LIFESTYLE By: SGMS Enal April 21, 2019 @ 11:15am

Doktor Ini Kongsi ‘Pantang Larang’ Jika Melawat Bayi Baru Lahir

Bila dapat tahu ahli keluarga, saudara, atau sahabat mendapat zuriat, kita sudah pasti akan menumpang gembira, mana tidaknya, ada pertambahan ahli baru dalam keluarga, dan ia adalah saat yang dinanti-nantikan buat semua.

Mungkin buat seketika, ibu dan bayi perlu berada di hospital, dan selepas itu boleh pulang ke rumah sekiranya bayi dan ibu dalam keadaan sihat. Pada masa inilah, akan ramai dari kenalan, dan keluarga datang berkunjung ke rumah untuk menziarahi bayi tersebut.

Namun begitu, jika datang melawat, seharusnya kita tahu serba sedikit akan ‘pantang larang’ ketika ziarah bayi, dan ibu, dan ianya telah dikongsikn oleh Dr Taufiq Razif akan perkara ini. Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Kalau nak gi melawat baby yang baru lahir ada beberapa benda kita tak boleh buat tau.

1. Jangan sesuka hati cium bayi orang

Lebih-lebih lagi kalau tak mintak izin parent baby tu. Main angkat dan cium je. Baby ni cuma ada sistem imun yang sangat basic. Banyak kuman pada orang dewasa yang sangat mengancam nyawa si baby tu.

2. Jika merokok, jangan dekati bayi

Kalau merasa diri tu perokok, jangan sesekali duduk dekat dengan baby tu. Mungkin korang merokok 2 atau 3 jam yang lalu tapi partikel nicotine dan bahan kimia dalam asap rokok tu masih ada kat pakaian, rambut dan kulit korang. Partikel toksik tu dinamakan third hand smoke dan boleh jadi penyebab kanser tau.

3. Tidak pegang cawan panas, sewaktu dukung bayi

Jangan dukung baby orang sambil pegang cawan air panas. Tak boleh bayangkan kalau tiba-tiba cawan tu tertumpah atas anak orang!

4. Jangan terlalu ‘push’ ibu

Jangan terlalu banyak bagi tips itu dan ini kat ibu muda tu. Ibu yang baru pertama kali melahirkan anak cuma perlukan sokongan daripada orang sekeliling je.

5. Jangan ganggu bayi tidur

Jangan kita pergi kejutkan baby yang tengah tidur tu. Kononnya nak tengok mata baby sama macam mak ayah dia la. Nak tengok baby senyum sebijik atuk atau nenek dia la. Jangan! Kita tak tahu dah berapa lama masa si ibu tu nak tidurkan anaknya. Jangan sampai ibunya yang tengah berpantang tu stress gara-gara kita ye. Ingat, stress boleh memicu penyakit meroyan ( postpartum depression ).

Perkara yang saya sebutkan kat atas banyak dilakukan oleh kita tanpa kita sedari sebenarnya. Sebab tu pentingnya kita saling ingat mengingati tentang ilmu nak bertandang ke rumah keluarga yang ada baby baru lahir ni.

p/s : Semoga ilmu yang saya kongsi ni bermanfaat untuk kesihatan baby kita semua ye dan jangan lupa ingatkan pada yang lain juga ye.

Follow Taufiq Razif & set ‘see first’ ye supaya tak terlepas artikel yang seterusnya.

Sumber : Dr. Taufiq Razif

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 25 Jun 2018

Masyuk…Tawaran Gaji Lebih Tinggi Untuk Penebar Roti Canai Tempatan

Gaji itu sama dengan gaji pekerja asing yang kita berikan malah ada tukang masak pekerja asing menerima gaji mencecah RM7,000 sebulan.

LIFESTYLE Mon, 26 Aug 2019

7时刻别戴隐形眼镜!洗澡没拔小心「它」爬满

近视但却又爱美,不想戴着厚重的眼镜上班、上课,许多人选择戴隐形眼镜,甚至变色瞳片。虽然戴隐形眼镜的好处相当多,但对于眼睛的健康更需留意……

LIFESTYLE Thu, 4 Apr 2019

选一张牌,揭开你心里的秘密个性?

面对现实的社会,每个人总会隐藏内心的个性;而你的秘密个性会是?

LIFESTYLE Wed, 17 Oct 2018
LIFESTYLE Fri, 26 Jan 2018

Antara Makanan Yang Perlu DiElakkan Sewaktu Ingin Bersalin

Perkongsian daripada Dr Hafiz Sulaiman di laman facebook, diharap dapat membuka mata wanita di luar sana agar tidak terikut dengan petua-petua ini tanpa mengetahui kesahihannya. Nampak remeh, tapi sebenarnya bahaya yang menanti. Jom kita baca perkongsian beliau […]

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

全马最高Rawang Bypass大道正式开通!风景美到没有朋友

历时12年,耗资6亿2800万令吉的Rawang Bypass终于正式通车啦!而且这条绕道完全没设立收费站,是一条免费的绕道!

LIFESTYLE Fri, 21 Jun 2019

午睡好处多!医证「减肥更该睡午觉」

快贴给老板看!午睡可抗衰老、金鱼脑…医证「减肥更该睡」

LIFESTYLE Thu, 20 Sep 2018

Khasiat Minum Kopi Bagi Wanita

Umumnya minum sampai 2/3 gelas kopi demi untuk mendapatkan manfaat kopi dan agar terhindar dari berbagai permasalahan kesihatan lainnya kerana akibat efek dari kafein yang berlebihan.

Hiburan Sun, 7 Jan 2018

Janna Nick, Sakinah DiKritik dan DiKecam Oleh Netizen Pasal Kpop

Bagaimanapun, Sharifah Sakinah dan Janna Nick dikecam hebat apabila dikatakan menghina kematian penyanyi itu.

LIFESTYLE Fri, 6 Jul 2018

想靠游泳减肥?别想了~效果比跑步烂「因为你没掌握一个关键」

炎热的天气,游泳成了运动的好选择,既能消暑降温,又能减肥,对许多想减肥的人是一大乐事。但其实,可不是跳到水里游一游,就能成功瘦身……

error: Content is protected !!