Featured By: Fatin Nurain November 1, 2022 @ 4:39pm

Pentingkan Karya Berisi, Amir Masdi Ingin Jaga Kualiti Lagu – “Sekarang Ramai Yang Hanya Ikut Trend”

Penyanyi dan pengubah lagu Amir Masdi memaklumkan dia amat menjaga kualiti dan mementingkan isi dalam setiap lagu yang dihasilkannya.

Menurut Amir, dia tidak tertarik dengan lagu yang dihasilkan secara ‘asal boleh’ untuk meraih populariti, sebaliknya ingin memastikan peminat dapat menikmati kualiti karya yang dihasilkannya.

“Lagu sekarang tidak seperti dahulu yang isi dan melodinya kuat. Kadang kala saya frust juga kerana pembikin sekarang ramai yang hanya ikut trend, buat lagu untuk tular dan popular di platform media sosial semata-mata.

“Bagaimanapun, saya tidak salahkan mereka kerana corak pasarannya begitu, tular di media sosial. Disebabkan itu, ramai yang buat untuk menyasarkan kelompok pendengar sedemikian.

“Tetapi, sebagai penyanyi dan penggubah lagu serta penulis lirik yang amat mementingkan isi dalam lagu, saya buat lagu bukan untuk popular semata-mata,” katanya.

Memetik laporan Utusan Malaysia, Amir juga menyatakan industri muzik tanah air memerlukan pelapis yang boleh menghasilkan lagu seperti orang lama agar karya yang bagus tidak pupus.

“Lagu lama banyak yang berisi, ada maksud, cerita dan terkait dengan pengalaman pendengar. Tidak dibuat untuk berhibur semata-mata.

“Kita kena ada pelapis yang boleh menghasilkan lagu seperti ini. Kalau tidak, karya sebegini akan pupus,” jelasnya.

Sumber: Utusan Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 23 Jul 2018

Saya Tak Mahu Jadi ‘Kambing Hitam’, Selamat Tinggal Jerman!

Dalam masa sama, Ozil mendakwa beliau dilayan secara tidak adil apabila dikatakan menjadi punca kegagalan Jerman di pusingan pertama pada Piala Dunia.

Fab Foodies! Fri, 17 Aug 2018

Jay Park’s Guide to Proper Soju Drinking Etiquette

Soju is more than just another alcohol; it’s South Korean culture.

Trending Thu, 27 Jan 2022

Pian Cecupak Meninggal Dunia

Pelawak Pian Cecupak atau nama sebenarnya, Mohd Rafik Abdul Raman, 52, meninggal dunia selepas ditemui terjatuh dalam bilik air di rumah ibunya di Flat Sentul Murni malam tadi. Menurut adiknya yang dikenali sebagai Hassenah, arwah

Trending Sat, 13 Apr 2019

Baru Berusia 12 Tahun, Remaja Pintar Sekolah King’s Edward Terbit Buku Sendiri

Baru berusia 12 tahun dah ada buku sendiri! Tahniah Omar Mukhtar!

Featured Tue, 22 Nov 2022
Hiburan Mon, 17 Sep 2018

Munafik 2 Kutip RM 40 Juta, Syamsul Yusof Terus Demam Terkejut?

Pengarah berbakat besar ini bersyukur dan berharap mesej filem ini sampai dan menjadi inspirasi kepada pendakwah di luar sana. Alhamdulillah…

Hiburan Wed, 6 Jun 2018

Hilang 20 Kg, Apa Rahsia Ramlah Ram?

Sebelum ini berat badan saya 70 kilogram dan ada juga kawan-kawan ‘membawang’ pasal saya tetapi itulah orang kata buat kita semangat. Terbaiklah kak!

Hiburan Thu, 23 Aug 2018

Bantu Suami Sakit Buah Pinggang, Konsert Dayangku Intan 23 September Depan

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Semakin Rindu Semakin Sayang, Dayangku Intan, bakal mengadakan sebuah konsert tak lama lagi. Tujuan konsert berkenaan adalah untuk menampung kos pembedahan buah pinggang suaminya, Rosman Yahil, serta rawatan susulan yang

| Live TV