Featured By: Fadzlena Jafar March 23, 2020 @ 1:54pm

Raja Permaisuri Agong sedia hidangan untuk kakitangan hospital

Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menarik perhatian warganet apabila berkongsi beberapa hantaran dalam laman sosial Instagram baginda, airtangan_tunkuazizah yang menunjukkan baginda menyediakan pelbagai juadah untuk kakitangan hospital.

Tunku Azizah sememangnya terkenal sejak dulu lagi mempunyai kemahiran memasak, malah baginda pernah memasak untuk rakyat di Pahang ketika musibah banjir beberapa tahun lalu.

Kali ini, baginda sekali lagi memanfaatkan bakat memasaknya dengan menyediakan pelbagai juadah yang dihantar bagi membantu kakitangan kesihatan di beberapa hospital.

Menerusi beberapa perkongsian dalam laman sosial miliknya, Tunku Azizah menyediakan pelbagai hidangan enak yang turut menarik perhatian pengikut akaun baginda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hari ini saya masak utk Doctor2 , nurses dan petugas di Hosp Sg Buloh ….. semoga allah swt merahmati san melindungi mereka yg bertugas utk negara ku Malaysia ….

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Dalam perkongsian itu baginda bertitah, sumbangan berkenaan bagi menghargai komitmen setiap kakitangan hospital yang berkorban masa dan tenaga bagi merawat pesakit COVID-19.

“Hanya ini sahaja yang boleh saya lakukan bagi membantu kakitangan kerajaan yang mengorbankan diri mereka. Saya tabik (atas pengorbanan mereka itu). Semoga Allah memberkati mereka dan melindungi mereka daripada jangkitan virus ini,” titah baginda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

the least i could do ….. for the govt servants sacrificing their lifes ….. i salute them …. may allah bless them and defend them from the virus

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Sumbangan baginda itu turut dikongsi beberapa kakitangan kesihatan yang melahirkan kesyukuran dan gembira akan keprihatinan baginda.

Antaranya kakitangan Wad 4B di sebuah hospital yang menunjukkan pek sumbangan Istana Negara dan mengucapkan penghargaan atas sokongan Raja Permaisuri Agong.

Dalam perkongsian pertama, Tunku Azizah yang dibantu petugas Istana Negara menyediakan juadah seperti kari ayam, sayur kobis goreng, telur dadah berinti dan nasi yang disumbangkan untuk kakitangan Hospital Sungai Buloh.

Sehingga hari ini, perkongsian itu mendapat tanda suka (like) sebanyak 43,640 daripada warganet, malah ramai yang memuji keprihatinan baginda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

nasi goreng cheminahsayang dan sambal tumis bilis ….. utk pegawai , doctor dan nurses bertugas corona di CPRC

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Bagi perkongsian seterusnya, baginda berkongsi gambar nasi goreng Cheminahsayang dan sambal tumis ikan bilis yang dihantar kepada kakitangan di Pusat Kesiapsagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Kementerian Kesihatan.

Sejak wabak COVID-19 melanda negara, CPRC antara agensi yang bekerja siang dan malam termasuk sentiasa memberi maklumat terkini kepada rakyat tanpa mengira masa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

sayur jawa , curry telur , ayam goreng kunyit …. for hkl n cprc ……. ya allah ya tuhanku, lindungi lah mereka

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Satu lagi perkongsian Tunku Azizah yang mencuri perhatian warganet apabila baginda menyediakan kari telur, sayur Jawa dan ayam goreng kunyit yang tampak sungguh menyelerakan.

Hidangan berkenaan yang disediakan sendiri oleh baginda dengan dibantu kakitangan Istana Negara disumbangkan kepada warga CPRC dan juga Hospital Kuala Lumpur, pada Ahad.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

choc chips mini cupcakes for hosp …

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Perkongsian terbaharu hari ini, Tunku Azizah menyediakan kek cawan mini cip coklat yang bukan sahaja comel, tetapi tampak sangat menarik.

Semoga sumbangan Tunku Azizah dan Istana Negara itu sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban pekerja hospital.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 29 Jun 2020
Featured Tue, 8 Oct 2019
Gaya Hidup Mon, 3 Jun 2019
Featured Mon, 24 Feb 2020
Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Untuk Wanita Berumur 30-An, Jangan Abaikan 5 Perkara Ini Kalau Nak Cantik

Sedar tak sedar, usia sudah masuk angka 30. Wah pantasnya masa berlalu pergi! Bagi sesetengah wanita, usia 30 tahun boleh dikatakan sebagai waktu puncak , punya karier yang stabil serta keluarga sendiri. Kehidupan pun sudah […]

Featured Sat, 21 Aug 2021
Featured Fri, 23 Apr 2021

Pemeriksaan Terhadap Pelajar Datang Bulan Di Sekolah Tidak Sepatutnya Berlaku – Rina Harun

Susulan berita yang tular di laman sosial mengenai sebuah sekolah yang melakukan pemeriksaan datang bulan terhadap pelajarnya, malah mereka mendakwa turut diminta membuka pakaian dalam bagi membuktikan mereka sedang dalam haid dan tidak boleh berpuasa. […]

Featured Wed, 13 May 2020
Gaya Hidup Thu, 5 Jul 2018

| Live TV