Gaya Hidup By: Yanie Baharom April 9, 2018 @ 3:40pm

Ini 10 Restoran Paling Aneh Di Dunia. No. 2 Gerenti Buat Tekak Anda Loya

Hidangan yang lazat saja tidak cukup untuk menarik perhatian pengunjung jika persekitaran restoran tidak meyakinkan. Kombinasi hidangan yang menyelerakan dan konsep dekorasi yang hebat pastinya membangkitkan keterujaan untuk pengunjung kembali semuala ke restoran anda.

Tetapi bagaimana pula keadaannya jika pesanan makanan anda dihidangkan dalam “mangkuk tandas”? Atau anda terpaksa membelah bahagian tubuh mayat untuk menikmati menu yang dipesan.

Ketahui 10 restoran paling pelik di dunia.

1. Cannibalistic Restaurant (Jepun) 

Foto: twitter.com

“Nyotaimori” yang membawa maksud female body plate adalah satu nama restoran di Jepun yang menyajikan sushi dah sashimi di dalam “tubuh mayat wanita”. Tubuh ini diperbuat daripada makanan dan diletakkan di atas meja operasi seperti di rumah sakit. Pengunjung boleh memakan mana-mana saja bahagian tubuh ini. Apabila dipotong, tubuh ini akan mengeluarkan darah, kononnya macam anda sedang membedah badan manusia. Sesuai sangatlah untuk manusia kanibal.

2. Toilet Restaurant (Taiwan)

Foto: pyorry.com dan moderntoilet.com

Marton Theme Restaurant, di Kaohsiung (Taiwan) menyediakan nuansa tandas khusus pelanggannya. Dekorasi ruangan, kerusi dan tempat makan yang digunakan persis seperti di dalam sebuah tandas. Meja direka bentuk seperti sebuah bathtub, dan makanan yang disediakan diletakkan di atas piring dan mangkuk yang direka seperti jamban duduk. Makanan yang disajikan di sini bukan sekadar enak, tapi juga memberikan sensasi tersendiri kepada pengunjungnya.

3. Restaurant In The Sky (Belgium) 

Foto: raredelightsmagazine

Dinner In the Sky adalah salah satu restoran di Brussels yang menyediakan tempat makan yang mampu menampung 22 orang, pada ketinggian 150 kaki. Tempat makan yang direka khas dengan menggunakan kren itu, menjanjikan panorama indah namun awas! Jangan sampai garpu atau pisau anda terjatuh!

4. Dark Restaurant (China) 

Foto: reddarkpost.com

Sesuai dengan namanya, restoran yang terletak di Beijing China ini membawa anda ke suatu dunia gelap. Pengunjung yang datang akan dihantar ke meja makan oleh pelayan yang sudah dilengkapi dengan teropong malam. Khabarnya telefon dan peralatan elektronik tidak dibenarkan untuk diguna disini. Oleh kerana tidak boleh melihat makanan yang disantap, pengunjung benar-benar akan dapat rasa makanan yang mereka tidak pernah makan sebelum ini.

5. Restaurant Kuburan (India) 

Foto: atlasobscura.com

Restoran yang terletak di Ahmadabad ini bukan saja terkenal dengan menu teh susu dan roti gulungnya tetapi juga satu kawasan perkuburan di antara meja-mejanya. Pemilik restoran mengaku telah membuka restoran ini turun temurun selama 4 dekad, tapi tidak tahu siapa yang terkubur di situ.

6. Restaurant Di Penjara (Italy) 

Foto: thenewyorktimes.com

Restoran ini terletak di lokasi paling aman, iaitu penjara Fortezza Medicea di Italy. Dekorasi restoran ini bertemakan penjara tempat pembunuhan yang dilengkapi dengan tembok setinggi 60 kaki, menara pengawasan, kamera litar yang telah beroperasi selama 500 tahun. Selain itu, tempat ini dilengkapi juga dengan penjaga penjara lengkap senjata.

7. Restaurant Robot (China)  

Foto Kredit :  humanite.fr

Sebuah restoran di pusat kota Harbin-China, mempekerjakan sekitar 20 robot untuk melayani dan menghibur para tetamu. Restoran dibuka pada bulan Jun 2012 itu, menjadi salah satu destinasi utama untuk sesiapa yang mengunjungi ibu kota Heilongjiang itu. Anda pasti kagum apabila kehadiran anda disambut oleh seorang robot yang membawa anda ke tempat duduk, mengambil pesanan dan menghantar makanan yang dipesan.

8. Restaurant bawah laut (Maldives)

Foto: traveltriangle.com

Restoran bawah laut pertama diperkenalkan di Hilton Maldives Resort & Spa, pada April 2007. Restoran bernama Ithaa (baca eet-ha atau maksudnya pearl dalam bahasa Maldives), berada 5 meter di bawah Samudra Hindia yang dikelilingi oleh coral dan panorama bawah laut.

9. Condom Restaurant (Thailand)

Foto: Pinterest

Cabbages and Condoms adalah sebuah restoran yang terletak di bandar Bangkok, Thailand. Ada banyak kondom di dinding-dinding dan lukisan kondom di karpet. Sesudah makan, pengunjung akan diberi kondom. Sebahagian keuntungan daripada restoran ini digunakan untuk membiayai yayasan Population and Community Development Association (PDA).

10. Medical Restaurant (Taipei)

Foto: zabavnik.com

D.S. Music Restaurant di Taipei, Taiwan adalah restoran dengan nuansa medic. Dekorasi ruangannya adalah seperti rumah sakit, pelayannya berpakaian seperti jururawat, dan air minumnya juga dihidangkan dalam botol ubat bius.

Sumber artikel : http://hermawayne.blogspot.my/

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 29 Oct 2018

Gara-Gara Beri Anak Minum Coca-Cola, Bapa Dipenjara 3 Bulan!

Anaknya tak cukup makan sebab bapanya habiskan duit beli minuman keras!

Featured Mon, 16 Jul 2018

Bau Seperti Klorin & Roti Basi. Ini 5 Bau Vagina Yang Perlu Anda Tahu

Vagina yang sihat memiliki aroma yang sedikit hamis tetapi tidak terlalu kuat.

Gaya Hidup Tue, 9 Oct 2018

11 Perkara Yang Anda Kena Buat Jika Rumah Anda Dipecah Masuk

Ambil tahu langkah-langkah ini supaya ia mudah diselesaikan.

Gaya Hidup Sat, 14 Apr 2018

Adakah Hujung Minggu Anda Membosankan? Jom Luncur Ais Di MYNISS

Stadium Luncur Ais Kebangsaan Malaysia (MYNISS) terletak di Empire City, Damansara Perdana.

Featured Mon, 23 Mar 2020

Raja Permaisuri Agong sedia hidangan untuk kakitangan hospital

Untungnya dapat rasa air tangan Tunku Azizah

Gaya Hidup Tue, 13 Mar 2018

Ini 4 Sebab Kenapa Nyamuk Suka Serang Anda Berbanding Orang Lain

Pernah tak anda perasan? Kadang-kadang nyamuk suka attack orang-orang tertentu je. Orang lain tak pula kena gigit!

Gaya Hidup Wed, 10 Jan 2018

Perkara Yang Anda Perlu Buat Ketika Berdiet

Ramai wanita sanggup berdiet untuk mendapatkan berat badan yang diidamkan, tetapi bukan semua tahu cara yang betul. Jom semak info berikut agar rutin diet anda tidak sia-sia! Ketika berdiet :- 1) Jangan melangkau waktu makan […]

Gaya Hidup Tue, 5 Jun 2018
Gaya Hidup Tue, 19 Jun 2018

Hanya Guna Gula Dan Lemon Untuk Tanggalkan Bulu Pada Anggota Badan. Memang Jimat!

Memang jimat! Anda tidak perlu berbelanja mahal untuk menanggalkan bulu, hanya guna cara ini saja!

Gaya Hidup Thu, 12 Sep 2019

| Live TV