LIFESTYLE By: SGMS Enal April 21, 2019 @ 11:15am

Doktor Ini Kongsi ‘Pantang Larang’ Jika Melawat Bayi Baru Lahir

Bila dapat tahu ahli keluarga, saudara, atau sahabat mendapat zuriat, kita sudah pasti akan menumpang gembira, mana tidaknya, ada pertambahan ahli baru dalam keluarga, dan ia adalah saat yang dinanti-nantikan buat semua.

Mungkin buat seketika, ibu dan bayi perlu berada di hospital, dan selepas itu boleh pulang ke rumah sekiranya bayi dan ibu dalam keadaan sihat. Pada masa inilah, akan ramai dari kenalan, dan keluarga datang berkunjung ke rumah untuk menziarahi bayi tersebut.

Namun begitu, jika datang melawat, seharusnya kita tahu serba sedikit akan ‘pantang larang’ ketika ziarah bayi, dan ibu, dan ianya telah dikongsikn oleh Dr Taufiq Razif akan perkara ini. Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Kalau nak gi melawat baby yang baru lahir ada beberapa benda kita tak boleh buat tau.

1. Jangan sesuka hati cium bayi orang

Lebih-lebih lagi kalau tak mintak izin parent baby tu. Main angkat dan cium je. Baby ni cuma ada sistem imun yang sangat basic. Banyak kuman pada orang dewasa yang sangat mengancam nyawa si baby tu.

2. Jika merokok, jangan dekati bayi

Kalau merasa diri tu perokok, jangan sesekali duduk dekat dengan baby tu. Mungkin korang merokok 2 atau 3 jam yang lalu tapi partikel nicotine dan bahan kimia dalam asap rokok tu masih ada kat pakaian, rambut dan kulit korang. Partikel toksik tu dinamakan third hand smoke dan boleh jadi penyebab kanser tau.

3. Tidak pegang cawan panas, sewaktu dukung bayi

Jangan dukung baby orang sambil pegang cawan air panas. Tak boleh bayangkan kalau tiba-tiba cawan tu tertumpah atas anak orang!

4. Jangan terlalu ‘push’ ibu

Jangan terlalu banyak bagi tips itu dan ini kat ibu muda tu. Ibu yang baru pertama kali melahirkan anak cuma perlukan sokongan daripada orang sekeliling je.

5. Jangan ganggu bayi tidur

Jangan kita pergi kejutkan baby yang tengah tidur tu. Kononnya nak tengok mata baby sama macam mak ayah dia la. Nak tengok baby senyum sebijik atuk atau nenek dia la. Jangan! Kita tak tahu dah berapa lama masa si ibu tu nak tidurkan anaknya. Jangan sampai ibunya yang tengah berpantang tu stress gara-gara kita ye. Ingat, stress boleh memicu penyakit meroyan ( postpartum depression ).

Perkara yang saya sebutkan kat atas banyak dilakukan oleh kita tanpa kita sedari sebenarnya. Sebab tu pentingnya kita saling ingat mengingati tentang ilmu nak bertandang ke rumah keluarga yang ada baby baru lahir ni.

p/s : Semoga ilmu yang saya kongsi ni bermanfaat untuk kesihatan baby kita semua ye dan jangan lupa ingatkan pada yang lain juga ye.

Follow Taufiq Razif & set ‘see first’ ye supaya tak terlepas artikel yang seterusnya.

Sumber : Dr. Taufiq Razif

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 28 Sep 2018

Jangan Disangkal Kehebatan Lidah Buaya, tumbuhan paling banyak KHASIAT!

Walaupun aloe vera memberi banyak manfaat kepada kesihatan, namun ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada sesetengah individu

LIFESTYLE Fri, 5 Oct 2018

Melenggang Perut: Antara Budaya, Khurafat Dan Fakta Sains?

Melenggang Perut: Antara Budaya, Khurafat Dan Fakta Sains?

LIFESTYLE Mon, 14 May 2018

Garam Ganti Dengan Bahan Apa ?

Tanpa garam masakan tidak berapa enak tetapi tahukah anda yang ianya boleh ditukar dengan bahan yang lain

LIFESTYLE Thu, 17 Oct 2019

Model Victoria’s Secret Bella Hadid Wanita Tercantik Di Dunia

Bella Hadid adalah pemenang yang jelas apabila semua unsur wajah diukur untuk kesempurnaan fizikal

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Adorable Disney Yukatas Now For Sale

Blending urban and traditional cultures together effectively.

Events Fri, 12 Jul 2019

‘Happy Birthday’-Kejutan Agong Buat Tun M, Isteri Di Istana Negara

Selamat Hari Jadi, Tun Mahathir & Tun Siti Hasmah. Semoga terus sihat, Amin!

LIFESTYLE Mon, 15 Apr 2019

为什么久坐对健康非常不好?

最近的研究表明,坐着对人类健康的危害比任何人想像的都要大。

Events Tue, 10 Jul 2018

Wow! Tun M Kongsi Rahsia Gaji Selama 29 Tahun

Saya simpan gaji saya. Itulah duit yang saya ada sekarang sebab semuanya dibayar oleh kerajaan.

Fab Foodies! Mon, 20 Jan 2020

常喝鲜榨果汁对健康更有益吗?

有人认为,蔬菜水果榨汁喝是特别促进健康的一种方法,那么事实真的如此吗?

Fab Foodies! Wed, 27 Jun 2018

吃披萨、喝酒也能瘦?「抵消食谱」大嗑美食不再怕

许多人常把减肥和忌口画上等号,一味压抑自己对美食的渴望,就容易在临界点来个大爆发,吃上一顿热量爆表的正餐,而面对这样失心疯的下场,民众真的只有后悔的份吗?

| Live TV