Acara By: Fadzlena Jafar December 2, 2019 @ 8:57pm

DBP lancar tujuh buku panduan kesihatan dalam bahasa Melayu

Penerbitan lebih banyak buku perubatan dalam bahasa Melayu diharap dapat menyebarluaskan pelbagai maklumat bermanfaat dan panduan mengenai penjagaan kesihatan kepada masyarakat di negara ini.

Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Prof Datuk Dr Mohamed Hatta Shaharom, berkata penerbitan buku seumpama itu adalah sebahagian daripada matlamat penubuhan DBP menerusi lima jabatan utamanya dalam usaha mengembangkan penggunaan bahasa Melayu.

“Menerusi Jabatan Penerbitan, DBP menguruskan penerbitan dan penyediaan bahan promosi untuk majalah, jurnal, buku sekolah, buku umum, buku bahasa, buku sastera dan buku kanak-kanak serta remaja.

“Pada era ini, penerbitan buku tidak lagi terhad kepada buku bercetak, tetapi juga dalam bentuk elektronik atau multimedia interaktif,” katanya ketika berucap pada majlis lawatan ahli Pertubuhan Kebajikan Amal Silaturahim Isteri-isteri Harapan Malaysia (KASIH) di Anjung DBP, Kuala Lumpur, sebentar tadi.

Lawatan mesra  ahli KASIH itu diketuai isteri Perdana Menteri yang juga Pengerusi KASIH, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. Yang turut hadir ialah Timbalan Pengerusi KASIH, Datin Seri Shamsidar Taharin; Ketua Pengarah DBP, Datuk Abang Sallehuddin Abang Shokeran dan Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) DBP, Datuk Padilah Ali.

Lancar buku perubatan

Dr Siti Hasmah melihat buku panduan kesihatan terbitan DBP sambil diperhatikan Prof Mohamed Hatta (kanan) ketika Lawatan Mesra ke DBP di Anjung DBP, Menara DBP, Kuala Lumpur. Gambar NSTP/MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI

Pada majlis itu, Dr Siti Hasmah turut melancarkan tujuh buku oleh penulis tempatan yang menyediakan pelbagai maklumat terkini dalam bidang kesihatan seperti penyusuan susu ibu, sakit puan, autisme dalam kalangan kanak-kanak dan kanser payudara.

Sementara itu, Pensyarah Kesihatan Pekerjaan di Jabatan Kesihatan Masyarakat, Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Dr Noor Hassim Ismail, berkata penulisan ilmiah yang dihasilkan berdasarkan pemerhatian dan penyelidikan bukan sahaja dapat dijadikan panduan kepada industri, tetapi juga bermanfaat untuk masyarakat.

“Sebagai ahli dalam bidang perubatan, doktor juga berperanan untuk menyampaikan pelbagai maklumat untuk kegunaan masyarakat menerusi medium seperti buku dalam bentuk penulisan yang mudah untuk difahami.

“Saya sentiasa menggalakkan pelajar saya untuk menulis kerana menerusi penulisan, kita dapat meluaskan lagi maklumat berkenaan kepada masyarakat khususnya golongan sasar,” katanya yang juga penulis bersama bagi buku Si Kecil di Pusat Asuhan: Panduan untuk Ibu Bapa dan Pengendali.

Prof Noor Hashim (tengah) bersama-sama dua lagi penulis buku Si Kecil di Pusat Asuhan: Panduan untuk Ibu Bapa dan Pengendali, Dr Khairul Rafizah (kanan) dan Dr Dalila menunjukkan buku yang dihasilkan sebagai panduan kepada pengendali taska. Gambar NSTP/MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI

Pertandingan fotografi

Selain pelancaran tujuh buku itu, majlis berkenaan juga meraikan enam pemenang Pertandingan Fotografi Perpaduan 2019: Bahasa Jiwa Bangsa yang dilaksanakan oleh Bahagian Pengembangan Bahasa Kebangsaan Pelbagai Kaum.

Pertandingan yang bermula dari 17 September hingga 30 Oktober 2019 itu menyaksikan Noralizah Mohd Nor dengan gambar bertajuk Jawi: Warisan Budaya Sepanjang Zaman dinobatkan sebagai pemenang dengan membawa balik wang tunai RM2,500.

Pemenang kedua dengan gambar bertajuk Kita Berbeza untuk Melengkapi Antara Satu Sama Lain dimiliki Ahmad Fairus Sahar yang menerima wang tunai RM2,000, manakala tempat ketiga dimenangi Mohd Nazri Sulaiman yang membawa balik wang tunai RM1,500.

Berikut adalah tujuh buku panduan kesihatan yang dilancarkan DBP bersempena dengan lawatan mesra ahli KASIH:

1. Pengurusan Tingkah Laku Kanak-kanak Autisme (Panduan untuk Golongan Profesional dan Ibu Bapa)

    Penulis: Normah Che Din & Noh Amit

2. 100 Persoalan Mengenai Penyusuan Susu Ibu 

    Penulis: Zaharah Sulaiman & Tengku Alina Tengku Ismail

3. Madu dan Wanita Menopaus: Kenyataan dan Harapan

    Penulis: Nik Hazlina Nik Hussain

4. Si Kecil di Pusat Asuhan: Panduan untuk Ibu Bapa dan Pengendali

    Penulis: Noor Hassim Ismail, Halim Ismail, Khairul Rafizah Hairodin & Dalila Roslan

5. 100 Persoalan Mengenai Sakit Puan Jilid 3

    Penulis: Nik Hazlina Nik Hussain

6. 100 Persoalan Mengenai Kanser Payudara

     Penulis: Wan Zainira Wan Zain, Arman Zaharil Mat Saad & Mazian Ismail

7. Panduan Syarak Tentang Kelahiran

   Penulis: Zurita Mohd Yussof, Siti Fatimah Salleh & Nadhirah Nordin

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 9 Oct 2018

11 Perkara Yang Anda Kena Buat Jika Rumah Anda Dipecah Masuk

Ambil tahu langkah-langkah ini supaya ia mudah diselesaikan.

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

Ini Cara Nak Buat Bila Sinki Dekat Rumah Anda Tersumbat. No. 4 Memang Berkesan!

Masalah sinki tersumbat mesti akan mengganggu kaum wanita yang biasanya adalah orang yang paling sibuk melakukan tugasan di rumah.

Gaya Hidup Tue, 30 Oct 2018
Acara Thu, 12 Dec 2019
Featured Fri, 3 Apr 2020

7 sebab Huawei MatePad Pro perlu dimiliki

Tablet baharu memudahkan kerja dari rumah

Featured Tue, 16 Apr 2019

Larangan bawa bunga segar ketika melawat pesakit kanser di wad hospital. Peringatan buat semua!

Pesakit yang menjalani kemoterapi mempunyai kurang daya tahan badan.

Featured Mon, 1 Jul 2019

Ulam bawa kebaikan seribu khasiat

Dah tahu kebaikannya, jadi masukkan ia ke dalam senarai menu utama!

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Air Milo Ais Campur Dengan Cheese Dan Durian? Sedap Ke? Jom Cuba

Sekarang ini, bukan sahaja makanan yang ada fusion, macam campuran masakan Thai dan Jepun. Minuman pun ada!

Gaya Hidup Wed, 18 Jul 2018

Basahkan Tekak Anda Dengan Dua Minuman Ini. Memang Segar & Puas!

Memang ‘heaven’ lah kalau dapat minum air sejuk!  

| Live TV