Gaya Hidup By: Yanie Baharom December 20, 2019 @ 4:27pm

Sanna Marin, Perdana Menteri Termuda Dunia

Melakar sejarah sebagai Perdana Menteri Termuda Dunia, Sanna Marin, 34, atau nama penuhnya Sanna Mirella Marin, nampaknya telah memadamkan rekod yang pernah dipegang oleh Jacinda Ardern yang menjawat jawatan Perdana Menteri New Zealand ketika berusia 37 tahun.

Dilahirkan dengan paras rupa menawan dan kebijaksanaan, perlantikan Sanna Marin sebagai Perdana Menteri Finland pada 10 Disember lalu, berlaku enam hari sebelum beliau menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-34 tahun.

Pastinya pengumuman itu menjadi hadiah teristimewa sepanjang hayatnya!

Menggantikan Antti Rinne yang melepaskan jawatan itu baru-baru ini, Sanna Marin sebulat suara dipilih rakyat Finland yang mempunyai populasi penduduk seramai 5.5 million. Sekali gus menjadi Perdana Menteri Wanita yang ke-3 di negara itu.

Pasti ramai yang berminat untuk mengenali Sanna Marin dengan lebih dekat. Siapa dia dan mengapa rakyat Finland begitu meyakini kemampuan beliau? Jom kita soroti latar belakang beliau!

Sanna marin merupakan bekas graduan Sarjana Sains Pentadbiran dari University of Tampere ini dan mula menceburkan diri dalam politik Finland pada tahun 2006 menerusi Parti Demokratik Sosial dan ketika itu beliau baru berusia 21 tahun.

Di sebabkan sifat kepimpinan yang cukup menyerlah, beliau dipertanggungjawabkan untuk memegang jawatan Menteri Pengangkutan & Komunikasi pada Jun lalu.

Khabarnya beliau melaksanakan tanggungjawab itu dengan baik sekali, diperhebatkan dengan beberapa pembaharuan yang memberi nilai tambah dan memudahkan kehidupan rakyat.

Menjadikan medium media sosial sebagai salah satu cara berinteraksi dengan rakyat, wanita hebat yang mengahwini Markus Räikkönen sekitar 2017, mempunyai seramai 124,000 jumlah pengikut di laman Instagram.

Tidak sekadar berkongsi aktiviti lawatan dan kerja-kerja kebajikan beliau, ibu kepada Emma Amalia Marin ini turut berkongsi perjalanan proses kehamilannya termasuk foto menyusukan anaknya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emma ❤ Kuva: @jpflander

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Sanna Marin ingin menyebarkan mesej kepada wanita khususnya, tidak kira sehebat manapun status dan jawatan yang disandang, itu tidak menghalang wanita untuk terus memainkan peranan mereka sebagai anak, isteri dan ibu.

Menjadikan pengikutnya di Instagram berasa dekat dengan beliau, Sanna Marin tidak canggung berkongsi dengan umum percutian romantiknya bersama suami di Itali serta makan makanan kegemarannya seperti ais krim dan gula kapas. Memang ringkas sahaja kehidupannya meski pun bergelar Perdana Menteri!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Sat, 14 Dec 2019

Jurusolek, pintu gerbang untuk menjadi usahawan kosmetik

Langkah kecil yang boleh menguntunkan jika kena gayanya

Gaya Hidup Tue, 5 Jun 2018
Gaya Hidup Wed, 14 Nov 2018

Gunakan 3 ‘Hack’ Berguna Ini Bila Anda Nak Pergi Camping

Gerenti aktiviti anda akan berjalan dengan lebih lancar!

Gaya Hidup Thu, 19 Apr 2018

Nikmati Keriangan Di Inflatable Island, Taman Air Terbesar Di Asia

Memandangkan Pulau Boracay dah tutup, anda masih boleh menikmati keriangan pantai di negara Filipina.

Gaya Hidup Thu, 12 Sep 2019
Featured Tue, 18 Feb 2020

Pelakon Ashraf Sinclair meninggal dunia akibat serangan jantung

Pemergiannya ditangisi keluarga dan peminat!

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Tak Perlu Oven Untuk Buat Kek Keju Jika Anda Ikuti Resipi Mudah Ini

Ada sesetengah kek yang tidak memerlukan anda untuk menggunakan oven langsung, seperti cheesecake.

Gaya Hidup Mon, 23 Jul 2018

Rumah Banyak Cicak? Ini DIY Perangkap Cicak Paling Berkesan Yang Anda Perlu Tahu

Guna bahan dapur saja untuk buat perangkap cicak. Awas ya cicak!

Gaya Hidup Tue, 28 May 2019
Gaya Hidup Thu, 12 Jul 2018

| Live TV