Events By: Atiqah Johari October 22, 2022 @ 7:23pm

[VIDEO] Sering Dihujani Soalan, Neelofa Kongsi Tips Untuk Istiqamah – “Tak Ada Cara Lain, Kena Paksa!”

Baru-baru ini, selebriti terkenal, Neelofa memaklumkan bahawa dirinya sering dihujani persoalan bagaimana untuk kekal istiqamah dalam beribadah dan menutup aurat.

Menerusi sebuah video perkongsian individu di TikTok, Neelofa ketika menghadiri majlis Festival Sunnah 2022 berkongsi tips untuk terus istiqamah berdasarkan pengalamannya.

Jelas pemilik nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor, 33, istiqamah bukanlah perkara yang mudah namun dia mengambil inisiatif secara paksaan dalam melakukan sesuatu ibadah.

“Orang ramai tanya saya, macam mana cara nak istiqamah adalah… paksaan, tak ada cara lain.

“Kena paksa, contoh kena paksa dengar ceramah-ceramah di Youtube… benda-benda yang senang tak perlu keluar rumah.

“Kena paksa pegang Al-Quran, kena paksa baca tafsir… malasnya nak baca Al-Quran… okay tak apa baca tafsir baca dalam hati sebab Al-Quran ini satu benda yang sangat istimewa di mana kadang-kadang baca tafsir pun boleh mengubah hati orang. Jadi, paksa!

“Nak berzikir pun kalau dulu aku boleh berzikir 100, 1000 tu sekejap je sekarang satu pun tak ada. So, kena cari tasbih, kena ada usaha tu,” katanya.

Menurut ibu kepada Muhammad Bilal itu, untuk istiqamah menutup aurat dengan sempurna memang susah namun dia mampu melakukannya atas sokongan rakan-rakan dan juga pasangan selain memaksa dirinya.

“Istiqamah inilah benda yang paling susah sekali sebenarnya kalau nak tanya. Nak pakai tudung senang, kita decide kita nak pakai tudung.

“Nak istiqamah untuk menghayati menutup aurat dengan sempurna tu is another story. Saya bukanlah orang yang tepat nak bagitau, tapi kalau sekadar pengalaman itulah… maksudnya banyak paksaan dalam usaha atas iman saya tu banyak paksaan tapi yang banyak membantu jugak ialah teman-teman dan pasanganlah,” jelas Neelofa.

@inr._____ #festivalsunnah #fyp #xyzbca #neelofa #istiqomah #festivalsunnah2022 #fypシ #neelofaharis ♬ original sound – irshanorsalwani

Menjengah di ruangan komen, rata-rata warganet bersetuju dengan kenyataan Neelofa untuk terus istiqamah perlu dilakukan dengan paksaan sehingga menjadi kebiasaan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 5 Dec 2021

Kejam! Kanak-kanak 5 Tahun Maut Didera Ibu Kandung Dan Bapa Tiri

Sepasang suami isteri ditahan oleh pihak polis kerana dipercayai telah menyebabkan kematian seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun yang maut akibat didera di Taman Nusa Bestari, Iskandar Puteri, Johor. Memetik laporan The Star, kanak-kanak yang

TECH Thu, 27 Sep 2018

Nokia 6.1 Plus and Nokia 5.1 Plus’ Cameras are Worth Getting the Device

Is Nokia running on the iPhone design hype too?

Trending Thu, 12 Mar 2020
Hiburan Thu, 20 Sep 2018

” Duit Aku Bila Nak Bayar?”, Fathia ‘Sound’ Aiman Hakim Di Instagram

Di bawah foto berkenaan, Fathia turut meletakkan tanda pagar rempitModeOn dan menggelar Aiman sebagai lelaki dayus.

Trending Fri, 26 Jun 2020

Pusat Tuisyen, Sekolah Pendidikan Khas Dan Institusi Swasta Kini Dibenarkan Beroperasi

Ambil perhatian buat semua pelajar pusat tuisyen dan pelajar swasta!

Featured Mon, 8 Feb 2021

“Jangan Bagi Kami Harapan..” – Netizen Kesal KWSP Umum Masalah Teknikal Dalam Permohonan i-Sinar

Umum maklum, status permohonan i-Sinar KWSP kategori dua telah diluluskan selepas pemohon membuat semakan pada Ahad malam. Namun sejurus selepas itu, KWSP mengeluarkan kenyataan memberitahu bahawa pihak mereka sedang mengalami masalah teknikal berhubung paparan status

| Live TV