Acara By: tex_admin February 20, 2019 @ 3:05pm

DFKL 2019 angkat tema positif selalu

Oleh: Syarifah Fatin Anisa Tuan Said Shakh

Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) kembali lagi tahun ini bertemakan #positifselalu, dengan mengetengahkan dua pelakon popular, Izzue Islam dan Janna Nick sebagai duta.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, DFKL 2019 mengetengahkan bakat baharu tempatan menerusi program uji bakat, siri jelajah, sesi kongsi idea dan pertandingan drama pendek.

Selain itu, festival edisi keenam itu turut mengangkat tema Realiti Dunia Media Sosial sebagai komponen dalam sesi kongsi idea dan pertandingan drama pendek yang masih dibuka penyertaannya sehingga 1 Mac ini.

Pengurus Besar, Pengurusan Jenama dan Rancangan (TV3 & TV9), Rangkaian Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nazri, berkata penganjuran DFKL tahun ini bakal menampilkan beberapa pembaharuan dalam segmen yang dianjurkan bagi memartabatkann industri seni lakon tanah air.

“Bengkel DFKL pada tahun ini hanya terbuka untuk 10 hingga 20 peserta uji bakat bagi siri jelajah DFKL 2019 bagi membolehkan penganjur memfokuskan proses penerapan ilmu secara lebih dekat, malah bakat baharu akan disaring berdasarkan komitmen, bakat, keyakinan dan minat yang ditunjukkan.

“Selain itu, kami memperkenalkan tema Realiti Dunia Media Sosial sebagai tunjang sesi kongsi idea DFKL 2019 dan juga pertandingan drama pendek. Tema ini bertepatan dengan situasi alam digital di negara kita yang dilihat ada unsur kecam mengecam antara individu,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, baru-baru ini.

Foto: NSTP/Halimaton Saadiah Sulaiman

Sementara itu, Janna berharap kempen yang dijalankan DFKL itu akan menggalakkan pengguna untuk menjadi lebih bijak dalam memanfaatkan platform media sosial bagi mengekalkan keharmonian dan kesejahteraan masyarakat.

Perubahan lain adalah pengenalan kategori Drama Rantaian Bahasa Cina bagi Anugerah DFKL 2019, selepas diperkenalkan pada Anugerah Skrin 2018.

Bengkel DFKL 2019 akan berlangsung dari 22 hingga 24 Mac depan dengan menampilkan tenaga pengajar hebat seperti Eirma Fatimah, Shahrulezad dan Datuk Rosham Noor, manakala Malam Anugerah DFKL 2019 pada 7 April 2019 di Pusat Dagangan Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Anugerah DFKL 2019 mempertandingkan sembilan kategori iaitu Aktor Pilihan, Aktres Pilihan, Antagonis Pilihan, Pengarah Pilihan, Penulis Skrip Pilihan, Lagu Pilihan, Pasangan Pilihan dan Drama Pilihan & Drama Rantaian Bahasa Cina.

Kesemua sembilan kategori yang dipertandingkan telah dibuka untuk undian di laman sesawang www.dfkl.com.my sejak Februari lalu sehingga 25 Mac 2019.

Foto: NSTP/Halimaton Saadiah Sulaiman

Sesi Jelajah DFKL 2019 akan bermula pada 1 Mac 2019 di beberapa institusi pengajian tinggi sekitar Lembah Klang seperti Management & Science University (1 Mac), Shah Alam; Universiti Malaya (2 Mac) dan Universiti Putra Malaysia (3 Mac).

Bagi siri jelajah itu, beberapa nama besar dalam industri akan menjadi juri dan ahli panel sesi uji bakat dan sesi kongsi idea seperti Datuk A Aida, Heykal hanifah, Along Kamaludin, Eirma Fatimah, Ashraf Muslim dan Fasha Sandha.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 30 Apr 2018

Sebelum Tengok Filem Pulang, Baca Dulu Novelnya Untuk Ambil Feel

Lama lagi filem ini nak keluar wayang! Tak apa, baca dulu novel sebagai persediaan.

Acara Wed, 26 Sep 2018

Gabungan Hebat Generasi Lama & Baharu Semarakkan Pentas ABPBH 31

ABPBH31 menjanjikan satu persembahan yang infiniti!

Acara Wed, 23 Oct 2019

Bengkel memasak makanan sihat bersama Beko menarik!

Makanan segera yang berkhasiat yang boleh dibuat dengan pantas!

Acara Mon, 22 Jul 2019

Datuk Alha Alfa optimis curah ilmu solekan

Uqasha Senrose gamatkan Masterclass Makeup Alha Alfa

Acara Thu, 7 Jun 2018

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Kunjungi Anggun Life

Anda wajib kunjungi Festival Anggun Life di Johor Bahru!

Acara Fri, 13 Mar 2020
Acara Thu, 5 Jul 2018
Acara Fri, 28 Sep 2018

Hijab & Heels Kini Di Program Wanita Hari Ini, TV3

Mulai Oktober ini, jangan lupa tengok ya!

Acara Mon, 24 Jun 2019

Bengkel i-Skil Hijab & Heels-ASNB bantu lahir usahawan wanita

Latihan asas kemahiran untuk jana pendapatan

Acara Wed, 4 Dec 2019

Columbia Asia sumbang RM10,000 bagi merealisasikan impian pesakit kanak-kanak

Sumbangan dikumpul menerusi Larian Untuk Kanak-kanak 2019

| Live TV