LIFESTYLE By: SGMS Enal July 10, 2019 @ 11:05am

Anak Kedua Lebih Nakal Dari Anak Sulung Betul Ke?

Anak adalah satu anugerah yang paling terindah untuk ibu bapa. Tidak kira anak anda berapa orang setiap anak mempunyai perangai atau sikap yang berlainan

Ada yang mengatakan anak sulung lebih manja sama seperti anak tunggal . Tetapi bila ada adik atau anak kedua dilahirkan ianya dikatakan unik . Tak kurang juga yang kata ianya berbeza dan sangat misteri. Cuba anda perhatikan perangai kakak atau abang kedua anda. Tapi jika anda seorang anak kedua dalam keluarga, mari kita lihat benar atau tidak penyelidikan daripada Denmark ini.

 

Menurut Joseph Doyle yang mengetuai penyelidikan ini mendapati anak kedua mungkin mempunyai lebih banyak masalah dalam tingkah laku berbanding anak-anak lain.  Mungkin, anak ini mempunyai sifat yang lebih matang dan dewasa dalam segala hal. Seperti yang kita tahu, anak kedua ini perlu menghormati kakak atau abang dan juga adiknya.

Bukan itu sahaja, kajian juga mendapati bahawa anak lelaki yang dilahirkan sebagai anak kedua ini 20 hingga 40 peratus lebih mungkin disiplin di sekolah daripada adik beradik yang lebih tua dari mereka.

Kajian juga mengatakan anak kedua ini mungkin akan mengalami sindrom anak kedua. Ia membawa maksud sesetengah ibu bapa mungkin tidak begitu teruja atau tidak meraikan kelahiran anak kedua seperti mana anak pertama. Ianya mungkin biasa terjadi tanpa sedar.

Selain daripada itu, jika anak kedua anda soerang lelaki. Mungkin ‘hormon kelelakian’ mendorong mereka untuk menjadi lasak, berani dan suka menyahut cabaran.

 

Kajian juga membuktikan bahawa anak kedua ini lebih cenderung mempercayai kawan berbanding ibu bapa. Hal ini mungkin anak kedua lebih berasa terasing atau kurang istimewa di mata ibu bapa mereka. Ia dilihat, mereka lebih mudah bergaul dan mesra dengan orang ramai daripada sifat anak-anak yang lain.

Jadi, setiap anak-anak mempunyai sifat yang unik. Walaupun banyak kajian dan teori itu tidak membuktikan sifat anak yang sebenar tanpa dorongan ibu bapa sendiri. Mereka tetap mempunyai kekuatan masing-masing.

Ibu bapa yang bijak pasti dapat menghalakan kecenderungan emosi dan fizikal anak-anak ke arah yang baik.

Sumber: Practical Parenting

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 24 Aug 2018

Tips Pilih Ketam Segar

Ketam kalau salah pilih boleh berbau hanyir dan apabila di masak rasa pahit. Macam mana nak tahu ketam segar ke tak ? Jom baca

Events Wed, 17 Jul 2019

Tahniah! Isteri TMJ Selamat Lahirkan Putera Raja

Tahniah TMJ dan Che Puan Khaleeda!

Fab Foodies! Wed, 6 Mar 2019

Savour in Delicious Steak at Amazingly Affordable Prices

Good food plus affordable prices equals a great time with loved ones.

Fab Foodies! Mon, 6 May 2019

Break Fast with a Wide Variety of Malaysia’s Best Dishes at Makan Kitchen, Melaka

You can find almost all of local favourites in one place.

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018
LIFESTYLE Thu, 7 Mar 2019

休假日=补眠日?这样比连续熬夜更伤肝!

不少人喜欢利用周末末或者连假补眠,但你知道这样比连续熬夜更伤肝吗?

LIFESTYLE Sun, 24 Mar 2019

Kesalahan Bil Elektrik Melambung Tinggi Sebab Guna Aircond

Bila cuaca panas, pastinya orang ramai akan lebih suka duduk di rumah atau ditempat yang berhawa dingin. Malah dalam satu kajian yang dilakukan jumlah penggunaan penghawa dingin telah meningkat secara mendadak dari tahun ke tahun. […]

FESYEN Mon, 20 Aug 2018

Hitam Putih Taruhan Koleksi Musim Bunga 2018

Potongan ringkas begini pasti menambat hati sesiapa yang melihatnya. Saya mensasarkan golongan muda yang ingin menyerlahkan kelainan dalam berfesyen. Jangan takut untuk bergaya dengan pemilihan warna hitam putih untuk pakaian harian

Fab Foodies! Fri, 5 Oct 2018

Kopi Ini Sangat ‘Kaww’ Sehingga Boleh Buat Anda Berjaga Selama 18 Jam

Kopi ini dikatakan sangat ‘kaw’ sehingga menyebabkan anda boleh berjaga sehingga 18 jam.Apakah jenis kopi itu dan dimana anda boleh mendapatkannya?

LIFESTYLE Wed, 7 Aug 2019

目前这件事选择放弃是对的吗?

努力许久却始终不见起色,或是觉得疲倦时,代表放弃并不是件坏事。

| Live TV