Hiburan By: SGMS Faida August 29, 2019 @ 11:47am

Cabaran ‘Berat’ Sufian Suhaimi, Amira Othman

Selepas masing-masing cemerlang dengan single solo hingga menjadi siulan peminat, terbaru penyanyi popular, Sufian Suhaimi dan Amira Othman muncul menerusi lagu duet, Takkan Merubah.

Mempertaruhkan lagu ciptaan Farouk Roman dan lirik oleh, Amylea, menariknya lagu itu menjadi runut bunyi filem Motif yang bakal menjengah di seluruh pawagam tanah air pada 26 September ini.

Meski ia kerjasama pertama membabitkan Sufian dan Amira, namun keduanya mampu melunaskan tanggungjawab diberikan dengan baik.

Pun begitu, Sufian, 27, mengakui wujud cabaran ketika merakamkan lagu itu disebabkan ‘range’ vokal yang berbeza dengan Amira hingga mengambil masa panjang.

“Seperti yang saya bayangkan, bekerjasama dengan Amira sangat ‘fun’ dan mudah. Setiap masalah dibincangkan dengan baik dan masing-masing memberikan idea yang positif bagi menghasilkan melodi dan gabungan suara yang menarik.

“Perbezaan ‘range’ suara saya dengan Amira adalah cabaran utama bagi mendapatkan keselesaaan dalam nyanyian.

“Proses rakaman juga lebih lama dari apa yang saya bayangkan. Kami mengambil masa lebih kurang lapan jam bagi menyiapkan proses rakaman,” katanya.

Namun, Sufian yakin dengan sentuhan emas daripada komposer lagu itu mampu menjadikan lagu tema filem berkenaan diterima ramai sekali gus memberi ‘nyawa’ kepada filem itu.

“Saya berharap lagu ini dapat menjadi lagu tema yang baik untuk filem Motif. Peranan ‘soundtrack’ dalam sesebuah filem adalah sangat penting bagi mengiringi perjalan sebuan filem,” katanya.

Sementara, Amira menyifatkan kerjasama dengan Sufian sesuatu yang istimewa dan pengalaman menarik.

Dalam masa sama, Amira, 26, atau nama sebenarnya Nadi Amira Othman berkata, kali pertama bekerja dengan komposer lain membuka ruang baru untuknya dalam berkarya.

“Sebenarnya, pada awalnya pihak pengurusan saya memaklumkan lagu duet ini dengan artis perempuan. Tiba-tiba ada pertukaran dan digantikan dengan Sufian.

“Walaupun ini kerjasama pertama kami, tapi masing-masing sudah kenal lama sebab pernah jumpa di banyak acara, tapi tidak pernah ada lagu bersama. Pendek kata, ia menjadi mudah,” katanya.

 
 
 
View this post on Instagram

?

A post shared by #sambil (@amiraaothman) on

Sama seperti Sufian, Amira juga meletakkan harapan agar lagu dan filem itu mendapat sambutan baik Amira juga berkata, dia sudi bekerjasama lagi dengan Sufian pada masa akan datang.

“Sekiranya lagu ini berjaya dan projek ini menjadi, tak salah jika kami ingin melakukan projek lagi bersama untuk cuba sesuatu yang baru atau ‘genre’ baru. Segalanya masih lagi dalam berbincangan. Kita nak tengok dulu bagaimana penerimaan orang ramai mengenai lagu saya dan Sufian,” katanya.

Khas buat peminat Amira Othman dan Sufian Suhaimi muzik video TAKKAN MERUBAH boleh di tonton di Youtube channel Seventeen Eleven Music dan Aries Music!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 29 Mar 2019

Kongsi Gambar ‘Baby Bump’, Juliana Evans Bakal Jadi Ibu

Alhamdulillah! Semoga urusan melahirkan anak sulung nanti dipermudahkan oleh Allah SWT, Amin…

Hiburan Wed, 1 May 2019

Nak Cari Angin Baru, Khai Bahar Nafi Ada Masalah

Meskipun sudah tidak bersama mereka lagi, saya sedia untuk terus bekerjasama jika diperlukan.

Hiburan Thu, 2 Aug 2018

#HajatDanceChallenge Di Laman Sosial Media

#HajatDanceChallenge ada yang kata macam zumba ada pula yang kata Poco Poco so yang mana satu yang betul

Hiburan Tue, 2 Jul 2019

‘Tipulah Tak Takut’- Scha Alyahya Komen Isu Penceraian Rakan Selebriti

Pucuk pangkalnya, jodol dan ajal terletak di tangan Tuhan. Namun, sebagai suami isteri, kita harus memainkan peranan masing-masing bagi memastikan rumah tangga terus harmoni dan bahagia.

Events Mon, 10 Dec 2018

Dora the Explorer Wows Malaysians in Live Show at Resorts World Genting

Both children and adults will be highly entertained by the fun show.

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

Perlekeh Kanak-Kanak Tak Tahu Berbahasa Inggeris, Maya Karin Kena Hentam Teruk Di Twitter?

Apapun, niat Maya itu baik cuma cara menegur itu perlu dibetulkan barangkali?

LIFESTYLE Mon, 26 Feb 2018

PLAN NAK BELI RUMAH TU ADA, TAPI…

Jangan asyik nak negatif saja kalau mengimpikan sesuatu. Ini tak bermaksud urusan pembelian rumah adalah mudah tetapi jika dengan caranya, korang pasti boleh!

FESYEN Thu, 22 Aug 2019

Artis ‘Turun Padang’ Memeriahkan KLFW 2019

KLFW platform pereka fesyen tempatan menunjukkan bakat

Events Thu, 9 Aug 2018

#daiTV3 : Selamat Jalan Dai’ Wafi

Bukan tidak bagus, bukan tidak punya gaya, mungkin rezeki masih belum berpihak pada mereka. 

| Live TV