LIFESTYLE By: SGMS Enal October 5, 2018 @ 12:48pm

Melenggang Perut: Antara Budaya, Khurafat Dan Fakta Sains?

Adat melenggang perut adalah upacara yang dijalankan ke atas seorang isteri yang genap tujuh bulan kehamilannya bertujuan untuk menempatkan kedudukan bayi didalam perut ditempat sepatutnya, iaitu dibahagian pintu rahim.

Pada masa dulu, upacara ini dianggap penting agar memudahkan ibu bersalin serta mengelakkan bayi lemas didalam perut.  Namun masih relevankan adat ini pada zaman sekarang yang ternyata maju dengan arus teknologi dan sains?  Perkongsian daripada Dr Muhammad IzzatPegawai Perubatan di bahagian Obstetrik & Ginekologi Kementerian Kesihatan Malaysia menerangkan tentang isu ini.

ADAT RESAM : MELENGGANG PERUT – BERBAHAYA ?

Melenggang perut adalah ritual tradisional yang dilakukan bila wanita hamil genap 7 bulan. Ritual ini bertujuan untuk memastikan kepala bayi pada posisi normal dengan harapan memudahkan proses bersalin

Melenggang perut lebih terkenal di bahagian Selatan Malaysia, di bagian Utara, disebut dengan kirim perut, sementara di bagian barat dan timur Malaysia, tidak terdapat data yang menjelaskan istilah yang berkaitan dengan upacara adat melayu ini.

Bagaimana melenggang perut dilakukan?

Kain sebanyak 7 helai dengan 7 warna dibentangkan, sebagai alas untuk si ibu berbaring . Kemudian, perut si ibu diurut perlahan-lahan dengan minyak urut yang telah disediakan.

Selanjutnya, kelapa yang sudah dikupas digulingkan secara perlahan di atas perut isteri secara bolak-balik dari atas ke bawah sebanyak 7 kali. Pada kali yang ke 7, buah kelapa tersebut sengaja dilepaska dan dibiarkan bergolek golek hingga berhenti.

Kemudian bidan memerhatikan bagaimana posisi muka atau mata buah kelapa tersebut bila berhenti bergolek. Jika mata kelapa menghadap ke atas, maka isteri akan melahirkan baby boy, jika sebaliknya, maka isteri akan melahirkan baby girl.

Kemudian, kedua tangan bidan memegang hujung lapisan kain yang paling atas, lalu ia mengangkat sedikit ujung kain tersebut, dengan tujuan untuk melenggangkan perut si ibu. Setelah itu, maka bidan menarik kain tersebut helai per helai secara perlahan hingga semua lapisan kain terlepas dari bawah pinggang si ibu. Kemudian lapisan kain yang paling bawah beserta buah kelapa, beras, damar, sirih-pinang yang terdapat di dalam tepak sirih diserahkan pada bidan.

Tak dilupakan, setiap step ni disertai dgn jampi dan mantera tertentu yg saya kurang pasti asalnya dari mana.

Jadi apa signifikan nya berlengang perut? Nak tahu jantina baby dalam kandungan – kita boleh buat scan dah tengok baby girl ke boy. Sejauh mana benarnya kelapa yg bergolek2 tu memberikan gambaran jantina bayi tu?

Urutan sebarangan untuk memusingkan kepala bayi boleh membawa bahaya kepada ibu. Takda monitoring CTG – jantung anak – maka kita taktau bayi berada dalam keadaan ok ke tidak. Kalau di hospital, ECV ( prosedur nak pusingkan baby songsang ) dibuat oleh doktor yg bertauliah dan di bawah pengawasan CTG. jika berlaku komplikasi , ibu terus dihantar segera ke dewan bersalin untuk pembedahan caesarean. Kalau masa berlenggang tu berlakunya masalah pada baby – macam mana nak detect? Guna ilmu batin?

Saya khuathiri adat melenggang perut ini dicemari oleh unsur-unsur khurafat yang boleh membawa kepada syirik kepada Allah . Walaubagaimanapun untuk menjaga hati dan perasaan org-org tua yang tegar nak buat gak adat ini mungkin bole tegor segara berhemah. Cadangan utk membuat kenduri doa selamat untuk memohon kesejahteraan kehamilan dan proses bersalin yang selamat adalah jauh lebih baik dan bermanfaat

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 26 Oct 2018

Parti ‘Chinckenpox’, Anjuran Ibubapa Anti-Vaksin

Parti ‘Chinckenpox’, Parti Pelik Anjuran Ibubapa Anti-Vaksin Untuk Bina Antibodi Anak Secara Semula Jadi

Events Tue, 15 Jan 2019

Musim Perayaan Ini Lebih ONG Dengan CJ WOW Shop!

Wow kan rumah anda dengan WOW Your Home!

LIFESTYLE Tue, 23 Jul 2019

Pepper Spray Jangan Lupa Bawa Kalau Korang Tak Nak Kena Macam Wanita Ini…Seram!

Ladies, sentiasa hati-hati apabila berseorangan di luar dan waspada dengan keadaan sekeliling!

LIFESTYLE Mon, 10 Feb 2020

国际舞狮精英齐聚云顶!争夺世界狮王「最高荣耀」赢取丰厚奖金

狮王荣耀,享誉全球!2020年《第14届云顶世界狮王争霸战》定于2020年7月10日至12日在云顶云星剧场举行。

Fab Foodies! Thu, 3 Jan 2019

大吃甜点免惊!营养师说这「3个时间点」不长肉还抑制食欲

说到甜点应该让很多人又爱又恨,就算吃再撑还是有另一个胃,专为甜点而生;不过满足口腹之欲,又怕吃太多肥肉找上身,现在可能有解套方法……

LIFESTYLE Wed, 14 Aug 2019

你的梦想有机会成功吗?

面对自我的梦想,有些人坚持到底,有些人始终怀疑自己……

Fab Foodies! Sun, 11 Mar 2018

5 Manfaat & Kebaikan Makan Buah Kurma

Kurma adalah salah satu makanan manis dan multiguna yang dapat meregulasi proses pencernaan. Kurma dapat meningkatkan energi dalam waktu 30 menit bagi yang mengkonsumsinya.Manfaat dari kurma diantaranya bebas dari masalah konstipasi, gangguan pencernaan, masalah jantung, […]

LIFESTYLE Sun, 3 Feb 2019

Tentang Kopi Yang Anda Perlu Tahu

Antara kopi yang perlu anda tahu adalah arabika, robusta dan luwak

LIFESTYLE Mon, 1 Jul 2019

Dua Peluncur Malaysia Berjaya Mara Ke Peringkat Akhir Phuket Surf Fest 2019

Mereka adalah Mohd Daud, 29, Didaqt Musaddiq 24, Suhaimi Hassan 24, Nazrin Nasaruddin 25, dan Mona Rasidah 35.

LIFESTYLE Wed, 18 Dec 2019

Perubahan Kuku Mungkin Beri Petunjuk Ada Masalah

Beri Petunjuk Ada Masalah Pemakanan, Hati Atau Buah Pinggang

| Live TV