Events By: Atiqah Johari October 22, 2022 @ 7:23pm

[VIDEO] Sering Dihujani Soalan, Neelofa Kongsi Tips Untuk Istiqamah – “Tak Ada Cara Lain, Kena Paksa!”

Baru-baru ini, selebriti terkenal, Neelofa memaklumkan bahawa dirinya sering dihujani persoalan bagaimana untuk kekal istiqamah dalam beribadah dan menutup aurat.

Menerusi sebuah video perkongsian individu di TikTok, Neelofa ketika menghadiri majlis Festival Sunnah 2022 berkongsi tips untuk terus istiqamah berdasarkan pengalamannya.

Jelas pemilik nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor, 33, istiqamah bukanlah perkara yang mudah namun dia mengambil inisiatif secara paksaan dalam melakukan sesuatu ibadah.

“Orang ramai tanya saya, macam mana cara nak istiqamah adalah… paksaan, tak ada cara lain.

“Kena paksa, contoh kena paksa dengar ceramah-ceramah di Youtube… benda-benda yang senang tak perlu keluar rumah.

“Kena paksa pegang Al-Quran, kena paksa baca tafsir… malasnya nak baca Al-Quran… okay tak apa baca tafsir baca dalam hati sebab Al-Quran ini satu benda yang sangat istimewa di mana kadang-kadang baca tafsir pun boleh mengubah hati orang. Jadi, paksa!

“Nak berzikir pun kalau dulu aku boleh berzikir 100, 1000 tu sekejap je sekarang satu pun tak ada. So, kena cari tasbih, kena ada usaha tu,” katanya.

Menurut ibu kepada Muhammad Bilal itu, untuk istiqamah menutup aurat dengan sempurna memang susah namun dia mampu melakukannya atas sokongan rakan-rakan dan juga pasangan selain memaksa dirinya.

“Istiqamah inilah benda yang paling susah sekali sebenarnya kalau nak tanya. Nak pakai tudung senang, kita decide kita nak pakai tudung.

“Nak istiqamah untuk menghayati menutup aurat dengan sempurna tu is another story. Saya bukanlah orang yang tepat nak bagitau, tapi kalau sekadar pengalaman itulah… maksudnya banyak paksaan dalam usaha atas iman saya tu banyak paksaan tapi yang banyak membantu jugak ialah teman-teman dan pasanganlah,” jelas Neelofa.

@inr._____ #festivalsunnah #fyp #xyzbca #neelofa #istiqomah #festivalsunnah2022 #fypシ #neelofaharis ♬ original sound – irshanorsalwani

Menjengah di ruangan komen, rata-rata warganet bersetuju dengan kenyataan Neelofa untuk terus istiqamah perlu dilakukan dengan paksaan sehingga menjadi kebiasaan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 13 Mar 2018

“Seluar Sendat Mendat, Tersembul Sini Sana,” Janna Nick Mohon Maaf Isu Seluar Ketat

Janna telah memohon maaf berkenaan cara pemakaiannya melalui insta story beliau. Menurutnya, pembantu peribadi beliau yang menyuruhnya memakai seluar tersebut kerana ia lebih sesuai dipadankan dengan baju yang dipakai oleh Janna pada ketika itu.

Featured Sat, 24 Sep 2022
Contest Thu, 21 Nov 2019

Massive Sales Is Happening At IKEA Tebrau Now Until December 1st, In Celebration Of Its 2nd Anniversary!

If you’re living in Johor, drop everything and drive your way to IKEA Tebrau now because this is not an offer you want to miss!

Hiburan Wed, 13 Dec 2023
LIFESTYLE Tue, 16 Apr 2019

Lokasi Kehilangan Tiada Liputan Telefon, Apa Punca Dua Beradik Hilang 5 Jam Di Bukit Pelindung?

Ada kaitan dengan makhluk ghaib? lokasi kehilangan mangsa dilaporkan tidak mempunyai liputan talian telefon.

Hiburan Sun, 30 Apr 2023
Acara Thu, 6 Sep 2018

Bahang Perang Poster ABPBH 31 Semakin Panas!

Kuasa Undi Kini Di Tangan Anda!

Hiburan Thu, 11 Apr 2019

Thalia Rasul Bakal Bercerai Kali Kedua

Jujurnya, hubungan kami masih berjalan seperti biasa namun mungkin saya perlu terima ketetapan bahawa kami lebih sesuai menjadi sahabat. Kami berpisah secara baik. 

Hiburan Tue, 18 Dec 2018

阿哲漂移赛车成绩亮眼!横扫2项年度总冠军!

东于哲成员陈泽耀(阿哲)一口气在马来西亚速度节的漂移赛事(Drift Gonzo)拿下「Super  1600」和「Street Categories」两个项目的年度积分总冠军! 阿哲近年来醉心于赛车并成为业余赛车手,这是他继歌手、演员,最广为人知的身份;今年演艺行程虽排得满满,但他仍抽出时间参加各大小的漂移赛事,优异的表现更让他拿下马来西亚速度节(MSF)两个项目的年度积分总冠军,真正地以实力说话拿出真本事得奖。 阿哲表示这是他第一次参加累积分数的赛事,却每场都出席比赛,相当积极累积比赛经验。他透露,并不是每一场比赛都抱有很大的胜算,相比起获奖他更注重的是比赛中得到的经验。  他透露参赛各种赛事的过程其实并不顺利,各种突如其来的意外看起来都十分触目惊心,虽然挫折感但也感叹一路走来其实很励志。 “毕竟我是从零开始学习,到接触比赛,然后得奖。这可以激励更多想踏出第一步的朋友们,勇敢的去做自己喜欢的事情,会有意想不到的惊喜。”  阿哲目前已向公司请假,正计划在明年参与泰国的漂移比赛,并专注较大的漂移比赛上。“2019年会慢下脚步,看准一些大型的赛事才参加。希望有一天能在国外比赛,从赛事主持人口中介绍我是来自马来西亚的车手。”   最热娱乐焦点、最新艺人动态,守着八度空间中文娱乐新闻节目《八八六十事》。