Fab Foodies! By: SGMS Enal October 4, 2018 @ 10:00am

Pakcoy Adik Beradik Sawi Ke?

Apakah anda salah satu yang suka makan pakcoy? Atau bahkan baru pertama kali mendengar nama Pakcoy  . Pakcoy (Brassica rapa subsp. chinensis) ialah salah satu sayuran dari keluarga sawi yang berasal dari China, yang membezakan dengan sawi lainnya ialah batangnya yang lebih lunak, dengan tinggi tanaman yang lebih pendek dan daun yang lebih lebar. Antara manfaat atau kebaikannya ialah 

Mencegah Terjadinya Kanser

Kandungan yang terdapat dalam pakcoy salah satunya adalah glucosinolate, yang selanjutnya diubah menjadi isothiosinolate, senyawa inilah yang telah terbukti secara aktif melawan kanser. Oleh karenanya, sayur ini berkhasiat untuk pencegahan kanser.

Menjaga Kesihatan Jantung

Seperti sayuran lainnya, Pakcoy juga mengandung banyak vitamin. Salah satunya ialah asam folate dan vitamin B6. Asam folat dan vitamin B6 berperan dalam menghambat hemosostein asam amino dalam darah. Hal ini bermanfaat karena kadar hemosistein yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Menurunkan Tekanan Darah

Pakcoy tinggi akan kalium dan rendah natrium, setara dengan 18% kalium. Hal ini tentu membantu dalam menurunkan tekanan darah.Secara tidak langsung anda telah melakukan diet tinggi kalium rendah natrium apabila mengambil sayur pakchoy. Selain itu juga, asam folat yang terkandung berperan menjaga tekanan darah agar tetap stabil.

Menstabilkan Berat Badan

Kandungan minyak dalam pakcoy berperan dalam mencegah terjadinya obesitas. Kandungan lemak yang tinggi tentu meningkatkan risiko terjadinya obesitas, sayur ini telah dibuktikan mampu mengubah profil lipid dan mengontrol diet karbohidrat, sehingga dapat menstabilkan berat badan.

 

 

 

 

Wow, ini pastinya antara sayur yang boleh diamalkan jika anda ingin ber-diet. Banyak khasiatnya dan sedap dimakan jika dimasak dengan sos tiram.  

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 8 Dec 2021

Bayi Perempuan 4 Bulan Lemah, Pucat Sebelum Meninggal Dunia

Seorang bayi perempuan berusia empat bulan yang dilaporkan lemah ketika berada di rumah pengasuhnya, meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) Seremban pada Selasa. Terdahulu, pengasuh itu menghubungi ibu bayi itu pada

Hiburan Sat, 22 Jun 2019

Sudah Mula Rasa Tak Sihat, Shaheizy Sam Akui Berat Badan Makin Bertambah

Gemuk tak salah, yang penting kesihatan perlu diutamakan okay!

Featured Tue, 11 Jan 2022

“Dia Mengaku Golongan Antivaksin” – Doktor Jual Sijil Vaksin Palsu Cecah RM600 Ditahan

Seorang doktor di klinik swasta di Marang, Terengganu ditahan atas kesalahan menjual sijil vaksinasi palsu pada Sabtu. Memetik laporan Utusan, suspek berusia 51 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Kampung Mengabang Tengah. Menurut Ketua

Featured Thu, 9 Jun 2022
Hiburan Thu, 11 Jul 2019

Ini Baru Betul Anak-Anak Sidek! Wanita Diluar Sana Jangan Nak ‘Cuci Mata’ Pula

Wah! Lepasni lagi ramai lah peminat wanita datang dan sokong pasukan badminton kita kan?

Hiburan Sun, 2 Dec 2018
Fab Foodies! Fri, 4 May 2018

5 Khasiat Makan Bawang Besar

Bawang besar adalah salah satu bahan yang digunakan dalam masakan dan tahu tak yang makan bawang besar juga ada khasiatnya tersendiri

Hiburan Thu, 16 Jan 2020
LIFESTYLE Wed, 8 May 2019

为什么你始终放不下过去情感?

想回头但感情早就已经结束,想往前心中却有疙瘩;面对这样的情感困境,感到厌烦了吗?

OMG Thu, 30 Aug 2018

Sambut Hari Kemerdekaan Bersama Ice Watch!

Ice Watch Malaysia memperkenalkan koleksi jam tangan edisi terhad paling istimewa? Nak tahu rupa bentuk Ice Watch istimewa kali ini, jangan lupa klik artikel ni okay!

| Live TV