Hiburan By: Padin June 21, 2021 @ 5:18pm

Terokai Keindahan Karya Orkestra Tempatan Bersama MPO!

Peminat Orkestra Filharmonik Malaysia (Malaysian Philharmonic Orchestra – MPO), anda kini boleh menikmati karya muzik orkestra yang indah daripada komposer-komposer tempatan!

MPO kini menjalin kolaborasi bersama Persatuan Komposer Kolektif (Malaysian Composers Collective – MCC) dalam sebuah koleksi audio digital bertajuk MPOPlaysOn: Malaysian Composers Series – Vol. 1. Koleksi audio digital ini kini tersedia di saluran YouTube MPO, MPO TV bermula 31 Mei 2021.

Siri koleksi audio digital ini menampilkan karya-karya orkestra klasikal oleh komposer-komposer Malaysia di bawah naungan MCC seperti Vivian Chua, Johan Othman, Ng Chong Lim, Adeline Wong dan Ahmad Muriz Che Rose.

Sejumlah 11 buah karya ditampilkan dalam siri koleksi audio digital ini yang kesemuanya pernah dipersembahkan oleh MPO pada acara MPO Forum Untuk Komposer Malaysia pada tahun 2003 hingga 2006. Diadakan di Dewan Filharmonik PETRONAS, projek ini telah menyediakan platform bagi komposer tempatan memanfaatkan integrasi dan interaksi intensif bersama pemuzik dan tutor MPO, dan para penonton.

Antara karya simfonik yang dipersembahkan dalam koleksi audio digital ini adalah Mercu Kegemilangan oleh Vivian Chua (karya yang dicipta sempena ulang tahun ke-20 MPO) dan Bertabuh Kala Senja oleh Ahmad Muriz Che Rose (sebuah karya yang memberi gambaran antara senja dan hari yang baru).

Antara karya lain ialah Ittar ciptaan Johan Othman (yang menyatukan idea tarian mitos dan daya tarikan wangian), Rimba oleh Ng Chong Lim (mengisahkan keindahan hutan hujan tropika) dan Snapshots oleh Adeline Wong (diilhamkan dari novel The Lovely Bones oleh Alice Sebold).

Koleksi audio digital ini merupakan usahasama MPO dan MCC untuk menghargai karya orkestra yang dihasilkan oleh komposer tempatan, dan menyediakan platform di pentas yang berprestij serta memupuk bakat mereka untuk terus berkembang dan bersinar.

Ditubuhkan pada tahun 2007, MCC telah menjadi peneraju utama dalam mempromosikan bakat komposer – komposer tempatan di dalam dan luar Malaysia. Komposer MCC telah mewakili Malaysia di Young Composers Competition dan Asian Composers League Festival. MCC juga telah melancarkan pelbagai inisiatif, antaranya Young Composers Workshop dengan kerjasama bank HSBC (2008) dan KL Contemporary Music Festival (2009) bersama Goethe Institut.

Untuk maklumat terkini, sila layari www.mpo.com.my atau media sosial MPO (Facebook, Instagram dan YouTube).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 15 Jul 2022
Hiburan Tue, 28 Mar 2023
Hiburan Mon, 10 Jun 2019

Bapa Tegas Alasan Faradhiya Masih Solo Sampai Sekarang?

Amacam korang berani tak masuk line?

Featured Tue, 22 Nov 2022

Bergaduh Dengan Adik, Sajat Menangis Ketika Live TikTok – “Abang Mengalah Lah Dengan Adik”

Tular sebuah hantaran di laman TikTok yang memaparkan usahawan kontroversi Nur Sajat menangis kerana mengalami salah faham dengan adik kangdungnya yang dikenali sebagai Mustika. @irahhashim Sajat gaduh dengan adik dia #sajat #mustika ♬ original sound […]

Featured Tue, 10 Jan 2023
Hiburan Tue, 21 Jan 2020
Hiburan Thu, 21 Dec 2017

Kenapa Izara Aishah Tutup Ruangan Komen,

Izara Aishah Tutup Ruangan Komen, Tidak Mahu Baca Fitnah

Contest Wed, 31 Jul 2019

Jangan Lupa Dapatkan Klu #ICSYVMY Seterusnya Dalam…?

Jangan ketinggalan untuk dapatkan klu seterusnya okay!

error: Content is protected !!