Gaya Hidup By: Bibi Ramli August 27, 2018 @ 5:00pm

8 Cara Untuk Ubah Gaya Hidup Anda Supaya Ia Lebih Minimalis

Anda mesti pernah nampak di Internet bagaimana sesetengah orang Jepun boleh hidup dengan sikit saja barang-barang kepunyaan mereka.

Keadaan rumah mereka memang menghairankan kerana ia hampir kosong; cuma ada benda-benda penting saja di dalamnya seperti tilam. Tak ada barang-barang perhiasan yang menyemakkan. Kadang-kadang sofa pun tak ada!

Tapi ini tak semestinya bermakna mereka miskin. Cuma inilah dinamakan gaya hidup “minimalist”, di mana mereka hidup dengan benda-benda yang mereka perlukan saja, serta hanya melakukan aktiviti-aktiviti yang diperlukan.

Ia merupakan keputusan yang mereka ambil untuk lari daripada kehidupan materialistik dan kesibukan terlampau.

Para penyokong gaya hidup ini menganggap, dengan memiliki sikit saja barang, atau membuat tak banyak benda, hidup anda akan menjadi lebih produktif dan aman. Hmm… betul ke?

Menurut Forbes, gerakan ini kini popular dalam kalangan golongan milenial yang lebih pentingkan pengalaman daripada kebendaan. Nampaknya ia bukan sekadar trend saja, tapi gerakan yang semakin lama tersebar luas.

Bagaimana untuk hidup secara minimalis?

Simplicity ini boleh diaplikasikan ke atas persekitaran, tabiat media elektronik serta pemikiran seseorang itu.

Tapi ia tak perlu diikuti secara ekstrem. Anda tak perlu tinggal di dalam bilik putih kecil dengan tiada barang-barang pun atau tidur di atas sehelai tuala. Ini bukannya satu pertandingan!

Untuk ramai orang, minimalisme adalah sebuah proses untuk bertukar kepada gaya hidup yang lebih simple dan sengaja.

Anda masih boleh mengumpul majalah komik, menonton televisyen atau memandu kereta. Tak ada peraturan tetap untuk diikuti tapi ada beberapa cara mudah untuk anda ubah kepada kehidupan minimalis. Jom belajar!

Foto: vanessa beletic

1. Pergi melancong tapi bawa sikit saja barang

Ini adalah peluang terbaik untuk anda mulakan gaya hidup minimalis tanpa perlu membuat perubahan besar. Kalau anda selalu bawa beg besar ketika melancong, apa kata pergi dengan separuh saja pakaian yang anda selalunya bawa? Lagi best kalau anda bawa carry-on bag saja, walaupun anda mungkin perlu cuci stokin di sinki nanti. Yang penting, anda akan tahu bagaimana rasanya untuk cuba hidup dengan lebih sedikit barang daripada biasa.

2. Berhenti multi-tasking

Anda ingat anda boleh siapkan lebih satu kerja dalam satu masa? Teknik multi-tasking ini tak berkesan sebenarnya.

Menurut sebuah kajian dalam bidang Sains Psikologi, teknik ini boleh memberatkan lagi beban otak seseorang itu, lalu ia akan mengganggu prestasi kerjanya. Maksudnya, dengan melakukan banyak perkara pada satu masa, anda berkemungkinan takkan dapat lakukan mana-mana satu daripadanya dengan betul.

Lagipun, multi-tasking boleh menyemakkan lagi keadaan mental anda. Akhirnya anda sendiri yang akan stres atau leka.

Sebaliknya, single-tasking, di mana anda melakukan sesuatu aktiviti itu dengan penuh konsentrasi, boleh jadi lebih produktif dan elok untuk otak anda.

3. Buangkan benda-benda yang anda beli kerana “just in case

Salah satu komponen penting dalam gaya hidup minimalis adalah “decluttering” di mana anda membuang atau menderma kepada orang lain benda milik anda yang anda tak perlukan pun.

Walaupun ini merupakan langkah penting, ia mungkin susah untuk dilaksanakan pada mulanya. Anda boleh mula dengan menghapuskan benda-benda yang selama ini anda simpan kerana anda ingat anda akan gunakannya “suatu hari nanti”. Entah-entah tak terpakai pun benda itu! Baik bagi orang lain atau buang daripada ia tersimpan dan memenuhi ruang saja.

Jika anda mengalami kesukaran, ikut saja teknik 20/20. Jika benda itu boleh diganti dengan harga RM20 atau boleh dijumpai dalam masa 20 minit dari rumah anda, maka anda bolehlah “let it go”. Menggantikannya adalah lebih baik daripada simpan sekiranya ada kecemasan.

4. Gunakan media sosial dengan sewajarnya

Foto: medium.com

Kebanyakan orang menghabiskan masa dua jam dengan akaun media sosial mereka. Untuk gaya hidup minimalis, anda tak perlu delete akaun anda (lainlah kalau anda nak). Media sosial merupakan platform yang berguna tapi kalau ia digunakan secara berlebihan, ia boleh menyebabkan kesemakan mental.

Kalau anda rasa anda ketagih dengan media sosial, cuba delete semua aplikasi media sosial dari dalam telefon anda. Cuma check sekejap melalui komputer anda dua kali sehari.

5. Kosongkan digital clutter

Bukan benda-benda fizikal saja yang anda harus hapuskan. Ia boleh diaplikasikan kepada kehidupan digital anda. Tak susah pun! Sekali-sekala, cuba kosongkan inbox akaun emel anda ataupun buang gambar-gambar dalam handphone yang anda tak perlukan. Lagi berkuranganlah informasi yang anda kena hadap setiap hari.

6. Permudahkan cara pemakaian anda

Foto: Shutterstock

Salah satu bahagian rumah yang ada paling banyak clutter adalah almari baju. Gerenti ada baju yang anda simpan, kononnya semata-mata kerana nilai sentimental walaupun dah tak muat. Dermakan saja dan biarkanlah ia berbakti kepada orang lain pula. Let it go!

Sesetengah orang segan jika pakai sesuatu baju itu kerap sangat. Tak perlu kisah tentang apa orang nak kata! Dalam almari anda hanya perlu ada 30 ke 40 helai pakaian yang muat dan senang untuk disesuaikan.

7. Makan sajian yang mudah dimasak

Memasak tak perlu jadi complicated. Belajar masak beberapa makanan ruji dan makan sajian yang sama secara kerap adalah salah satu cara untuk memudahkan proses memasak anda.

8. Jangan buat apa-apa langsung sekali sekala

Biarkan diri anda termenung jauh. Baring pandang siling. Berangan tinggi. Bernafas. Memang syok!

Jom cuba!

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sun, 15 Apr 2018

Mariah Carey Luahkan Rasa Hati Setelah Bergelut Dengan Gangguan Bipolar Dalam Diam

Kehidupan Mariah sering melalui liku-liku tajam yang memang boleh menjejaskan kesihatan emosi dan mental mana-mana individu.

Featured Sat, 23 May 2020
Featured Mon, 20 Aug 2018

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Jom belajar tentang nyamuk sempena World Mosquito Day yang disambut pada hari ini!

Gaya Hidup Fri, 24 May 2019

Tak sedar datang haid ketika hampir waktu berbuka, batal atau tidak puasa?

Jangan buat andaian sendiri, baca informasi ini.

Acara Mon, 8 Jan 2018

Bukan Sebab Bahagia Tapi Stres Sebenarnya Punca Badan ‘Naik’. Ini 6 Buktinya!

“Amboi, sejak akhir-akhir ni, makin berisi Mak Long tengok. Makin bahagia kamu sekarang ya?” Ramai orang yang ingat kalau badan kita makin berisi, itu maknanya kita tengah bahagia. Namun sains membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan berat […]

Featured Tue, 26 Jun 2018

Pening Kepala Sebab Pokai Beraya? Ini Tip Untuk Tebalkan Kembali Dompet Anda

Mulalah tertanya-tanya, cukup ke duit yang ada untuk survive?

Gaya Hidup Wed, 17 Oct 2018
Gaya Hidup Mon, 2 Apr 2018

Sempena Hari Kesedaran Autisme Sedunia: Ini 9 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Tentang Austime

Tahukah anda bahawa satu daripada 160 kanak-kanak di dunia adalah kanak-kanak autistik?

Gaya Hidup Thu, 11 Jan 2018

Hidangan Menyelerakan di The Sumbs

The Sumbs, For Foodie By Foodie Café. Bagi warga Shah Alam, kafe ini tidak perlu diperkenalkan lagi kerana ramai yang tahu tentang kelazatan makanannya. Berkonsepkan makanan fusion, The Sumbs menampilkan kelainan dalam pilihan menu dan […]

Gaya Hidup Thu, 30 Aug 2018

Nak Tahu Bagaimana Anda Mentafsir Sesebuah Kehidupan, Jom Layan Kuiz Ini

Objek pertama yang anda lihat menerusi gambar ini bakal mengungkap bagaimana anda mentafsir sesebuah kehidupan selain goals yang ingin dicapai!

| Live TV