LIFESTYLE By: SGMS Enal January 25, 2018 @ 1:42am

Antara Checklist Barang Persiapan Ibu Dan Kelahiran Bayi

Ketika usia kandungan mencecah enam hingga ke tujuh bulan, pasti para ibu bapa yang bakal menimang cahaya mata sibuk membeli kelengkapan bayi dan persediaan untuk berpantang.

Barangan penjagaan bayi dan keperluan ibu semasa melahirkan amat penting untuk disiapkan sebelum ke hospital bagi memudahkan segala urusan bersalin.

Bagaimanapun, bagi mengelakkan terjadi pembaziran dan tersalah beli barang kelengkapan, para ibu bapa dinasihatkan untuk membuat senarai barangan yang penting untuk dibeli.

Bagi mereka yang masih keliru dan kurang pasti mengenai barangan apa yang perlu dibeli dan dibawa ke hospital sewaktu ibu bersalin, jangan risau kerana Puan Nadyia Yaya telah berkongsi checklist keperluan baby dan mommy ke hospital menerusi laman facebooknya.

Mari kita baca perkongsian bermanfaat ini.

 

1. Checklist Barang Bayi 

Aku siap packing macam ni so senang tak payah nak meraba-raba dalam beg cari baju la, seluar la. Beg plastik ni beli dekat Ikea. Nanti boleh refill balik baju-baju yang dah kotor.

Setiap beg plastik ada :

 

  • Rompers panjang 2 helai/ baju lengan panjang n seluar 2 helai ( setiap beg plastik tu aku letak sepasang2 la, kan ada 4beg tu hehe)
  • Mitten&booties
  • Hat
  • Bedung
  • Pampers
  • Barut
 
 
  • Baju lengan pendek 2helai
  • Extra pampers
  • Extra mitten&booties
  • Extra bedung
  • Extra barut

 

 
Plastik sebelah tu pulak :
 
 
  • Towel
  • Selimut
  • Sapu tangan

 

 
Yang bawah tu dalam kotak:
 
 
  • Baby care ( bedak, lotion, shampoo, minyak telon, baby oil, minyak yuuyee, cotton bud)
  • Baby wipes
  • Botol susu ( incase nk pakai nanti, aku spare siap)

 

 
2. Checklist Barang Mommy
 

 

  • Baju 2 helai
  • Kain batik
  • Skirt
  • Towel
  • Shawl/ tudung sarung
  • Stocking
  • Breast pad
  • Maternity pad
  • Toiletrities ( sabun, ubat gigi, berus gigi, coconut scrub tu WAJIB BAWAK bebas dri segala daki)
  • Mommy care ( lotion, moisturizer, vaseline, barang makeup sikit)
  • Minyak tyt
  • Breast pump ( incase nk guna, spare jer)

Yang takde dalam gambar perlu bawak ( sebab tak beli lagi):

 

  • Nursing bra
  • Disposable panties
  • Nipple cream

3. Dalam Bakul

 
 
  • Thermos
  • Mug,pinggan, sudu
  • Horlicks 3in1
  • Biskut2
  • Kurma & air zam zam ( Takde dalam gambar)
4. Wajib Bawa
 
 

 

  •  Kad pengenalan
  •  Buku pink
  •  Yasin
  •  Charger, powerbank
  •  Handphone
  •  Bahan bacaan ( aku rasa tak sempat nak baca pun  saje la aku nak bawak. best buku nana ni semua bende dia cita dri cara nak push mcm mne, breastfeeding, dalam pantang. dah lama aku beli buku ni sebelum kawin lagi. Taktau la ada lgi ke tak. Kalau nk pinjam boleh jer hehe)
5. Bakul Berpantang
 
 
Yang ni pulak bakul baju baby and semua lah sebab aku berpantang kat rumah mak mertua. Bawak satu bakul ni jer. Semua boleh sumbat sbb besar. Berzip macam ni takde habuk masuk. Atas tepi boleh bukak. Beli kt kaison Rm25 rasanya. 
 
Sumber- Nadyia Yaya
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 19 Nov 2019

Guna Bekas Plastik Yang Betul Untuk Letak Makanan

Berkongsi info yang mungkin diantara kita terlepas pandang

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Usahawan Tempatan Disaran Perbaiki Mutu Penggunaan Bahasa Inggeris

Vivy yang hadir di Menara Ilham bagi menghadiri mesyuarat Majlis Penasihat Kerajaan, sebentar tadi menyuarakan pendapat usaha ini bersesuaian bagi keperluan pasaran global.

Fab Foodies! Mon, 12 Nov 2018

Sarawak’s Newly Remodelled McDonald’s Branch Gives a Restaurant-Styled Service

You can choose to have your food served to your table just like in restaurants!

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

Go On an Off-the-Grid Adventure on This Luxurious Yacht

Travel with style and without the crowd.

Fab Foodies! Wed, 1 May 2019

McDonald’s Ramps Up Drive-Thru Business to Suit Consumers’ On-the-Go Lifestyles

It’s easier to buy food now without getting out of our cars.

Hiburan Sat, 11 Jan 2020

TT Live Mall Sedia Platform Perniagaan Untuk Selebriti, Orang Ramai

TT Live Mall juga dijangka melebarkan sayap ke Jepun, Singapura, Indonesia, Korea, Thailand, Cambodia, Vietnam dan China.

LIFESTYLE Sun, 19 Jan 2020

6 Fakta Penting Perlu Tahu Sebelum ‘Hiking’

Kenapa Minyak Masak Tiba-Tiba Beku? Antara 6 Fakta Penting Perlu Kita Tahu Sebelum ‘Hiking’

LIFESTYLE Thu, 3 May 2018

SM Entertainment to Open First Ever KPOP Museum

There will be 9 different exhibits!

LIFESTYLE Wed, 2 Oct 2019

另一半喜欢我什么优点呢?

恋爱中的朋友,总会好奇另一半喜欢你哪样优点,好奇对方怎么会愿意和你在一起。

LIFESTYLE Fri, 22 Nov 2019

麦当劳经典玩具再现!Happy Meal欢庆40周年纪念

麦当劳隆重推出Surprise Happy Meal限量版套餐,14款Happy Meal玩具等你来收集!

| Live TV