Fab Foodies! By: SGMS Enal October 4, 2018 @ 10:00am

Pakcoy Adik Beradik Sawi Ke?

Apakah anda salah satu yang suka makan pakcoy? Atau bahkan baru pertama kali mendengar nama Pakcoy  . Pakcoy (Brassica rapa subsp. chinensis) ialah salah satu sayuran dari keluarga sawi yang berasal dari China, yang membezakan dengan sawi lainnya ialah batangnya yang lebih lunak, dengan tinggi tanaman yang lebih pendek dan daun yang lebih lebar. Antara manfaat atau kebaikannya ialah 

Mencegah Terjadinya Kanser

Kandungan yang terdapat dalam pakcoy salah satunya adalah glucosinolate, yang selanjutnya diubah menjadi isothiosinolate, senyawa inilah yang telah terbukti secara aktif melawan kanser. Oleh karenanya, sayur ini berkhasiat untuk pencegahan kanser.

Menjaga Kesihatan Jantung

Seperti sayuran lainnya, Pakcoy juga mengandung banyak vitamin. Salah satunya ialah asam folate dan vitamin B6. Asam folat dan vitamin B6 berperan dalam menghambat hemosostein asam amino dalam darah. Hal ini bermanfaat karena kadar hemosistein yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Menurunkan Tekanan Darah

Pakcoy tinggi akan kalium dan rendah natrium, setara dengan 18% kalium. Hal ini tentu membantu dalam menurunkan tekanan darah.Secara tidak langsung anda telah melakukan diet tinggi kalium rendah natrium apabila mengambil sayur pakchoy. Selain itu juga, asam folat yang terkandung berperan menjaga tekanan darah agar tetap stabil.

Menstabilkan Berat Badan

Kandungan minyak dalam pakcoy berperan dalam mencegah terjadinya obesitas. Kandungan lemak yang tinggi tentu meningkatkan risiko terjadinya obesitas, sayur ini telah dibuktikan mampu mengubah profil lipid dan mengontrol diet karbohidrat, sehingga dapat menstabilkan berat badan.

 

 

 

 

Wow, ini pastinya antara sayur yang boleh diamalkan jika anda ingin ber-diet. Banyak khasiatnya dan sedap dimakan jika dimasak dengan sos tiram.  

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 22 Jun 2021

Akhirnya..Selepas 10 Tahun Menyepi, Ini Khabar Terbaru Anita Sarawak!

Sedekad yang lalu, penghibur popular Anita Sarawak, tiba-tiba menyepi daripada dunia hiburan. Perkhabaran terakhir daripada adiknya, Noorkumalasari mengatakan beliau kini bermaustatin di luar negara bersama suaminya, Mahathir. Terbaru, seorang wartawan hiburan bernama Shuib Taib akhirnya […]

Hiburan Thu, 13 Sep 2018

Kerjaya Makin Lancar Lepas Bertudung, Fouziah Gous Mohon Netizen Doakan Sesuatu?

Ibu kepada Muhammad Zeeshan dan Zaheen Yusof ini meminta agar para peminat mendoakan agar dia terus istiqamah.

Hiburan Fri, 9 Mar 2018

Blue Tick punya pasal, hubungan UNIC- Caprice dingin?

Caprice menafikan hal itu dan memberitahu ada 999 mesej lain yang masih belum dibuka.

LIFESTYLE Mon, 1 Apr 2019

6种食物「越冰越毒」你放了几样?

冰箱对一般人而言,是保存新鲜食物的好地方,但是这种做法却未必适用所有食物……

Featured Sat, 30 Sep 2023
Hiburan Sat, 22 Feb 2020
Events Wed, 5 Sep 2018

Ramli Sarip Tak Kesah Nyanyi Dengan BBNU

Beliau amat memilih lagu apa yang sesuai untuk dibawakan olehnya sebelum menerima tawaran

Hiburan Sat, 21 Dec 2019

Farah Nabilah Sah Milik Amirul Yunus Dengan Sekali Lafaz!

Wah! RM11,111,11 bagi setiap tahun perkenalan?