LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin October 6, 2018 @ 3:00pm

Buat Pencinta Alam Semulajadi, Ini Laluan Terbaru Awana Bio Park Hanya Di Resorts World Genting!

Menjadi satu lagi sebab tambahan untuk berkunjung ke Awana, para pengunjung kini berpeluang untuk mendalami ekosistem hutan yang lengkap. Dengan pengenalan tiga laluan jalan hutan baru dan juga usaha untuk memulihara tumbuh-tumbuhan periuk dan buluh di Awana Bio Park, hutan hujan tropika yang sudah berusia lebih dari 130 juta tahun dan juga kaya dengan biodiversity tersebut menggalakkan para pencinta alam untuk datang melawat dan meneroka keajaiban ekologi di sana yang jaraknya hanya 15 minit berjalan dari hotel.

Pengurus Besar Awana Hotel, Encik Isaaz Ishak Yunus berkata, Awana Bio Park juga merupakan usaha Resorts World Genting untuk meningkatkan kesedaran mengenai betapa pentingnya biodiversity. 

” Dalam proses membangunkan resort tersebut, hanya 4% yang digunakan daripada kawasan sekeliling untuk proses pembangunan, ini demi menjaga keindahan hutan hujan itu, dan ini juga merupakan langkah seterusnya daripada usaha tersebut. Kami percaya bahawa hutan tersebut boleh memupuk minat para pengunjung terhadap alam semulajadi, lebih-lebih lagi melalui pengalaman-pengalaman yang kami tawarkan kepada mereka, seperti tersedianya barcode yang boleh diimbas, lalu muncullah informasi dan fakta-fakta menarik mengenai tumbuh-tumbuhan yang ada.” Katanya

Terdapat tiga laluan terbaru yang menawarkan lima jenis pengembaraan yang boleh diadakan di hutan-hutan Genting Highlands, kesemuanya bakal mendedahkan aspek yang berbeza daripada hutan tersebut.

Awana Bio Park

  1. Hutan Wifi

Hutan Wi-Fi bersama Shinrin Yoku merupakan pengalaman mendalam yang menggabungkan konsep Shinrin Yoku, iaitu penghargaan hutan secara kontemplatif dari Jepun bersama penggunaan aplikasi smartphone secara strategik untuk mendedahkan lagi kekayaan biodiversity hutan hujan tersebut.

 

      2. The Experience

The Experience pula menggalakkan anda untuk menjadi lebih berani kerana anda perlu menuruni papan yang diletak pada sudut 55 darjah menggunakan tali yang disediakan, hanya untuk menikmati keindahan hutan itu dari sebuah sudut yang berbeza. Apabila senja menjelma, mereka yang berani dan penuh dengan rasa ingin tahu boleh meneroka ke dalam kegelapan untuk menimba pengalaman di waktu malam melalui sesi Pencarian Malam (Night Herping).

 

     3. Night Herping

Dan, apabila senja menjelma mereka yang berani dan penuh dengan rasa ingin tahu boleh meneroka ke dalam kegelapan untuk menimba pengalaman di waktu malam melalui sesi Pencarian Malam (Night Herping). Wow!

 

Organisasi-organisasi lain seperti Universiti Malaya, Birdlife dan juga Persatuan Pencinta Alam turut terlibat dalam projek ini demi mengkaji haiwan-haiwan liar di hutan, dalam masa yang sama juga pihak resort bekerjasama dengan Semai Orang Asli untuk mempromosikan karya kraftangan asli dan meningkatkan kesedaran tentang peranan buluh dalam pembuatan makanan tradisional.

Kesemua jejak diselia oleh pembimbing pakar alam semulajadi yang bekerja mengikut temu janji dengan yuran RM75 seorang untuk Jejak Pemuliharaan (Conservation Trail), RM95 seorang untuk Hutan Herba (Herb Forest) dan RM135 seorang untuk Jejak Biodiversity (Biodiversity Trail). Setiap kumpulan dibenarkan mempunyai 3 orang ahli sahaja bagi setiap laluan yang disediakan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 4 Apr 2019

‘Fresh Orange Ikat Tepi’ Punya Pasal…

Lagi satu, orang jarang beli fresh orange ikat tepi. Selalu teh ais, milo dan lain-lain. Kru siap tanya saya, ada ke orang pernah buat?

Hiburan Tue, 27 Mar 2018

Lima Ciri Bakal Menantu Idaman Rohana Jalil

“ Saya akui ramai jejaka yang cuba dekati dia. Ada yang handsome, kaya dan banyak kriteria menarik pada lelaki-lelaki itu tetapi nampaknya adik mahu fokus pada kariernya buat masa ini,” jawabnya ringkas.

Fab Foodies! Tue, 28 Aug 2018

Minum Air Kelapa Selama Seminggu Apa Jadi?

Minum air kelapa tanpa ditambah gula kerana ia lebih segar dan semula jadi.

Hiburan Tue, 9 Jul 2019

Sunting Gambar Lama Dengan Bekas Suami, Bella Dally Naik Angin?

Bella Dally meluahkan rasa kecewa apabila gambar perkahwinan dengan bekas suami, Nazim Othman digunakan dalam sebuah drama terbitan JS Pictures Sdn Bhd milik Sheila Rusly.

Trending Tue, 16 Jun 2020
Featured Tue, 17 May 2022
Hiburan Wed, 29 Jan 2020
Hiburan Fri, 7 Jun 2019

Ibu Sumber Inspirasi, Cef Sherson Buka Restoran Masakan India

Sejak kecik Sherson sudah terbiasa menikmati juadah bervariasi.

| Live TV