Events By: SGMS Faida March 26, 2019 @ 3:21pm

Ini Senarai Pemenang Drama Pendek DFKL Peringkat Sekolah Menengah, Tahniah!

Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 telah disiarkan secara langsung semalam menerusi Malaysia Hari Ini dan laman media sosial Facebook MHI TV3.

Majlis yang dikendalikan oleh pengacara Hanif Miswan itu dihadiri oleh para pemenang dari SMK Tok Janggut (Kelantan), SMK Sri Bintang Selatan (Kuala Lumpur), SMK Sri Maharajalela (Kelantan) serta enam peserta Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 dan wakil-wakil syarikat penerbitan seperti Along Kamaludin, Feroz Kadir, Jalena Rejab, dan ramai lagi. Majlis ini turut disempurnakan oleh Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri sebagai penyampai hadiah kepada pemenang.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri berbangga dengan pencapaian para peserta aktiviti-aktiviti DFKL 2019 bagi kategori pertandingan drama pendek, sesi kongsi idea, dan uji bakat lakonan.

” Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada SMK Tok Janggut kerana sekali lagi memenangi Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah. Selain itu, kami juga amat berbesar hati untuk menerima lapan idea baharu dari peserta Sesi Kongsi Idea untuk dijadikan telefilem.

” Tambahan pula, jumlah penyertaan sesi uji bakat lakonan DFKL yang telah menjangkau lebih 500 orang peserta juga membuahkan hasil kerana kami baru sahaja selesai Bengkel DFKL pada hari Jumaat – Ahad (semalam). Kami dapati para peserta bengkel yang kami senarai pendek kali ini lebih berbilang kaum dan  mempunyai minat dalam lakonan yang amat hebat. Insya Allah, wajah-wajah mereka akan menghiasi kaca televisyen tidak lama lagi.” ujarnya lagi.

Drama Festival Kuala Lumpur 2019 yang telah berlangsung bermula pertengahan Januari lalu, semakin hampir ke penghujungnya. Antara aktiviti yang mendapat sambutan hangat adalah pertandingan drama pendek DFKL 2019 dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019. Kini, DFKL 2019 telah kenal pasti tiga pemenang Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 Peringkat Sekolah Menengah dan lapan idea dari Sesi Kongsi Idea DFKL 2019.

Tempoh penyertaan Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 telah berlangsung daripada 15 Januari 2019 hingga 1 Mac yang lalu, membuka peluang kepada anak-anak muda untuk berkarya dalam menghasilkan drama pendek berdurasi 3 – 5 minit yang bertemakan ‘Realiti Dunia Media Sosial’. Setelah menerima banyak penyertaan, tiga karya terbaik dari kalangan penyertaan sekolah menengah telah dipilih sebagai pemenang pertandingan ini. Senarai pemenang peringkat sekolah menengah adalah seperti dalam jadual berikut:

Selain itu, DFKL 2019 juga telah menjalankan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 di setiap lokasi Siri Jelajah DFKL 2019 di Management Science University, Universiti Malaya, Universiti Putra Malaysia, Sri Pentas, dan IOI City Mall sepanjang bulan Mac. Diadili oleh Datuk A. Aida setiap sesi, lapan idea terbaik telah dipersetujui untuk diangkat menjadi telefilem. Lapan cerita tersebut adalah seperti dalam jadual berikut;

 

BIL

NAMA PESERTA

TAJUK

PRODUKSI

1

SYAFIQ MOHD

NASI DAN TELUR

AIDA PRODUCTION SDN BHD

2

EIFA AZREENA

KISAH HIDUPKU

AL HIDAYAH PRODUCTION SDN BHD

3

AMALINA NATASHA

ASMR

FJ PICTURES SDN BHD

4

ZUHRA ZULKIFLI

OBSESSION

LAYAR CERITERA SDN BHD

5

JANNA NICK

ISTIKHARAHKU

LUQSAR KREATIF SDN BHD

6

SHAHNAS PUTRA

HANTU PENUNJUK JALAN

LAYAR CONSULT SDN BHD

7

KAMARIAH OSMAN

ANGKARA SELFIE

(AWAK, JOM KITA CHATTING)

COUNTRY & UNIVERSAL SDN BHD

8

WAN IZAR HAIZAN

ARA

PADI PICTURES SDN BHD

 

 

KEDUDUKAN PEMENANG (HADIAH)

TAJUK DRAMA PENDEK

NAMA SEKOLAH

Tempat Pertama

(RM1,000)

Validasi

SMK Tok Janggut, Pasir Puteh, Kelantan

Tempat Kedua

(RM 700)

Redemption

SMK Seri Bintang Selatan, Kuala Lumpur

Tempat Ketiga

(RM 400)

Choice

SMK Sri Maharaja, Pasir Puteh, Kelantan

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 28 Jun 2019

Asam Laksa Dikritik Netizen, Ini Jawapan Slumber Eina Azman!

Tidak berdiam diri, Eina membalas beberapa komen netizen terbabit.

Hiburan Sat, 11 Jan 2020
Hiburan Tue, 18 Sep 2018

Hamil Anak Kelima, Liza Hanim Kongsi Pengalaman Cemas

Dalam masa sama, Liza memohon peminat mendoakan agar kandungannya terus sihat agar dia mampu meneruskan kerjaya seni seperti biasa.

Hiburan Mon, 17 Sep 2018

Dakwaan Dah Kahwin, Tunang Justin Bieber Mula Bersuara

Penyanyi terkenal Justin Bieber dilaporkan sudah berkahwin dengan tunangnya yang merupakan seorang supermodel, Hailey Baldwin, baru- baru ini.

Hiburan Sun, 5 May 2019

演唱会结束歌迷不愿离场!A-Lin超疼歌迷二度安哥

新加坡演唱会结束歌迷不愿离场!A-Lin超疼歌迷二度安哥~

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Anggun Darniella Nama Puteri Ketiga Diana Nasir

Assalamualaikum, introducing our beautiful healthy little lady, Anggun Darniella.

Hiburan Fri, 26 Jul 2019

Calon Isteri? Sabar Dulu…

Penyanyi yang bakal membuat persembahan di konsert Exists Reunion 28 September ini pernah mendirikan rumah tangga dengan Marshila Mustapa Kamal pada 2001, tetapi bercerai pada 2009.

Hiburan Thu, 2 Jan 2020

Selepas Tiga Tahun, Justin Bieber Akhirnya…

Bieber yang bakatnya dicungkil menerusi platform Youtube pada tahun 2007 mencetuskan fenomena luar biasa di seluruh dunia.

Hiburan Fri, 21 Jun 2019

Bapa Liza Hanim Meninggal Dunia

Bapa penyanyi Liza Hanim, Abdul Halim Abdul Razak, 73, meninggal dunia akibat kanser di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), sebentar tadi.

Hiburan Sat, 1 Feb 2020

Tahniah Amyra Rosli, Amar Baharin

Tahniah! Tak sabar nak melihat wajah bayi Amyra ni, mesti secantik dan secomel ibunya.

| Live TV