Acara By: Fadzlena Jafar April 26, 2019 @ 1:30pm

Mencari makanan kucing halal dan bermutu? Powercat ada jawapannya

Sejak kebelakangan ini, hobi membela kucing semakin popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Ada yang membela kucing baka istimewa yang harganya mencecah ribuan ringgit, ada juga yang sekadar membela kucing jalanan.

Tidak kira apa jenis kucing peliharaan itu, kebanyakan pemilik pasti mencari makanan yang bermutu tinggi, tetapi pada harga berpatutan kerana kos menyediakan keperluan haiwan peliharaan ada kalanya boleh mencecah sehingga ratusan ringgit sebulan.

Zoo mini Powercat di kilang Adabi, Rawang menempatkan hampir 30 ekor kucing yang diberi makanan Powercat. NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN

Powercat, jenama makanan kucing keluaran Powerpets food Sdn Bhd (Powerpets Food), anak syarikat Adabi Consumer Industries Sdn Bhd (Adabi) yang mula dipasarkan pada tahun 2014 bukan saja menampilkan makanan bermutu pada harga berpatutan, tetapi juga halal sesuai untuk kegunaan pemilik kucing yang beragama Islam.

kilang powercat

Produk terbaru Adabi, makanan kucing halal, Powercat diproses dalam keadaan yang dikawal selia di kilang Adabi, di Rawang bagi memastikan kebersihannya. NSTP/EIZAIRI SHAMSUDIN

Presiden Adabi, Adrian Roslan, berkata beradasarkan soal selidik yang dijalankan terhadap keinginan dan kehendak pelanggan mendapati ramai pelanggan khususnya Melayu yang ingin mencari makanan kucing halal.

“Data menunjukkan ramai pemilik kucing dalam kalangan Melayu mencari makanan kucing yang dijamin halal kerana bimbang tersentuh makanan itu apabila hendak memberi makanan kepada haiwan peliharaan mereka.

“Oleh itu, berdasarkan keperluan pengguna itu Adabi mengambil inisiatif untuk mengeluarkan makanan kucing yang halal dan 100 peratus keluaran Bumpiutera,” katanya ketika ditemui pada majlis lawatan media ke kilang Powercat di Rawang, baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ketua Pengurus Operasi Adabi, Hamid Jailani; Pengurus Produk Powercat, Diba Baharuddin dan Pengurus Promosi dan Media Korporat Adabi, Roshidi Zabidi.

Lawatan ke kilang Powercat

powercat

Lawatan media ke kilang Powercat bersempena dengan pengumuman Elizabeth tan (tengah) sebagai duta Powercat. NSTP/MAHZIR MAT ISA

Bersempena dengan lawatan itu, media turut dibawa meninjau zoo kucing di kilang Adabi yang mempunyai hampir 30 ekor kucing membabitkan kucing jalanan dan kucing baka mahal.

Sukar menentukan yang mana kucing jalanan ataupun kucing baka mahal kerana semuanya kelihatan kemas dan comel, sekali gus menunjukkan pengambilan Powercat sebagai makanan harian berjaya membantu tumbesaran kucing terbabit.

Selain itu, cara penyediaan makanan kucing Powercat turut diselia dalam keadaan terkawal bagi menjaga kebersihan dan mutu pemprosesan produk terbabit menggunakan mesin berteknologi tinggi.

Duta Powercat

Duta pwercat

Elizabeth Tan dilantik Duta Produk Powercat. NSTP/MAHZIR MAT ISA

Pada majlis itu, Powercat turut memperkenalkan dutanya, penyanyi terkenal Elizabeth Tan yang mempunyai dua kucing daripada baka Parsi dan British shorthair.

Pemilihan Elizabeth bukan saja kerana beliau mempunyai kucing peliharaan, tetapi juga populariti penyanyi yang terkenal dengan lagu bertajuk Semua Sudah.

Sebagai duta, Elizabeth akan mempromosikan Powercat sebagai makanan kucing unggul pilihan warga Malaysia selama setahun.

Produk Powercat turut dieksport ke Singapura, Indonesia, Filipina dan Vietnam.

 

5 fakta mengenai makanan kucing Powercat

1. Dijamin halal kerana penggunaan bahan mentah yang halal dan bermutu, selain kaedah pemprosesan yang dikawal serta bermutu

2. Selain makanan kucing kering, Powercat turut mempunyai makanan basah yang dihasilkan 100 peratus oleh Adabi.

3. Antara manfaat kandungannya ialah kaya dengan protein, nutrisi dan Omega 3 serta Omega

4. Tiada pewarna, pengawet mahupun garam tambahan.

5. Powercat mendapat piawaian daripada The Association of American Feed Control (AAFCO) dan ISO9001:2015, malah lebih membanggakan apabila piawaian bertaraf GMP+BB yang menjamin keselamatan makanan haiwan itu diaudit dari Belanda.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 23 Dec 2019

8 teknik pertolongan cemas asas yang anda wajib tahu

Anda boleh selamatkan nyawa seseorang dalam situasi yang cemas.

Gaya Hidup Thu, 21 Jun 2018

5 Perkara Ini Yang Perlu Anda Elakkan Ketika Pergi Beraya

Jangan lakukan perkara ini kalau anda pergi beraya ya!

Featured Sat, 11 Apr 2020
Gaya Hidup Fri, 5 Oct 2018

Teh Untuk Golongan “Have-Have”, Harga Segram Lebih Mahal Daripada Emas!

Patutlah harganya mahal, ianya terdapat di kawasan pergunungan sekitar bandar Wuyishan di China.

Featured Tue, 4 Sep 2018

26 Foto Ini Menunjukkan Kenapa Ramai Orang Merindui Barack Obama

Dia memang satu dalam sejuta, susah nak cari pengganti.

Gaya Hidup Tue, 12 Jun 2018

4 Trik Kupas Bawang Putih Dengan Cepat. Mana Satu Pilihan Anda?

Trik kupas bawang putih ini mencepatkan lagi tugas anda di dapur.

Featured Wed, 17 Jan 2018

Tip Diet Efektif

Sudah penat berdiet tetapi berat badan masih tidak berkurangan? Di mana silapnya? Mungkin anda meninggalkan waktu makan tertentu tetapi makan dengan kuantiti yang  banyak apabila berpeluang untuk makan. Fakta membuktikan, pengambilan kalori yang melebihi jumlah […]

Gaya Hidup Mon, 28 May 2018

Buat Perangkap Nyamuk Anda Sendiri Dengan Menggunakan Teknik DIY Yang Mesra Alam Ini

Tak perlu pakai asap ataupun bahan kimia yang membahayakan.

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

Ini Cara Mudah Untuk Bersihkan Periuk Yang Hangus Supaya Kembali Berkilat

Kalau tahap kehangusannya teruk sangat, memang susah kita nak cuci balik sampai licin.

Acara Mon, 29 Oct 2018

Milik Siapakah Trofi Drama & Filem Terbaik Anugerah Skrin 2018?

Anugerah Skrin 2018 bakal berlangsung pada 2 November ini jam 9.00 malam.

| Live TV