian Risiko Oleh KKM

Bulan Ramadan dan Syawal bakal menjelang tiba dan pastinya ramai yang tidak sabar untuk pulang ke kampung halaman. Walaupun sekatan rentas negeri masih belum dibenarkan di antara kawasan hijau, namun adalah tidak mustahil untuk orang […]

Featured Sun, 13 May 2018

Ucapan Selebriti Buat Ibu Tersayang Sempena Hari Ibu. Awww…So Sweet

Selebriti tanah air juga tidak melepaskan peluang untuk menzahirkan penghargaan serta menunjukkan tanda kasih sayang mereka kepada wanita yang melahirkan mereka di muka bumi ini. 

Featured Sun, 4 Aug 2019

Tip bergaya buat mereka yang ‘plus size,’ memang cun habis!

Tiada lagi alasan untuk tidak cantik selepas ini

Featured Fri, 12 Jun 2020
familuv Mon, 8 Oct 2018
Featured Thu, 18 Mar 2021

| Live TV