Featured By: Fatin Nurain November 10, 2022 @ 11:01am

Akui Gemuruh, BCL Beranikan Diri Kembali Ke Malaysia Tanpa Ashraf Sinclair – “Tempat Ini Ada Banyak Memori”

Penyanyi dan pelakon Indonesia Bunga Citra Lestari atau lebih mesra dipanggil, BCL berkongsi momen pertama kali menjejakkan kaki di Malaysia tanpa keberedaan arwah suaminya, Ashraf Sinclair di sisi.

Terdahulu, pelakon Ashraf Sinclair telah menghembuskan nafas terakhirnya di sebuah pusat perubatan di Jakarta akibat serangan jantung, pada 18 Februari 2020.

Menurut BCL, dia sudah menganggap Malaysia sebagai rumah kedua, namun masih memerlukan kekuatan untuk kembali ke sini kerana terimbau kenangan manis bersama Allahyarham.

“Okay ini pertama kali saya datang semula ke Kuala Lumpur yang saya anggap rumah kedua saya. Saya sangat gemuruh sebelum datang ke sini semula.

Saya mengalami anxiety untuk beberapa hari kerana kembali ke tempat di mana ada banyak memori dari tahun 2007, pertama kali saya bertemu dengan Ashraf.

“Waktu itu saya selalu ulang-alik ke KL. Jadi, saya siap sediakan diri saya. Mungkin inilah masanya untuk saya beranikan diri untuk berada disini,” katanya.

Dalam pada itu, BCL turut menyatakan antara faktor yang membuatnya mengambil masa untuk kembali semula ke sini kerana sekatan pergerakan yang dijalankan diseluruh negara gara-gara penularan wabak Covid-19, sejak dua tahun lalu.

“Sebelum ini pergerakan di Malaysia dan Indonesia masih belum membolehkan saya ke sini. Tapi untuk datang ke Malaysia sendiri itu memang special kerana it’s different feeling, it’s not just like coming to another country.

“Tapi because this is the second home yang saya rasa seseorang pernah mengharungi banyak perkara dalam hidup. Jadi tak mudah untuk kembali ke tempat yang ada banyak memori,” jelasnya.

Meskipun pelantun lagu Cinta Sejati itu kini kelihatan lebih ceria, namun dia menyatakan kekuatan yang ada pada dirinya kini berbeza berbanding sebelumnya.

Malah, dia turut menjadikan anaknya, Noah Aidan Sinclair sebagai penguat semangatnya untuk terus bangkit demi memastikan putera kesayangan itu juga kuat.

“Di Jakarta, saya survive di rumah. Setiap sudut dipenuhi kenangan bersama Ashraf tapi saya tinggal di sana selama lapan bulan tanpa bertemu dengan sesiapa dan ditemani keluarga saya dan keluarga Ashraf.

“Selepas menjalani pelbagai perkara sepanjang ketiadaannya, i feel more acceptance. Saya boleh cakap saya okay sekarang tapi ianya berbeza. Jadi untuk kembali ke Malaysia tu memang memerlukan kekuatan,” jelasnya.

“Selain diri sendiri, tentulah anak saya. Mungkin memberikan lebih responsibility to be as a single mother pastikan besar sekali untuk menjalaninya.

“Untuk menerima apa yang terjadi saya harus kuat untuk anak saya bahagia kerana perjalanan hidupnya masih panjangn,” katanya.

Dalam perkongsian lain, penyanyi lagu Wanita Terbahagia itu juga bakal mengadakan Konsert Blossom – Bunga Citra Lestari di Dewan Plenary KLCC, 27 Januari 2023.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 2 Aug 2018

Manfaat ‘Air Orang Kaya’ Yang Perlu Anda Tahu

‘Air orang kaya’ ini boleh mencecah RM15 hingga RM20 sebotol! Agak mahal kan untuk air yang tiada perisa?

Featured Wed, 7 Sep 2022

[VIDEO] “Inai Tersepit Pintu” – Netizen Terhibur Neelofa Buat Trend ‘Abang Bomba Selamatkan Saya’

Wow, abang Bomba yang tolong Lofa ni rare eh, special! 🤣 Hanya dia saja buah hati pengarang jantung Lofa 🥰Gitewww 🤪

Featured Thu, 14 May 2020

[TERKINI] Ziarah Aidilfitri, Pesta Kaamatan & Hari Gawai Hanya Terhad Pada Hari Pertama Sahaja

Jangan sedih-sedih, yang penting boleh beraya dengan yang tersayang!

Hiburan Fri, 5 Aug 2022
Acara Wed, 13 May 2020
Trending Sun, 1 Nov 2020
Trending Fri, 29 Jan 2021

| Live TV