LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin October 6, 2018 @ 3:00pm

Buat Pencinta Alam Semulajadi, Ini Laluan Terbaru Awana Bio Park Hanya Di Resorts World Genting!

Menjadi satu lagi sebab tambahan untuk berkunjung ke Awana, para pengunjung kini berpeluang untuk mendalami ekosistem hutan yang lengkap. Dengan pengenalan tiga laluan jalan hutan baru dan juga usaha untuk memulihara tumbuh-tumbuhan periuk dan buluh di Awana Bio Park, hutan hujan tropika yang sudah berusia lebih dari 130 juta tahun dan juga kaya dengan biodiversity tersebut menggalakkan para pencinta alam untuk datang melawat dan meneroka keajaiban ekologi di sana yang jaraknya hanya 15 minit berjalan dari hotel.

Pengurus Besar Awana Hotel, Encik Isaaz Ishak Yunus berkata, Awana Bio Park juga merupakan usaha Resorts World Genting untuk meningkatkan kesedaran mengenai betapa pentingnya biodiversity. 

” Dalam proses membangunkan resort tersebut, hanya 4% yang digunakan daripada kawasan sekeliling untuk proses pembangunan, ini demi menjaga keindahan hutan hujan itu, dan ini juga merupakan langkah seterusnya daripada usaha tersebut. Kami percaya bahawa hutan tersebut boleh memupuk minat para pengunjung terhadap alam semulajadi, lebih-lebih lagi melalui pengalaman-pengalaman yang kami tawarkan kepada mereka, seperti tersedianya barcode yang boleh diimbas, lalu muncullah informasi dan fakta-fakta menarik mengenai tumbuh-tumbuhan yang ada.” Katanya

Terdapat tiga laluan terbaru yang menawarkan lima jenis pengembaraan yang boleh diadakan di hutan-hutan Genting Highlands, kesemuanya bakal mendedahkan aspek yang berbeza daripada hutan tersebut.

Awana Bio Park

  1. Hutan Wifi

Hutan Wi-Fi bersama Shinrin Yoku merupakan pengalaman mendalam yang menggabungkan konsep Shinrin Yoku, iaitu penghargaan hutan secara kontemplatif dari Jepun bersama penggunaan aplikasi smartphone secara strategik untuk mendedahkan lagi kekayaan biodiversity hutan hujan tersebut.

 

      2. The Experience

The Experience pula menggalakkan anda untuk menjadi lebih berani kerana anda perlu menuruni papan yang diletak pada sudut 55 darjah menggunakan tali yang disediakan, hanya untuk menikmati keindahan hutan itu dari sebuah sudut yang berbeza. Apabila senja menjelma, mereka yang berani dan penuh dengan rasa ingin tahu boleh meneroka ke dalam kegelapan untuk menimba pengalaman di waktu malam melalui sesi Pencarian Malam (Night Herping).

 

     3. Night Herping

Dan, apabila senja menjelma mereka yang berani dan penuh dengan rasa ingin tahu boleh meneroka ke dalam kegelapan untuk menimba pengalaman di waktu malam melalui sesi Pencarian Malam (Night Herping). Wow!

 

Organisasi-organisasi lain seperti Universiti Malaya, Birdlife dan juga Persatuan Pencinta Alam turut terlibat dalam projek ini demi mengkaji haiwan-haiwan liar di hutan, dalam masa yang sama juga pihak resort bekerjasama dengan Semai Orang Asli untuk mempromosikan karya kraftangan asli dan meningkatkan kesedaran tentang peranan buluh dalam pembuatan makanan tradisional.

Kesemua jejak diselia oleh pembimbing pakar alam semulajadi yang bekerja mengikut temu janji dengan yuran RM75 seorang untuk Jejak Pemuliharaan (Conservation Trail), RM95 seorang untuk Hutan Herba (Herb Forest) dan RM135 seorang untuk Jejak Biodiversity (Biodiversity Trail). Setiap kumpulan dibenarkan mempunyai 3 orang ahli sahaja bagi setiap laluan yang disediakan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 11 Feb 2020

Drama Camelia Bukan Semuanya Negatif, Ini Mungkin 10 Nilai Yang Patut Dipelajari Netizen

Jangan lupa saksikan drama Camelia malam ini dan esok guys!

Hiburan Thu, 2 May 2019

Demi AMBU, Laudya Cynthia Bella Belajar Hidup Tanpa Telefon!

Tambah isteri kepada Engku Emran ini, dia juga teruja berkesempatan dapat menikmati pengalaman mandi dari sumber air sungai setiap hari.

Hiburan Fri, 5 Jan 2018

TAEYANG TIE THE KNOT 3 FEBRUARI INI?

Taeyang dan Hyo Rin juga dikatakan bakal mengadakan upacara perkahwinan mereka secara tertutup dan akan dihadiri oleh teman-teman rapat mereka sahaja

Hiburan Sun, 24 Mar 2019
Events Fri, 21 Jun 2019

I Can See Your Voice Musim Kedua Lebih Mencabar?

Jangan ketinggalan untuk saksikan ICSYVMY musim kedua pada AHAD Ini!

Events Sat, 11 Jan 2020

The Ultimate “Kawaii Metal” Rock Band BABYMETAL Is Coming To Malaysia!

More great things are coming in 2020 and we are excited!

Hiburan Wed, 26 Dec 2018

Kahwin Dengan Afieq Shazwan? Nanti Dulu Lah…

Wani memberitahu Afieq ada merancang untuk datang ke Jakarta bagi menyaksikan persembahannya di pentas DAA 4, sebelum ini.

Hiburan Sun, 7 Jul 2019

‘Tiada Istilah Kalah Menang…’- DS Vida Mohon Maaf Kepada Aishah

Datuk Seri Vida membuat permohonan maaf secara terbuka kepada penyanyi, Wan Aishah Wan Ariffin atau Aishah.

Hiburan Tue, 9 Jul 2019

Sunting Gambar Lama Dengan Bekas Suami, Bella Dally Naik Angin?

Bella Dally meluahkan rasa kecewa apabila gambar perkahwinan dengan bekas suami, Nazim Othman digunakan dalam sebuah drama terbitan JS Pictures Sdn Bhd milik Sheila Rusly.

Hiburan Wed, 4 Dec 2019

| Live TV