Gaya Hidup By: Yanie Baharom December 20, 2019 @ 4:27pm

Sanna Marin, Perdana Menteri Termuda Dunia

Melakar sejarah sebagai Perdana Menteri Termuda Dunia, Sanna Marin, 34, atau nama penuhnya Sanna Mirella Marin, nampaknya telah memadamkan rekod yang pernah dipegang oleh Jacinda Ardern yang menjawat jawatan Perdana Menteri New Zealand ketika berusia 37 tahun.

Dilahirkan dengan paras rupa menawan dan kebijaksanaan, perlantikan Sanna Marin sebagai Perdana Menteri Finland pada 10 Disember lalu, berlaku enam hari sebelum beliau menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-34 tahun.

Pastinya pengumuman itu menjadi hadiah teristimewa sepanjang hayatnya!

Menggantikan Antti Rinne yang melepaskan jawatan itu baru-baru ini, Sanna Marin sebulat suara dipilih rakyat Finland yang mempunyai populasi penduduk seramai 5.5 million. Sekali gus menjadi Perdana Menteri Wanita yang ke-3 di negara itu.

Pasti ramai yang berminat untuk mengenali Sanna Marin dengan lebih dekat. Siapa dia dan mengapa rakyat Finland begitu meyakini kemampuan beliau? Jom kita soroti latar belakang beliau!

Sanna marin merupakan bekas graduan Sarjana Sains Pentadbiran dari University of Tampere ini dan mula menceburkan diri dalam politik Finland pada tahun 2006 menerusi Parti Demokratik Sosial dan ketika itu beliau baru berusia 21 tahun.

Di sebabkan sifat kepimpinan yang cukup menyerlah, beliau dipertanggungjawabkan untuk memegang jawatan Menteri Pengangkutan & Komunikasi pada Jun lalu.

Khabarnya beliau melaksanakan tanggungjawab itu dengan baik sekali, diperhebatkan dengan beberapa pembaharuan yang memberi nilai tambah dan memudahkan kehidupan rakyat.

Menjadikan medium media sosial sebagai salah satu cara berinteraksi dengan rakyat, wanita hebat yang mengahwini Markus Räikkönen sekitar 2017, mempunyai seramai 124,000 jumlah pengikut di laman Instagram.

Tidak sekadar berkongsi aktiviti lawatan dan kerja-kerja kebajikan beliau, ibu kepada Emma Amalia Marin ini turut berkongsi perjalanan proses kehamilannya termasuk foto menyusukan anaknya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emma ❤ Kuva: @jpflander

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Sanna Marin ingin menyebarkan mesej kepada wanita khususnya, tidak kira sehebat manapun status dan jawatan yang disandang, itu tidak menghalang wanita untuk terus memainkan peranan mereka sebagai anak, isteri dan ibu.

Menjadikan pengikutnya di Instagram berasa dekat dengan beliau, Sanna Marin tidak canggung berkongsi dengan umum percutian romantiknya bersama suami di Itali serta makan makanan kegemarannya seperti ais krim dan gula kapas. Memang ringkas sahaja kehidupannya meski pun bergelar Perdana Menteri!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 2 Feb 2019
Featured Wed, 5 Sep 2018

5 Kesan Buruk Jika Anda Kerap Tengok Handphone Sebelum Tidur

Telefon bimbit akan mengeluarkan sejenis cahaya biru yang boleh merosakkan mata.

Gaya Hidup Tue, 17 Jul 2018

Bila Anda Ke Starbucks, Jangan Lakukan 5 Perkara Ini

Info ini adalah menurut seorang barista yang bekerja di Starbucks.

Featured Fri, 30 Dec 2022

Netizen ‘Serang’ Irfan Khairi Semasa Sesi Live, Tanya Mana Rumah Siti Nurhaliza Di Dubai

Jutawan internet, Irfan Khairi yang kini menetap di Dubai ‘diserang’ netizen semasa sesi live di TikTok kerana ingin mengetahui keberadaan rumah Datuk Seri Siti Nurhaliza. @cikumi77 #CapCut #dubai –#sitinurhaliza #ctdk #irfankhairi #worldwide @Siti Nurhaliza ♬ suara […]

Gaya Hidup Thu, 30 Aug 2018

Nak Tahu Bagaimana Anda Mentafsir Sesebuah Kehidupan, Jom Layan Kuiz Ini

Objek pertama yang anda lihat menerusi gambar ini bakal mengungkap bagaimana anda mentafsir sesebuah kehidupan selain goals yang ingin dicapai!

Gaya Hidup Wed, 10 Oct 2018
Featured Mon, 5 Aug 2019

Almari pakaian anda tidak teratur isinya? Ikuti nasihat pakar ini

Bila dah tersusun cantik, baru sedap mata memandang.

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

5 Cara Atasi Bau Mulut Hanya Menggunakan Baking Soda

Masalah bau mulut biasanya akan mengganggu proses kehidupan seharian kita.