Gaya Hidup By: tex_admin May 23, 2018 @ 6:00pm

Doktor Nasihat Hati-Hati Beli Ayam Di Bazar Ramadan Kalau Tak Nak Terkena Kuman Ini

Tiba sahaja bulan Ramadan, kita tidak akan melepaskan peluang pergi ke bazar untuk membeli juadah berbuka puasa. Memang macam-macam juadah yang dijual, dan kalau ikut nafsu yang tengah lapar, rasa nak beli semua!

Tapi penulis nak pesan, jangan seronok sangat membeli juadah sampai terlupa tahap kebersihan makanan tersebut.

Bagi anda yang suka makan ayam, anda pasti akan membelinya di bazar kan? Ayam goreng, ayam percik, ayam masak merah, macam-macam ada!

Foto: Vitdaily

Tapi, pernah tak anda terfikir jika ayam yang anda beli itu telah dibersihkan dengan sempurna atau tidak sebelum ia dimasak? Perkara ini yang perlu anda ambil perhatian!

Sebelum anda menelan makanan ayam, periksa dulu jika ia ada kesan-kesan darah. Biasanya ia ada di kawasan tulang.

Foto: Facebook Dr. Taufiq Razif

Menerusi perkongsian oleh Dr Taufiq Razif di laman Facebooknya, kesan darah di dalam isi ayam adalah tempat yang sesuai untuk pembiakan kuman seperti campylobacter, salmonella dan listeria.

Untuk pengetahuan anda, kuman-kuman tersebut antara salah satu punca keracunan makanan. Kalau anda makan ayam yang telah tercemar, ia akan menyebabkan perut anda jadi cramp, dan anda juga akan cirit-birit dan muntah-muntah. 

Bagi penulis, perkongsian info oleh Dr Taufiq ini memberi kesedaran kepada kita untuk sentiasa peka akan kebersihan makanan yang kita beli. Bukan sahaja juadah berunsurkan ayam, tetapi juadah lain juga.

Pesanan penulis, sebelum anda beli, bau dan perhatikan juadah tersebut dengan teliti sama ada ia selamat untuk dimakan ataupun tidak. Tak nak lah bila dah sampai di rumah, juadah yang kita beli itu rupa-rupanya dah basi. Kan dah membazir!

Sumber: Facebook Dr Taufiq Razif

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 18 Jan 2018

Krisis Pertengahan Usia: Apa Yang Perlu Anda Ambil Tahu

Krisis pertengahan usia adalah transisi antara identiti dan keyakinan diri yang berlaku dalam kalangan individu pertengahan usia dalam lingkungan 45 hingga 64 tahun. Krisis ini boleh dilihat dari segi psikologi dan kelakuan yang berbeza untuk […]

Gaya Hidup Thu, 29 Nov 2018
Gaya Hidup Tue, 6 Nov 2018

Ketagihan Minuman Coffee Cup Boleh Menyebabkan Kanser? Ini Sebabnya!

Acrylamide adalah bahan kimia yang digunakan terutamanya dalam proses perindustrian tertentu, seperti membuat kertas, pewarna dan plastik.

Featured Tue, 2 Jul 2019
Featured Fri, 1 May 2020

Malala, Greta guna kuasa wanita tuntut hak

Saling menyokong antara satu sama lain

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Jarang Ada Masa Untuk Diri Sendiri? 7 Tips Ini Mesti Buat Anda Senyum Sepanjang Hari

Pasti ramai ibu bapa di luar sana yang setuju jika kami simpulkan bahawa bukan mudah menjadi ibu bapa pada zaman yang begitu mencabar ini, betul kan? Susahnya nak lihat golongan ini senyum lebar di pagi […]

Gaya Hidup Mon, 10 Sep 2018

Putera Harry & Meghan Markle Dedah Perkara Paling Tak Syok Tentang Kehidupan Royalty

Jadi ahli kerabat diraja bukanlah seindah yang digambarkan.

Featured Mon, 20 Apr 2020

| Live TV