Featured By: Nani Ramlee March 12, 2020 @ 8:43am

Pipi bulat dan tembam macam pau? Jom buat senaman kuruskan muka ini

Memiliki bentuk muka dan pipi kurus serta runcing menjadi dambaan setiap wanita. Tidak dinafikan, ada juga segelintir yang begitu taksub untuk mengecilkan muka sehingga sanggup melakukan pembedahan plastik.

senaman muka kurus dan pipi tembam

Kredit gambar: iDiva

Jangan membazir wang kerana selain badan, wajah juga mempunyai teknik senaman tertentu yang boleh dilakukan untuk mendapatkan muka yang kurus dan runcing. Jom lakukan sahaja teknik dan senaman mudah dan berkesan ini.

1. Jika sebelum ini kita selalu fikir belon hanya untuk kanak-kanak, tapi selepas ini kita pasti menukar persepsi berkenaan. Ambil belon dan tiup sehingga kembang dan kemudian kempiskan serta tiup lagi.

senaman muka kurus dan pipi tembam

Kredit gambar: US News Health

2. Mengunyah gula-gula getah adalah senaman yang sering dilakukan untuk meniruskan bentuk muka. Lakukan rutin ini selama 20 minit setiap dua kali sehari. Tapi, pilihlah gula-gula getah tanpa gula.

3. Praktis menyebut huruf A E I O U setiap pagi dan malam sebanyak 40 kali. Lakukan secara konsisten untuk melihat hasil yang efektif.

4. Senaman X-O juga antara senaman yang popular untuk memiliki muka yang lebih runcing. Sebut huruf X dan O sehingga membentuk sebuah gerakan membuka dan menutup mulut.

senaman kurus muka

Kredit gambar: Free Malaysia Today

5. Tutup mulut dan kembungkan pipi selama lima minit dan diulangi sebanyak lima kali terbukti sebagai teknik mengecilkan pipi tembam secara alami yang efektif.

6. Berkumur mampu mengecilkan pipi dan muka. Berkumurlah selama seminit setiap dua kali sehari selepas menggosok gigi. Jika tidak gosok gigi, anda juga boleh berpura-pura kumur dengan menggerakkan pipi ke kiri selama 10 saat dan bertukar ke pipi kanan selama 10 saat. Lakukan sebanyak lima kali dan tambahkan kelajuan berkumur itu.

senaman kuruskan muka dan pipi tembam

Kredit gambar: Women.com

7. Kebanyakan selebriti Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.

8. Cara ini mungkin membuatkan orang sekeliling berasa pelik dan menganggap anda gila kerana tersenyum seorang diri. Jangan risau dan malu, anda boleh lakukan teknik senaman ini di rumah atau di tempat yang tiada orang.

senaman muka kurus dan pipi tembam

Kredit gambar: The Hills Dental Spa

Senyum lebar sambil mulut tertutup rapat dan tahan selama 15 saat. Kembali ke wajah asal dan kemudian senyum lebar dengan memperlihatkan gigi selama 15 saat dan ulangi langkah ini berulang kali.

9. Bentukkan bibir seperti huruf O atau muncung itik beberapa saat dan kemudian lepaskan perlahan-lahan serta senyum selebar-lebarnya. Lakukan langkah ini beberapa kali.

senaman muka kurus dan pipi tembam

Kredit gambar: The Brunette Diaries

10. Sedut pipi ke dalam dan buat seperti wajah ikan. Tahan posisi ini selama 15 saat dan ulangi beberapa kali. Teknik yang dipanggil ‘smiling fish’ itu merupakan gerakan senaman wajah yang efektif untuk mengecilkan pipi dan muka.

Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 6 Feb 2018

7 Prinsip Pemakanan Untuk Kekal Langsing

Makanan adalah keperluan bagi setiap individu untuk meneruskan kehidupan. Bagaimanapun pemakanan yang tidak terkawal boleh menyumbang kepada masalah kesihatan seperti diabetes, hipertensi dan juga obesiti.

Featured Thu, 19 Dec 2019

Ambil madu setiap pagi bantu turunkan berat badan? Ini caranya

Kajian UMT bukti madu penawar segala penyakit

Sihat Wed, 20 Jun 2018

Regim Penurunan Berat Badan Anda Tiba-Tiba Tak Menunjukkan Sebarang Progres? Ikuti 5 Tip Ini

Tengah syok enjoy penurunan berat badan, tiba-tiba tak bergerak pula. Memang tension!

Eat Travel Thu, 22 Nov 2018

Teringin Nak Buat Popcorn Chicken? Ini Resipinya

Snek ini enak dimakan, macam popcorn!

Sihat Thu, 5 Mar 2020

Nak gigi anak cantik, ini rutin penjagaannya

Rajin-rajin gosok gigi anak

Featured Wed, 8 Apr 2020
Featured Thu, 1 Aug 2019

Figura Edisi Merdeka, Ogos 2019: Deskripsi Jiwa Merdeka Sarah Hildebrand

Tinggalkan kesedihan, beri fokus untuk perkukuhkan nama.

Featured Fri, 1 Jun 2018

Dinobatkan Sebagai Ratu Cantik Kaamatan, Kemenangan Hosiani Sememangnya Sudah Dijangka

Hosiani sememangnya calon favourite dan sejak awal lagi disebut-sebut mengambil alih gelaran berprestij itu.

Eat Travel Sat, 28 Mar 2020

| Live TV