Featured By: tex_admin September 7, 2018 @ 11:00am

Sila ‘Nangis’ Banyak Kali Kalau Nak Dapatkan Manfaat Ini

Sebagai manusia biasa, kita banyak bermain dengan emosi sama ada gembira mahupun berduka. Setiap orang pasti mahukan kegembiraan, tetapi di sebalik kegembiraan itu jugalah akan membuatkan anda menangis. Menangis kerana terlalu gembira dan bersyukur. Betul tak?

Tapi, ada juga yang menangis kerana ditinggalkan orang tersayang, menonton filem sedih dan sebagainya.

Tahukah anda, perbuatan menangis sebenarnya mampu memberi manfaat kepada diri anda? Nak tahu antara manfaatnya? Jom semak!

Foto: Giphy

1. Membunuh bakteria

Biar betul? Dengar macam tak logik kan? Tapi, air mata mengandungi cairan lysozyme yang mampu membunuh bakteria hingga 59%. Ia membunuh dengan cara menghancurkan dinding sel bakteria tersebut.

Selain itu, penelitian pakar juga mendapati, air mata turut mengandungi antimicrobial yang dapat melindungi tubuh.

2. Menyihatkan mata 

Air mata yang keluar boleh melembabkan mata dan mencegah dehidrasi pada selaput mata anda. Bukan itu saja, air mata juga dapat membantu mengeluarkan kotoran dan debu yang telah ‘menapak’ lama di celah-celah bebola mata.

Air mata juga sama fungsinya dengan ubat mata, tiap kali menangis ia boleh menjernihkan kembali penglihatan anda.

3. Hilangkan stress

Orang ingat kita menangis sebab stress kan? Tetapi, sebenarnya tiap kali anda menangis ia akan dapat meringankan dan menghilangkan tekanan yang anda alami. Ini kerana, air mata dapat membantu menurunkan hormon tekanan jiwa yang dikenali sebagai kartisol. 

Bukan itu saja, ketika anda menangis, tekanan darah juga akan menurun dan ia akan berterusan sehingga anda merasa lega dan tenang setelah puas menangis.

4. Mengeluarkan racun

Macam mana agaknya air mata boleh mengeluarkan racun ya? Fungsinya sama seperti ketika manusia berpeluh, menangis juga melakukan proses pembuangan racun dari tubuh menerusi detoksifikasi. 

Segala zat yang tidak berguna akan disalur keluar menerusi tangisan dan hasilnya tubuh menjadi lebih segar.

5. Meningkatkan kembali mood

Setelah puas menangis, manusia akan mengeluarkan suatu hormon yang sebenarnya dapat melegakan perasaan. Kita pasti akan berasa lebih baik daripada sebelumnya.

Ini kerana, menangis sebenarnya dapat memulih dan meningkatkan kembali mood yang merundum. Ketika air mata keluar, zat endorfin akan terhasil dan ianya akan bantu menyeimbangkan emosi ke tahap normal.

Dah jelas kan menangis pun banyak manfaatnya. Jadi, lepas ini jangan tahan-tahan nangis ya. Nangislah sepuasnya!

Sumber: MedicalNewsToday

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 26 Sep 2018

Bila Pakai Maskara, Jangan Lakukan Kesilapan Ini Jika Tak Nak Ia Cepat Kering

Check sama ada selama ini anda ada buat kesilapan ini atau tak.

Featured Tue, 12 May 2020
Gaya Hidup Thu, 15 Apr 2021

Rekaan Moden & Sofistikated Busana Muslimah Serlahkan Keanggunan

Begitu banyak pilihan pakaian yang tersedia untuk kaum hawa di luar sana, namun kadang kala, ada masanya mereka masih buntu memilih rekaan busana untuk digayakan. Ada beberapa faktor yang dititikberatkan oleh wanita muslimah di luar

Featured Fri, 2 Dec 2022
Featured Thu, 23 Jun 2022
Featured Thu, 26 May 2022
Featured Fri, 27 Jan 2023

[VIDEO] “Jujur, Setia & Muliakan Isteri Adalah Ibadah” – Throwback Momen Tunai Umrah Bersama Suami, Bella Astilah Sentuh Hati Ramai

‘Setia untuk isteri adalah syurga…’ Alahai sebak pula min.. semoga pasangan sejoli ini sentiasa dilindungi ❤️

Featured Thu, 28 Oct 2021

Anak Bongsu Mamat Khalid Berduka Tak Sempat Tatap Wajah Ayah

Anak bongsu Allahyarham Mamat Khalid, Ann Khalid merupakan satu-satunya ahli keluarga yang tidak sempat menatap wajah arwah buat kali terakhir. Memetik laporan Harian Metro, isteri Allahyarham, Hasmah Hassan berkata, anak bongsunya yang mesra disapa Baby

| Live TV