Gaya Hidup By: Yanie Baharom March 7, 2018 @ 4:29pm

Mahu Rasai Penginapan Mewah Seperti Bercuti Di Bali? Jom Ke Aman Rimba Janda Baik!

Belumpun sempat mata terlelap, gara-gara terlarut dek kehijauan pemandangan menghiasi kiri dan kanan Kuala Lumpur-Karak Highway (KLK),  kami selamat tiba ke destinasi yang di tuju.
 
Terpegun dan terpesona, perasaan yang  terlahir jujur saat menjejakkan kaki di perkarangan Aman Rimba Private Estate, terletak di  Janda Baik, yang mengambil masa cuma 50 minit perjalanan.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik

Kehadiran kami disambut dengan senyuman oleh pihak pengurusan resort berkenaan diketuai Pengurus Aman  Rimba, Ashari Shuib yang turut ditemani pembantunya, Iskandar Dzulkarnain, Hapiz dan Zaen. Kami turut diberikan jus kiwi sebagai minuman penyejuk badan.

Berlatarkan suasana kampung, selain turut menonjolkan sentuhan kontemporari, resort berkeluasan 3 ekar itu, terletak berdepan dengan aliran sungai air terjun Ulu Tempik. 
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik

 
“Sebenarnya pemilik tidak pernah merancang Aman Rimba dijadikan perniagaan, sebalik kediaman rehat atau rumah persinggahan khusus untuk keluarga dan kawan-kawan terdekat.
 
“Tetapi setelah beberapa ketika ada diantara kawan beliau memohon untuk membawa keluarga juga staff mereka untuk bercuti atau mengadakan program latihan sekaligus menawarkan bayaran berbentuk sewaan, pemilik Aman Rimba tidak menetapkan sebarang bayaran kerana pada masa itu Aman Rimba tidak mempunyai sebarang rate card.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

  
“Biasanya penyewa terdiri daripada rakan-rakan pemilik memberi bayaran sebagai saguhati. Lama-kelamaan Aman Rimba menjadi bualan ramai, sehingga ramai yang bertanya untuk menjadikan ia lokasi Hari Keluarga bagi syarikat-syarikat termasuk percutian keluarga.
 
“Bertitik-tolak dari situlah, timbul idea untuk menjadikan Aman Rimba sebagai satu entiti perniagaan sejak enam tahun lalu,” katanya.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

 
Membangunkan resort itu secara berperingkat, ilham rekaan datang daripada pemiliknya sendiri yakni beliau sendiri yang memilih tukang, bahan serta rekaan nya.
 
Setiap villa menjanjikan ‘feel’ yang berbeza dari sudut rekaan. Dari reka bentuk rumah tradisional Melayu sehinggalah kotemporari. Sementara lanskap dan setting pula bercirikan tropikal dan ala Bali.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

 
“Sebagai orang Melayu sudah tentu tradisi Melayu di utamakan. Keunikan seni rekaan rumah Melayu tidak kurang hebatnya dari rekaan moden. Malah ciri authentic yang melambangkan identiti masyarakat lebih digemari pelancong lebih-lebih lagi pengunjung dari negara luar.
 
“Rumah Sireh misalnya, menggunakan 100% kayu keras tempatan sebagai bahan binaan utama iaitu chengal dan balau. Manakala atap genting diambil dari tumpat Kelantan,” katanya.
 

www.instagram.com/amanrimbajandabaik/

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 6 Aug 2018

Ubat Gigi Penyebab Diabetes. Betul Ke?

Titanium dioksida bahan penyebab diabetes jenis kedua.

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Air Milo Ais Campur Dengan Cheese Dan Durian? Sedap Ke? Jom Cuba

Sekarang ini, bukan sahaja makanan yang ada fusion, macam campuran masakan Thai dan Jepun. Minuman pun ada!

Featured Fri, 27 Apr 2018

Kencing Di Dalam Kolam Renang Bukan Saja Jijik Tapi Boleh Mudaratkan Diri Sendiri

Pasti ramai antara kita yang pernah membuang air kecil di dalam kolam renang. Begitupun, tindakan tersebut sebenarnya perlu dielakkan. Selain menjijikkan, ia juga boleh memudaratkan kesihatan.

Gaya Hidup Mon, 29 Jul 2019

Panggilan ke Befrienders percuma mulai Ogos, ketahui dulu apa fungsinya

Fungsi NGO ini penting sebenarnya bagi warga Malaysia.

Featured Fri, 22 May 2020

Rakyat dilarang bermalam ketika ziarah Aidilfitri

Melaka catat jumlah tertinggi rentas negeri

Gaya Hidup Tue, 12 Jun 2018

4 Trik Kupas Bawang Putih Dengan Cepat. Mana Satu Pilihan Anda?

Trik kupas bawang putih ini mencepatkan lagi tugas anda di dapur.

Featured Mon, 20 Jan 2020

Panduan umrah untuk wanita, penting untuk diketahui

Semoga mendapat umrah yang mabrur

Gaya Hidup Fri, 29 Mar 2019

Ukur dada, punggung sendiri itu cara tepat memilih pakaian dalam anda!

Apabila si gempal memakai g-string, tidak dapat dibayangkan!

Featured Tue, 24 Mar 2020
Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Ini Sebab Kenapa Anda Tak Patut Biarkan Handphone Anda Dicas Semalaman

Anda pernah dengarkan, yang kita tak patut biarkan telefon kita dicas berlebihan? Kononnya lama-lama kuasa bateri itu akan berkurangan.

| Live TV