Acara By: Fadzlena Jafar April 26, 2019 @ 1:30pm

Mencari makanan kucing halal dan bermutu? Powercat ada jawapannya

Sejak kebelakangan ini, hobi membela kucing semakin popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Ada yang membela kucing baka istimewa yang harganya mencecah ribuan ringgit, ada juga yang sekadar membela kucing jalanan.

Tidak kira apa jenis kucing peliharaan itu, kebanyakan pemilik pasti mencari makanan yang bermutu tinggi, tetapi pada harga berpatutan kerana kos menyediakan keperluan haiwan peliharaan ada kalanya boleh mencecah sehingga ratusan ringgit sebulan.

Zoo mini Powercat di kilang Adabi, Rawang menempatkan hampir 30 ekor kucing yang diberi makanan Powercat. NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN

Powercat, jenama makanan kucing keluaran Powerpets food Sdn Bhd (Powerpets Food), anak syarikat Adabi Consumer Industries Sdn Bhd (Adabi) yang mula dipasarkan pada tahun 2014 bukan saja menampilkan makanan bermutu pada harga berpatutan, tetapi juga halal sesuai untuk kegunaan pemilik kucing yang beragama Islam.

kilang powercat

Produk terbaru Adabi, makanan kucing halal, Powercat diproses dalam keadaan yang dikawal selia di kilang Adabi, di Rawang bagi memastikan kebersihannya. NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN

Presiden Adabi, Adrian Roslan, berkata beradasarkan soal selidik yang dijalankan terhadap keinginan dan kehendak pelanggan mendapati ramai pelanggan khususnya Melayu yang ingin mencari makanan kucing halal.

“Data menunjukkan ramai pemilik kucing dalam kalangan Melayu mencari makanan kucing yang dijamin halal kerana bimbang tersentuh makanan itu apabila hendak memberi makanan kepada haiwan peliharaan mereka.

“Oleh itu, berdasarkan keperluan pengguna itu Adabi mengambil inisiatif untuk mengeluarkan makanan kucing yang halal dan 100 peratus keluaran Bumpiutera,” katanya ketika ditemui pada majlis lawatan media ke kilang Powercat di Rawang, baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ketua Pengurus Operasi Adabi, Hamid Jailani; Pengurus Produk Powercat, Diba Baharuddin dan Pengurus Promosi dan Media Korporat Adabi, Roshidi Zabidi.

Lawatan ke kilang Powercat

powercat

Lawatan media ke kilang Powercat bersempena dengan pengumuman Elizabeth tan (tengah) sebagai duta Powercat. NSTP/MAHZIR MAT ISA

Bersempena dengan lawatan itu, media turut dibawa meninjau zoo kucing di kilang Adabi yang mempunyai hampir 30 ekor kucing membabitkan kucing jalanan dan kucing baka mahal.

Sukar menentukan yang mana kucing jalanan ataupun kucing baka mahal kerana semuanya kelihatan kemas dan comel, sekali gus menunjukkan pengambilan Powercat sebagai makanan harian berjaya membantu tumbesaran kucing terbabit.

Selain itu, cara penyediaan makanan kucing Powercat turut diselia dalam keadaan terkawal bagi menjaga kebersihan dan mutu pemprosesan produk terbabit menggunakan mesin berteknologi tinggi.

Duta Powercat

Duta pwercat

Elizabeth Tan dilantik Duta Produk Powercat. NSTP/MAHZIR MAT ISA

Pada majlis itu, Powercat turut memperkenalkan dutanya, penyanyi terkenal Elizabeth Tan yang mempunyai dua kucing daripada baka Parsi dan British shorthair.

Pemilihan Elizabeth bukan saja kerana beliau mempunyai kucing peliharaan, tetapi juga populariti penyanyi yang terkenal dengan lagu bertajuk Semua Sudah.

Sebagai duta, Elizabeth akan mempromosikan Powercat sebagai makanan kucing unggul pilihan warga Malaysia selama setahun.

Produk Powercat turut dieksport ke Singapura, Indonesia, Filipina dan Vietnam.

 

5 fakta mengenai makanan kucing Powercat

1. Dijamin halal kerana penggunaan bahan mentah yang halal dan bermutu, selain kaedah pemprosesan yang dikawal serta bermutu

2. Selain makanan kucing kering, Powercat turut mempunyai makanan basah yang dihasilkan 100 peratus oleh Adabi.

3. Antara manfaat kandungannya ialah kaya dengan protein, nutrisi dan Omega 3 serta Omega

4. Tiada pewarna, pengawet mahupun garam tambahan.

5. Powercat mendapat piawaian daripada The Association of American Feed Control (AAFCO) dan ISO9001:2015, malah lebih membanggakan apabila piawaian bertaraf GMP+BB yang menjamin keselamatan makanan haiwan itu diaudit dari Belanda.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Guna Bendi Saja Untuk Turunkannya

Jumlah kolestrol yang tinggi dan berlebihan dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan.

Featured Mon, 11 May 2020
Gaya Hidup Mon, 19 Feb 2018

8 Ragam Wanita Yang Bikin Lelaki ‘Turn Off’ Dan Menyesal Dating Dengan Anda

Tetapi awas, lelaki biasanya mudah turn off dengan wanita yang banyak ragam!

Gaya Hidup Fri, 18 Jan 2019

Kisah ‘Mowgli’ Malaysia buat dunia terpukau, tahniah!

Kasih-sayang dan hormat-menghormati kunci kepada mesej foto ini.

Gaya Hidup Wed, 17 Oct 2018
Gaya Hidup Fri, 15 Jun 2018

Dah Guna Deodoran, Tapi Ketiak Masih Basah? Amalkan 4 Cara Ini

Jangan biarkan diri anda malu dengan keadaan ketiak yang sentiasa basah!

Gaya Hidup Tue, 24 Apr 2018

Buat Kaki Tidur Lewat, Ini 5 Sebab Kenapa Anda Perlu Tidur Awal

Masyarakat hari ini sukar untuk memenuhi keperluan untuk tidur lebih awal kerana tuntutan kerja dan gaya hidup yang sibuk.

Featured Tue, 28 Apr 2020
Featured Wed, 15 Apr 2020

Cuci telefon bimbit untuk kurangkan risiko jangkitan COVID-19

Awas! Virus boleh berpindah ke permukaan telefon

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

6 Jenis Kombinasi Makanan Yang Boleh Memudaratkan Kesihatan Yang Anda Perlu Elak!

Namun, tahukah anda bahawa terdapat beberapa kombinasi makanan yang boleh menjejaskan sistem pencernaan dan juga boleh membuatkan anda sakit.

| Live TV