Hiburan By: Del14 October 9, 2019 @ 5:24pm

Kongsi Wajah Tahan Kontraksi, Elfira Tetap ‘Cute’

Pengorbanan seorang ibu tu memang besar.  Sepanjang 9 bulan 10 hari mengandungkan anak tersayang dan mengalami pening-pening dan mabuk penangan ‘morning sickness’ pada awal trimester dan ada yang sampai akhir trimester pun masih mabuk teruk sehinggakan kena masuk hospital kerana asyik muntah-muntah.  

Perubahan bentuk badan yang mendadak  juga menyebabkan mengah dan kesukaran untuk tidur terutama sekali kalau dah dalam trimester ketiga. 

Kemudian, hari yang dinanti-nanti bila dah mula rasa kontraksi atau air ketuban pecah dan terus menunggu masa untuk bersalin.  Sakitnya Tuhan sahaja yang tau!

Pelakon, Elfira Loy mendedahkan yang dia sepatutnya melahirkan cahaya mata sulungnya, Muhammad Rayyan Khalaf pada hari ini, 9 Oktober iaitu tarikh jangkaan yang diberikan oleh doktor tetapi anaknya dilahirkan 8 hari lebih awal apabila El mengalami kontraksi dari tengah malam 1 Oktober sebelum dimasukkan ke hospital.

Baca: Elfira Selamat Melahirkan Bayi Lelaki! 

Pengalaman melahirkan anak pertama baru-baru ini dikongsi oleh El atau nama penuhnya Nurul Elfira Loy binti Ahmad Sabri  yang memuat naik video pendek yang diambil suaminya, semasa menahan sakit kontraksi, dalam laman instagramnya hari ini.

“Hah ni muka sebenar waktu dan nak bersalin hahahaha bukan macam video @ezlisaaloy tu. 

“Suami saya cuba membuat lawak dan merakam muka saya tapi dah tak kelakar sangatlah waktu tu hehe.

“Hari ini sepatutnya tarikh jangkaan saya bersalin, tetapi bayi comel kami tak sabar untuk bertemu kami.

“Sebab Ayah dia ada sebut dekat doktor, “Emm kalau baby lahir 1 Oktober tak boleh ke doktor?” Doktor pun dengan nada gelak kecil, boleh boleh insya-Allah sebab baby pun sihat, dah full term dan tentu sekali awak pun dah bersedia sebab kalau lagi lama mesti lagi besar kan hehe. 

“Kali terakhir bertemu doktor, Rayyan dah 3.2kg, El dan doktor masing-masing terkejut bila dia sebenarnya 3.68kg.  Tapi Alhamdullillah, kami selamat. 

“Terima kasih pada semua yang berada di bilik bersalin dengan saya.  Saya tak mungkin boleh lakukannya tanpa mereka.  Doa suami nak baby 1 Oktober Alhamdullilah Allah makbulkan,” tulis El. 
 

 
 
 
View this post on Instagram

Hah ni muka sebenar waktu dah nak bersalin hahahahha bukan macam video @ezlisaaloy tu. My Husband tryna make fun and record it , tapi dah tak kelakar sangatlah waktu tu hehe. Today was supposed to be the due date , but our lil muchkin too excited to meet us. Sebab Ayah dia ada sebut dekat Dr , “ Emm kalau baby lahir 1 October tak boleh ke Dr “ Dr pun dengan nada gelak kecil , booolehh boleeh inshaAllah sebab baby pun sihat , dah full term and of course i was so ready sebab kalau lagi lama mesti lagi besar kan hehe. Last checkup Rayyan was 3.2kg , el dan Dr masing-masing terkejut he was 3.68kg. But Alhamdulillah we survived. Thanks to all the people on the labor room with me. Can’t do it without them seriously. Doa suami nak baby 1 oktober Alhamdulillah Allah makbulkan. & also Happy birthday @haniszalikha sorrylah Rayyan mungkir janji tak sambut hari jadi sama sama hehe

A post shared by 25 | ?? | (@elfiraloy) on

Elfira juga meminta maaf pada pelakon, Hanis Zalikha kerana telah ‘mungkir janji’ untuk bersalin pada hari ini yang juga tanggal harijadi buat Hanis. 

“Selamat Hari Jadi @haniszalikha Maaflah Rayyan mungkir janji tak sambut hari jadi sama sama hehe,” katanya lagi. 

Elfira mendirikan rumahtangga dengan pasangan pilihannya, Muhamad Faris Khairol Anuar pada 1 Januari yang lalu dan melahirkan anak sulung mereka pada 1 Oktober. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 9 Nov 2018

Saya Berpakaian Sebegitu Untuk Menghidupkan Jalan Cerita Dalam Muzik Video

“Walau Niat Dakwah Ianya Tetap Haram & Berdosa”

Hiburan Wed, 10 Apr 2019

Anugerah DFKL 2019 Ditonton 5.2 Juta Penonton

Kami cukup berbangga dengan penglibatan mereka sehingga hari ini, kerana ini membuktikan bahawa masyarakat kita amat mengambil berat tentang industri drama tempatan.

Hiburan Mon, 15 Apr 2019

Isu ‘Sailang’ Tak Jejas Penyertaan, Star Vendors Himpun 36 Artis Popular!

Jangan ketinggalan untuk ke PWTC pada 24-26 Mei ini. Macam-macam ada tau!

Hiburan Fri, 18 May 2018

Izreen Azminda Bersyukur Kerana Masih Laku?

Namun, bagi Izreen sendiri tawaran yang datang setelah beliau dihimpit kontroversi sejak November lepas dianggap sebagai rezeki dan beliau tidak mahu sama-sekali mengambil peduli cakap-cakap orang disekeliling beliau

Events Tue, 27 Aug 2019

Sanitary Pad Meets Fashion: KOTEX® Batik Collection Stole the Show at KL Fashion Week

Kotex® empowers female artisans from Batik Boutique and up-and-coming designer, Seza Zulkeple, to bring collection to life at KLFW

Hiburan Fri, 21 Dec 2018

Mahu Ubah Selera, Shiha Zikir Pilih Dangdut Berbanding Balada

Asyik bawa lagu balada, Shiha Zikir mahu kelainan dalam karier. Tunggu kejutan daripada Shiha bermula Januari depan!

Events Mon, 9 Jul 2018

Gara-Gara Suka Ejek Lionel Messi, Suami Nekad Ceraikan Isteri…

Sejak awal Piala Dunia, beliau tidak berhenti mencemuh Messi dan berkata Messi tidak mampu menyempurnakan tendangan penalti dalam perlawanan menentang Iceland. Pelik tapi benar…kejadian ini betul-betul terjadi di Russia!

Hiburan Thu, 20 Dec 2018

Rai Ulang Tahun Ke 10, Ekin Dedah Rahsia Sebelum Jadi Isteri Mawi

Ekin turut mendedahkan dia pernah difitnah sehingga dilabel kaki kikis. Ish, siapa yang tergamak fitnah macam tu?

Hiburan Tue, 5 Dec 2017

Shashi Kapoor Meninggal Dunia

Shahshi Kapoor meninggal dunia pada 5.20 petang, 4 Disember di Hospital Kokilaben. 

Fab Foodies! Thu, 14 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Kari Ikan Yogurt

Masukkan yogurt dicampur dengan air dan bendi, Reneh sehingga 15-20 minit & pastikan di atas api yang perlahan. Jangan lupa kacau untuk mengelakannya ia melekat.

| Live TV