Featured By: Aqilah Paharuzi July 18, 2022 @ 5:47pm

Naqiu Tolak Tawaran Menyanyi Jika Bukan Bersama Boboy – “Tak Adil Minta Saya Nyanyi Lagu…”

Penyanyi Naqiu, 36, memaklumkan dia akan tidak akan menerima tawaran menyanyi sekiranya tidak dapat membawa satu band untuk membuat persembahan bersama.

Menurut vokalis Boboy itu, lebih 21 tahun dalam industri, kumpulan terbabit jarang berpeluang untuk membuat persembahan atas satu pentas yang sama, dipercayai atas stigma segelintir pihak penganjur yang menganggap kos akan bertambah sekiranya membawa band.

“Kalau panggil seorang atau ramai harganya tetap sama sebab yang nyanyi pun lagu Episod Cinta daripada Boboy kan, tapi ramai penganjur yang menyangka bila panggil band akan makan kos banyak.

“Saya dah cakap dengan dua manager saya, saya tidak akan menyanyikan lagu Boboy tanpa Boboy. Itu dah kira salah guna.

“Saya sangat sedih sebab orang panggil saya untuk menyanyi lagu Boboy, tapi bukan dengan Boboy.

“Saya tak ada masalah untuk menyanyi dengan musicians lain, tapi bagi Boboy perform sebagai satu band untuk lagu Boboy,” ujarnya.

Naqiu berkata Boboy tidak menghilang, namun hanya ‘menyepi’ selama hampir dua dekad ini kerana difahamkan tidak diberi peluang untuk membuat persembahan sebagai sebuah band.

“Saya dah pendam selama 15 tahun, kami tak pernah dapat peluang untuk hidup dan bermain sebagai sebuah band.

“Saya nak cuba tunaikan perkara yang kami tak pernah dapat dulu iaitu perform sebagai sebuah band.

“Kalau untuk menyanyikan lagu Boboy, saya tak akan pergi tanpa Boboy. Itu adalah syarat saya. Saya bukan orang cerewet, saya ada prinsip iaitu apabila Naqiu is Naqiu dan Boboy is Boboy,” jelasnya.

Naqiu berkata demikian ketika ditemui pada sesi santai dan dengar lagu terbaru Boboy berjudul Tetap Bersama di ibu kota baru-baru ini.

Mengulas mengenai lagu terbaharu Boboy selepas dua dekad, Naqiu selaku ketua kumpulan berkata lagu ‘pop leleh’ itu adalah hadiah bagi mengubati kerinduan dan penantian para peminat selama ini.

“Lagu ‘Tetap Bersama’ ini diterbitkan dengan mengekalkan elemen atau signatur lagu-lagu lama kami. Secara tak langsung, lagu ini dekat dan relevan dengan peminat.

“Kami tidak mahu identiti dan memmori yang melekat tentang jenama dan perjuangan bOboy berubah hanya kerna kami mahu mencuba sesuatu yang baru untuk projek ‘reunion’,” katanya.

Anggota Boboy terdiri daripada Naqiu (vokalist), Shah (gitar utama), Didi (bass) dan Dzul (drum).

Lagu ‘Tetap Bersama’ hasil ciptaan Naqiu dan lirik oleh Wit dan Mohsen boleh didengari di semua platform penstriman digital bermula 22 Julai 2022.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 19 Apr 2018

Kadar Gangguan Mental Meningkat Gara-Gara Terlalu Obses Dengan Perkahwinan Diraja

Pandangan pakar menyebut bahawa kebimbangan kesihatan mental dalam kalangan peminat pasangan Putera Harry dan Megan berada pada tahap tertinggi sejak pasangan itu mengumumkan pertunangan mereka pada Disember 2017.

Hiburan Wed, 21 Feb 2024
Hiburan Sun, 5 Nov 2023
Hiburan Thu, 23 May 2019

Here are the Top 10 Artists Malaysians are Discovering for the First Time

And Malaysians are loving these artists too…

Hiburan Mon, 1 Jul 2019

Kenapa Cemburu Dengan Sherry?

Bawak banyak bersabar

Trending Wed, 21 Feb 2018

亚裔爸爸失业2年被人资酸「不会英文就滚」女儿伤心贴网后……

人资代表了一间公司的门面,但也绝非每位人资都非常亲切友善。美国一位网友就因为越南裔的爸爸在找工作时,受到人资经理的污辱,气愤地把事情经过PO上网,引发热议,后续还发生了不可思议的效应!

Trending Sun, 11 Apr 2021

“Kadang-Kadang Orang Lupa… Saya Ni Penyanyi” – Syafinaz Selamat

Figura terkenal dalam bidang vokal, Datuk Syafinaz Selamat mengakui tidak kecewa apabila ada yang sudah lupa dirinya sebagai penyanyi. Memulakan kerjaya pada tahun 1989, Syafinaz mendedahkan ramai generasi muda yang mengenalinya sebagai guru vokal serta […]

Hiburan Mon, 12 Aug 2019