LIFESTYLE By: SGMS Enal January 25, 2018 @ 1:42am

Antara Checklist Barang Persiapan Ibu Dan Kelahiran Bayi

Ketika usia kandungan mencecah enam hingga ke tujuh bulan, pasti para ibu bapa yang bakal menimang cahaya mata sibuk membeli kelengkapan bayi dan persediaan untuk berpantang.

Barangan penjagaan bayi dan keperluan ibu semasa melahirkan amat penting untuk disiapkan sebelum ke hospital bagi memudahkan segala urusan bersalin.

Bagaimanapun, bagi mengelakkan terjadi pembaziran dan tersalah beli barang kelengkapan, para ibu bapa dinasihatkan untuk membuat senarai barangan yang penting untuk dibeli.

Bagi mereka yang masih keliru dan kurang pasti mengenai barangan apa yang perlu dibeli dan dibawa ke hospital sewaktu ibu bersalin, jangan risau kerana Puan Nadyia Yaya telah berkongsi checklist keperluan baby dan mommy ke hospital menerusi laman facebooknya.

Mari kita baca perkongsian bermanfaat ini.

 

1. Checklist Barang Bayi 

Aku siap packing macam ni so senang tak payah nak meraba-raba dalam beg cari baju la, seluar la. Beg plastik ni beli dekat Ikea. Nanti boleh refill balik baju-baju yang dah kotor.

Setiap beg plastik ada :

 

  • Rompers panjang 2 helai/ baju lengan panjang n seluar 2 helai ( setiap beg plastik tu aku letak sepasang2 la, kan ada 4beg tu hehe)
  • Mitten&booties
  • Hat
  • Bedung
  • Pampers
  • Barut
 
 
  • Baju lengan pendek 2helai
  • Extra pampers
  • Extra mitten&booties
  • Extra bedung
  • Extra barut

 

 
Plastik sebelah tu pulak :
 
 
  • Towel
  • Selimut
  • Sapu tangan

 

 
Yang bawah tu dalam kotak:
 
 
  • Baby care ( bedak, lotion, shampoo, minyak telon, baby oil, minyak yuuyee, cotton bud)
  • Baby wipes
  • Botol susu ( incase nk pakai nanti, aku spare siap)

 

 
2. Checklist Barang Mommy
 

 

  • Baju 2 helai
  • Kain batik
  • Skirt
  • Towel
  • Shawl/ tudung sarung
  • Stocking
  • Breast pad
  • Maternity pad
  • Toiletrities ( sabun, ubat gigi, berus gigi, coconut scrub tu WAJIB BAWAK bebas dri segala daki)
  • Mommy care ( lotion, moisturizer, vaseline, barang makeup sikit)
  • Minyak tyt
  • Breast pump ( incase nk guna, spare jer)

Yang takde dalam gambar perlu bawak ( sebab tak beli lagi):

 

  • Nursing bra
  • Disposable panties
  • Nipple cream

3. Dalam Bakul

 
 
  • Thermos
  • Mug,pinggan, sudu
  • Horlicks 3in1
  • Biskut2
  • Kurma & air zam zam ( Takde dalam gambar)
4. Wajib Bawa
 
 

 

  •  Kad pengenalan
  •  Buku pink
  •  Yasin
  •  Charger, powerbank
  •  Handphone
  •  Bahan bacaan ( aku rasa tak sempat nak baca pun  saje la aku nak bawak. best buku nana ni semua bende dia cita dri cara nak push mcm mne, breastfeeding, dalam pantang. dah lama aku beli buku ni sebelum kawin lagi. Taktau la ada lgi ke tak. Kalau nk pinjam boleh jer hehe)
5. Bakul Berpantang
 
 
Yang ni pulak bakul baju baby and semua lah sebab aku berpantang kat rumah mak mertua. Bawak satu bakul ni jer. Semua boleh sumbat sbb besar. Berzip macam ni takde habuk masuk. Atas tepi boleh bukak. Beli kt kaison Rm25 rasanya. 
 
Sumber- Nadyia Yaya
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

FESYEN Wed, 5 Sep 2018

Cara Merawat Kuku Agar Sihat & Cantik

Kuku dan jari adalah antara anggota yang penting dimana bila tidak dirawat dan dijaga dengan baik terutama kuku, nak tahu lebih jom baca

Fab Foodies! Mon, 19 Nov 2018

人到中年:不喝三酒、不去三地、不睡三觉

人到中年,随着年岁增长,身体器官的生理发生了变化,这时候的你已经不能再像以前一样经常熬夜加班、经常喝酒应酬了,这个时候的你需要健康的生活方式。

Events Fri, 8 Nov 2019

HONOR Band 5 Sport Opens For Pre-Sale RM10 Cheaper On 11.11

Get your game on! The smart fitness tracker the keeps you stylish and fashionable all game, all season.

Events Mon, 9 Sep 2019

Get Inside KLFW 2019 Exclusive Collection By Ezuwan Ismail And Alia B, These Are Our Top 5 Favourite Looks

It was all about edgy prints and fairytales fantasy with these two local designers.

Fab Foodies! Sat, 26 May 2018

百香果:缓解便秘的好帮手

百香果,不仅含有丰富的维生素而且浓郁的果香,酸酸甜甜的味道,都让吃客们无不喜欢。但针对百香果,又有什么好处和禁忌呢?

LIFESTYLE Tue, 12 Feb 2019

睡觉时有这「3症状」请即刻就医

每个人的心愿都是睡顿好觉,不过每10个人就有一人为失眠问题所苦;医师提醒您,要是在睡觉时出现三个状况,那就该找医师咨询了!

LIFESTYLE Thu, 7 Jun 2018

Ruhainies成为Guerisson马来西亚首位代言人!

继去年Guerisson品牌代言人李光洙来马后,如今Y.I.T Sdn Bhd、Claire’s Korea以及合作伙伴 SaSa Malaysia再次联手,找来大马知名女演员Ruhainies成为首位马来西亚品牌代言人!

LIFESTYLE Fri, 4 May 2018

亚洲人才会的「亚洲蹲」 真有这么多好处?

双腿一跨、脚掌、脚跟贴地,自然蹲坐而下,这个再熟悉不过的姿势对你我来说可能轻而易举;但你知道吗?对不少西方人而言,这动作可是难上加难,只能踮起脚尖,脚跟一触地,常常一屁股跌坐地上,因而还被封上「亚洲蹲」的称号!

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018
Fab Foodies! Sun, 21 Jan 2018

THESE 9 PLACES SELL THE VIRAL ‘AIS KEPAL MILO PEKAT’

Milo is every Malaysian’s staple! Who wouldn’t want a piece of this for themselves?

| Live TV