Hiburan By: Del14 October 9, 2019 @ 5:24pm

Kongsi Wajah Tahan Kontraksi, Elfira Tetap ‘Cute’

Pengorbanan seorang ibu tu memang besar.  Sepanjang 9 bulan 10 hari mengandungkan anak tersayang dan mengalami pening-pening dan mabuk penangan ‘morning sickness’ pada awal trimester dan ada yang sampai akhir trimester pun masih mabuk teruk sehinggakan kena masuk hospital kerana asyik muntah-muntah.  

Perubahan bentuk badan yang mendadak  juga menyebabkan mengah dan kesukaran untuk tidur terutama sekali kalau dah dalam trimester ketiga. 

Kemudian, hari yang dinanti-nanti bila dah mula rasa kontraksi atau air ketuban pecah dan terus menunggu masa untuk bersalin.  Sakitnya Tuhan sahaja yang tau!

Pelakon, Elfira Loy mendedahkan yang dia sepatutnya melahirkan cahaya mata sulungnya, Muhammad Rayyan Khalaf pada hari ini, 9 Oktober iaitu tarikh jangkaan yang diberikan oleh doktor tetapi anaknya dilahirkan 8 hari lebih awal apabila El mengalami kontraksi dari tengah malam 1 Oktober sebelum dimasukkan ke hospital.

Baca: Elfira Selamat Melahirkan Bayi Lelaki! 

Pengalaman melahirkan anak pertama baru-baru ini dikongsi oleh El atau nama penuhnya Nurul Elfira Loy binti Ahmad Sabri  yang memuat naik video pendek yang diambil suaminya, semasa menahan sakit kontraksi, dalam laman instagramnya hari ini.

“Hah ni muka sebenar waktu dan nak bersalin hahahaha bukan macam video @ezlisaaloy tu. 

“Suami saya cuba membuat lawak dan merakam muka saya tapi dah tak kelakar sangatlah waktu tu hehe.

“Hari ini sepatutnya tarikh jangkaan saya bersalin, tetapi bayi comel kami tak sabar untuk bertemu kami.

“Sebab Ayah dia ada sebut dekat doktor, “Emm kalau baby lahir 1 Oktober tak boleh ke doktor?” Doktor pun dengan nada gelak kecil, boleh boleh insya-Allah sebab baby pun sihat, dah full term dan tentu sekali awak pun dah bersedia sebab kalau lagi lama mesti lagi besar kan hehe. 

“Kali terakhir bertemu doktor, Rayyan dah 3.2kg, El dan doktor masing-masing terkejut bila dia sebenarnya 3.68kg.  Tapi Alhamdullillah, kami selamat. 

“Terima kasih pada semua yang berada di bilik bersalin dengan saya.  Saya tak mungkin boleh lakukannya tanpa mereka.  Doa suami nak baby 1 Oktober Alhamdullilah Allah makbulkan,” tulis El. 
 

 
 
 
View this post on Instagram

Hah ni muka sebenar waktu dah nak bersalin hahahahha bukan macam video @ezlisaaloy tu. My Husband tryna make fun and record it , tapi dah tak kelakar sangatlah waktu tu hehe. Today was supposed to be the due date , but our lil muchkin too excited to meet us. Sebab Ayah dia ada sebut dekat Dr , “ Emm kalau baby lahir 1 October tak boleh ke Dr “ Dr pun dengan nada gelak kecil , booolehh boleeh inshaAllah sebab baby pun sihat , dah full term and of course i was so ready sebab kalau lagi lama mesti lagi besar kan hehe. Last checkup Rayyan was 3.2kg , el dan Dr masing-masing terkejut he was 3.68kg. But Alhamdulillah we survived. Thanks to all the people on the labor room with me. Can’t do it without them seriously. Doa suami nak baby 1 oktober Alhamdulillah Allah makbulkan. & also Happy birthday @haniszalikha sorrylah Rayyan mungkir janji tak sambut hari jadi sama sama hehe

A post shared by 25 | ?? | (@elfiraloy) on

Elfira juga meminta maaf pada pelakon, Hanis Zalikha kerana telah ‘mungkir janji’ untuk bersalin pada hari ini yang juga tanggal harijadi buat Hanis. 

“Selamat Hari Jadi @haniszalikha Maaflah Rayyan mungkir janji tak sambut hari jadi sama sama hehe,” katanya lagi. 

Elfira mendirikan rumahtangga dengan pasangan pilihannya, Muhamad Faris Khairol Anuar pada 1 Januari yang lalu dan melahirkan anak sulung mereka pada 1 Oktober. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 18 Sep 2019

Solekan Angelina Jolie Dalam Maleficent: Mistress of Evil Memang Jahat!

Jom Countdown sama-sama untuk tengok cerita ni!

Hiburan Tue, 14 Jan 2020

Saling Memerlukan, Risteena Diulit Bahagia Bersama Isa

Pelakon, Risteena Munim dan tunangnya Isa Khan kini lebih terbuka membicarakan kisah cinta mereka dan berkongsi foto-foto berdua setelah kedua-duanya mengakui dilamun cinta dan mengumumkan telah mengikat tali pertunangan ketika bercuti di Bali pada 23 […]

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Hijrah Ke Eropah Demi Masa Depan Anak

Rancangan untuk berhijrah sudah dibincangkan dengan seluruh ahli keluarga selepas Emery yang bakal mencecah usia 10 tahun masih belum boleh bertutur dan ia dilakukan untuk membantu perkembangan anaknya itu.

Hiburan Wed, 17 Apr 2019

‘DETAIL’ Buah Tangan Terbaharu Alif & SonaOne

Anda sudahpun mendengar lagu pertama mereka berjudul “Obvious” dan ini diikuti dengan persembahan sepenuhnya dalam Bahasa Melayu lewat “Pun Boleh” yang penuh bertenaga.

Events Tue, 27 Feb 2018

Kenapa Dazrin Tak Laku?

“Saya masih aktif berlakon cuma berehat sebentar untuk memberi tumpuan kepada isteri yang sedang sarat dan perniagaan.” – Dazrin.

Hiburan Fri, 6 Dec 2019

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Marsha Milan!

Selamat Harijadi kepada penyanyi dan pelakon Marsha Milan Londoh yang menyambut ulang tahun yang ke-34 hari ini dan telah memuat naik foto bersama kek harijadinya sambil mendukung seorang anak kecil di dalam satu entri di instagram […]

Hiburan Wed, 13 Mar 2019

Tiga Episod Menuju Final, Leftenan Zana Raih 10 Juta Penonton!

Teruskan menonton Leftenan Zana yang dibarisi pelakon hebat seperti Janna Nick, Sheila Rusly, Redza Rosli, Tunku Hanis, Hairie Othman yang akan tamat pada 15 Mac ini setiap hari Rabu hingga Jumat, jam 9.00 malam hanya di TV3.

Hiburan Sat, 22 Dec 2018

AWAS! Ini Peringatan Elvina Buat Si Penggoda Suami Orang

Saya tidak menyalahkan satu pihak saja, ini ibarat kalau tiada angin tak mungkin pokok bergoyang…

Hiburan Sun, 27 May 2018

Status Saya Single & Available – Puteri Aishah

Foto yang dimuat naik itu secara tidak langsung membuktikan tiada apa yang perlu kami sorokkan…Puteri juga memberitahu pengakuan ini adalah ikhlas dan tiada apa yang perlu disembunyikan.

Events Sun, 18 Nov 2018

Pergh…Tiket ‘Early Bird’ Konsert Reunion Dewa 19 Live In KL SOLD OUT!

Melihat keseluruhan tiket early bird terjual dengan begitu laris dan habis dalam tempoh lima hari adalah satu perkembangan yang cukup positif.

| Live TV