Fab Foodies! By: SGMS Enal October 4, 2018 @ 10:00am

Pakcoy Adik Beradik Sawi Ke?

Apakah anda salah satu yang suka makan pakcoy? Atau bahkan baru pertama kali mendengar nama Pakcoy  . Pakcoy (Brassica rapa subsp. chinensis) ialah salah satu sayuran dari keluarga sawi yang berasal dari China, yang membezakan dengan sawi lainnya ialah batangnya yang lebih lunak, dengan tinggi tanaman yang lebih pendek dan daun yang lebih lebar. Antara manfaat atau kebaikannya ialah 

Mencegah Terjadinya Kanser

Kandungan yang terdapat dalam pakcoy salah satunya adalah glucosinolate, yang selanjutnya diubah menjadi isothiosinolate, senyawa inilah yang telah terbukti secara aktif melawan kanser. Oleh karenanya, sayur ini berkhasiat untuk pencegahan kanser.

Menjaga Kesihatan Jantung

Seperti sayuran lainnya, Pakcoy juga mengandung banyak vitamin. Salah satunya ialah asam folate dan vitamin B6. Asam folat dan vitamin B6 berperan dalam menghambat hemosostein asam amino dalam darah. Hal ini bermanfaat karena kadar hemosistein yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Menurunkan Tekanan Darah

Pakcoy tinggi akan kalium dan rendah natrium, setara dengan 18% kalium. Hal ini tentu membantu dalam menurunkan tekanan darah.Secara tidak langsung anda telah melakukan diet tinggi kalium rendah natrium apabila mengambil sayur pakchoy. Selain itu juga, asam folat yang terkandung berperan menjaga tekanan darah agar tetap stabil.

Menstabilkan Berat Badan

Kandungan minyak dalam pakcoy berperan dalam mencegah terjadinya obesitas. Kandungan lemak yang tinggi tentu meningkatkan risiko terjadinya obesitas, sayur ini telah dibuktikan mampu mengubah profil lipid dan mengontrol diet karbohidrat, sehingga dapat menstabilkan berat badan.

 

 

 

 

Wow, ini pastinya antara sayur yang boleh diamalkan jika anda ingin ber-diet. Banyak khasiatnya dan sedap dimakan jika dimasak dengan sos tiram.  

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 16 Apr 2019

Doa Hari Jadi Ke 35, Zizan Serius Cari Bakal Isteri

Selamat Hari Jadi Zizan! Dah boleh dah tu…

Hiburan Thu, 6 Jun 2019

‘ Takde Job? Jangan Salahkan Syarikat Produksi’- Lan Siro

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Tak gitu?

Events Wed, 22 Apr 2020
LIFESTYLE Wed, 28 Aug 2019

Ini Berlaku Pada Usus Bila Kerap Minum Boba

Peminat Boba mungkin boleh berjaga-jaga selepas ini. Biar mencegah dari merawat

Hiburan Tue, 28 May 2019
Hiburan Tue, 23 Oct 2018

19 Tahun Berkahwin, Akhirnya Kajol…

Sebilangan besar peminat kecewa bila mendapat tahu pelakon kegemaran mereka ini memilih aktor Ajay Devgan sebagai suami. Alamak, kenapa tu?

LIFESTYLE Sun, 28 Jul 2019

5 Punca Anak Jadi Nakal Kerana..

Seawal usia mereka ini, kekadang mereka ini terlalu nakal sehinggakan menimbulkan kemarahan ibu bapa. Jika kita nasihat secara berhemah pun pasti tidak jalan pun. Bagi orang dewasa, mungkin dengan kemarahan akan mereka diam tetapi mungkin […]

Events Tue, 25 Sep 2018

[#WinWithxtra] List of Winners for Nights of Fright 6 Contest

Remember to read the terms and condition!

Hiburan Thu, 25 Oct 2018

#Mentor7: Kenapa Aizat Amdan Pantau Gaya Hidup Protege?

Bukan niat nak menyibuk tau, Aizat ada alasan tersendiri mengapa dia begitu mengambil berat bab-bab pemakanan, percakapan termasuklah waktu bersenam.

Hiburan Fri, 3 May 2019

| Live TV