Hiburan By: SGMS Faida August 29, 2019 @ 11:47am

Cabaran ‘Berat’ Sufian Suhaimi, Amira Othman

Selepas masing-masing cemerlang dengan single solo hingga menjadi siulan peminat, terbaru penyanyi popular, Sufian Suhaimi dan Amira Othman muncul menerusi lagu duet, Takkan Merubah.

Mempertaruhkan lagu ciptaan Farouk Roman dan lirik oleh, Amylea, menariknya lagu itu menjadi runut bunyi filem Motif yang bakal menjengah di seluruh pawagam tanah air pada 26 September ini.

Meski ia kerjasama pertama membabitkan Sufian dan Amira, namun keduanya mampu melunaskan tanggungjawab diberikan dengan baik.

Pun begitu, Sufian, 27, mengakui wujud cabaran ketika merakamkan lagu itu disebabkan ‘range’ vokal yang berbeza dengan Amira hingga mengambil masa panjang.

“Seperti yang saya bayangkan, bekerjasama dengan Amira sangat ‘fun’ dan mudah. Setiap masalah dibincangkan dengan baik dan masing-masing memberikan idea yang positif bagi menghasilkan melodi dan gabungan suara yang menarik.

“Perbezaan ‘range’ suara saya dengan Amira adalah cabaran utama bagi mendapatkan keselesaaan dalam nyanyian.

“Proses rakaman juga lebih lama dari apa yang saya bayangkan. Kami mengambil masa lebih kurang lapan jam bagi menyiapkan proses rakaman,” katanya.

Namun, Sufian yakin dengan sentuhan emas daripada komposer lagu itu mampu menjadikan lagu tema filem berkenaan diterima ramai sekali gus memberi ‘nyawa’ kepada filem itu.

“Saya berharap lagu ini dapat menjadi lagu tema yang baik untuk filem Motif. Peranan ‘soundtrack’ dalam sesebuah filem adalah sangat penting bagi mengiringi perjalan sebuan filem,” katanya.

Sementara, Amira menyifatkan kerjasama dengan Sufian sesuatu yang istimewa dan pengalaman menarik.

Dalam masa sama, Amira, 26, atau nama sebenarnya Nadi Amira Othman berkata, kali pertama bekerja dengan komposer lain membuka ruang baru untuknya dalam berkarya.

“Sebenarnya, pada awalnya pihak pengurusan saya memaklumkan lagu duet ini dengan artis perempuan. Tiba-tiba ada pertukaran dan digantikan dengan Sufian.

“Walaupun ini kerjasama pertama kami, tapi masing-masing sudah kenal lama sebab pernah jumpa di banyak acara, tapi tidak pernah ada lagu bersama. Pendek kata, ia menjadi mudah,” katanya.

 
 
 
View this post on Instagram

?

A post shared by #sambil (@amiraaothman) on

Sama seperti Sufian, Amira juga meletakkan harapan agar lagu dan filem itu mendapat sambutan baik Amira juga berkata, dia sudi bekerjasama lagi dengan Sufian pada masa akan datang.

“Sekiranya lagu ini berjaya dan projek ini menjadi, tak salah jika kami ingin melakukan projek lagi bersama untuk cuba sesuatu yang baru atau ‘genre’ baru. Segalanya masih lagi dalam berbincangan. Kita nak tengok dulu bagaimana penerimaan orang ramai mengenai lagu saya dan Sufian,” katanya.

Khas buat peminat Amira Othman dan Sufian Suhaimi muzik video TAKKAN MERUBAH boleh di tonton di Youtube channel Seventeen Eleven Music dan Aries Music!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 24 Aug 2019

Cantiknya Foto ‘Maternity Shoot’ Azrinaz Mazhar Hakim!

Selain memuji gaya Azrinaz dalam entri berkenaan, rata-rata turut mendoakan agar proses bersalinnya nanti dipermudahkan.

Hiburan Sun, 2 Dec 2018

Resepsi Penuh Gemilang, Priyanka Chopra Dilabel ‘Cakap Tak Serupa Bikin’?

Ayoooo, kenapa pula netizen di sana sindir Priyanka pula ni?

Hiburan Tue, 17 Sep 2019
Events Thu, 30 May 2019

Nak OOTD Dan Selfie Yang Super Cool Raya Ni? Ini 7 Teknologi Hacks Pengguna Huawei P30 Sahaja Boleh Try!

Ketahui beberapa hacks menarik dan Bergaya bersama HUAWEI P30 Pro pada Raya Aidilfitri ini!

Hiburan Tue, 12 Mar 2019

DFKL Cari Pakej, Pengarah Nur Setuju Dengan Kenyataan A Aida?

Bayangkan kalau abam letak Siti Kasim sebagai heroin, korang sanggup setia tengok sampai episod 15 tak?

Hiburan Sun, 25 Aug 2019

Waris Takut Buat Facial?

Kenapa ni waris?

Hiburan Wed, 28 Nov 2018

Altimet Bersara Sebagai Rapper Bukan Komposer

Tiada lagi persembahan Altimet di mana-mana acara selepas ini. Namun begitu, Altimet ada hadiah terakhir buat peminatnya!

Hiburan Fri, 7 Feb 2020
Hiburan Mon, 14 Oct 2019

Jerebu Terburuk Di Kota Palembang

Jarak Penglihatan Kurang 150 Meter

Hiburan Wed, 19 Sep 2018

Kongsi Video Anak Autisme Bukan Nak Simpati, Zarina Zainuddin ‘Sound’ Netizen Biadab?

Sementara itu, pelakon Zarina Zainuddin yang aktif memuatnaik video anak-anak autisme sebelum ini turut terkena ‘tempiasnya’. Ya lah, siapa yang tak naik angin kan kalau orang kata begitu. Sabarlah ya…

| Live TV