Featured By: Fatin Nurain November 1, 2022 @ 4:39pm

Pentingkan Karya Berisi, Amir Masdi Ingin Jaga Kualiti Lagu – “Sekarang Ramai Yang Hanya Ikut Trend”

Penyanyi dan pengubah lagu Amir Masdi memaklumkan dia amat menjaga kualiti dan mementingkan isi dalam setiap lagu yang dihasilkannya.

Menurut Amir, dia tidak tertarik dengan lagu yang dihasilkan secara ‘asal boleh’ untuk meraih populariti, sebaliknya ingin memastikan peminat dapat menikmati kualiti karya yang dihasilkannya.

“Lagu sekarang tidak seperti dahulu yang isi dan melodinya kuat. Kadang kala saya frust juga kerana pembikin sekarang ramai yang hanya ikut trend, buat lagu untuk tular dan popular di platform media sosial semata-mata.

“Bagaimanapun, saya tidak salahkan mereka kerana corak pasarannya begitu, tular di media sosial. Disebabkan itu, ramai yang buat untuk menyasarkan kelompok pendengar sedemikian.

“Tetapi, sebagai penyanyi dan penggubah lagu serta penulis lirik yang amat mementingkan isi dalam lagu, saya buat lagu bukan untuk popular semata-mata,” katanya.

Memetik laporan Utusan Malaysia, Amir juga menyatakan industri muzik tanah air memerlukan pelapis yang boleh menghasilkan lagu seperti orang lama agar karya yang bagus tidak pupus.

“Lagu lama banyak yang berisi, ada maksud, cerita dan terkait dengan pengalaman pendengar. Tidak dibuat untuk berhibur semata-mata.

“Kita kena ada pelapis yang boleh menghasilkan lagu seperti ini. Kalau tidak, karya sebegini akan pupus,” jelasnya.

Sumber: Utusan Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 2 Oct 2018

3.6 Juta Penonton Da’i Musim Keenam

Alhamdulillah…Da’i Pendakwah Nusantara musim ke-6 terus kukuh sebagai program realiti No.1 Malaysia, apabila berjaya meraih rating terkumpul sebanyak 10 juta penonton selama 11 minggu bersiaran.

Hiburan Mon, 3 Jun 2019

Adibah Noor Bengang Pengguna Akaun Linked In Guna Tanpa Izin!

Adibah Noor meminta pengikutnya di laman sosial agar melaporkan sebuah akaun palsu dipercayai Linked In yang menggunakan fotonya untuk tujuan negatif.

Trending Mon, 4 Jan 2021
Hiburan Thu, 21 Dec 2017

6 VIDEO ARTIS PALING DIKECAM TAHUN 2O17!

Tahun 2017 hampir melabuhkan tirainya, pelbagai isu kontroversi menghimpit dunia hiburan pada tahun ini. Bermula dengan kes video viral yang menerima kecaman netizen sehingga kepada kes yang membawa kepada pergaduhan

Featured Wed, 16 Feb 2022

Gara-Gara Darah Haid Tak Stop 2 Bulan, Wawa Zainal Buang Alat Cegah Kehamilan

Yelah, siapa pernah kena memang rasa tak selesa sangat

Featured Mon, 19 Sep 2022