Gaya Hidup By: Yanie Baharom March 7, 2018 @ 4:29pm

Mahu Rasai Penginapan Mewah Seperti Bercuti Di Bali? Jom Ke Aman Rimba Janda Baik!

Belumpun sempat mata terlelap, gara-gara terlarut dek kehijauan pemandangan menghiasi kiri dan kanan Kuala Lumpur-Karak Highway (KLK),  kami selamat tiba ke destinasi yang di tuju.
 
Terpegun dan terpesona, perasaan yang  terlahir jujur saat menjejakkan kaki di perkarangan Aman Rimba Private Estate, terletak di  Janda Baik, yang mengambil masa cuma 50 minit perjalanan.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik

Kehadiran kami disambut dengan senyuman oleh pihak pengurusan resort berkenaan diketuai Pengurus Aman  Rimba, Ashari Shuib yang turut ditemani pembantunya, Iskandar Dzulkarnain, Hapiz dan Zaen. Kami turut diberikan jus kiwi sebagai minuman penyejuk badan.

Berlatarkan suasana kampung, selain turut menonjolkan sentuhan kontemporari, resort berkeluasan 3 ekar itu, terletak berdepan dengan aliran sungai air terjun Ulu Tempik. 
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik

 
“Sebenarnya pemilik tidak pernah merancang Aman Rimba dijadikan perniagaan, sebalik kediaman rehat atau rumah persinggahan khusus untuk keluarga dan kawan-kawan terdekat.
 
“Tetapi setelah beberapa ketika ada diantara kawan beliau memohon untuk membawa keluarga juga staff mereka untuk bercuti atau mengadakan program latihan sekaligus menawarkan bayaran berbentuk sewaan, pemilik Aman Rimba tidak menetapkan sebarang bayaran kerana pada masa itu Aman Rimba tidak mempunyai sebarang rate card.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

  
“Biasanya penyewa terdiri daripada rakan-rakan pemilik memberi bayaran sebagai saguhati. Lama-kelamaan Aman Rimba menjadi bualan ramai, sehingga ramai yang bertanya untuk menjadikan ia lokasi Hari Keluarga bagi syarikat-syarikat termasuk percutian keluarga.
 
“Bertitik-tolak dari situlah, timbul idea untuk menjadikan Aman Rimba sebagai satu entiti perniagaan sejak enam tahun lalu,” katanya.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

 
Membangunkan resort itu secara berperingkat, ilham rekaan datang daripada pemiliknya sendiri yakni beliau sendiri yang memilih tukang, bahan serta rekaan nya.
 
Setiap villa menjanjikan ‘feel’ yang berbeza dari sudut rekaan. Dari reka bentuk rumah tradisional Melayu sehinggalah kotemporari. Sementara lanskap dan setting pula bercirikan tropikal dan ala Bali.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

 
“Sebagai orang Melayu sudah tentu tradisi Melayu di utamakan. Keunikan seni rekaan rumah Melayu tidak kurang hebatnya dari rekaan moden. Malah ciri authentic yang melambangkan identiti masyarakat lebih digemari pelancong lebih-lebih lagi pengunjung dari negara luar.
 
“Rumah Sireh misalnya, menggunakan 100% kayu keras tempatan sebagai bahan binaan utama iaitu chengal dan balau. Manakala atap genting diambil dari tumpat Kelantan,” katanya.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 2 Jul 2018
Gaya Hidup Tue, 6 Feb 2018

Tip Elak Cemburui Kebahagiaan Orang Lain

Siapa sahaja yang boleh menafikan impak negatif cemburu yang antaranya boleh mengundang tekanan, menyekat kebebasan, menjurus ketidakpuashatian dan seterusnya menyebabkan individu membuat sesuatu tidak terjangka.

Gaya Hidup Fri, 19 Oct 2018

5 Teknologi Tercanggih Yang Bakal Mengubah Gaya Hidup Masyarakat Dunia

Peralatan realiti maya boleh diubah suai dan digunakan sebagai kanta untuk pembedahan yang rumit.

Gaya Hidup Thu, 13 Sep 2018

Pelakon Hollywood Jennifer Lawrence Dedah Sebab Dia Membenci Platform Media Sosial

Bukan ke semua artis sekarang mesti ada sekurang-kurang satu akaun?

Featured Mon, 13 Apr 2020

Ekstrak kekwa ungu bantu turunkan berat badan

Turut mempunyai pelbagai kebaikan lain

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Ini Sebab Kenapa Anda Tak Patut Biarkan Handphone Anda Dicas Semalaman

Anda pernah dengarkan, yang kita tak patut biarkan telefon kita dicas berlebihan? Kononnya lama-lama kuasa bateri itu akan berkurangan.

Gaya Hidup Fri, 28 Dec 2018

Di Usia 92 Tahun Tapi Masih Hebat Gesek Biola, Ini Rahsia Gaya Hidup Sihat Tun Dr Siti Hasmah

Tun Dr Siti Hasmah, First Lady paling dikagumi dan disayangi rakyat!

Featured Fri, 5 Jun 2020
Featured Thu, 30 Apr 2020
Gaya Hidup Sun, 22 Apr 2018

Rimas Rambut Berminyak Dan Berbau? Cuba 3 Tip Ini!

Cuci rambut banyak kali pun rambut tetap berminyak. Anda boleh cuba 3 tip ini.

| Live TV