Featured By: Fadzlena Jafar March 23, 2020 @ 1:54pm

Raja Permaisuri Agong sedia hidangan untuk kakitangan hospital

Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menarik perhatian warganet apabila berkongsi beberapa hantaran dalam laman sosial Instagram baginda, airtangan_tunkuazizah yang menunjukkan baginda menyediakan pelbagai juadah untuk kakitangan hospital.

Tunku Azizah sememangnya terkenal sejak dulu lagi mempunyai kemahiran memasak, malah baginda pernah memasak untuk rakyat di Pahang ketika musibah banjir beberapa tahun lalu.

Kali ini, baginda sekali lagi memanfaatkan bakat memasaknya dengan menyediakan pelbagai juadah yang dihantar bagi membantu kakitangan kesihatan di beberapa hospital.

Menerusi beberapa perkongsian dalam laman sosial miliknya, Tunku Azizah menyediakan pelbagai hidangan enak yang turut menarik perhatian pengikut akaun baginda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hari ini saya masak utk Doctor2 , nurses dan petugas di Hosp Sg Buloh ….. semoga allah swt merahmati san melindungi mereka yg bertugas utk negara ku Malaysia ….

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Dalam perkongsian itu baginda bertitah, sumbangan berkenaan bagi menghargai komitmen setiap kakitangan hospital yang berkorban masa dan tenaga bagi merawat pesakit COVID-19.

“Hanya ini sahaja yang boleh saya lakukan bagi membantu kakitangan kerajaan yang mengorbankan diri mereka. Saya tabik (atas pengorbanan mereka itu). Semoga Allah memberkati mereka dan melindungi mereka daripada jangkitan virus ini,” titah baginda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

the least i could do ….. for the govt servants sacrificing their lifes ….. i salute them …. may allah bless them and defend them from the virus

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Sumbangan baginda itu turut dikongsi beberapa kakitangan kesihatan yang melahirkan kesyukuran dan gembira akan keprihatinan baginda.

Antaranya kakitangan Wad 4B di sebuah hospital yang menunjukkan pek sumbangan Istana Negara dan mengucapkan penghargaan atas sokongan Raja Permaisuri Agong.

Dalam perkongsian pertama, Tunku Azizah yang dibantu petugas Istana Negara menyediakan juadah seperti kari ayam, sayur kobis goreng, telur dadah berinti dan nasi yang disumbangkan untuk kakitangan Hospital Sungai Buloh.

Sehingga hari ini, perkongsian itu mendapat tanda suka (like) sebanyak 43,640 daripada warganet, malah ramai yang memuji keprihatinan baginda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

nasi goreng cheminahsayang dan sambal tumis bilis ….. utk pegawai , doctor dan nurses bertugas corona di CPRC

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Bagi perkongsian seterusnya, baginda berkongsi gambar nasi goreng Cheminahsayang dan sambal tumis ikan bilis yang dihantar kepada kakitangan di Pusat Kesiapsagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Kementerian Kesihatan.

Sejak wabak COVID-19 melanda negara, CPRC antara agensi yang bekerja siang dan malam termasuk sentiasa memberi maklumat terkini kepada rakyat tanpa mengira masa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

sayur jawa , curry telur , ayam goreng kunyit …. for hkl n cprc ……. ya allah ya tuhanku, lindungi lah mereka

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Satu lagi perkongsian Tunku Azizah yang mencuri perhatian warganet apabila baginda menyediakan kari telur, sayur Jawa dan ayam goreng kunyit yang tampak sungguh menyelerakan.

Hidangan berkenaan yang disediakan sendiri oleh baginda dengan dibantu kakitangan Istana Negara disumbangkan kepada warga CPRC dan juga Hospital Kuala Lumpur, pada Ahad.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

choc chips mini cupcakes for hosp …

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Perkongsian terbaharu hari ini, Tunku Azizah menyediakan kek cawan mini cip coklat yang bukan sahaja comel, tetapi tampak sangat menarik.

Semoga sumbangan Tunku Azizah dan Istana Negara itu sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban pekerja hospital.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 13 May 2019

Cara mengqada puasa Ramadan dan membayar fidyah yang ramai keliru  

5 sebab membolehkan seseorang itu dikecualikan daripada berpuasa

Gaya Hidup Thu, 8 Nov 2018

Kasut Kahwin Paling Mahal Bernilai RM5 Juta. Cipta Book Of Records!

Kasut ini dicipta untuk dipakai oleh seseorang!

Featured Fri, 6 Mar 2020

Mahu kening bayi cantik bila besar, ikuti panduan ini

Mudah sahaja, lagipun guna bahan semula jadi

Featured Thu, 19 Aug 2021

Dibenarkan Dine In Di Semua Negeri Mulai Esok Bagi Individu Lengkap Vaksin

Individu lengkap dos suntikan vaksin Covid-19 di negeri Fasa Satu Pelan Pemulihan Negara (PPN) kini dibenarkan menikmati hidangan di restoran dan kedai makan mulai esok. Perdana Menteri sementara, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kebenaran itu […]

Featured Mon, 7 Jun 2021

Putera Harry Dan Meghan Markle Umum Kelahiran Anak Kedua, Lilibet Diana

Selepas mengumumkan berita kehamilan  sembilan bulan lalu, Duke dan Duchess Sussex, Putera Harry dan Meghan Markle hari ini mengumumkan kelahiran anak kedua mereka, seorang bayi perempuan. Pasangan itu menamakan anak kedua mereka sebagai Lilibet “Lili” […]

Featured Thu, 16 Sep 2021

Ini Senarai 5 Lagu Patriotik Yang Membangkitkan Semangat Hari Malaysia!

Bila dengar balik lagu-lagu ni, goosebump lah min!

Featured Mon, 1 Jun 2020
Eat Travel Thu, 21 May 2020

| Live TV