Gaya Hidup By: Bibi Ramli February 18, 2019 @ 10:00am

Kini ada topeng muka yang mudah untuk wanita berhijab pakai!

Apabila musim batuk atau selesema melanda, pasti menimbulkan kebimbangan dalam kebanyakan ibu bapa yang mempunyai anak kecil kerana penyakit terbabit mudah berjangkit.

Batuk, bersin atau menghembuskan hingus akan menyebabkan jutaan virus dirembes ke udara, sekali gus meningkatkan potensi jangkitan orang di sekelilingnya yang terdedah kepada virus itu.

Jika mengalami demam selesema, anda boleh mengelakkan rembesan virus itu daripada bergerak jauh dengan memakai topeng muka.

Walaupun tidak nampak bergaya, sekurang-kurangnya anda tidak perlu rasa bersalah kerana tindakan itu boleh menghalang virus daripada berpindah kepada orang lain.

Jika anda tidak berhijab, senanglah untuk memakai topeng muka konvensional yang ada dijual di pasaran. Sangkut sahaja tali pengikatnya pada belakang telinga!

Tetapi untuk wanita Muslim yang berhijab pula bagaimana? Agak sukar untuk memakai topeng dulu sebelum memakai tudung.

Ini bermakna untuk menanggalkan topeng, anda perlu menanggalkan hijab terlebih dahulu. Rumitnya!

Dirumus khas untuk wanita berhijab

Kini sudah ada penyelesaian menerusi 3M™ Nexcare Daily Hijab Mask, sebuah produk keluaran syarikat sains global 3M Malaysia.

Si pemakai hanya perlu menyarungkan tali pengikatnya pada bahagian belakang kepala. Jadi mereka bolehlah memakai dan menanggalkan topeng ini bila-bila mereka mahu. Mudah sekali!

Selain itu, topeng muka ini juga mempunyai tiga lapisan penapis yang melindungi si pemakai daripada partikel makro dan habuk dengan tahap keberkesanan sehingga 95 peratus.

Lapisan dalamnya berciri lembut jadi ia selesa untuk kulit. Lapisan tengahnya berupaya untuk memerangkap partikel halus seperti habuk, manakala lapisan luar pula menapis udara dan partikel bersaiz besar.

Bagaimanapun, jangan risau kerana topeng muka ini lut udara dan ringan – memang ideal untuk digunakan ketika anda tidak sihat tetapi perlu juga berjumpa dengan orang ramai.

Tambahan lapisan karbon

Selain itu, 3M turut menyediakan topeng muka untuk mereka yang sering terdedah kepada pencemaran udara yang berbahaya.

3M™ Nexcare Carbon Mask bukan seperti topeng muka yang biasa kerana ia mempunyai penapis yang terdiri daripada empat lapisan.

Selain lapisan dalaman, lapisan penapis dan lapisan luarannya, topeng ini juga merangkumi lapisan karbon aktif yang mampu menapis kemasukan partikel dengan kadar keberkesanan sehingga 95 peratus.

Lapisan karbon aktif ini bukan sahaja membantu menapis bau daripada emisi ekzos kenderaan bermotor yang berbahaya, tetapi juga sesuai bagi mereka yang sering terdedah kepada persekitaran tercemar seperti pengguna motosikal dan kereta api, serta pekerja hospital atau kilang.

Individu yang sering mengunjungi kawasan yang berhabuk ataupun sekitar bandar yang sibuk turut boleh mendapat manfaat daripada topeng ini.

Dapatkannya sekarang

3M™ Nexcare Daily Hijab Mask dan 3M™ Nexcare Carbon Mask boleh didapati di farmasi terkemuka di Malaysia dan cawangan 99 Speedmart, Ace Hardware serta Mr DIY.

Sekali lagi penulis ingin tegaskan, walaupun ia tidak nampak bergaya, atau sedikit remeh untuk memakainya, topeng muka ialah alat yang penting bagi keselamatan kesihatan anda.

Walaupun tidak dapat mengelak daripada terdedah kepada pencemaran ini, anda masih boleh mengurangkan kadar pendedahan ini dengan memakai topeng muka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 12 Dec 2018

Keluarga Ini Tawarkan RM418,050 Kepada Jurufoto Yang Boleh Melancong Keliling Dunia Dengan Mereka

Tugasnya hanyalah menangkap gambar ketika ahli keluarga tersebut bersuka ria.

Acara Wed, 20 Nov 2019
Acara Thu, 27 Feb 2020

Pakej percutian mewah glamping di tengah kota raya

Castra by Colony tawar pengalaman berbeza

Featured Sat, 2 Feb 2019
Gaya Hidup Sun, 8 Jul 2018

6 Selebriti Jelita Menjadi Pemangkin Karier Bintang Bola Sepak Ternama

Berstatus teman wanita juga isteri kepada bintang bola sepak ternama, wanita-wanita ini dilihat sebagai pembakar semangat kepada pasangan masing-masing.

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Fri, 12 Jun 2020
Featured Wed, 25 Mar 2020
Gaya Hidup Thu, 25 Jan 2018

Jeans Ketat Bahayakan Miss V

Memakai seluar jeans ketat sudah menjadi trend serta kegilaan wanita masa kini. Selain memberi penampilan ramping, pemakaian jeans ketat juga mampu menampakkan tubuh badan seksi kepada si pemakai.

| Live TV