Events By: SGMS Faida March 26, 2019 @ 3:21pm

Ini Senarai Pemenang Drama Pendek DFKL Peringkat Sekolah Menengah, Tahniah!

Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 telah disiarkan secara langsung semalam menerusi Malaysia Hari Ini dan laman media sosial Facebook MHI TV3.

Majlis yang dikendalikan oleh pengacara Hanif Miswan itu dihadiri oleh para pemenang dari SMK Tok Janggut (Kelantan), SMK Sri Bintang Selatan (Kuala Lumpur), SMK Sri Maharajalela (Kelantan) serta enam peserta Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 dan wakil-wakil syarikat penerbitan seperti Along Kamaludin, Feroz Kadir, Jalena Rejab, dan ramai lagi. Majlis ini turut disempurnakan oleh Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri sebagai penyampai hadiah kepada pemenang.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri berbangga dengan pencapaian para peserta aktiviti-aktiviti DFKL 2019 bagi kategori pertandingan drama pendek, sesi kongsi idea, dan uji bakat lakonan.

” Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada SMK Tok Janggut kerana sekali lagi memenangi Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah. Selain itu, kami juga amat berbesar hati untuk menerima lapan idea baharu dari peserta Sesi Kongsi Idea untuk dijadikan telefilem.

” Tambahan pula, jumlah penyertaan sesi uji bakat lakonan DFKL yang telah menjangkau lebih 500 orang peserta juga membuahkan hasil kerana kami baru sahaja selesai Bengkel DFKL pada hari Jumaat – Ahad (semalam). Kami dapati para peserta bengkel yang kami senarai pendek kali ini lebih berbilang kaum dan  mempunyai minat dalam lakonan yang amat hebat. Insya Allah, wajah-wajah mereka akan menghiasi kaca televisyen tidak lama lagi.” ujarnya lagi.

Drama Festival Kuala Lumpur 2019 yang telah berlangsung bermula pertengahan Januari lalu, semakin hampir ke penghujungnya. Antara aktiviti yang mendapat sambutan hangat adalah pertandingan drama pendek DFKL 2019 dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019. Kini, DFKL 2019 telah kenal pasti tiga pemenang Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 Peringkat Sekolah Menengah dan lapan idea dari Sesi Kongsi Idea DFKL 2019.

Tempoh penyertaan Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 telah berlangsung daripada 15 Januari 2019 hingga 1 Mac yang lalu, membuka peluang kepada anak-anak muda untuk berkarya dalam menghasilkan drama pendek berdurasi 3 – 5 minit yang bertemakan ‘Realiti Dunia Media Sosial’. Setelah menerima banyak penyertaan, tiga karya terbaik dari kalangan penyertaan sekolah menengah telah dipilih sebagai pemenang pertandingan ini. Senarai pemenang peringkat sekolah menengah adalah seperti dalam jadual berikut:

Selain itu, DFKL 2019 juga telah menjalankan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 di setiap lokasi Siri Jelajah DFKL 2019 di Management Science University, Universiti Malaya, Universiti Putra Malaysia, Sri Pentas, dan IOI City Mall sepanjang bulan Mac. Diadili oleh Datuk A. Aida setiap sesi, lapan idea terbaik telah dipersetujui untuk diangkat menjadi telefilem. Lapan cerita tersebut adalah seperti dalam jadual berikut;

 

BIL

NAMA PESERTA

TAJUK

PRODUKSI

1

SYAFIQ MOHD

NASI DAN TELUR

AIDA PRODUCTION SDN BHD

2

EIFA AZREENA

KISAH HIDUPKU

AL HIDAYAH PRODUCTION SDN BHD

3

AMALINA NATASHA

ASMR

FJ PICTURES SDN BHD

4

ZUHRA ZULKIFLI

OBSESSION

LAYAR CERITERA SDN BHD

5

JANNA NICK

ISTIKHARAHKU

LUQSAR KREATIF SDN BHD

6

SHAHNAS PUTRA

HANTU PENUNJUK JALAN

LAYAR CONSULT SDN BHD

7

KAMARIAH OSMAN

ANGKARA SELFIE

(AWAK, JOM KITA CHATTING)

COUNTRY & UNIVERSAL SDN BHD

8

WAN IZAR HAIZAN

ARA

PADI PICTURES SDN BHD

 

 

KEDUDUKAN PEMENANG (HADIAH)

TAJUK DRAMA PENDEK

NAMA SEKOLAH

Tempat Pertama

(RM1,000)

Validasi

SMK Tok Janggut, Pasir Puteh, Kelantan

Tempat Kedua

(RM 700)

Redemption

SMK Seri Bintang Selatan, Kuala Lumpur

Tempat Ketiga

(RM 400)

Choice

SMK Sri Maharaja, Pasir Puteh, Kelantan

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 22 Nov 2019

Eina Azman Bawa Pembantu Menunaikan Umrah

Semoga peroleh umrah yang mabrur!

Hiburan Thu, 12 Dec 2019

‘Tiada Rezeki Kali Ini’- Syafiq Kyle

Kata Syafiq, “Jika benar ada sambungan, saya harap biarlah jalan ceritanya lebih menarik”

Events Thu, 16 Aug 2018

2018 Asian Games Torch Lights Up Jakarta Stop

The ceremony was very bright and colourful too.

Hiburan Tue, 15 May 2018

Beri Saya Peluang Hidup Normal – Izreen Azminda

Saya ambil yang positif sahaja. Saya maafkan semua yang pernah mengutuk dan mencaci saya…

Hiburan Sat, 16 Mar 2019

‘Buat Yang Terbaik Ok Atikah…’- Awi Rafael Titip Pesan Buat Bekas Tunang

Semoga Awi dan Atika, semoga kalian terus tabah dengan dugaan kali ini, kita doa yang baik-baik buat mereka.

Hiburan Mon, 24 Feb 2020
Fab Foodies! Thu, 7 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Pai Labu Manis

Lari dari kebiasaan, hidangkan pai labu ini untuk yang tersayang…Manis, enak & labu antara makanan berkhasiat, jom cuba hari ini. Gerenti korang tak berganjak dari meja makan!

Hiburan Fri, 6 Apr 2018

Uqasha Kekwat Atau Mangsa Keadaan?

Baguslah Uqasha, dia nampak semakin matang dalam menangani isu atau kontroversi yang timbul. Dia juga tidak melatah walaupun dikecam netizen dan kelihatan tenang sahaja. Mungkin betul kata orang, pengalaman mendewasakan seseorang. Keep it up Uqasha!

Hiburan Thu, 23 May 2019

Westlife前成员Brian McFadden为Boyzone大马站巡演任演唱嘉宾

Westlife前成员Brian McFadden为6月14日Boyzone大马站巡演担任表演嘉宾!

Hiburan Fri, 5 Oct 2018

美国队长正式告别!网泪崩:他会死在《复仇者4》

「美国队长」克里斯伊凡斯完成《复仇者联盟4》的补拍工作,正式宣布高挂盾牌,离开扮演8年的​​美国队长角色!

| Live TV