Hiburan By: Padin September 11, 2021 @ 6:32pm

ABPBH 34 Kembali, Angkat Tema #KitaBersama

Anugerah pilihan peminat terunggul di Malaysia, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) bagi edisi ke-34 diteruskan tahun ini dengan menerap budaya norma baharu dan patuh Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN), membawa tema #KITABERSAMA, iaitu kesinambungan tema #ABPBHKITA2020 yang diangkat pada ABPBH 33.

Malam kemuncak ABPBH 34 yang dibawakan penaja utama, Xiaomi, akan disiarkan secara langsung di TV3 dan Tonton, termasuk YouTube TV3 dan BH serta laman web ABPBH di www.abpbh.com.my pada hari Sabtu, 13 November 2021.

Malam kemuncak ini akan dilaksanakan secara virtual dengan pematuhan ketat SOP yang ditetapkan pihak MKN dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Sebarang pengumuman untuk acara ABPBH 34, termasuk promosi, tajaan dan malam
kemuncak akan dikongsi dan diumumkan dari masa ke semasa.

Menerapkan mesej kekitaan atau ‘unity’ dalam rakyat Malaysia bagi memerangi pandemic COVID-19 dan membantu kerajaan mewujudkan imuniti kelompok, ABPBH 34 berhasrat membawa keceriaan kepada penonton di rumah.

Selain mengiktiraf bakat dan populariti artis atau selebriti, ABPBH 34 mahu memberi penghargaan kepada petugas belakang tabir industri hiburan termasuk kru produksi, kumpulan teknikal, pengurusan dan sokongan yang menjadi tulang belakang kejayaan sektor kreatif.

Penghargaan juga diberi kepada kumpulan penggerak penting dalam proses penerbitan kandungan untuk penonton di rumah pada era pandemik COVID-19.

ABPBH 34 membawa sedikit kelainan pada tahun ini sesuai dengan usia penganjurannya melebihi tiga (3) dekad. Mempertandingkan 14 kategori utama dan enam (6) kategori online, pemilihan artis kegemaran boleh dilakukan bermula hari ini, 10 September sehingga 3 Oktober 2021 menerusi laman web ABPBH 34 di www.abpbh.com.my. Undian boleh dilakukan sama ada secara percuma, pakej langganan BH digital dan cetak serta undian bersama telefon pintar nombor satu di dunia, Xiaomi.

Penaja utama ABPBH 34, Xiaomi, kembali menaja acara berprestij ini buat tahun kedua berturut-turut. Xiaomi adalah sebuah syarikat elektronik multinasional China yang ditubuhkan pada April 2010 dan beribu pejabat di Beijing.

Xiaomi melabur dalam pengeluaran telefon pintar, aplikasi mudah alih, komputer riba, perkakas rumah, beg, kasut, perkasasan elektronik dan produk lain yang kini menjadi pilihan pengguna di seluruh dunia.

Pengarang Kumpulan BH yang juga Penaung ABPBH 34, Saidon Idris, berkata BH sebagai akhbar ‘Wadah Pembaharuan’ kembali merancakkan dunia hiburan tempatan dengan acara anugerah yang dinanti-nantikan peminat, ABPBH.

“Selaras dengan situasi semasa dan arahan yang dikeluarkan kerajaan ekoran penularan pandemik COVID-19, BH menjadi wadah kepada segala usaha yang menyokong untuk mengekang penularan wabak ini dan sekaligus memulihkan ekonomi negara.

“Sejak pandemik melanda negara dan dunia pada tahun lalu, kami di BH sentiasa peka dan akur dengan segala SOP terkini oleh kerajaan. BH juga mematuhi arahan dan nasihat yang dikeluarkan oleh MKN dan KKM,” katanya menerusi sebuah kenyataan.

Beliau berkata pihak penganjur sentiasa merujuk dan meminta kebenaran daripada MKN dan KKM sebelum mengelolakan ABPBH pada tahun ini.

“Banyak yang sudah dilalui sejak lebih setahun lalu dan ramai yang terkesan dengan penularan COVID-19. Justeru, ABPBH 34 kali ini memilih tema #KITABERSAMA kerana pandemik ini mengajar kita untuk kembali kepada akar atau asas di mana perlunya kita merapatkan hubungan dan bersatu dalam menempuhi cabaran,” tambah beliau.

Sementara itu, Pengurus Besar, Pemasaran, Komunikasi dan Sokongan Jualan NSTP merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola ABPBH 34, Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman berkata, semua perancangan penganjuran ABPBH pada tahun ini dilakukan dengan teliti dan apa juga penyesuaian dan penambahbaikan dibuat, adalah selaras dengan SOP terkini.

“Kami mahu ABPBH terus relevan sebagai pengukur populariti dan penghargaan kepada karya yang dihasilkan penggiat seni. Penganjuran ABPBH 34 pastinya mematuhi segala SOP yang ditetapkan dan pada masa yang sama, tetap memberi impak dan meninggalkan memori manis pada semua artis serta pihak lain yang terbabit,” katanya.

Beliau menambah bahawa segala penyesuaian membabitkan promosi dan publisiti ABPBH 34, termasuk pakej tajaan, kandungan, mekanik penganjuran, pencalonan, pengundian sehinggalah aktiviti bersama artis serta kelab peminat dikendalikan dengan mengoptimumkan pergantungan dan penggunaan platform digital termasuk media sosial.

Datuk Zaini berkata bagi menghangatkan lagi ABPBH pada kali ini, pihak penganjur akan menerbitkan program eksklusif bersama penaja utama, Xiaomi dan artis jemputan yang disiarkan secara virtual, tidak lama lagi. Tarikh dan masa siaran akan diberitahu kelak.

Pada malam kemuncak ABPBH 34, sebanyak empat belas kategori utama yang bakal dipertandingkan adalah Artis Baharu Lelaki Popular, Artis Baharu Wanita Popular, Pelakon Filem Lelaki Popular, Pelakon Filem Wanita Popular, Pelakon TV Lelaki Popular Xiaomi, Pelakon TV Wanita Popular Xiaomi, Penyanyi Lelaki Popular, Penyanyi Wanita Popular, Artis Kolaborasi / Duo / Berkumpulan Popular, Artis Komedi Popular, Artis Versatil Popular, Pengacara TV Popular, Penyampai Radio Popular dan kategori baru iaitu Watak Animasi Popular.

Turut dipertandingkan adalah enam (6) kategori online iaitu Gandingan Serasi Drama Popular, Gandingan Serasi Filem Popular, Anugerah FANtastik Popular, Watak Antagonis Popular, Artis TikTok Popular dan YouTuber Popular.

Walaubagaimanapun, undian untuk kategori Anugerah FANtastik Popular dan Artis TikTok Popular hanya akan dibuka mulai bulan Oktober depan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 1 Aug 2019

Terlalu Sibuk, Alyah Tangguh Buat Rawatan IVF?

Datin Alyah dan suami ada pertimbangkan menjalani rawatan IVF tetapi…

Hiburan Mon, 17 Dec 2018

Wow! BTS Datang Malaysia

BTS bakal melangsungkan konsert sulung mereka di Malaysia dalam masa yang terdekat

Hiburan Sat, 12 Oct 2019

‘Terima Kasih Doakan Saya, Bayi’- Kaka Azraff

Alhamdulillah… Tahniah Kaka & Adam!

Hiburan Tue, 4 Jun 2019
Trending Sat, 24 Nov 2018

Ouch! Gara-Gara Batang PVC Tersangkut Di Kemaluan, Warga Emas Dikejar Ke Hospital

Tidak dapat pastikan bagaimana paip PVC berkenaan boleh tersangkut pada kemaluan mangsa namun kita dimaklumkan keadaan itu sudah berlarutan selama dua hari.

Hiburan Sun, 6 Jan 2019

‘Isteri Meroyan Setiap Kali…’ Tauke Jambu Nafi Cerai Isteri Guna WhatsApp

Semoga ada penyelesaian terbaik antara Tauke dan Yaya…

Events Sun, 1 Sep 2019

陈昇火辣钢管舞尽显「顽童本色」!承诺会再来唱

「音乐顽童」陈昇出道30周年《华人公寓》巡回演唱会,从去年开始巡回,今年终于与马来西亚「住客」见面,这也是他首次正式在大马开唱……

Fab Foodies! Wed, 6 Mar 2019

Buat Foodie Lovers, Kenali 5 Chef Instafemes Ini

Kalau korang nak tahu, akaun Instagram ini merupakan antara akaun Instagram masakan yang paling best, ini terbukti dengan para pengikut mencecah 1 juta. Jom, kita layan!

Trending Thu, 6 Dec 2018

‘ Nasib Saya Baik Kerana Kunci Kereta Lebih Awal, Kalau Tidak…’ Wanita Kongsi Detik Cemas Di Tempat Letak Kereta

Naluri saya mengatakan untuk kunci kereta pada waktu itu dan beberapa minit kemudian saya didatangi oleh beberapa…

Hiburan Fri, 2 Feb 2018

HYORIN REVEALS TRUTH ON WHY SISTAR BROKE UP

Many people have been massive fans of SISTAR ever since they debuted. Of course, fans were devastated after they broke up. But why? Hyorin reveals the truth in an interview.

| Live TV