Gaya Hidup By: Yanie Baharom March 6, 2018 @ 12:17pm

Bukan Seperti Typical Kafe Yang Lain, Kafe Lads & Lassies Beri Anda Sejuta Kelainan!

Melangkah masuk ke Lads & Lassies, sepertinya berada dalam kebanyakan kafe di Eropah. Suasana ‘laid back’, berlatarkan seleksi irama popular  lagu-lagu Barat era 90-an, terasa tenang.

Kafe dua tingkat terdapat salon rambut di aras atas itu, turut terdapat sudut bacaan.  Naskah seperti novel dan biografi membabitkan tokoh-tokoh dunia selain tulisan mengenai penyiasatan dan perundangan, memenuhi rak-rak buku.

Shereena Mohamed Saini, 37, graduan Jurusan Undang Undang dan Komunikasi Massa  dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), mengusahakan kafe itu bersama adik lelaki bongsunya, Mohamed Danial Saini, 29.

 

 

Mula beroperasi pada 31 Januari yang lalu, ambience kafe terilham dari memori saat berkunjung ke Amsterdam, turut mempengaruhi hidangan yang melatari menu Lads & Lassies.

“Konsep yang diketengahkan, sebenarnya menjurus masakan di rumah. Apabila pelanggan menikmati hidangan disini mengingatkan mereka pada keselesaan suasana di rumah dan tidak terikat dengan keadaan di restoran,” kata Shereena.

Terdapat 20 hidangan yang mana kesemuanya adalah homemade. Manakala seleksi minuman sebanyak 31 jenis terdiri dari beverage, non-coffee, tea, smoothies dan milkshakes untuk memberikan ‘satisfaction’ kepada pelanggan

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

“Sepertimana pelanggan menikmati masakan di rumah, begitulah juga cara kami menyediakan hidangan buat mereka.

“Kebanyakan menu yang terdapat disini, adalah improvisasi daripada menu sedia ada.  Sloppy dan Texas burger misalnya, boleh didapati dimana-mana. Tinggal lagi kami menerapkan citarasa tempatan.

“Di dalam hidangan burger kami terdapat ayam balado. Ia salah satu menu fusion yang menggabungkan citarasa Timur dan Barat. Burger yang dijual disini juga istimewa kerana menggunakan blue cheese,” katanya lagi.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

Shereena menambah, bekalan daging segar dibeli dari pengusaha ladang ternakan tempatan. Cuma sebahagian kecilnya saja diimport dari Australia.

“Selain barangan basah seperti daging diambil dari pembekal tempatan, minuman kopi yang terdapat di kafe ini juga bukan dari jenama komersil. Bagi mengekalkan kualiti dan rasa kopi itu sendiri, kami hanya menempah 5 kilogram untuk sekali tempahan.

“Alasan mengapa kami mengambil  barangan basah dan kopi secara terus dari pembekal tempatan, selain memastikan kesegarannya ia juga salah satu cara untuk kami membantu produk local,” katanya.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

Bukan itu saja bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan pastries pula menggunakan produk premium dimana penggunaan produk berkualiti ini dapat memberikan kenikmatan yang berbeza dalam hidangan. Paling seronok kek serta manisan Lads & Lassies dijual pada harga berpatutan walaupun menggunakan produk premium.

Bercakap mengenai hidangan signature Lads & Lassies, Danial sama sekali tidak menyangka menu Sloppy Blue Cheese, Butter Chicken Rice, Nachos dan kacang pool ciptaannya, antara paling digemari pelanggan.

“Saya sudah terbiasa melakukan kerja-kerja di dapur seawal usia 14 tahun lagi. Bidang masakan bagi saya ada seni yang tersendiri dan tentunya satu kepuasan apabila pelanggan menyukai hidangan yang disediakan,” kata graduan jurusan pengurusan perniagaan dari salah sebuah kolej tempatan itu.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 13 Sep 2018

Pelakon Hollywood Jennifer Lawrence Dedah Sebab Dia Membenci Platform Media Sosial

Bukan ke semua artis sekarang mesti ada sekurang-kurang satu akaun?

Featured Mon, 19 Aug 2019

Melukis dengan kopi pekat, hasilnya mengagumkan

Aroma kopi buat diri rasa tenang, cubalah!

Featured Thu, 21 May 2020

Ubah ruang tamu kepada ruang kerja, hasilnya amat mengagumkan

Kerja lebih lancar, mutu pun terpelihara

Featured Wed, 5 Sep 2018

5 Kesan Buruk Jika Anda Kerap Tengok Handphone Sebelum Tidur

Telefon bimbit akan mengeluarkan sejenis cahaya biru yang boleh merosakkan mata.

Featured Sat, 10 Aug 2019

KidZania sedia 7 aktiviti menarik bagi ‘Indiana Jones’ cilik

Pusat didik hibur perkenal program baharu ArcheoKidZ

Gaya Hidup Fri, 26 Jan 2018

Menstruasi : Apa Yang Perlu Dimakan?

Tapi tahukah anda bahawa dalam setiap fasa kitaran menstruasi, corak pemakanan yang patut anda amalkan juga berbeza?

Gaya Hidup Fri, 23 Feb 2018

5 Perkara Anda Lakukan Tanpa Sedar Yang Boleh Merosakkan Kulit Wajah

Tahukah korang, perkara yang selalu korang buat setiap hari tanpa disedari boleh menjejaskan kulit wajah dan membuatkan korang nampak lebih tua daripada usia.

Featured Thu, 27 Feb 2020
Featured Thu, 20 Feb 2020

Tapak pengebumian RM300,000, San Diego Hills hanya untuk golongan ‘have-have’!

Harga kubur boleh beli beg tangan Gucci dan sebuah rumah!

Acara Wed, 20 Nov 2019

| Live TV