Gaya Hidup By: Yanie Baharom March 6, 2018 @ 12:17pm

Bukan Seperti Typical Kafe Yang Lain, Kafe Lads & Lassies Beri Anda Sejuta Kelainan!

Melangkah masuk ke Lads & Lassies, sepertinya berada dalam kebanyakan kafe di Eropah. Suasana ‘laid back’, berlatarkan seleksi irama popular  lagu-lagu Barat era 90-an, terasa tenang.

Kafe dua tingkat terdapat salon rambut di aras atas itu, turut terdapat sudut bacaan.  Naskah seperti novel dan biografi membabitkan tokoh-tokoh dunia selain tulisan mengenai penyiasatan dan perundangan, memenuhi rak-rak buku.

Shereena Mohamed Saini, 37, graduan Jurusan Undang Undang dan Komunikasi Massa  dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), mengusahakan kafe itu bersama adik lelaki bongsunya, Mohamed Danial Saini, 29.

 

 

Mula beroperasi pada 31 Januari yang lalu, ambience kafe terilham dari memori saat berkunjung ke Amsterdam, turut mempengaruhi hidangan yang melatari menu Lads & Lassies.

“Konsep yang diketengahkan, sebenarnya menjurus masakan di rumah. Apabila pelanggan menikmati hidangan disini mengingatkan mereka pada keselesaan suasana di rumah dan tidak terikat dengan keadaan di restoran,” kata Shereena.

Terdapat 20 hidangan yang mana kesemuanya adalah homemade. Manakala seleksi minuman sebanyak 31 jenis terdiri dari beverage, non-coffee, tea, smoothies dan milkshakes untuk memberikan ‘satisfaction’ kepada pelanggan

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

“Sepertimana pelanggan menikmati masakan di rumah, begitulah juga cara kami menyediakan hidangan buat mereka.

“Kebanyakan menu yang terdapat disini, adalah improvisasi daripada menu sedia ada.  Sloppy dan Texas burger misalnya, boleh didapati dimana-mana. Tinggal lagi kami menerapkan citarasa tempatan.

“Di dalam hidangan burger kami terdapat ayam balado. Ia salah satu menu fusion yang menggabungkan citarasa Timur dan Barat. Burger yang dijual disini juga istimewa kerana menggunakan blue cheese,” katanya lagi.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

Shereena menambah, bekalan daging segar dibeli dari pengusaha ladang ternakan tempatan. Cuma sebahagian kecilnya saja diimport dari Australia.

“Selain barangan basah seperti daging diambil dari pembekal tempatan, minuman kopi yang terdapat di kafe ini juga bukan dari jenama komersil. Bagi mengekalkan kualiti dan rasa kopi itu sendiri, kami hanya menempah 5 kilogram untuk sekali tempahan.

“Alasan mengapa kami mengambil  barangan basah dan kopi secara terus dari pembekal tempatan, selain memastikan kesegarannya ia juga salah satu cara untuk kami membantu produk local,” katanya.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

Bukan itu saja bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan pastries pula menggunakan produk premium dimana penggunaan produk berkualiti ini dapat memberikan kenikmatan yang berbeza dalam hidangan. Paling seronok kek serta manisan Lads & Lassies dijual pada harga berpatutan walaupun menggunakan produk premium.

Bercakap mengenai hidangan signature Lads & Lassies, Danial sama sekali tidak menyangka menu Sloppy Blue Cheese, Butter Chicken Rice, Nachos dan kacang pool ciptaannya, antara paling digemari pelanggan.

“Saya sudah terbiasa melakukan kerja-kerja di dapur seawal usia 14 tahun lagi. Bidang masakan bagi saya ada seni yang tersendiri dan tentunya satu kepuasan apabila pelanggan menyukai hidangan yang disediakan,” kata graduan jurusan pengurusan perniagaan dari salah sebuah kolej tempatan itu.

 

www.instagram.com/ladsandlassies.sa/?hl=en

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 29 May 2020
Gaya Hidup Tue, 20 Mar 2018

Tak Ada Mood Untuk Seks? Aktiviti Berbasikal Terbukti Boleh Meningkatkan Ghairah Seksual Wanita

Menurut sebuah kajian oleh University of California San Francisco (UCSF), wanita yang berbasikal dibuktikan lebih aktif ketika melakukan hubungan seks daripada wanita yang tidak berbasikal.

Featured Wed, 12 Dec 2018

Keluarga Ini Tawarkan RM418,050 Kepada Jurufoto Yang Boleh Melancong Keliling Dunia Dengan Mereka

Tugasnya hanyalah menangkap gambar ketika ahli keluarga tersebut bersuka ria.

Gaya Hidup Tue, 8 Oct 2019

6 teknik regangan yoga mudah yang anda boleh amalkan di pejabat

Nak buat di meja kerja pun boleh. Mudah sahaja!

Featured Fri, 11 Jan 2019
Gaya Hidup Mon, 27 Aug 2018

Lindungi Diri & Keluarga Anda Dengan Rangkaian Follow Me Anti-Bakteria

Formulasi rangkaian anti-bakteria baharu Follow Me beri pengalaman mandian yang lebih baik.

Gaya Hidup Wed, 31 Jan 2018

Nak Kuruskan Badan? Makan 9 Buah-Buahan Ini

Buah yang kaya dengan serat serta mengandungi vitamin C merupakan jenis buah yang sangat disarankan ketika anda sedang berusaha mendapatkan bentuk badan menawan.

Featured Wed, 25 Mar 2020

Gaun perkahwinan RM800,000 dan majlis resepsi luar biasa Irina, kini tinggal kenangan

Rumah tangga waris jutawan Rusia ini bertahan 6 bulan saja!

Gaya Hidup Wed, 6 Jun 2018

Pening Kepala Nak Packing Barang Untuk Balik Raya? Cuba Tip Ini

Tip packing barang nak balik raya ini akan membantu anda!

Gaya Hidup Fri, 31 Aug 2018

Artis Ini ‘Melukis’ Potret Selebriti Dengan Menggunakan Rubik’s Cube, Tengok Sendiri Bagaimana!

Untuk sesetengah orang, nak selesaikan permainan Rubik’s Cube itu pun tak pass!

| Live TV