Events By: SGMS Faida March 26, 2019 @ 3:21pm

Ini Senarai Pemenang Drama Pendek DFKL Peringkat Sekolah Menengah, Tahniah!

Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 telah disiarkan secara langsung semalam menerusi Malaysia Hari Ini dan laman media sosial Facebook MHI TV3.

Majlis yang dikendalikan oleh pengacara Hanif Miswan itu dihadiri oleh para pemenang dari SMK Tok Janggut (Kelantan), SMK Sri Bintang Selatan (Kuala Lumpur), SMK Sri Maharajalela (Kelantan) serta enam peserta Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 dan wakil-wakil syarikat penerbitan seperti Along Kamaludin, Feroz Kadir, Jalena Rejab, dan ramai lagi. Majlis ini turut disempurnakan oleh Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri sebagai penyampai hadiah kepada pemenang.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama Dan Rancangan TV3 & TV9, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Siti Nurlisia Mohd Nadzri berbangga dengan pencapaian para peserta aktiviti-aktiviti DFKL 2019 bagi kategori pertandingan drama pendek, sesi kongsi idea, dan uji bakat lakonan.

” Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada SMK Tok Janggut kerana sekali lagi memenangi Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 peringkat sekolah menengah. Selain itu, kami juga amat berbesar hati untuk menerima lapan idea baharu dari peserta Sesi Kongsi Idea untuk dijadikan telefilem.

” Tambahan pula, jumlah penyertaan sesi uji bakat lakonan DFKL yang telah menjangkau lebih 500 orang peserta juga membuahkan hasil kerana kami baru sahaja selesai Bengkel DFKL pada hari Jumaat – Ahad (semalam). Kami dapati para peserta bengkel yang kami senarai pendek kali ini lebih berbilang kaum dan  mempunyai minat dalam lakonan yang amat hebat. Insya Allah, wajah-wajah mereka akan menghiasi kaca televisyen tidak lama lagi.” ujarnya lagi.

Drama Festival Kuala Lumpur 2019 yang telah berlangsung bermula pertengahan Januari lalu, semakin hampir ke penghujungnya. Antara aktiviti yang mendapat sambutan hangat adalah pertandingan drama pendek DFKL 2019 dan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019. Kini, DFKL 2019 telah kenal pasti tiga pemenang Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 Peringkat Sekolah Menengah dan lapan idea dari Sesi Kongsi Idea DFKL 2019.

Tempoh penyertaan Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019 telah berlangsung daripada 15 Januari 2019 hingga 1 Mac yang lalu, membuka peluang kepada anak-anak muda untuk berkarya dalam menghasilkan drama pendek berdurasi 3 – 5 minit yang bertemakan ‘Realiti Dunia Media Sosial’. Setelah menerima banyak penyertaan, tiga karya terbaik dari kalangan penyertaan sekolah menengah telah dipilih sebagai pemenang pertandingan ini. Senarai pemenang peringkat sekolah menengah adalah seperti dalam jadual berikut:

Selain itu, DFKL 2019 juga telah menjalankan Sesi Kongsi Idea DFKL 2019 di setiap lokasi Siri Jelajah DFKL 2019 di Management Science University, Universiti Malaya, Universiti Putra Malaysia, Sri Pentas, dan IOI City Mall sepanjang bulan Mac. Diadili oleh Datuk A. Aida setiap sesi, lapan idea terbaik telah dipersetujui untuk diangkat menjadi telefilem. Lapan cerita tersebut adalah seperti dalam jadual berikut;

 

BIL

NAMA PESERTA

TAJUK

PRODUKSI

1

SYAFIQ MOHD

NASI DAN TELUR

AIDA PRODUCTION SDN BHD

2

EIFA AZREENA

KISAH HIDUPKU

AL HIDAYAH PRODUCTION SDN BHD

3

AMALINA NATASHA

ASMR

FJ PICTURES SDN BHD

4

ZUHRA ZULKIFLI

OBSESSION

LAYAR CERITERA SDN BHD

5

JANNA NICK

ISTIKHARAHKU

LUQSAR KREATIF SDN BHD

6

SHAHNAS PUTRA

HANTU PENUNJUK JALAN

LAYAR CONSULT SDN BHD

7

KAMARIAH OSMAN

ANGKARA SELFIE

(AWAK, JOM KITA CHATTING)

COUNTRY & UNIVERSAL SDN BHD

8

WAN IZAR HAIZAN

ARA

PADI PICTURES SDN BHD

 

 

KEDUDUKAN PEMENANG (HADIAH)

TAJUK DRAMA PENDEK

NAMA SEKOLAH

Tempat Pertama

(RM1,000)

Validasi

SMK Tok Janggut, Pasir Puteh, Kelantan

Tempat Kedua

(RM 700)

Redemption

SMK Seri Bintang Selatan, Kuala Lumpur

Tempat Ketiga

(RM 400)

Choice

SMK Sri Maharaja, Pasir Puteh, Kelantan

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Betul Ke Reza Rahadian Aktor Nombor Satu Di Indonesia?

Kata Reza, ‘Saya tidak pernah rasa…

Hiburan Mon, 6 May 2019

‘ Saya Mula Suka Dengan Dia Sejak Minggu Pertama’- Juara Lagu Cinta Kita Tidak Tolak Jodoh Bersama!

Kalau bertemu jodoh pun apa salahnya kan, dua-dua pun single lagi!

TECH Mon, 22 Oct 2018

Buangkan Virus “Pop-up” Pada Chrome

Cara untuk anda “Reset” kembali pelayar Chrome pada PC untuk menghapuskan segala Malware yang “melekat” ketika melayari internet sebelumnya.

Events Fri, 18 May 2018

Siapa Pelanggan Mengamuk Di Kedai Sajat?

Buang yang keruh, ambil yang jernih. Selepas sahaja wanita tersebut dan keluarganya meminta maaf kepada Sajat, beliau serta-merta membatalkan kes tersebut dan memaklumkan peguam beliau

Featured Fri, 1 Oct 2021

Penjawat Awam Wajib Lengkap Vaksin Sebelum 1 November, Berdepan Tindakan Tatatertib

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mewajibkan  semua penjawat awam mengambil vaksin dan perlu segera melengkapkan imunisasi itu sebelum 1 November ini. Menerusi satu kenyataan rasmi JPA, setakat ini seramai 16,902 atau 1.6 peratus penjawat awam […]

Hiburan Fri, 25 Oct 2019

Turun Lapan Kilogram…Kenapa Dengan Aishah Azman?

Makin meningkat usia, makin cantik Aishah ni kan?

Hiburan Sat, 28 Dec 2019

Tokti Latih Aafiyah Jadi Penyanyi?

Penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza menarik perhatian ramai apabila menyampaikan lagu Ku Bersuara dendangan asal penyanyi, Ernie Zakri melalui aplikasi Smule. Yang lebih istimewa…kedengaran suara anak Siti iaitu Siti Aafiyah di penghujung lagu […]

Hiburan Mon, 22 Apr 2019

黄若熙、Alycia当一日义工!福利收容所获「企业男神」倪益江资助5万马币

Ribbon黄若曦、Alycia受邀当一日义工!福利收容所获「企业男神」倪益江资助5万马币。

Events Mon, 14 Jan 2019

Wang LeeHom to Stop by Kuala Lumpur for Descendants of the Dragon 2060 Tour

It’s been a few years since he came to Malaysia for a full-fledged concert.

Hiburan Tue, 8 Oct 2019

‘Saya Tinggalkan Dia Kerana…’- Natasha Hudson Cerai Kali Keempat

Kata Natasha, ini adalah pengalaman perkahwinan yang paling teruk buatnya!

| Live TV