Gaya Hidup By: Yanie Baharom December 20, 2019 @ 4:27pm

Sanna Marin, Perdana Menteri Termuda Dunia

Melakar sejarah sebagai Perdana Menteri Termuda Dunia, Sanna Marin, 34, atau nama penuhnya Sanna Mirella Marin, nampaknya telah memadamkan rekod yang pernah dipegang oleh Jacinda Ardern yang menjawat jawatan Perdana Menteri New Zealand ketika berusia 37 tahun.

Dilahirkan dengan paras rupa menawan dan kebijaksanaan, perlantikan Sanna Marin sebagai Perdana Menteri Finland pada 10 Disember lalu, berlaku enam hari sebelum beliau menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-34 tahun.

Pastinya pengumuman itu menjadi hadiah teristimewa sepanjang hayatnya!

Menggantikan Antti Rinne yang melepaskan jawatan itu baru-baru ini, Sanna Marin sebulat suara dipilih rakyat Finland yang mempunyai populasi penduduk seramai 5.5 million. Sekali gus menjadi Perdana Menteri Wanita yang ke-3 di negara itu.

Pasti ramai yang berminat untuk mengenali Sanna Marin dengan lebih dekat. Siapa dia dan mengapa rakyat Finland begitu meyakini kemampuan beliau? Jom kita soroti latar belakang beliau!

Sanna marin merupakan bekas graduan Sarjana Sains Pentadbiran dari University of Tampere ini dan mula menceburkan diri dalam politik Finland pada tahun 2006 menerusi Parti Demokratik Sosial dan ketika itu beliau baru berusia 21 tahun.

Di sebabkan sifat kepimpinan yang cukup menyerlah, beliau dipertanggungjawabkan untuk memegang jawatan Menteri Pengangkutan & Komunikasi pada Jun lalu.

Khabarnya beliau melaksanakan tanggungjawab itu dengan baik sekali, diperhebatkan dengan beberapa pembaharuan yang memberi nilai tambah dan memudahkan kehidupan rakyat.

Menjadikan medium media sosial sebagai salah satu cara berinteraksi dengan rakyat, wanita hebat yang mengahwini Markus Räikkönen sekitar 2017, mempunyai seramai 124,000 jumlah pengikut di laman Instagram.

Tidak sekadar berkongsi aktiviti lawatan dan kerja-kerja kebajikan beliau, ibu kepada Emma Amalia Marin ini turut berkongsi perjalanan proses kehamilannya termasuk foto menyusukan anaknya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emma ❤ Kuva: @jpflander

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Sanna Marin ingin menyebarkan mesej kepada wanita khususnya, tidak kira sehebat manapun status dan jawatan yang disandang, itu tidak menghalang wanita untuk terus memainkan peranan mereka sebagai anak, isteri dan ibu.

Menjadikan pengikutnya di Instagram berasa dekat dengan beliau, Sanna Marin tidak canggung berkongsi dengan umum percutian romantiknya bersama suami di Itali serta makan makanan kegemarannya seperti ais krim dan gula kapas. Memang ringkas sahaja kehidupannya meski pun bergelar Perdana Menteri!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 18 Jun 2018

Stres Dengan Masalah Rambut Berminyak & Berbau? Cuba 3 Petua Berkesan Ini

Jangan biarkan rambut anda berminyak, atasi dengan 3 cara ini.

Featured Thu, 21 May 2020

Ubah ruang tamu kepada ruang kerja, hasilnya amat mengagumkan

Kerja lebih lancar, mutu pun terpelihara

Gaya Hidup Tue, 6 Mar 2018

Anda Ingat “Bearded Lady” Dalam Filem The Greatest Showman Hanya Fiksyen? Ini Bukti Wanita Berjanggut Memang Wujud!

Sebenarnya, memang ada sejenis penyakit yang boleh menyebabkan golongan wanita untuk tumbuh rambut berlebihan di muka atau di badan.

Gaya Hidup Mon, 12 Feb 2018

Apa Rahsia Khloe Kardashian Hingga Berjaya Turunkan 18kg Berat Badan? Baca 11 Tips Ini!

Sejak kecil, Khloe Kardashian memang berbadan montel dan tidak mengambil berat tentang tabiat pemakanannya sewaktu dia membesar.

Gaya Hidup Wed, 4 Dec 2019

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP bantu kanak-kanak Orang Asli

Sumbang 30 sen daripada setiap pembelian

Gaya Hidup Sat, 7 Aug 2021

“Corak Pembelajaran Dulu & Sekarang Pasti Ada Beza” – MK K-Clique

Penyanyi rap, MK atau nama sebenarnya Muhammad Hairi Amin, 25, mengakui corak pembelajaran dahulu dan sekarang mempunyai perbezaan. Merupakan siswazah jurusan perniagaan Universiti Teknologi MARA Sabah, anggota kumpulan K-Clique ini menganggap pelajar zaman sekarang beruntung […]

Featured Tue, 16 Apr 2019

Larangan bawa bunga segar ketika melawat pesakit kanser di wad hospital. Peringatan buat semua!

Pesakit yang menjalani kemoterapi mempunyai kurang daya tahan badan.

Gaya Hidup Fri, 9 Aug 2019

5 kepentingan Pelan Takaful Perubatan untuk wanita

Perlindungan awal bantu rancang masa depan

Gaya Hidup Fri, 26 Oct 2018

Selebriti Hollywood Paling Diva, No. 3 Anda Mesti Tak Percaya!

Sikap diva mereka sehinggakan diberi jolokan ‘The Mean Girls’ oleh wartawan hiburan di Hollywood.

| Live TV