Gaya Hidup By: Yanie Baharom March 6, 2018 @ 12:17pm

Bukan Seperti Typical Kafe Yang Lain, Kafe Lads & Lassies Beri Anda Sejuta Kelainan!

Melangkah masuk ke Lads & Lassies, sepertinya berada dalam kebanyakan kafe di Eropah. Suasana ‘laid back’, berlatarkan seleksi irama popular  lagu-lagu Barat era 90-an, terasa tenang.

Kafe dua tingkat terdapat salon rambut di aras atas itu, turut terdapat sudut bacaan.  Naskah seperti novel dan biografi membabitkan tokoh-tokoh dunia selain tulisan mengenai penyiasatan dan perundangan, memenuhi rak-rak buku.

Shereena Mohamed Saini, 37, graduan Jurusan Undang Undang dan Komunikasi Massa  dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), mengusahakan kafe itu bersama adik lelaki bongsunya, Mohamed Danial Saini, 29.

 

 

Mula beroperasi pada 31 Januari yang lalu, ambience kafe terilham dari memori saat berkunjung ke Amsterdam, turut mempengaruhi hidangan yang melatari menu Lads & Lassies.

“Konsep yang diketengahkan, sebenarnya menjurus masakan di rumah. Apabila pelanggan menikmati hidangan disini mengingatkan mereka pada keselesaan suasana di rumah dan tidak terikat dengan keadaan di restoran,” kata Shereena.

Terdapat 20 hidangan yang mana kesemuanya adalah homemade. Manakala seleksi minuman sebanyak 31 jenis terdiri dari beverage, non-coffee, tea, smoothies dan milkshakes untuk memberikan ‘satisfaction’ kepada pelanggan

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

“Sepertimana pelanggan menikmati masakan di rumah, begitulah juga cara kami menyediakan hidangan buat mereka.

“Kebanyakan menu yang terdapat disini, adalah improvisasi daripada menu sedia ada.  Sloppy dan Texas burger misalnya, boleh didapati dimana-mana. Tinggal lagi kami menerapkan citarasa tempatan.

“Di dalam hidangan burger kami terdapat ayam balado. Ia salah satu menu fusion yang menggabungkan citarasa Timur dan Barat. Burger yang dijual disini juga istimewa kerana menggunakan blue cheese,” katanya lagi.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

Shereena menambah, bekalan daging segar dibeli dari pengusaha ladang ternakan tempatan. Cuma sebahagian kecilnya saja diimport dari Australia.

“Selain barangan basah seperti daging diambil dari pembekal tempatan, minuman kopi yang terdapat di kafe ini juga bukan dari jenama komersil. Bagi mengekalkan kualiti dan rasa kopi itu sendiri, kami hanya menempah 5 kilogram untuk sekali tempahan.

“Alasan mengapa kami mengambil  barangan basah dan kopi secara terus dari pembekal tempatan, selain memastikan kesegarannya ia juga salah satu cara untuk kami membantu produk local,” katanya.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

Bukan itu saja bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan pastries pula menggunakan produk premium dimana penggunaan produk berkualiti ini dapat memberikan kenikmatan yang berbeza dalam hidangan. Paling seronok kek serta manisan Lads & Lassies dijual pada harga berpatutan walaupun menggunakan produk premium.

Bercakap mengenai hidangan signature Lads & Lassies, Danial sama sekali tidak menyangka menu Sloppy Blue Cheese, Butter Chicken Rice, Nachos dan kacang pool ciptaannya, antara paling digemari pelanggan.

“Saya sudah terbiasa melakukan kerja-kerja di dapur seawal usia 14 tahun lagi. Bidang masakan bagi saya ada seni yang tersendiri dan tentunya satu kepuasan apabila pelanggan menyukai hidangan yang disediakan,” kata graduan jurusan pengurusan perniagaan dari salah sebuah kolej tempatan itu.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 3 Mar 2020

Journaling bantu wanita ini hilangkan tekanan

Tampal-tampal sahaja, hasilnya mengujakan!

Gaya Hidup Mon, 2 Apr 2018

Masakan Telur Anda Tak Perfect? Ini Kesilapan Lazim Yang Mungkin Anda Pernah Buat

Walau nampak macam senang, kadang-kadang ada je sesuatu yang tak kena yang buatkan hidangan telur kita tak perfect.

Gaya Hidup Fri, 11 May 2018

Tip Miliki Rambut Kerinting Yang Menawan, Tanpa Perlu Bimbang Lagi Masalah Rambut Kejung

Anda perlu sentiasa membelainya agar tidak kusut dan kejung!

Featured Tue, 17 Jul 2018
Featured Wed, 17 Jan 2018

6 Makanan Sihat, Tetapi Tinggi Kalori

Apabila anda sedang mencuba menurunkan berat badan, pasti anda akan memilih makanan yang menyihatkan serta dipercayai boleh membantu proses penurunan berat badan. Tetapi ramai yang sebenarnya tersilap langkah kerana ada makanan ‘sihat’ yang diambil itu […]

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Mon, 5 Nov 2018

Jangan Buat Perkara Ini Ketika Berada Dalam Kapal Terbang Kalau Tak Nak Terhempas!

Kerana perbuatan anda, kapal terbang boleh terhempas!

Acara Fri, 18 Oct 2019

Konsep Experience of The Future meriahkan Hari Turun Padang McD

Anda perlu lalui sendiri pengalaman mudah ini!

Gaya Hidup Tue, 19 Jun 2018

Saya Bangga Dan Bersyukur Dengan Kulit Melayu Saya – Nabila Huda

Nabila berpendapat wanita tidak seharusnya obses menjadi putih. Sebaliknya cukup sekadar memilih kulit yang bersih dan sihat.

Gaya Hidup Wed, 5 Dec 2018

Lihat Gambar Dari Majlis Perkahwinan Priyanka Chopra & Nick Jonas Yang Penuh Magis

Priyanka nampak gorgeous bagai puteri manakala Nick pula segak sungguh.

| Live TV