Events By: SGMS Faida March 26, 2019 @ 3:21pm

Ini Senarai Pemenang Drama Pendek DFKL Peringkat Sekolah Menengah, Tahniah!

Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 telah disiarkan secara langsung semalam menerusi Malaysia Hari Ini dan laman media sosial Facebook MHI TV3.

Majlis yang dikendalikan oleh pengacara Hanif Miswan itu dihadiri oleh para pemenang dari SMK Tok Janggut (Kelantan), SMK Sri Bintang Selatan (Kuala Lumpur), SMK Sri Maharajalela (Kelantan) serta enam peserta Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 dan wakil-wakil syarikat penerbitan seperti Along Kamaludin, Feroz Kadir, Jalena Rejab, dan ramai lagi. Majlis ini turut disempurnakan oleh Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri sebagai penyampai hadiah kepada pemenang.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri berbangga dengan pencapaian para peserta aktiviti-aktiviti DFKL 2019 bagi kategori pertandingan drama pendek, sesi kongsi idea, dan uji bakat lakonan.

” Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada SMK Tok Janggut kerana sekali lagi memenangi Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah. Selain itu, kami juga amat berbesar hati untuk menerima lapan idea baharu dari peserta Sesi Kongsi Idea untuk dijadikan telefilem.

” Tambahan pula, jumlah penyertaan sesi uji bakat lakonan DFKL yang telah menjangkau lebih 500 orang peserta juga membuahkan hasil kerana kami baru sahaja selesai Bengkel DFKL pada hari Jumaat – Ahad (semalam). Kami dapati para peserta bengkel yang kami senarai pendek kali ini lebih berbilang kaum dan  mempunyai minat dalam lakonan yang amat hebat. Insya Allah, wajah-wajah mereka akan menghiasi kaca televisyen tidak lama lagi.” ujarnya lagi.

Drama Festival Kuala Lumpur 2019 yang telah berlangsung bermula pertengahan Januari lalu, semakin hampir ke penghujungnya. Antara aktiviti yang mendapat sambutan hangat adalah pertandingan drama pendek DFKL 2019 dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019. Kini, DFKL 2019 telah kenal pasti tiga pemenang Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 Peringkat Sekolah Menengah dan lapan idea dari Sesi Kongsi Idea DFKL 2019.

Tempoh penyertaan Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 telah berlangsung daripada 15 Januari 2019 hingga 1 Mac yang lalu, membuka peluang kepada anak-anak muda untuk berkarya dalam menghasilkan drama pendek berdurasi 3 – 5 minit yang bertemakan ‘Realiti Dunia Media Sosial’. Setelah menerima banyak penyertaan, tiga karya terbaik dari kalangan penyertaan sekolah menengah telah dipilih sebagai pemenang pertandingan ini. Senarai pemenang peringkat sekolah menengah adalah seperti dalam jadual berikut:

Selain itu, DFKL 2019 juga telah menjalankan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 di setiap lokasi Siri Jelajah DFKL 2019 di Management Science University, Universiti Malaya, Universiti Putra Malaysia, Sri Pentas, dan IOI City Mall sepanjang bulan Mac. Diadili oleh Datuk A. Aida setiap sesi, lapan idea terbaik telah dipersetujui untuk diangkat menjadi telefilem. Lapan cerita tersebut adalah seperti dalam jadual berikut;

 

BIL

NAMA PESERTA

TAJUK

PRODUKSI

1

SYAFIQ MOHD

NASI DAN TELUR

AIDA PRODUCTION SDN BHD

2

EIFA AZREENA

KISAH HIDUPKU

AL HIDAYAH PRODUCTION SDN BHD

3

AMALINA NATASHA

ASMR

FJ PICTURES SDN BHD

4

ZUHRA ZULKIFLI

OBSESSION

LAYAR CERITERA SDN BHD

5

JANNA NICK

ISTIKHARAHKU

LUQSAR KREATIF SDN BHD

6

SHAHNAS PUTRA

HANTU PENUNJUK JALAN

LAYAR CONSULT SDN BHD

7

KAMARIAH OSMAN

ANGKARA SELFIE

(AWAK, JOM KITA CHATTING)

COUNTRY & UNIVERSAL SDN BHD

8

WAN IZAR HAIZAN

ARA

PADI PICTURES SDN BHD

 

 

KEDUDUKAN PEMENANG (HADIAH)

TAJUK DRAMA PENDEK

NAMA SEKOLAH

Tempat Pertama

(RM1,000)

Validasi

SMK Tok Janggut, Pasir Puteh, Kelantan

Tempat Kedua

(RM 700)

Redemption

SMK Seri Bintang Selatan, Kuala Lumpur

Tempat Ketiga

(RM 400)

Choice

SMK Sri Maharaja, Pasir Puteh, Kelantan

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 7 Jul 2021

Guna Wang Sendiri Hulur Bantuan Cari Bendera Putih, Tindakan Cik B Dipuji Ramai

Baru-baru ini, tindakan anak kepada usahawan kosmetik, Datuk Seri Vida iaitu Cik B mendapat perhatian ramai. Dalam usaha untuk menyebarkan semangat bendera putih, Cik B telah turun padang bagi menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Featured Thu, 11 Nov 2021

Bengang Sampai Menggigil Tahan Marah! Wanita Sedih Bila Mekanik Bawa Lari Enjin Kereta

Kisah seorang wanita membuat lawatan mengejut ke bengkel untuk melihat kereta kesayangannya apabila mekanik kereta itu memberikan pelbagai alasan mendapat perhatian. Apa yang mengejutkan, wanita itu tidak menyangka dia melihat bahagian dalam kereta miliknya dilarikan

Featured Fri, 20 Jan 2023

[VIDEO] Sweet! Gelagat Anna Jobling & Meerqeen Nyanyi Sambil Pakai Pyjamas Sedondon Raih Perhatian

Umum mengetahui, pasangan serasi drama Anna Jobling dan Meerqeen sedang berada di set penggambaran drama bersiri Melur Untuk Firdaus 2 yang dijangka bakal ditayangkan pada tahun ini. Artike Berkaitan: Tak Sabar! ‘Melur Untuk Firdaus Season 2’

Featured Wed, 1 Feb 2023
Hiburan Wed, 3 Apr 2019

Patutlah Cantik…Kourtney Kardashian Bongkar Rahsia!

Patutlah cantik adik-beradik Kardashian ni…

Events Wed, 22 Jun 2022

Kadar Dividen KWSP Dijangka Lebih Rendah Bagi Tahun 2022 – Pakar Ekonomi

Alahai… harga barang makin naik, kerja tak mengira masa, KWSP punya dividen pun makin rendah???

TECH Sun, 10 Mar 2019

Nokia is Running a Grand Sale, as Low as RM219!

Hurry! It’s for a limited time only!

Featured Fri, 29 Apr 2022

| Live TV