LIFESTYLE By: SGMS Enal July 10, 2019 @ 11:05am

Anak Kedua Lebih Nakal Dari Anak Sulung Betul Ke?

Anak adalah satu anugerah yang paling terindah untuk ibu bapa. Tidak kira anak anda berapa orang setiap anak mempunyai perangai atau sikap yang berlainan

Ada yang mengatakan anak sulung lebih manja sama seperti anak tunggal . Tetapi bila ada adik atau anak kedua dilahirkan ianya dikatakan unik . Tak kurang juga yang kata ianya berbeza dan sangat misteri. Cuba anda perhatikan perangai kakak atau abang kedua anda. Tapi jika anda seorang anak kedua dalam keluarga, mari kita lihat benar atau tidak penyelidikan daripada Denmark ini.

 

Menurut Joseph Doyle yang mengetuai penyelidikan ini mendapati anak kedua mungkin mempunyai lebih banyak masalah dalam tingkah laku berbanding anak-anak lain.  Mungkin, anak ini mempunyai sifat yang lebih matang dan dewasa dalam segala hal. Seperti yang kita tahu, anak kedua ini perlu menghormati kakak atau abang dan juga adiknya.

Bukan itu sahaja, kajian juga mendapati bahawa anak lelaki yang dilahirkan sebagai anak kedua ini 20 hingga 40 peratus lebih mungkin disiplin di sekolah daripada adik beradik yang lebih tua dari mereka.

Kajian juga mengatakan anak kedua ini mungkin akan mengalami sindrom anak kedua. Ia membawa maksud sesetengah ibu bapa mungkin tidak begitu teruja atau tidak meraikan kelahiran anak kedua seperti mana anak pertama. Ianya mungkin biasa terjadi tanpa sedar.

Selain daripada itu, jika anak kedua anda soerang lelaki. Mungkin ‘hormon kelelakian’ mendorong mereka untuk menjadi lasak, berani dan suka menyahut cabaran.

 

Kajian juga membuktikan bahawa anak kedua ini lebih cenderung mempercayai kawan berbanding ibu bapa. Hal ini mungkin anak kedua lebih berasa terasing atau kurang istimewa di mata ibu bapa mereka. Ia dilihat, mereka lebih mudah bergaul dan mesra dengan orang ramai daripada sifat anak-anak yang lain.

Jadi, setiap anak-anak mempunyai sifat yang unik. Walaupun banyak kajian dan teori itu tidak membuktikan sifat anak yang sebenar tanpa dorongan ibu bapa sendiri. Mereka tetap mempunyai kekuatan masing-masing.

Ibu bapa yang bijak pasti dapat menghalakan kecenderungan emosi dan fizikal anak-anak ke arah yang baik.

Sumber: Practical Parenting

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 20 Nov 2018

Makan Bahagian ‘Bersih’ Roti Berkulat Tidak Disyorkan Sama Sekali

Sebenarnya tidak pernah wujud bahagian ‘bersih’ pada roti yang berkulat.

Fab Foodies! Sat, 21 Jul 2018

Minum Teh Hijau Untuk Kurus

Bukan perkara yang sukar dilaksanakan untuk kurus tetapi jika melakukannya dengan penuh displin pasti tercapai impian yang ada inginkan

Events Tue, 3 Sep 2019

“Just Four Drops! It is Truly a Life Saver”, Siti Saleha Unveiled Her Secret in Keeping Radiant and Confident

Guested on the launch of L’Oréal Paris All-New Rivitalift Crystal Mirco-Essence, Siti Saleha tipped off the audience with sneak peaks of her beauty regimen on busy days.

Fab Foodies! Sun, 11 Mar 2018

5 Manfaat & Kebaikan Makan Buah Kurma

Kurma adalah salah satu makanan manis dan multiguna yang dapat meregulasi proses pencernaan. Kurma dapat meningkatkan energi dalam waktu 30 menit bagi yang mengkonsumsinya.Manfaat dari kurma diantaranya bebas dari masalah konstipasi, gangguan pencernaan, masalah jantung, […]

Fab Foodies! Thu, 22 Feb 2018

ANAK TAK SUKA MINUM SUSU? CUBA INI DI RUMAH

Kanak-kanak lebih tertarik dengan keju berbanding susu! Keju membantu ibu bapa membekalkan khasiat yang terkandung dalam susu untuk anak-anak…

LIFESTYLE Thu, 18 Jan 2018

不同睡姿休息效果差很大「5大睡姿」你有睡对吗?

你知道吗?睡觉睡对姿势,其实也能改善身体健康状态喔!国外网站《Remedy daily》引述了美国国家睡眠基金会(National Sleep Foundation)的说法指出,若长期有以下5种健康上的困扰,不妨改变一下「睡姿」吧!

LIFESTYLE Tue, 2 Oct 2018

俄罗斯超模亲授IG美照拍法!「Do’s & Don’ts」避开地雷

俄罗斯模特MASHAПAK除了在IG分享穿搭之外,还会教授全球的网美们如何拍美照,并且用「Do’s & Don’ts」区分,一目了然让你马上知道拍照的正确姿势。

Fab Foodies! Thu, 26 Sep 2019

Ada Yang Kata Boba Boleh Keras Dalam Perut?

Peminat boba .. Ingat, segala yang berlebihan membawa mudarat

LIFESTYLE Sat, 23 Nov 2019

Tabiat Merokok Antara Sebab Paru-Paru Berlubang.

Kalau anda seorang perokok mungkin dah boleh mula untuk kurangkan atau berhenti lebih baik demi kesihatan sendiri

LIFESTYLE Tue, 6 Nov 2018

‘Nipiskan’ Perut Buncit Anda Dengan Petua Air Asam Gelugur

Petua Air Asam Gelugur Dari Thailand Ini Mampu Untuk ‘Nipiskan’ Perut Buncit Anda!

| Live TV