Gaya Hidup By: tex_admin April 19, 2018 @ 6:00pm

5 ‘Port’ Air Terjun Yang Paling Menarik Di Malaysia. No.4 Paling Best!

Biasanya anda manfaatkan hari cuti anda untuk pergi ke mana ya? Kalau anda masih tidak tahu nak pergi mana, apa kata anda pergi berkelah di air terjun sambil menikmati keindahan alam semula jadi.

Anda boleh bawa sekali semua ahli keluarga ramai-ramai berkelah, bermandi-manda dan makan-makan. Fuhh! Mesti seronok!

Sebenarnya, dekat Malaysia banyak lokasi air terjun yang cantik dan menarik yang boleh anda kunjungi. Pengalaman penulis masa zaman kanak-kanak dahulu memang suka pergi ke air terjun Sungai Bantang, Bekok yang terletak di Segamat Johor. Penulis siap bawa bekal makanan lagi, lepas mandi air terjun terus makan. Memang syok!

Bagi anda yang tinggal di Johor bolehlah pergi ke air terjun Sungai Bantang. Tetapi bagi anda yang nak pergi ke lokasi air terjun yang lain, penulis senaraikan port best yang boleh anda luangkan masa bersama keluarga sambil berekreasi.

1. Air Terjun Sungai Chiling, Kuala Kubu Baru, Selangor

Foto: Flickr

Dekat bandar seperti Selangor juga ada air terjun yang menarik ya! Kalau anda nak tahu air terjun sungai Chiling merupakan antara air terjun yang paling popular di Selangor. Keindahan dan kecantikannya yang tidak dapat digambarkan akan memberikan anda pengalaman yang cukup bermakna. 

Kalau anda ingin pergi ke air terjun ini, anda perlu merentasi sungai sebanyak lima kali sebelum sampai ke destinasi ini. Sangat mencabar kan? Penulis menyarankan bahawa tempat ini tidak sesuai bagi anda yang mempunyai anak kecil atau bayi. Kesian mereka nak redah lima sungai itu! 

Selain itu, anda bukan sahaja boleh berkelah dan bermandi-manda, tetapi anda juga berpeluang untuk memberi ikan makan di santuari ikan. Penulis rasa nak pergilah hujung minggu ini!

Foto: Fraser

2. Air Terjun Ulu Geruntum, Gopeng, Perak

Foto: Utusan Online

Bagi anda yang sukakan aktiviti sukan lasak, bolehlah pergi ke sini kerana terdapat beberapa air terjun di mana ada kawasan rendah yang senang untuk anda pergi dan ada juga kawasan tinggi yang memerlukan anda merentasi sungai dan mendaki sedikit untuk sampai ke destinasi. Agak mencabar juga kan? Selain itu, lokasi air terjun ini juga terdapat aktiviti ekstrem seperti waterfall abseiling.

3. Air Terjun Lata Kinjang, Tapah, Perak

Foto: Lamanartikeldbp

Air terjun Lata Kinjang merupakan air terjun tertinggi di Malaysia dengan ketinggi 850 meter. Selain itu, air terjun ini juga popular kerana ia boleh dilihat dari Lebuhraya Utara Selatan.

Kalau anda nak tahu, Lata Kinjang mendapat nama kerana pada masa dahulu terdapat banyak kijang di kawasan itu. Orang lnggeris yang memburu kijang menyebut nama haiwan tersebut sebagai “kinjang”, kemudian nama tersebut terus kekas sehingga sekarang.

Foto: Lamanartikeldbp

4. Air Terjun Giam Klimau, Miri, Sarawak

Foto: Waterfallsofmalaysia

Giam merupakan bahasa dalam Bidayuh yang bermaksud air terjun. Lokasi air terjun ini terletak tidak jauh dari Gua Niah dan anda perlu melalui beberapa pos keselamatan kerana ia adalah kawasan persendirian. Sebaik tiba di lokasi, anda akan dapat melihat keindahan air terjun yang jatuh ke batu. Sangat cantik! 

Foto: Waterfallsofmalaysia

5. Air Terjun Sungai Kanching, Rawang Selangor

Foto: Jom Jalan

Jika anda ingin mengalami keseronokan dan kesejukan bermain air terjun tropika berdekatan Kuala Lumpur, silalah ke air terjun Kanching berhampiran Rawang, hanya 30 minit perjalanan dari Kuala Lumpur. Pada hujung minggu lokasi ini menjadi pilihan bukan sahaja penduduk tempatan malah pelancong asing juga tidak mahu melepaskan peluang untuk menikmati keindahan air terjun ini. 

Jika anda merancang untuk pergi ke air terjun ini, anda boleh menaiki pengangkutan awam dengan menaiki bas yang akan membawa anda terus ke lokasi ini. Menariknya, lokasi ini juga terdapat 7 buah air terjun yang boleh anda singgah. Cuma mengambil masa dalam 10 minit sahaja untuk sampai ke air terjun tersemut. Tetapi penulis ingin pesan kepada anda supaya berhati-hati di air terjun ini kerana terdapat banyak monyet liar yang mungkin akan datang mengambil makanan yang anda bawa.

Foto: Tourism Selangor

Jadi, apa lagi anda boleh pilih daripada 5 lokasi yang telah kami senaraikan untuk anda menikmati keindahan dan kecantikan alam semulajadi bersama orang-orang tersayang.

Anda juga perlu menitikberatkan soal keselamatan ana ketika bermandi di air terjun kerana batu-batu yang terdapat di sana dalam keadaan licin dan mungkin boleh mengundang bahaya. Selamat bercuti!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 14 Jun 2018

Sila Ambil Perhatian! Hindari 5 Perkara Ini Selepas Makan

Sila elakkan lakukan 5 perkara ini lepas makan kalau nak kekal sihat.

Featured Mon, 14 Oct 2019

Impikan perkahwinan di dalam jet peribadi? Dengan RM50,000 anda mampu melaksanakannya!

Pakej ini hanya boleh didapati menerusi perkhidmatan Efinair!

Gaya Hidup Thu, 24 May 2018

Cara Anda Membalut Hadiah Sama Saja Dari Dulu? Cuba 5 Teknik Lebih Kreatif Ini

Bukan penerima hadiah itu saja, orang lain pun pasti akan rasa kagum dengan kebolehan anda.

Gaya Hidup Tue, 15 May 2018

Nak Cantik Hujung Rambut Hingga Hujung Kaki, Ladies Kena Amalkan Penggunaan Minyak Pati

Daripada insomnia sehinggalah masalah jerawat, segala kebimbangan anda tentang penjagaan kecantikan boleh diselesaikan dengan bantuan minyak pati.

Featured Thu, 5 Mar 2020
Featured Wed, 15 Apr 2020

Pelakon Avengers bantu BeautyUnited sumbang dana perangi COVID-19

Pengasas jenama kecantikan AS bersatu taja PPE

Featured Tue, 10 Dec 2019
Featured Tue, 24 Apr 2018

Awas! Ketahui 6 Jenis Bahan Bahaya Dalam Produk Kecantikan

Sesetengah produk tersebut mengandungi bahan-bahan kimia yang sangat bahaya bukan sahaja untuk kulit tetapi kesihatan kita.

Featured Tue, 5 May 2020
Gaya Hidup Wed, 23 May 2018

Doktor Nasihat Hati-Hati Beli Ayam Di Bazar Ramadan Kalau Tak Nak Terkena Kuman Ini

Sebelum beli ayam di bazar Ramadan, anda perlu peka tentang kebersihan juadah itu.

| Live TV