LIFESTYLE By: SGMS Enal January 25, 2018 @ 1:42am

Antara Checklist Barang Persiapan Ibu Dan Kelahiran Bayi

Ketika usia kandungan mencecah enam hingga ke tujuh bulan, pasti para ibu bapa yang bakal menimang cahaya mata sibuk membeli kelengkapan bayi dan persediaan untuk berpantang.

Barangan penjagaan bayi dan keperluan ibu semasa melahirkan amat penting untuk disiapkan sebelum ke hospital bagi memudahkan segala urusan bersalin.

Bagaimanapun, bagi mengelakkan terjadi pembaziran dan tersalah beli barang kelengkapan, para ibu bapa dinasihatkan untuk membuat senarai barangan yang penting untuk dibeli.

Bagi mereka yang masih keliru dan kurang pasti mengenai barangan apa yang perlu dibeli dan dibawa ke hospital sewaktu ibu bersalin, jangan risau kerana Puan Nadyia Yaya telah berkongsi checklist keperluan baby dan mommy ke hospital menerusi laman facebooknya.

Mari kita baca perkongsian bermanfaat ini.

 

1. Checklist Barang Bayi 

Aku siap packing macam ni so senang tak payah nak meraba-raba dalam beg cari baju la, seluar la. Beg plastik ni beli dekat Ikea. Nanti boleh refill balik baju-baju yang dah kotor.

Setiap beg plastik ada :

 

  • Rompers panjang 2 helai/ baju lengan panjang n seluar 2 helai ( setiap beg plastik tu aku letak sepasang2 la, kan ada 4beg tu hehe)
  • Mitten&booties
  • Hat
  • Bedung
  • Pampers
  • Barut
 
 
  • Baju lengan pendek 2helai
  • Extra pampers
  • Extra mitten&booties
  • Extra bedung
  • Extra barut

 

 
Plastik sebelah tu pulak :
 
 
  • Towel
  • Selimut
  • Sapu tangan

 

 
Yang bawah tu dalam kotak:
 
 
  • Baby care ( bedak, lotion, shampoo, minyak telon, baby oil, minyak yuuyee, cotton bud)
  • Baby wipes
  • Botol susu ( incase nk pakai nanti, aku spare siap)

 

 
2. Checklist Barang Mommy
 

 

  • Baju 2 helai
  • Kain batik
  • Skirt
  • Towel
  • Shawl/ tudung sarung
  • Stocking
  • Breast pad
  • Maternity pad
  • Toiletrities ( sabun, ubat gigi, berus gigi, coconut scrub tu WAJIB BAWAK bebas dri segala daki)
  • Mommy care ( lotion, moisturizer, vaseline, barang makeup sikit)
  • Minyak tyt
  • Breast pump ( incase nk guna, spare jer)

Yang takde dalam gambar perlu bawak ( sebab tak beli lagi):

 

  • Nursing bra
  • Disposable panties
  • Nipple cream

3. Dalam Bakul

 
 
  • Thermos
  • Mug,pinggan, sudu
  • Horlicks 3in1
  • Biskut2
  • Kurma & air zam zam ( Takde dalam gambar)
4. Wajib Bawa
 
 

 

  •  Kad pengenalan
  •  Buku pink
  •  Yasin
  •  Charger, powerbank
  •  Handphone
  •  Bahan bacaan ( aku rasa tak sempat nak baca pun  saje la aku nak bawak. best buku nana ni semua bende dia cita dri cara nak push mcm mne, breastfeeding, dalam pantang. dah lama aku beli buku ni sebelum kawin lagi. Taktau la ada lgi ke tak. Kalau nk pinjam boleh jer hehe)
5. Bakul Berpantang
 
 
Yang ni pulak bakul baju baby and semua lah sebab aku berpantang kat rumah mak mertua. Bawak satu bakul ni jer. Semua boleh sumbat sbb besar. Berzip macam ni takde habuk masuk. Atas tepi boleh bukak. Beli kt kaison Rm25 rasanya. 
 
Sumber- Nadyia Yaya
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 2 Sep 2019

Elianto Perkenal ‘Use, Share & Earn’

Ahli akan menikmati rebat minimum 10% serta faedah lain setelah menjadi ahli EMU.

LIFESTYLE Sun, 2 Dec 2018

Motivasi Turunkan Berat Badan, ‘Ambil Gambar’ Sekerapnya

Siapa yang tak nak ada ‘body’ cantik dan kurus? Impian semua wanita yang ada di luar sana bukan ?

LIFESTYLE Wed, 11 Sep 2019
LIFESTYLE Mon, 16 Sep 2019

Ketahui Punca Jerebu Yang Makin Berleluasa

Setiap tahun berlaku semenjak 2015. Bila terjadi seisi persekolahan boleh terganggu

LIFESTYLE Thu, 28 Jun 2018

Bijan: The Handbag Every Malaysian is Talking About Now

Bye bye Birkin. You’re not hot anymore.

Fab Foodies! Tue, 12 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Pari Asam Pedas

Nah, korang tak perlu meredah jem hanya semata-mata nak nikmati Pari Asam Pedas, check itu out resepi yang dikongsi oleh Chef Imelda Harris. Mudah!

LIFESTYLE Mon, 17 Sep 2018
LIFESTYLE Mon, 26 Feb 2018

2041年「木造摩天楼」现身东京

尽管木头的强度比钢筋水泥要低得多,在日本长期发展耐火性木材结构工程的当下,一个新的作品即将出现,是一座高达350公尺且用「木造」的摩天大楼,预计将在2041年完工。

Fab Foodies! Thu, 11 Apr 2019

You MUST Go to Iketeru for Their All-You-Can-Eat Sushi Promotion

Psst… kids below 6-years-old eat for FREE!

LIFESTYLE Mon, 23 Apr 2018

Jangan Pakai Alat Solek Selagi Usia Belum Cecah 20 an

Penggunaan alat mekap kepada kanak-kanak akan meningkatkan proses penuaan dengan cepat, jadi lebih baik ia dielakkan supaya kulit akan menjadi lebih baik tanpa bahan kimia. Haaa, dengar tu semua!

| Live TV