Featured By: Salma Syahbuddin January 16, 2023 @ 4:01pm

“Peduli Pula Aku Kau Puas Hati Atau Tak Apa Aku Cakap!” – Isu Lenjan Kerja 20 Jam Sehari, Sharnaaz Ahmad Tampil Beri Kenyataan Balas

Susulan isu penggambaran sehingga 20 jam yang pernah dibangkitkan sebelum ini, pelakon Sharnaaz Ahmad tampil memberi kenyataan balas selepas ada pihak dilaporkan tidak berpuas hati dengan teguran yang diberikannya.

Memetik laporan Melodi, Sharnaaz tidak kisah sekiranya ada pihak yang tidak berpuas hati mengenai pendapatnya sebelum ini, malah dia bertegas bahawa isu bayaran bukan ‘tiket’ untuk mengerahkan tenaga para pelakon sesuka hati.

“Peduli pula aku kau puas hati atau tak puas hati apa aku cakap. Kepada director dan produser yang manipulate the story, salahkan artis atau kru datang lambat, itu pendapat mereka.  Mereka yang produce sendiri dan mereka yang direct sendiri.

“Benda tu tak salah tapi aku as director dan producer juga, jadi aku faham kerja ni. Aku seorang peakon dan bekerja bersama kru as a family, kau bayar artis bukan tiket untuk kau lenjan orang suka hati, semata-mata kau nak maksimumkan keuntungan kau kepada produksi,” katanya.

Malah, pelakon filem Juvana ini juga menegaskan, tahun 2023 bukanlah tahun di mana para pelakon dikerah dan dijadikan sebagai ‘hamba’ dek kerana mereka telah mendapat bayaran yang sepatutnya.

“Jangan cerita kat aku berapa kau  dapat, aku tahu. Aku tahu berapa stesen bayar dekat kau untuk satu episod. Aku tahu berapa banyak duration yang kau gunakan untuk satu episod dan  it is actually two to three days, kalau kau nak buat duit, kau kena minimumkan kepada dua hari atau satu  hari setengah.

“Bila kau maksimumkan keuntungan kau kepada production side, orang penat dan orang tak boleh perform. Artis datang lambat, kalau artis datang lambat, dia attitude problem, salahkan artis tu. Tak semua artis betul, ada artis yang diva, patut terajang je artis yang diva tu. Tapi kita kena fikir dalam konteks yang lagi besar,  kita ni pekerja bukan pada zaman slave.

“Sampai bila kita nak kena hidup dalam kerja selama 21 jam, kau kerja dari pukul 8 pagi habis pukul 1 pagi balik rumah tidur pukul berapa kemudian calltime pukul 8 pagi berapa jam nak tidur? Dan ada juga yang kata gaji kau setimpal? Ya, memang kami layak dapat gaji sebanyak itu, this is industry business, kau kena fikir anda bekerja dengan manusia bukan dengan lembu,” jelasnya.

Meskipun begitu, Sharnaaz memaklumkan, tindakannya ini bukanlah untuk menuding jari kepada mana-mana pihak, selain berharap tindakan sewajarnya akan diambil oleh pihak tertentu.

“Ini bukan soal menuding jari, sebab kita ada Persatuan Sutradara Malaysia (FDAM) dan kita ada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS). Fungsi dia adalah, untuk memantau dari semua sudut kebajikan dan sebagainya. 

“Saya tiada isu dengan FINAS tapi saya mahu FINAS mengambil tindakan untuk masalah ini.  2023 jangan bawa perangai 25 tahun dulu. Kita boleh faham 12 jam mungkin tak cukup.

“Aku marah, sebab dah masuk 16-17 tahun dalam industri, nothing change. Bila kita bercakap soal ni banyak yang akan terasa. Yang asalnya pelakon tiba-tiba ada duit sikit buka production tapi anda bakat as a director pun tak ada boleh lenjan artis-artis baru without even ada ‘kepala otak’. 

“Aku tak ada lah direct kepada sesiapa, tapi kalau ada yang tak puas hati tu, come and see me,” Ujarnya.

Terdahulu,  Sharnaaz berang dengan tindakan produksi yang mengamalkan jadual penggambaran tidak menentu sehingga pelakon dan kru kepenatan akibat bekerja lebih masa menerusi perkongsian di Instagram Stories (IGS) miliknya.

 

 

ARTIKEL BERKAITAN:Sharnaaz Ahmad Berang Produksi ‘Bantai’ Kerja 20 Jam Sehari – “Macam Mana Mereka Semua Ni Layak Dapat…”

ARTIKEL BERKAITAN:TikTokers Buat Prank B*doh, Ini Respons ‘Padu’ Sharnaaz Ahmad – “Aku Dah Tak Lama Dalam Industri, Tapi Kalau Begini Sumpah Sampah!”

ARTIKEL BERKAITAN:“Aiseh! Sat Lagi Hang Makan Penendang Aku!” – Isu Gelar Suami Dayus, Sharnaaz Ahmad Berang Kenyataan Diputar Belit

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 8 Jan 2020
Trending Wed, 6 Dec 2017

Kalah Dalam Perlawanan, Anjing Dihempas Tuannya Sampai Mati

Hanya kerana meletakan pertaruhan besar ke atas anjing tersebut dan ia kalah dibunuh dan dihempas hingga mati

Featured Mon, 11 Mar 2019
Hiburan Mon, 7 May 2018

Dipuji Netizen, Betulkah Intan Liana Makin Cantik?

Beliau mengakui mendapat pelbagai jenis tawaran termasuklah tawaran peragaan dan menjadi model untuk beberapa jenis produk kecantikan

Featured Fri, 27 Jan 2023

[VIDEO] “Jujur, Setia & Muliakan Isteri Adalah Ibadah” – Throwback Momen Tunai Umrah Bersama Suami, Bella Astilah Sentuh Hati Ramai

‘Setia untuk isteri adalah syurga…’ Alahai sebak pula min.. semoga pasangan sejoli ini sentiasa dilindungi ❤️

Hiburan Mon, 20 Nov 2017

恭喜!玛格罗比怀孕了

玛格罗比(Margot Robbie)在《Suicide Squad》中饰演「小丑女」爆红,随即在2016年底宣布和汤姆艾克力(Tom Ackerley)结婚,原本以为她可能打算就此隐归家庭生活,但她不想错失多个争相邀约演出的好机会,因此生育计画也因此延后,为了未来宝宝也特地冻卵,没想到就在20日时爆出她已经怀孕3个月了!

| Live TV