Featured By: Fatin Nurain August 2, 2022 @ 10:52am

Uyaina Arshad Kongsi Pengetahuan Mengenai Susu Kambing, Ibu-ibu Hamil Perlu Tahu!

Pelakon dan pengacara jelita Uyaina Arshad, berkongsi pengetahuan mengenai pengambilan susu kambing ketika hamil kepada pengikutnya.

Menerusi sebuah perkongsian di Instagram, Uyaina menyatakan hasratnya untuk cuba minum susu kambing kerana dikatakan dapat memberi kebaikan kepada ibu mengandung dan bayi dalam kandungan.

Namun, perkongsian tersebut mendapat respond daripada seorang doktor selebriti, Dr. Malar Santhi menerusi ‘direct messages’ yang berkongsikan tentang keburukan susu tersebut.

“Jangan bagi baby susu kambing sebab boleh menyebabkan gagal fungsi hati.

“Keguguran boleh berlaku kalau minum susu mentah. Ibu mengandung boleh je minum susu apa sekalipun asalkan dah dipasteur dan disteril,” kongsi Uyaina.

Menurut Dr. Malar, pengambilan susu kambing ketika hamil tidak menjadi masalah kepada ibu mengandung sekiranya bacaan darah diparas yang normal.

Namun, susu kambing tersebut tidak disarankan untuk diberikan kepada bayi kerana dikhuatiri akan menyebabkan kegagalan fungsi hati.

Selain itu, doktor selebriti itu juga sempat menjelaskan mengenai kepentingan ibu mengandung untuk meminum susu haiwan yang telah dipastur dan disteril bagi mengelakkan keguguran.

“Semua jenis susu binatang boleh membawa bakteria yang boleh memudaratkan manusia jika tidak dipasteurkan atau dimasak sebelum diminum.

“Susu lembu kaaa, susu kambing kaaa, susu unta kaaa, kalau anda terima hat mentah, toksahlaaaaa minum mentah-mentah. Anda mesti masak dulu sampai mendidih atau mempasteurkan susu sebelum selamat diminum oleh manusia,” jelas Dr. Malar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UA (@uyainaarshad)

Menurut beliau, bakteria yang terdapat di dalam susu kambing dan lembu seperti Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria dan Salmonella boleh memudaratkan manusia.

Dalam perkongsian tersebut juga, Uyaina berharap info yang dikongsikan itu dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh ibu-ibu mengandung di luar sana.

“Harap ibu-ibu semua alert ya. Semoga Allah permudah urusan kita mengandung dan melahirkan,” katanya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 24 Mar 2023
Hiburan Mon, 14 Nov 2022
Hiburan Mon, 9 May 2022
Hiburan Tue, 29 Jan 2019

‘Minta Maaf Atau…’ – Linda Rafar Mahu Saman Netizen

Saya tak pernah berasa menyesal dengan apa dibuat. Saya hanya mempertahankan hak ibu. Lagi pula, ini bukan untuk kepentingan saya seorang tetapi orang lain juga yang pernah mengalami nasib sama.

Hiburan Mon, 13 Dec 2021

Realisasi Impian Jadi Penyampai Dengan Hot FM Radio Star

Berminat untuk menjadi seorang penyampai radio? Hot FM baru-baru ini telah melancarkan satu kempen iaitu Hot FM Radio Star! Kempen inisiatif kerjasama di antara Hot FM dan Supercube ini bertujuan untuk mencari bakat baharu sebagai […]

Featured Mon, 9 May 2022

Hukuman Berat Menanti Ibu Bapa Jika Benarkan Anak Memandu Tanpa Lesen

Setuju hukuman ini dilaksanakan, apa pendapat korang?

TECH Fri, 25 May 2018

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja! Macam mana nak tambah storage dengan percuma ,jom baca tips ini

Events Mon, 16 Jul 2018
error: Content is protected !!