LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin October 6, 2018 @ 3:00pm

Buat Pencinta Alam Semulajadi, Ini Laluan Terbaru Awana Bio Park Hanya Di Resorts World Genting!

Menjadi satu lagi sebab tambahan untuk berkunjung ke Awana, para pengunjung kini berpeluang untuk mendalami ekosistem hutan yang lengkap. Dengan pengenalan tiga laluan jalan hutan baru dan juga usaha untuk memulihara tumbuh-tumbuhan periuk dan buluh di Awana Bio Park, hutan hujan tropika yang sudah berusia lebih dari 130 juta tahun dan juga kaya dengan biodiversity tersebut menggalakkan para pencinta alam untuk datang melawat dan meneroka keajaiban ekologi di sana yang jaraknya hanya 15 minit berjalan dari hotel.

Pengurus Besar Awana Hotel, Encik Isaaz Ishak Yunus berkata, Awana Bio Park juga merupakan usaha Resorts World Genting untuk meningkatkan kesedaran mengenai betapa pentingnya biodiversity. 

” Dalam proses membangunkan resort tersebut, hanya 4% yang digunakan daripada kawasan sekeliling untuk proses pembangunan, ini demi menjaga keindahan hutan hujan itu, dan ini juga merupakan langkah seterusnya daripada usaha tersebut. Kami percaya bahawa hutan tersebut boleh memupuk minat para pengunjung terhadap alam semulajadi, lebih-lebih lagi melalui pengalaman-pengalaman yang kami tawarkan kepada mereka, seperti tersedianya barcode yang boleh diimbas, lalu muncullah informasi dan fakta-fakta menarik mengenai tumbuh-tumbuhan yang ada.” Katanya

Terdapat tiga laluan terbaru yang menawarkan lima jenis pengembaraan yang boleh diadakan di hutan-hutan Genting Highlands, kesemuanya bakal mendedahkan aspek yang berbeza daripada hutan tersebut.

Awana Bio Park

  1. Hutan Wifi

Hutan Wi-Fi bersama Shinrin Yoku merupakan pengalaman mendalam yang menggabungkan konsep Shinrin Yoku, iaitu penghargaan hutan secara kontemplatif dari Jepun bersama penggunaan aplikasi smartphone secara strategik untuk mendedahkan lagi kekayaan biodiversity hutan hujan tersebut.

 

      2. The Experience

The Experience pula menggalakkan anda untuk menjadi lebih berani kerana anda perlu menuruni papan yang diletak pada sudut 55 darjah menggunakan tali yang disediakan, hanya untuk menikmati keindahan hutan itu dari sebuah sudut yang berbeza. Apabila senja menjelma, mereka yang berani dan penuh dengan rasa ingin tahu boleh meneroka ke dalam kegelapan untuk menimba pengalaman di waktu malam melalui sesi Pencarian Malam (Night Herping).

 

     3. Night Herping

Dan, apabila senja menjelma mereka yang berani dan penuh dengan rasa ingin tahu boleh meneroka ke dalam kegelapan untuk menimba pengalaman di waktu malam melalui sesi Pencarian Malam (Night Herping). Wow!

 

Organisasi-organisasi lain seperti Universiti Malaya, Birdlife dan juga Persatuan Pencinta Alam turut terlibat dalam projek ini demi mengkaji haiwan-haiwan liar di hutan, dalam masa yang sama juga pihak resort bekerjasama dengan Semai Orang Asli untuk mempromosikan karya kraftangan asli dan meningkatkan kesedaran tentang peranan buluh dalam pembuatan makanan tradisional.

Kesemua jejak diselia oleh pembimbing pakar alam semulajadi yang bekerja mengikut temu janji dengan yuran RM75 seorang untuk Jejak Pemuliharaan (Conservation Trail), RM95 seorang untuk Hutan Herba (Herb Forest) dan RM135 seorang untuk Jejak Biodiversity (Biodiversity Trail). Setiap kumpulan dibenarkan mempunyai 3 orang ahli sahaja bagi setiap laluan yang disediakan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 22 Jan 2019

Learn to Make Your Own Special CNY Cookies to Serve Visitors This Year

It’ll be special, hand-made and absolutely delectable.

Hiburan Tue, 13 Mar 2018

Ajak Shiro pula ditahan!

Kemasukan pelawak dan pengacara Melodi, Ajak Shiro ke dalam wad malam tadi menjadikan empat orang artis  selepas Saleem, Bob Lokman dan Aishah yang dilaporkan xtra.com. ditahan di hospital dalam tempoh dua minggu. Ajak atau nama […]

Hiburan Mon, 19 Nov 2018

Selamat Tinggal Forteen, Izzue Islam Kini Bergerak Solo

Selepas tujuh tahun, Izzue Islam kini bergerak solo. Good luck Izzue!

Hiburan Wed, 26 Dec 2018

Seminggu Sukar Bernafas, Awie Ditahan Di Hospital

Kami doakan agar penyanyi kesayangan ramai ini cepat sembuh, Insha Allah.

Events Sun, 9 Jun 2019

#DramaRaya2019 : Hantu Raya Balik Kampung

Raya baru mula, hantu pun bukan main lagi ye?!

Hiburan Tue, 5 Nov 2019

Sheila Rusly Bawa Diri?

Jangan bawa diri jauh-jauh, pleaseeee…

TECH Fri, 26 Apr 2019

EduStore: Allowing Students & Educators Access to Amazing Content at Lower Prices

It’s a great access to better quality content for learning and teaching.

Hiburan Sun, 28 Jul 2019

Raysha Rizrose Bosan Jadi Baik?

Bawak banyak bersabar Raysha

Hiburan Tue, 9 Oct 2018

Disuruh Putihkan Kulit, Ika Nabella Naik Angin?

‘Melayu will always be Melayu’, Oh tangkap gambar dengan kau kena naikkan glow. Oi! Ko putihkan muka aku sampai hilang batang hidung aku kau edit.

Hiburan Thu, 6 Dec 2018

Saksi Akui Ditampar, Ditendang Perut Dan Kemaluan Oleh Pelakon Popular Ini

Semoga prosiding ini berjalan dengan baik dan lancar

| Live TV