LIFESTYLE By: SGMS Enal July 10, 2019 @ 11:05am

Anak Kedua Lebih Nakal Dari Anak Sulung Betul Ke?

Anak adalah satu anugerah yang paling terindah untuk ibu bapa. Tidak kira anak anda berapa orang setiap anak mempunyai perangai atau sikap yang berlainan

Ada yang mengatakan anak sulung lebih manja sama seperti anak tunggal . Tetapi bila ada adik atau anak kedua dilahirkan ianya dikatakan unik . Tak kurang juga yang kata ianya berbeza dan sangat misteri. Cuba anda perhatikan perangai kakak atau abang kedua anda. Tapi jika anda seorang anak kedua dalam keluarga, mari kita lihat benar atau tidak penyelidikan daripada Denmark ini.

 

Menurut Joseph Doyle yang mengetuai penyelidikan ini mendapati anak kedua mungkin mempunyai lebih banyak masalah dalam tingkah laku berbanding anak-anak lain.  Mungkin, anak ini mempunyai sifat yang lebih matang dan dewasa dalam segala hal. Seperti yang kita tahu, anak kedua ini perlu menghormati kakak atau abang dan juga adiknya.

Bukan itu sahaja, kajian juga mendapati bahawa anak lelaki yang dilahirkan sebagai anak kedua ini 20 hingga 40 peratus lebih mungkin disiplin di sekolah daripada adik beradik yang lebih tua dari mereka.

Kajian juga mengatakan anak kedua ini mungkin akan mengalami sindrom anak kedua. Ia membawa maksud sesetengah ibu bapa mungkin tidak begitu teruja atau tidak meraikan kelahiran anak kedua seperti mana anak pertama. Ianya mungkin biasa terjadi tanpa sedar.

Selain daripada itu, jika anak kedua anda soerang lelaki. Mungkin ‘hormon kelelakian’ mendorong mereka untuk menjadi lasak, berani dan suka menyahut cabaran.

 

Kajian juga membuktikan bahawa anak kedua ini lebih cenderung mempercayai kawan berbanding ibu bapa. Hal ini mungkin anak kedua lebih berasa terasing atau kurang istimewa di mata ibu bapa mereka. Ia dilihat, mereka lebih mudah bergaul dan mesra dengan orang ramai daripada sifat anak-anak yang lain.

Jadi, setiap anak-anak mempunyai sifat yang unik. Walaupun banyak kajian dan teori itu tidak membuktikan sifat anak yang sebenar tanpa dorongan ibu bapa sendiri. Mereka tetap mempunyai kekuatan masing-masing.

Ibu bapa yang bijak pasti dapat menghalakan kecenderungan emosi dan fizikal anak-anak ke arah yang baik.

Sumber: Practical Parenting

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 19 Sep 2019

Akibat Kalau Pasang ”Braces” Di Klinik Haram

”Kenapa Cari Penyakit Dik”

LIFESTYLE Tue, 9 Jan 2018

10 LOCAL DRUGSTORE MAKEUP PRODUCTS THAT YOU NEED TO TRY!

2018 resolution: to slay without breaking the bank – CHECKED!

You’re welcome!

Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

These 5 ‘Healthy’ Foods are Actually Really Bad For You

Some of these things are stuff we consume on a daily basis.

LIFESTYLE Mon, 1 Jul 2019

Dua Peluncur Malaysia Berjaya Mara Ke Peringkat Akhir Phuket Surf Fest 2019

Mereka adalah Mohd Daud, 29, Didaqt Musaddiq 24, Suhaimi Hassan 24, Nazrin Nasaruddin 25, dan Mona Rasidah 35.

LIFESTYLE Sat, 4 Jan 2020

Nak Guna Ubat Gigi Ada Caranya

Penggunaan Ubat Gigi Yang Betul bukan seperti TV

LIFESTYLE Thu, 22 Mar 2018

专家说:看恐怖片真的可以释放压力

恐怖片让人看了胆颤心惊,爱好者却不在少数。明明怕得要死,为什么又爱看?有专家认为,看恐怖片可以释放压力,在看完回归到现实……

Fab Foodies! Thu, 18 Apr 2019

Celebrate Mother’s Day with Mummy Dearest at Toh Yuen’s Dim Sum Brunch Special

Mother’s Day is fast approaching so don’t forget to make necessary arrangements.

Events Fri, 4 Oct 2019

‘Dah Macam Pesta Coachella’- Karnival Starlight Pertama Di Genting Bawakan Zouk Secara Live!

Karnival ini raikan pesta Oktoberfest, Zouk Live dan banyak lagi!

Fab Foodies! Wed, 9 May 2018

「冷vs.热咖啡」谁提神效果较好? 

咖啡热热喝比较好?许多民众早、晚来杯咖啡为的就是提神,而近日网路上出现「喝热咖啡比冰咖啡有用」一事,认为想要直接清醒最快的方式就是选择热的,这是否正确呢?

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:羊

羊(1943 / 1955 / 1967 / 1979 / 1991) 肖羊的朋友今年虽然为太岁三合年,人缘可说是相当不错,不过由于今年命宫中有众多凶星汇集,而又无吉星化解;若不提高警惕来应付突变,很可能临时手足无措而溃不成军。 【事业运】 在事业方面,今年必须委曲求存,切勿与人针锋相对,否则便会雪上加霜,令业务发展难上加难!此外,由于今年有多颗是非星在命宫中出现,除了要预防被小人暗箭所伤之外,也切勿冒险作非法勾当,否则必定法网难逃。 【财运】 财运方面,不论是正财或偏才都欠顺,必须量入为出。感情方面因为人缘佳,所以进展也相当不错。 【爱情运】 不过今年心情容易孤独不开朗,偶尔会让身旁的朋友无从可适。此外,伴侣之间的争执问题也相当的多,同时还必须要防范第三者的介入,以免破坏感情。 【健康运】 今年身体健康欠佳,会有旧病复发的情况出现,同时也必须密切注意交通安全,容易有血光之灾。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 4333 、 1424 【开运颜色】 灰色、绿色 【开运贴士】 避免整容、纹眉或出去痣削减运气!报名参加激励课程或多读有关方面的书籍有助于提升运气!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

| Live TV