Hiburan By: Padin July 11, 2023 @ 8:29pm

Bintang TikTok Ash Fasryll Muncul Dengan ‘Melawan Sunyi’

Bakat pendatang baharu bidang muzik, Muhammad Hazzroul Ashryaf Hasril atau Ash Fasryll dicungkil menerusi platform media sosial TikTok.

Berusia 23 tahun, jejaka ini kini muncul dengan single berjudul Melawan Sunyi ciptaan Aubrey Suwito dan Rozisangdewi.

“Saya mula menyanyi ketika kecil lagi sewaktu berada di sekolah rendah, saya sering membuat persembahan ketika sambutan Hari Guru, perayaan dan sebagainya. Selain itu, saya juga aktif menyertai pelbagai pertandingan menyanyi dari sekolah rendah sehinggalah sekolah menengah.

“Setelah selesai sekolah, saya rajin menghasilkan lagu-lagu cover yang dimuat naik ke media sosial, dari situlah bakat saya mula dilihat sehinggalah saya dilamar oleh pihak TikTok Malaysia dan bermulalah segala-galanya.

“Pada mulanya pihak TikTok Malaysia menghubungi saya untuk merakamkan lagu cover nyanyian Andmesh Kamaleng berjudul ‘Nyaman’ dengan susuan muzik yang lebih segar hasil gubahan komposer terkenal, Aubrey Suwito.

“Tanpa disangka, lagu tersebut mendapat sambutan luar biasa dengan hampir setengah juta penstriman di Spotify dan telah digunakan oleh ramai artis popular negara,” ujar pelajar tahun akhir dalam bidang Kejuruteraan Awam di UiTM.

Lagu Melawan Sunyi yang bernuansa pop balada ini menceritakan tentang kisah dua insan yang pernah bercinta dan kini hubungan tersebut telah telerai.

Kini, kedua-duanya ibarat orang asing yang tidak pernah mengenali satu sama lain, namun begitu salah seorang dari mereka masih mengharapkan cinta mereka agar kembali berputik meskipun hatinya telah hancur berderai.

“Karya ini berdasarkan dari kisah cinta saya sendiri yang saya terjemahkan ke dalam lagu, Aubrey banyak memberi tunjuk ajar dari segi konsep serta idea yang sesuai dengan lagu ini.

“Proses rakaman hanya memakan masa selama sehari di di Studio Cranky Music, milik Aubrey. Banyak yang saya pelajari ketika proses rakaman berlangsung, bagaimana hendak menjiwai sesebuah karya, cara nyanyian dan juga aspek teknikaliti berkaitan tona suara.

“MV (video muzik) single ini pula lebih menggambarkan situasi golongan kekasih yang menghadapi perkara sama yang berkait rapat dengan bait-bait liriknya.

“Saya mahu menjadi seorang penyanyi yang tersendiri dan tidak kedengaran seperti orang lain, tidak sabarnya saya untuk bereksperimentasi dengan pelbagai genre muzik yang ada di luar sana.

“Saya berharap agar para pendengar dapat menerima karya ini dan sentiasa menyokong perjalanan muzik saya yang baharu sahaja bermula, semoga lagu Melawan Sunyi ini dapat membuat pendengar rasa bahawa mereka tidak keseorangan dan segala perasaan yang pernah mereka alami itu wujud dan tidak wajar diendahkan begitu sahaja.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 31 Jan 2020
Hiburan Mon, 24 Sep 2018

林文荪《这世界终会记得我的名字》为听觉障碍孩童发声

去年获得《决战好声》新马版冠军的林文荪加盟环球音乐后,正式发行了个人首支单曲《这世界终会记得我的名字》!

Featured Thu, 1 Dec 2022

Pihak Produksi Hanya Bayar Separuh, Ibu Wafariena Ambil Tindakan Undang-Undang

Semoga perkara ini dapat diselesaikan dengan baik

Hiburan Wed, 30 Oct 2019
Featured Fri, 12 Aug 2022

[VIDEO] Guna Visa Pelancongan, Individu Dakwa ’Pengkid’ Tunai Umrah Berihram! – “Kau Sebenarnya Berp*ssy”

Astarghfirullahalazim.. 😢 Tak takut ke persenda agama macam ni 😭 Speechless min!! 💔

Featured Tue, 10 May 2022

Degupan Jantung Anak Dalam Kandungan Terhenti Seminggu Sebelum Raya, Elvina Mohamad Keguguran 

Anak syurga.. Elvina lakukan prosedur membersihkan rahim hari ini

Hiburan Mon, 12 Feb 2018

KHAI BAHAR PUAS JADI ‘VAMPIRE’ ?

Jelasnya, membawa lagu “Bayang” ciptaan Harry Khalifah dan lirik oleh Patrick Anohada amat berat bukan kerana stress atau susah tetapi untuk menjiwai lagu tersebut mengikut konsep ala ala vampire yang dipersembahkannya.

Hiburan Tue, 30 Oct 2018

‘It’s Not Funny’, Siti Sarah ‘Sekolahkan’ Pengikut Di Instagram

Saya menganggap pembantu rumah adalah antara pekerjaan yang mulia…

Hiburan Wed, 2 May 2018

Muka Seiras, Mungkinkah Ini Jodoh Aiman?

“Disebabkan semua kata muka kami sama, mak dah restu kami tinggal sekali. Hahahahaha. Puas kita adjust muka nak bagi sama. #twin,” tulisnya sinis di laman Instagram.

Featured Thu, 12 Aug 2021

“Kubur Bukan Tempat Cipta Sensasi Dan Populariti” – Fedtri Yahya

Personaliti TV3 dan pengacara terkenal, Fetdri Yahya tampil menyatakan pandangannya berikutan isu melibatkan seorang selebriti media sosial yang didakwa tidak mempunyai empati dan sensitiviti kerana menggunakan kematian untuk dijadikan content Youtube. Menerusi laman Instagram, Fedtri […]

error: Content is protected !!