Hiburan By: SGMS Faida August 29, 2019 @ 11:47am

Cabaran ‘Berat’ Sufian Suhaimi, Amira Othman

Selepas masing-masing cemerlang dengan single solo hingga menjadi siulan peminat, terbaru penyanyi popular, Sufian Suhaimi dan Amira Othman muncul menerusi lagu duet, Takkan Merubah.

Mempertaruhkan lagu ciptaan Farouk Roman dan lirik oleh, Amylea, menariknya lagu itu menjadi runut bunyi filem Motif yang bakal menjengah di seluruh pawagam tanah air pada 26 September ini.

Meski ia kerjasama pertama membabitkan Sufian dan Amira, namun keduanya mampu melunaskan tanggungjawab diberikan dengan baik.

Pun begitu, Sufian, 27, mengakui wujud cabaran ketika merakamkan lagu itu disebabkan ‘range’ vokal yang berbeza dengan Amira hingga mengambil masa panjang.

“Seperti yang saya bayangkan, bekerjasama dengan Amira sangat ‘fun’ dan mudah. Setiap masalah dibincangkan dengan baik dan masing-masing memberikan idea yang positif bagi menghasilkan melodi dan gabungan suara yang menarik.

“Perbezaan ‘range’ suara saya dengan Amira adalah cabaran utama bagi mendapatkan keselesaaan dalam nyanyian.

“Proses rakaman juga lebih lama dari apa yang saya bayangkan. Kami mengambil masa lebih kurang lapan jam bagi menyiapkan proses rakaman,” katanya.

Namun, Sufian yakin dengan sentuhan emas daripada komposer lagu itu mampu menjadikan lagu tema filem berkenaan diterima ramai sekali gus memberi ‘nyawa’ kepada filem itu.

“Saya berharap lagu ini dapat menjadi lagu tema yang baik untuk filem Motif. Peranan ‘soundtrack’ dalam sesebuah filem adalah sangat penting bagi mengiringi perjalan sebuan filem,” katanya.

Sementara, Amira menyifatkan kerjasama dengan Sufian sesuatu yang istimewa dan pengalaman menarik.

Dalam masa sama, Amira, 26, atau nama sebenarnya Nadi Amira Othman berkata, kali pertama bekerja dengan komposer lain membuka ruang baru untuknya dalam berkarya.

“Sebenarnya, pada awalnya pihak pengurusan saya memaklumkan lagu duet ini dengan artis perempuan. Tiba-tiba ada pertukaran dan digantikan dengan Sufian.

“Walaupun ini kerjasama pertama kami, tapi masing-masing sudah kenal lama sebab pernah jumpa di banyak acara, tapi tidak pernah ada lagu bersama. Pendek kata, ia menjadi mudah,” katanya.

 
 
 
View this post on Instagram

?

A post shared by #sambil (@amiraaothman) on

Sama seperti Sufian, Amira juga meletakkan harapan agar lagu dan filem itu mendapat sambutan baik Amira juga berkata, dia sudi bekerjasama lagi dengan Sufian pada masa akan datang.

“Sekiranya lagu ini berjaya dan projek ini menjadi, tak salah jika kami ingin melakukan projek lagi bersama untuk cuba sesuatu yang baru atau ‘genre’ baru. Segalanya masih lagi dalam berbincangan. Kita nak tengok dulu bagaimana penerimaan orang ramai mengenai lagu saya dan Sufian,” katanya.

Khas buat peminat Amira Othman dan Sufian Suhaimi muzik video TAKKAN MERUBAH boleh di tonton di Youtube channel Seventeen Eleven Music dan Aries Music!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Sat, 26 May 2018

Gaji Kopek Seafood Cecah RM 6000 Sebulan?

Salah seorang pekerja di situ, He Nanxin yang juga seorang penuntut universiti di China menerima gaji lebih RM6,000 sebulan.

Hiburan Wed, 30 May 2018

Sasqia – Saya Bukan Jahat!

Sasqia gembira terpilih menerajui drama bersiri 50 episod ‘Koko Coklat’ yang akan ditayangkan di TV3 dan tonton secara serentak kelak. Malah, Sasqia turut teruja dipilih menjayakan filem arahan Syafiq Yusof, ‘Misteri Dilaila’ selaku teraju utama

Hiburan Sat, 28 Dec 2019

Aina Abdul Jawab Dakwaan Besar Kepala

Saya tak boleh jelaskan lebih lanjut, tunggu saja nanti…

Events Mon, 16 Dec 2019

Joey Yung To Serenade Malaysian Fans With Love In Genting On March 2020

Get ready to celebrate the spectrum of love in this March 2020

Hiburan Wed, 15 May 2019

Nabila Huda Bawa Anak Sambut Hari Jadi Cara Berbeza

Walaupun hampir bergadai nyawa, apatah lagi rombongan kami semuanya wanita, pengalaman ini akan saya kenang sampai bila-bila

Hiburan Thu, 15 Aug 2019
Hiburan Wed, 11 Dec 2019
Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Zulin Aziz Rakam Muzik Video Single Kedua Di Tanah Suci

Semoga urusan ibadah Zulin dan keluarga dipermudahkan di tanah suci nanti… Amin.

Hiburan Thu, 31 Jan 2019

Betty Stylo Walaupun Dalam Pantang

Comel je kan mommy Betty ni!

| Live TV