Hiburan By: Padin June 21, 2021 @ 5:18pm

Terokai Keindahan Karya Orkestra Tempatan Bersama MPO!

Peminat Orkestra Filharmonik Malaysia (Malaysian Philharmonic Orchestra – MPO), anda kini boleh menikmati karya muzik orkestra yang indah daripada komposer-komposer tempatan!

MPO kini menjalin kolaborasi bersama Persatuan Komposer Kolektif (Malaysian Composers Collective – MCC) dalam sebuah koleksi audio digital bertajuk MPOPlaysOn: Malaysian Composers Series – Vol. 1. Koleksi audio digital ini kini tersedia di saluran YouTube MPO, MPO TV bermula 31 Mei 2021.

Siri koleksi audio digital ini menampilkan karya-karya orkestra klasikal oleh komposer-komposer Malaysia di bawah naungan MCC seperti Vivian Chua, Johan Othman, Ng Chong Lim, Adeline Wong dan Ahmad Muriz Che Rose.

Sejumlah 11 buah karya ditampilkan dalam siri koleksi audio digital ini yang kesemuanya pernah dipersembahkan oleh MPO pada acara MPO Forum Untuk Komposer Malaysia pada tahun 2003 hingga 2006. Diadakan di Dewan Filharmonik PETRONAS, projek ini telah menyediakan platform bagi komposer tempatan memanfaatkan integrasi dan interaksi intensif bersama pemuzik dan tutor MPO, dan para penonton.

Antara karya simfonik yang dipersembahkan dalam koleksi audio digital ini adalah Mercu Kegemilangan oleh Vivian Chua (karya yang dicipta sempena ulang tahun ke-20 MPO) dan Bertabuh Kala Senja oleh Ahmad Muriz Che Rose (sebuah karya yang memberi gambaran antara senja dan hari yang baru).

Antara karya lain ialah Ittar ciptaan Johan Othman (yang menyatukan idea tarian mitos dan daya tarikan wangian), Rimba oleh Ng Chong Lim (mengisahkan keindahan hutan hujan tropika) dan Snapshots oleh Adeline Wong (diilhamkan dari novel The Lovely Bones oleh Alice Sebold).

Koleksi audio digital ini merupakan usahasama MPO dan MCC untuk menghargai karya orkestra yang dihasilkan oleh komposer tempatan, dan menyediakan platform di pentas yang berprestij serta memupuk bakat mereka untuk terus berkembang dan bersinar.

Ditubuhkan pada tahun 2007, MCC telah menjadi peneraju utama dalam mempromosikan bakat komposer – komposer tempatan di dalam dan luar Malaysia. Komposer MCC telah mewakili Malaysia di Young Composers Competition dan Asian Composers League Festival. MCC juga telah melancarkan pelbagai inisiatif, antaranya Young Composers Workshop dengan kerjasama bank HSBC (2008) dan KL Contemporary Music Festival (2009) bersama Goethe Institut.

Untuk maklumat terkini, sila layari www.mpo.com.my atau media sosial MPO (Facebook, Instagram dan YouTube).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 6 Apr 2018

Fara Hezel Dan Erry Putra Bercinta!

Walaupun hubungan cinta mereka kelihatan happy dan bahagia, Fara menjelaskan hubungan mereka masih lagi baru dan masih belum ke peringkat yang lebih serius

Hiburan Sat, 25 Aug 2018

集全球大马公民录《Sejahtera Malaysia》 MV完整版30日晚曝光

海外马来西亚子民共襄盛举,与大马国民一起庆国庆!耗时三个月集合来自25个国家的大马公民完成影片,8月30日倒数演唱会首度曝光。

Hiburan Tue, 16 Jan 2018

EYKA FARHANA DIKECAM? RAYU AGAR NETIZEN FAHAM

Penonton harus faham jalan cerita drama tersebut sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan, kerana dalam watak itu sahaja jelas menggambarkan bahawa dia merupakan seorang remaja yang terlalu meminati kumpulan kpop

Hiburan Thu, 9 May 2019

Nak Kahwin Punya Pasal, Shah Rukh Khan Terpaksa Menipu!

Cubaan Shah Rukh Khan tidak sia sia memikat hati Gauri

Hiburan Sun, 20 Jan 2019
Hiburan Fri, 31 Jan 2020

Ruhainies Bengang Dengan Kedutaan Malaysia Di Filipina

Terkandas di Manila akibat letusan gunung berapi di sana pada awal Januari lalu, Ruhainies meluahkan rasa terkilan dan kecewa dengan pihak Kedutaan Malaysia di Filipina. Menurut Ruhainies, apabila dia menghubungi Kedutaan Malaysia untuk meminta pertolongan ianya dibalas […]

Hiburan Tue, 5 Dec 2017

5 VIDEO KELAKAR ABAD INI

Kalau di Malaysia korang selalu layan video-video viral pasal artis yang selalu berbalas tweet mahupun retweet, kali ini kami di xtra akan tampilkan beberapa video dari beberapa buah negara yang boleh dikatakan viral jugak lah.  Walaupun usia video tersebut sudah beberapa tahun di muat naik dilaman youtube tetapi masih lagi mendapat sambutan.

Hiburan Thu, 25 Apr 2019

It’s A Boy! Anzalna Nasir Bakal Lahirkan Anak Lelaki Jun Ini

Ini merupakan kehadiran bayi lelaki pertama dalam keluarga besar Anzalna!

Hiburan Fri, 6 Sep 2019

“I’m Retiring”, Nicki Minaj Decided to Put Everything to a Halt

Haters make you famous, they say. But why did Nicki Minaj suddenly announced her retirement.

Events Thu, 31 Oct 2019

Cha Eunwoo Dazzled Malaysian Fans With Heart-Warming Malay Song Cover

He stole the hearts of 1,900 in one evening!

| Live TV