LIFESTYLE By: SGMS Enal April 21, 2019 @ 11:15am

Doktor Ini Kongsi ‘Pantang Larang’ Jika Melawat Bayi Baru Lahir

Bila dapat tahu ahli keluarga, saudara, atau sahabat mendapat zuriat, kita sudah pasti akan menumpang gembira, mana tidaknya, ada pertambahan ahli baru dalam keluarga, dan ia adalah saat yang dinanti-nantikan buat semua.

Mungkin buat seketika, ibu dan bayi perlu berada di hospital, dan selepas itu boleh pulang ke rumah sekiranya bayi dan ibu dalam keadaan sihat. Pada masa inilah, akan ramai dari kenalan, dan keluarga datang berkunjung ke rumah untuk menziarahi bayi tersebut.

Namun begitu, jika datang melawat, seharusnya kita tahu serba sedikit akan ‘pantang larang’ ketika ziarah bayi, dan ibu, dan ianya telah dikongsikn oleh Dr Taufiq Razif akan perkara ini. Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Kalau nak gi melawat baby yang baru lahir ada beberapa benda kita tak boleh buat tau.

1. Jangan sesuka hati cium bayi orang

Lebih-lebih lagi kalau tak mintak izin parent baby tu. Main angkat dan cium je. Baby ni cuma ada sistem imun yang sangat basic. Banyak kuman pada orang dewasa yang sangat mengancam nyawa si baby tu.

2. Jika merokok, jangan dekati bayi

Kalau merasa diri tu perokok, jangan sesekali duduk dekat dengan baby tu. Mungkin korang merokok 2 atau 3 jam yang lalu tapi partikel nicotine dan bahan kimia dalam asap rokok tu masih ada kat pakaian, rambut dan kulit korang. Partikel toksik tu dinamakan third hand smoke dan boleh jadi penyebab kanser tau.

3. Tidak pegang cawan panas, sewaktu dukung bayi

Jangan dukung baby orang sambil pegang cawan air panas. Tak boleh bayangkan kalau tiba-tiba cawan tu tertumpah atas anak orang!

4. Jangan terlalu ‘push’ ibu

Jangan terlalu banyak bagi tips itu dan ini kat ibu muda tu. Ibu yang baru pertama kali melahirkan anak cuma perlukan sokongan daripada orang sekeliling je.

5. Jangan ganggu bayi tidur

Jangan kita pergi kejutkan baby yang tengah tidur tu. Kononnya nak tengok mata baby sama macam mak ayah dia la. Nak tengok baby senyum sebijik atuk atau nenek dia la. Jangan! Kita tak tahu dah berapa lama masa si ibu tu nak tidurkan anaknya. Jangan sampai ibunya yang tengah berpantang tu stress gara-gara kita ye. Ingat, stress boleh memicu penyakit meroyan ( postpartum depression ).

Perkara yang saya sebutkan kat atas banyak dilakukan oleh kita tanpa kita sedari sebenarnya. Sebab tu pentingnya kita saling ingat mengingati tentang ilmu nak bertandang ke rumah keluarga yang ada baby baru lahir ni.

p/s : Semoga ilmu yang saya kongsi ni bermanfaat untuk kesihatan baby kita semua ye dan jangan lupa ingatkan pada yang lain juga ye.

Follow Taufiq Razif & set ‘see first’ ye supaya tak terlepas artikel yang seterusnya.

Sumber : Dr. Taufiq Razif

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 1 Aug 2019
Hiburan Tue, 2 Jan 2018

Khai Bahar Pegang Mikrofon Terbalik, Aksi Spontan Nabil Menggeletek

Khai Bahar yang malu dengan kesilapan tersebut. Aksi itu telah berjaya menggeletek hati penonton disitu dan menjadi perbualan peminat program itu.

LIFESTYLE Sat, 20 Jan 2018

Nasihat Penting Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang

“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,” Lelaki Ini Beri Nasihat Penting Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang

FESYEN Tue, 17 Sep 2019

Biji Biji x TSyahmi, The First Ever Fashion Collection In Malaysia To Preserve Sustainable Designs

The collaboration between Biji Biji, Tsyahmi, and Nakakoma Orimono injects a fresh take on sustainable fashion.

LIFESTYLE Sun, 29 Jul 2018

Tips Elak Wanita Jadi Curang

Tak salah untuk mengelak atau menghindar perkara yang boleh membuat anda curang pada pasangan anda. Sayangi dan hargai mereka seperti mana anda hargai diri anda

Fab Foodies! Tue, 20 Mar 2018

Chilli Crab Gelato: Yay or Nay?

What happens when sweet meets savoury? Will it be the best thing ever or our worst nightmares come true?

LIFESTYLE Thu, 4 Jul 2019

IMAGINATRICKS杂技大汇演!让人肾上腺素飙升的演出

IMAGINATRICKS杂技大汇演!一场不但结合了视觉及音乐元素,更是齐聚了世界级最优秀的杂技员、运动员及技术精湛高超的表演者,震撼人心的演出肯定让您看得目瞪口呆。

LIFESTYLE Tue, 1 Oct 2019

6 Fakta Tentang Serangga Bernama Lipas

Korang Takut Lipas? Baca ini

LIFESTYLE Thu, 19 Jul 2018

SAH, Kasut Sekolah Hitam Bermula Tahun Depan!

Baiklah, mulai tahun depan, murid-murid akan memakai kasut hitam, bukan kasut putih lagi. No more kapur kasut lepas ni okay, adik-adik!

LIFESTYLE Fri, 29 Dec 2017

8 THINGS YOU SHOULD NEVER MISS THE CHANCE OF DOING IF YOU GO TO IPOH

We think that’s a cue for you to get packin’! 

| Live TV