Featured By: Nurul Hana May 17, 2023 @ 8:17pm

Adam Shamil Sampai Mesej Penghargaan Melalui Lagu ‘Bantu’

Pempengaruh digital, Adam Shamil Misran, 29 atau nama pentasnya sebagai Adam Shamil kini bersedia untuk melakar lebih jauh dalam industri hiburan tanah air setelah secara rasminya menjadi artis terbaru World Peace Entertainment (WPE) Sdn Bhd yang juga dinaungi oleh Ismail Izzani dan Naim Daniel.

Adam adalah seorang penyanyi, pengacara, pencipta kandungan digital, aktivis dan usahawan. Pernah dilamar oleh United International Pictures untuk menemubual pelakon dan pengarah filem Hollywood Pacific Rim: Uprising di Beijing, China, Adam Shamil juga merupakan personaliti digital pertama dari Sabah yang dipaparkan oleh Netflix untuk iklan komersial di seluruh negara.

Dalam usaha memahatkan namanya dipersadan seni tanahair, Adam bakal tampil dengan sebuah single terbaharu berjudul ‘Bantu’ hasil kolaborasi Shazriq Azeman, Darien, Omar K dan Adam sendiri.

Bait-bait lirik ‘Bantu’ menjurus tentang hal menghargai dan menyantuni tentang pengorbanan seseorang yang bersama kita dalam apa jua perihal kehidupan baik dalam susah mahupun senang.

“Single ‘Bantu’ adalah lagu yang dihasilkan oleh Darien, Shazriq Azeman, Adam Shamil dan Omar K serta saya sendiri tentang menghargai orang yang mengubah hidup anda. Ia adalah karya indah yang didedikasikan untuk seseorang yang telah bersama anda, melalui perjuangan dan membantu membentuk anda menjadi orang yang anda ada hari ini, sehinggakan walaupun suatu hari orang itu meninggalkan dunia ini, anda boleh tenang dengan mengetahui bahawa mereka akan sentiasa bersama walau secara rohani, dan bahawa anda akan sentiasa memerlukan mereka dalam semangat anda untuk membantu membuka mata anda dan melihat dunia.

“Dan sementara pendengar boleh mendedikasikan lagu ini kepada sesiapa sahaja yang bermakna kepada mereka, saya mendedikasikan ini kepada ibu saya yang merupakan ibu tunggal dan nenek saya. Kedua-duanya adalah tiang dan kekuatan saya dan saya tidak akan berada di tempat saya hari ini tanpa bimbingan mereka.

“Melalui single ‘Bantu’ ini juga, mesej yang ingin disampaikan diharap dapat memberi manfaat seterusnya meninggalkan kesan yang positif kepada orang ramai. Di samping itu, saya juga ingin memberi motivasi kepada para pendengar bahawa dalam kita mengejar cita-cita, jangan pernah kita lupa akan mereka yang teguh bersama dengan kita sejak dari kita memulakan langkah yang pertama itu,” kata Adam.

Adam juga berharap agar single ‘Bantu’ dapat diterima baik oleh semua dan bersyukur kepada semua pengikut dan peminatnya yang tidak pernah jemu menjadi penyokong setia dari awal.

“Harapan saya agar single ini mendapat sambutan yang baik dari semua. Saya turut mengucapakan jutaan terima kasih kepada semua followers serta peminat yang tidak pernah jemu menjadi penyokong setia saya dari awal kemuculan saya sebagai pempengaruh digital sehinggalah bergelar penyanyi sekarang,” katanya lagi.

Menurut Darien, Penulis Lirik, World Peace Entertainment (WPE) Sdn. Bhd.,’Bantu’ merupakan sebuah lagu yang ditujukan kepada mereka yang sentiasa ada, dan membantu kita walau apa jua keadaan. Lagu ini tercipta khas bagi berkongsi rasa terima kasih kepada mereka. Omar K, Shazriq dan Adam amat profesional dalam propses menulis dan penghasilan lagu ini.

Single ‘Bantu’ serta muzik video ini diterbitkan sepenuhnya oleh World Peace Entertainment Sdn. Bhd dan ia merupakan hasil garapan dan suntingan sepenuhnya oleh pasukan produksi milik Adam Shamil yang berpusat di Kota Kinabalu. ‘Bantu’ akan mula menemui peminat menerusi corong-corong stesen radio tempatan, laman YouTube serta laman sosial media –Instagram, TikTok bermula 12 Mei 2023. Lagu ini juga boleh didengari melalui penstriman di atas talian seperti Spotify, Joox, Apple Music dan lain-lain. Layari saluran Youtube World Peace Entertainment untuk maklumat lanjut.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 10 Jan 2020

Penduduk Kangaroo Island Diarah Berpindah

Penduduk di bandar Kangaroo Island, Australia diarahkan berpindah pada Khamis bagi membolehkan anggota bomba melakukan kerja-kerja memadamkan kebakaran hutan. Bandar Parndana merupakan bandar kedua yang diarahkan berpindah susulan kebakaran hutan yang dilaporkan semakin memburuk. Segala […]

Featured Fri, 29 Sep 2023
Trending Tue, 17 Aug 2021
Trending Wed, 18 Mar 2020

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan […]

Featured Fri, 25 Jun 2021

Senarai Bantuan PKP 3.0 Yang Disediakan Dan Masih Boleh Dimohon

Penganalisis Ekonomi dari Universiti Asia e, Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor berkata, pemberian moratorium bersasar dilihat dapat membantu individu dan peniaga untuk menghadapi PKP 3.0 berikutan pengurangan jumlah simpanan yang telah digunakan semasa PKP […]

Hiburan Fri, 30 Jun 2023

Isu Mosh-Pit Ketika Konsert, Masdo Berhasrat Nak ‘Educate’ Penonton

Boleh nak mosh tapi kena ikut kesesuaian lagu lah kan?

Featured Tue, 15 Aug 2023
Hiburan Tue, 11 Sep 2018

陈嘉荣泪洒主播营「彷佛看到自己的孩子重回怀抱」

由八度空间举办为期3天2夜的《校园主播培训营》圆满落幕,50位大专生在经过培训后,正式成为「校园主播」!