FESYEN By: SGMS Faida November 8, 2019 @ 3:48pm

‘Selangor Modest Fashion’ Martabat Hab Fesyen Busana Santun

‘Selangor Modest Fashion’ bakal tampil penuh bergaya untuk merancakkan industri fesyen tanah air dan serantau khususnya yang berkaitan dengan busana santun. Fesyen busana santun membawa maksud busana penuh sopan yang tidak mendedahkan dan menampakkan susuk tubuh.

Walaubagaimanapun, busana santun tidak boleh dikelirukan dengan fesyen islamik. ‘Selangor Modest Fashion’ merupakan sebuah inisiatif Kerajaan Negeri Selangor di bawah Invest Selangor Berhad bagi merealisasikan wawasan Kerajaan Negeri untuk memberdayakan dan melahirkan pengkarya-pengkarya bertaraf dunia dan seterusnya menempatkan Selangor sebagai hab fesyen untuk fesyen busana santun.

“Industri fesyen di Malaysia tumbuh dengan pesatnya pada kadar 12% setahun dan menyumbang kepada pendapatan negeri yang dijangka meningkat kepada RM 5.5 billion menjelang 2023, berbanding RM 3.5 billion pada tahun 2019.
Setiap tahun, bakat-bakat baru dicungkil dan kebanyakan mereka berpusat di Malaysia. Selangor, khususnya Bangi dan Shah Alam, sentiasa dikaitkan dengan busana santun dan kita seharusnya pantas merebut peluang segmen pasaran ini dalam industri fesyen.

“Untuk tahun 2015 sahaja, kaum wanita sedunia telah membelanjakan sejumlah USD 44 billion untuk rangkaian busana santun ini” kata YAB Amirudin Shari, Menteri Besar Selangor.

Acara ‘Selangor Modest Fashion’ ini merupakan kolaborasi bersama antara Yayasan Raja Muda Selangor, Selangor Youth Community, Entrepreneurship Selangor dan Royale Demure. Ianya mengumpulkan pereka-pereka dari pelbagai lapisan – dari pereka perantis, pereka yang beraspirasi tinggi dalam segmen ini dan juga pereka yang telah lama bertapak dan berpengalaman – untuk mempersembahkan rekaan-rekaan dan karya-karya terbaru di bawah jenama ‘Selangor Modest Fashion’ dan bakal dipasarkan menerusi platform yang eksklusif.

Kredit: The Star

‘Selangor Modest Fashion’ tertumpu kepada penggabungan fesyen dan perdagangan, dari pengkaryaan dan rekaan kepada nilai fesyen sebagai transaksi ekonomi. Selain itu ianya juga membuka peluang untuk membina sebuah ekosistem yang mampan bagi bakat-bakat dalam industri fesyen busana santun ini menerusi pengalaman yang menarik untuk mencetus kesedaran serantau.

Acara yang paling dinantikan ini yang bertemakan ‘Redefining Modesty’ (Mendefinisikan Kesantunan), membuka tirai dengan penuh bergaya di mana Prelude bakal mempersembahkan 10 kapsul, setiap satu merangkumi rekaan-rekaan asli Ready To Wear (RTW) atau sedia untuk digayakan oleh pereka-pereka muda dan tersohor dari Selangor.

Busana untuk lelaki dan wanita ini diinspirasikan dari fesyen tradisi Selangor yang disuntik dengan gaya yang lebih moden tetapi santun.

Antara acara menarik yang dipersembahkan adalah persembahan busana fesyen DiRaja Melayu yang dikaryakan melalui rekaan tinggalan turun-temurun yang hanya wujud di Negeri Selangor.

Ianya merangkumi Warisan Selangor seperti Kain Telepuk, Kebaya Selangor dan Baju Sikap, di mana setiap satu diperincikan gayanya dengan kaedah pembuatan yang unik, selain fabrik dan cantingan.

“Amatlah penting untuk kita semua menghormati dan memelihara busana tradisi kita selain memberi kesedaran kepada khalayak umum tentang susur-galur sejarah budaya Negeri Selangor. Pereka-pereka fesyen harus bijak memanfaatkan pengaruh warisan budaya agar gaya busana sentiasa hidup dan segar”‘ kata Amirudin Shari.

‘Selangor Modest Fashion’ menjunjung kasih dan berbesar hati kerana Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, Raja Muda Selangor telah berkenan menyokong hasrat memupuk bakat-bakat pengkaryaan fesyen di Negeri Selangor bersama-sama dengan YAB Amirudin Shari, Dato’ Menteri Besar Selangor.

Setiap tahun, bakat-bakat baru dicungkil dan kebanyakan mereka berpusat di Malaysia. Selangor, khususnya Bangi dan Shah Alam, sentiasa dikaitkan dengan busana santun dan kita seharusnya pantas merebut peluang segmen pasaran ini dalam industri fesyen.

Untuk tahun 2015 sahaja, kaum wanita sedunia telah membelanjakan sejumlah USD 44 billion untuk rangkaian busana santun ini” kata YAB Amirudin Shari, Menteri Besar Selangor.

Acara ‘Selangor Modest Fashion’ ini merupakan kolaborasi bersama antara Yayasan Raja Muda Selangor, Selangor Youth Community, Entrepreneurship Selangor dan Royale Demure.

Ianya mengumpulkan pereka-pereka dari pelbagai lapisan – dari pereka perantis, pereka yang beraspirasi tinggi dalam segmen ini dan juga pereka yang telah lama bertapak dan berpengalaman untuk mempersembahkan rekaan-rekaan dan karya-karya terbaru di bawah jenama ‘Selangor Modest Fashion’ dan bakal dipasarkan menerusi platform yang eksklusif.

‘Selangor Modest Fashion’ tertumpu kepada penggabungan fesyen dan perdagangan, dari pengkaryaan dan rekaan kepada nilai fesyen sebagai transaksi ekonomi.

Selain itu ianya juga membuka peluang untuk membina sebuah ekosistem yang mampan bagi bakat-bakat dalam industri fesyen busana santun ini menerusi pengalaman yang menarik untuk mencetus kesedaran serantau.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 16 Sep 2018

超完美的渡假!租下整座海岛开趴「360度全是蓝色珊瑚礁」

若想要出国玩,许多人习惯上Airbnb上找民宿、旅馆,那若是想要来个完美的假期,肯定会想带着另一半、好朋友们一起度过,现在推荐你:把整座海岛租下来开趴吧!

LIFESTYLE Fri, 9 Nov 2018

Cara Hilangkan Ketuat Sendiri Di Rumah

Ada yang di kaki, ada yang di tangan. Macam mana pun, ketuat ni memang menyemak dan anda pasti lagi suka kalau ia hilang betul tak? Apakah punca ketuat? Ketuat berpunca daripada virus HPV. Kebanyakan orang […]

Fab Foodies! Tue, 18 Dec 2018

长期吃得太清淡也不行? 小心缺「碘」问题找上你!

为了养生,家中长辈的饮食往往较为清淡,但是长期下来就需要注意缺「碘」问题。

LIFESTYLE Thu, 16 Nov 2017

永远不该回来的复古时尚趋势【会被人鄙视吧!】

时尚套路深不可测,甚至你会觉得很疯狂。

LIFESTYLE Thu, 24 Oct 2019

这五个时间性爱很伤身!第五项好意外

做任何事都要挑对时间,性爱也是如此!

LIFESTYLE Thu, 14 Mar 2019

单身必看!未来半年的桃花运势

说上桃花,大概是单身朋友都挺引颈期盼的,每每想谈上感情,却老找不到对象。

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

全马最高Rawang Bypass大道正式开通!风景美到没有朋友

历时12年,耗资6亿2800万令吉的Rawang Bypass终于正式通车啦!而且这条绕道完全没设立收费站,是一条免费的绕道!

LIFESTYLE Mon, 26 Nov 2018

Buat Persiapan Timang Anak Pertama, Pasangan Diraja Ini Pindah Rumah

Pasangan diraja ini bakal tinggal di kotej bersejarah di Estet Windsor milik keluarga diraja pada awal tahun hadapan.

LIFESTYLE Fri, 30 Mar 2018

5 Jawapan Win Untuk “Bila Nak Kahwin Nie?”

Rimas kot dengan persoalan bila nak kahwin ? bukan sahaja tak nak kahwin tapi..

Events Thu, 21 Nov 2019

#xtraVlog: A Trip Up To Resorts World Genting For “Train To Busan” Horror House and The VOID’s “Avengers: Damage Control”

Watch us shot down zombies and screamed to the top of our lungs at Resorts World Genting #TheVOID #TrainToBusan

| Live TV