Gaya Hidup By: Yanie Baharom April 9, 2018 @ 3:40pm

Ini 10 Restoran Paling Aneh Di Dunia. No. 2 Gerenti Buat Tekak Anda Loya

Hidangan yang lazat saja tidak cukup untuk menarik perhatian pengunjung jika persekitaran restoran tidak meyakinkan. Kombinasi hidangan yang menyelerakan dan konsep dekorasi yang hebat pastinya membangkitkan keterujaan untuk pengunjung kembali semuala ke restoran anda.

Tetapi bagaimana pula keadaannya jika pesanan makanan anda dihidangkan dalam “mangkuk tandas”? Atau anda terpaksa membelah bahagian tubuh mayat untuk menikmati menu yang dipesan.

Ketahui 10 restoran paling pelik di dunia.

1. Cannibalistic Restaurant (Jepun) 

Foto: twitter.com

“Nyotaimori” yang membawa maksud female body plate adalah satu nama restoran di Jepun yang menyajikan sushi dah sashimi di dalam “tubuh mayat wanita”. Tubuh ini diperbuat daripada makanan dan diletakkan di atas meja operasi seperti di rumah sakit. Pengunjung boleh memakan mana-mana saja bahagian tubuh ini. Apabila dipotong, tubuh ini akan mengeluarkan darah, kononnya macam anda sedang membedah badan manusia. Sesuai sangatlah untuk manusia kanibal.

2. Toilet Restaurant (Taiwan)

Foto: pyorry.com dan moderntoilet.com

Marton Theme Restaurant, di Kaohsiung (Taiwan) menyediakan nuansa tandas khusus pelanggannya. Dekorasi ruangan, kerusi dan tempat makan yang digunakan persis seperti di dalam sebuah tandas. Meja direka bentuk seperti sebuah bathtub, dan makanan yang disediakan diletakkan di atas piring dan mangkuk yang direka seperti jamban duduk. Makanan yang disajikan di sini bukan sekadar enak, tapi juga memberikan sensasi tersendiri kepada pengunjungnya.

3. Restaurant In The Sky (Belgium) 

Foto: raredelightsmagazine

Dinner In the Sky adalah salah satu restoran di Brussels yang menyediakan tempat makan yang mampu menampung 22 orang, pada ketinggian 150 kaki. Tempat makan yang direka khas dengan menggunakan kren itu, menjanjikan panorama indah namun awas! Jangan sampai garpu atau pisau anda terjatuh!

4. Dark Restaurant (China) 

Foto: reddarkpost.com

Sesuai dengan namanya, restoran yang terletak di Beijing China ini membawa anda ke suatu dunia gelap. Pengunjung yang datang akan dihantar ke meja makan oleh pelayan yang sudah dilengkapi dengan teropong malam. Khabarnya telefon dan peralatan elektronik tidak dibenarkan untuk diguna disini. Oleh kerana tidak boleh melihat makanan yang disantap, pengunjung benar-benar akan dapat rasa makanan yang mereka tidak pernah makan sebelum ini.

5. Restaurant Kuburan (India) 

Foto: atlasobscura.com

Restoran yang terletak di Ahmadabad ini bukan saja terkenal dengan menu teh susu dan roti gulungnya tetapi juga satu kawasan perkuburan di antara meja-mejanya. Pemilik restoran mengaku telah membuka restoran ini turun temurun selama 4 dekad, tapi tidak tahu siapa yang terkubur di situ.

6. Restaurant Di Penjara (Italy) 

Foto: thenewyorktimes.com

Restoran ini terletak di lokasi paling aman, iaitu penjara Fortezza Medicea di Italy. Dekorasi restoran ini bertemakan penjara tempat pembunuhan yang dilengkapi dengan tembok setinggi 60 kaki, menara pengawasan, kamera litar yang telah beroperasi selama 500 tahun. Selain itu, tempat ini dilengkapi juga dengan penjaga penjara lengkap senjata.

7. Restaurant Robot (China)  

Foto Kredit :  humanite.fr

Sebuah restoran di pusat kota Harbin-China, mempekerjakan sekitar 20 robot untuk melayani dan menghibur para tetamu. Restoran dibuka pada bulan Jun 2012 itu, menjadi salah satu destinasi utama untuk sesiapa yang mengunjungi ibu kota Heilongjiang itu. Anda pasti kagum apabila kehadiran anda disambut oleh seorang robot yang membawa anda ke tempat duduk, mengambil pesanan dan menghantar makanan yang dipesan.

8. Restaurant bawah laut (Maldives)

Foto: traveltriangle.com

Restoran bawah laut pertama diperkenalkan di Hilton Maldives Resort & Spa, pada April 2007. Restoran bernama Ithaa (baca eet-ha atau maksudnya pearl dalam bahasa Maldives), berada 5 meter di bawah Samudra Hindia yang dikelilingi oleh coral dan panorama bawah laut.

9. Condom Restaurant (Thailand)

Foto: Pinterest

Cabbages and Condoms adalah sebuah restoran yang terletak di bandar Bangkok, Thailand. Ada banyak kondom di dinding-dinding dan lukisan kondom di karpet. Sesudah makan, pengunjung akan diberi kondom. Sebahagian keuntungan daripada restoran ini digunakan untuk membiayai yayasan Population and Community Development Association (PDA).

10. Medical Restaurant (Taipei)

Foto: zabavnik.com

D.S. Music Restaurant di Taipei, Taiwan adalah restoran dengan nuansa medic. Dekorasi ruangannya adalah seperti rumah sakit, pelayannya berpakaian seperti jururawat, dan air minumnya juga dihidangkan dalam botol ubat bius.

Sumber artikel : http://hermawayne.blogspot.my/

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 13 Nov 2019

Starbucks Malaysia perkenal 3 perisa istimewa sempena perayaan

Penggemar kopi jangan terlepas peluang cuba kopi enak!

Featured Sun, 10 May 2020

Boleh sambut perayaan, tetapi had maksimum 20 orang dan tidak boleh rentas negeri

PKPB dilanjut sehingga 9 Jun, larangan pergerakan rentas negeri kekal

Gaya Hidup Sat, 9 Feb 2019

Tyra Banks bakal buka taman tema berinspirasikan dunia peragaan

Tetamu berpeluang untuk menikmati pengalaman seperti seorang peragawati.

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Ini Sebab Kenapa Anda Tak Patut Biarkan Handphone Anda Dicas Semalaman

Anda pernah dengarkan, yang kita tak patut biarkan telefon kita dicas berlebihan? Kononnya lama-lama kuasa bateri itu akan berkurangan.

Featured Wed, 6 May 2020
Gaya Hidup Tue, 19 Jun 2018

Saya Bangga Dan Bersyukur Dengan Kulit Melayu Saya – Nabila Huda

Nabila berpendapat wanita tidak seharusnya obses menjadi putih. Sebaliknya cukup sekadar memilih kulit yang bersih dan sihat.

Gaya Hidup Sun, 22 Apr 2018

Alahai Kacangnya Resipi Pulut Mangga Ini, Pejam Mata Pun Boleh Buat

Rahsia kecantikan wanita Thailand sering dikaitkan dengan pemakanan pulut serta penggunaan beras sebagai asas di dalam produk penjagaan kulit keluaran negara itu. Bahkan makanan tradisi pulut mangga disahkan sebagai hidangan yang baik oleh pakar nutrisi.

Featured Thu, 18 Jan 2018

Kurus Tak Semestinya Sihat

Kurus itu cantik! Itu fakta yang tersemat di pemikiran ramai wanita. Namun, tahukah anda kurus itu tidak semestinya melambangkan seseorang itu 100% sihat. Ini disebabkan mereka yang kurus selalu merasakan mereka sihat lalu mengambil ringan […]

Gaya Hidup Sun, 29 Apr 2018

Susah Nak Tidur? Cuba 6 Tip Cepat Lena Yang Terbukti Berkesan Oleh Sains

Mungkin anda ada petua tersendiri, tapi 6 cara ini telah dibuktikan oleh sains.

| Live TV