Hiburan By: Del14 October 9, 2019 @ 5:24pm

Kongsi Wajah Tahan Kontraksi, Elfira Tetap ‘Cute’

Pengorbanan seorang ibu tu memang besar.  Sepanjang 9 bulan 10 hari mengandungkan anak tersayang dan mengalami pening-pening dan mabuk penangan ‘morning sickness’ pada awal trimester dan ada yang sampai akhir trimester pun masih mabuk teruk sehinggakan kena masuk hospital kerana asyik muntah-muntah.  

Perubahan bentuk badan yang mendadak  juga menyebabkan mengah dan kesukaran untuk tidur terutama sekali kalau dah dalam trimester ketiga. 

Kemudian, hari yang dinanti-nanti bila dah mula rasa kontraksi atau air ketuban pecah dan terus menunggu masa untuk bersalin.  Sakitnya Tuhan sahaja yang tau!

Pelakon, Elfira Loy mendedahkan yang dia sepatutnya melahirkan cahaya mata sulungnya, Muhammad Rayyan Khalaf pada hari ini, 9 Oktober iaitu tarikh jangkaan yang diberikan oleh doktor tetapi anaknya dilahirkan 8 hari lebih awal apabila El mengalami kontraksi dari tengah malam 1 Oktober sebelum dimasukkan ke hospital.

Baca: Elfira Selamat Melahirkan Bayi Lelaki! 

Pengalaman melahirkan anak pertama baru-baru ini dikongsi oleh El atau nama penuhnya Nurul Elfira Loy binti Ahmad Sabri  yang memuat naik video pendek yang diambil suaminya, semasa menahan sakit kontraksi, dalam laman instagramnya hari ini.

“Hah ni muka sebenar waktu dan nak bersalin hahahaha bukan macam video @ezlisaaloy tu. 

“Suami saya cuba membuat lawak dan merakam muka saya tapi dah tak kelakar sangatlah waktu tu hehe.

“Hari ini sepatutnya tarikh jangkaan saya bersalin, tetapi bayi comel kami tak sabar untuk bertemu kami.

“Sebab Ayah dia ada sebut dekat doktor, “Emm kalau baby lahir 1 Oktober tak boleh ke doktor?” Doktor pun dengan nada gelak kecil, boleh boleh insya-Allah sebab baby pun sihat, dah full term dan tentu sekali awak pun dah bersedia sebab kalau lagi lama mesti lagi besar kan hehe. 

“Kali terakhir bertemu doktor, Rayyan dah 3.2kg, El dan doktor masing-masing terkejut bila dia sebenarnya 3.68kg.  Tapi Alhamdullillah, kami selamat. 

“Terima kasih pada semua yang berada di bilik bersalin dengan saya.  Saya tak mungkin boleh lakukannya tanpa mereka.  Doa suami nak baby 1 Oktober Alhamdullilah Allah makbulkan,” tulis El. 
 

 
 
 
View this post on Instagram

Hah ni muka sebenar waktu dah nak bersalin hahahahha bukan macam video @ezlisaaloy tu. My Husband tryna make fun and record it , tapi dah tak kelakar sangatlah waktu tu hehe. Today was supposed to be the due date , but our lil muchkin too excited to meet us. Sebab Ayah dia ada sebut dekat Dr , “ Emm kalau baby lahir 1 October tak boleh ke Dr “ Dr pun dengan nada gelak kecil , booolehh boleeh inshaAllah sebab baby pun sihat , dah full term and of course i was so ready sebab kalau lagi lama mesti lagi besar kan hehe. Last checkup Rayyan was 3.2kg , el dan Dr masing-masing terkejut he was 3.68kg. But Alhamdulillah we survived. Thanks to all the people on the labor room with me. Can’t do it without them seriously. Doa suami nak baby 1 oktober Alhamdulillah Allah makbulkan. & also Happy birthday @haniszalikha sorrylah Rayyan mungkir janji tak sambut hari jadi sama sama hehe

A post shared by 25 | ?? | (@elfiraloy) on

Elfira juga meminta maaf pada pelakon, Hanis Zalikha kerana telah ‘mungkir janji’ untuk bersalin pada hari ini yang juga tanggal harijadi buat Hanis. 

“Selamat Hari Jadi @haniszalikha Maaflah Rayyan mungkir janji tak sambut hari jadi sama sama hehe,” katanya lagi. 

Elfira mendirikan rumahtangga dengan pasangan pilihannya, Muhamad Faris Khairol Anuar pada 1 Januari yang lalu dan melahirkan anak sulung mereka pada 1 Oktober. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 10 Sep 2019
Hiburan Fri, 8 Jun 2018

环映制作公司隆重开幕!今年将拍两部电影

环映制作公司(K Production)正式开幕!多位本地艺人王骏、温绍平、陈美娥、曾维山、甘家麒等人均现身站台;同时,也宣布今年将开拍两部分别有王骏和陈美娥主演的电影。

Hiburan Fri, 28 Sep 2018

Alhamdulillah…Mia Ahmad Timang Anak Lelaki

Tahniah! Syukur Alhamdullillah, isteri saya selamat melahirkan anak sulung kami tadi.

Hiburan Tue, 30 Jan 2018

MEET ZAMAERA, MALAYSIA’S HOTTEST FEMALE RAPPER EVER

We at xtra were able to secure an exclusive interview with Malaysia’s very own talented female rapper. In this session, she detailed her journey into rap as well as her own thoughts on the rap industry in the country.

Hiburan Thu, 9 Nov 2017

NASKAH YANG TERAKHIR? – ERMA FATIMAH

Setelah beberapa kali turun naik pentas Anugerah Skrin iaitu pada kemenangna pertamanya pada tahun 1995, Erma Fatima telah meluahkan hasrat hatinya untuk terus memberikan yang terbaik kepada industri.

Featured Mon, 28 Jun 2021

Bantuan Khas COVID-19 RM800 Buat B40 & RM250 Buat M40 Ogos Ini

Menerusi pakej perlindungan rakyat dan pemulihan ekonomi (PEMULIH) yang disampaikan oleh Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yasin hari ini, kerajaan komited untuk terus membantu ekonomi rakyat. Menurut beliau, selain B40, golongan isi rumah dan […]

Hiburan Wed, 23 Jan 2019
Events Fri, 26 Jul 2019

杨丞琳秘密来马!惊喜现身推介活动宣布11月来马开唱

杨丞琳秘密来马!惊喜现身JStarS Group推介礼,宣布11月将来马举办《青春住了谁》巡演大马站。

Hiburan Wed, 7 Mar 2018

“Bila Nak Kahwin Dayang?”

“Emak dan bapa pun tidak pernah mendesak untuk saya berkahwin,” jelas pemenang vokal terbaik AJL sebanyak tiga kali  berturut-turut ini.

| Live TV