FESYEN By: SGMS Faida November 8, 2019 @ 3:48pm

‘Selangor Modest Fashion’ Martabat Hab Fesyen Busana Santun

‘Selangor Modest Fashion’ bakal tampil penuh bergaya untuk merancakkan industri fesyen tanah air dan serantau khususnya yang berkaitan dengan busana santun. Fesyen busana santun membawa maksud busana penuh sopan yang tidak mendedahkan dan menampakkan susuk tubuh.

Walaubagaimanapun, busana santun tidak boleh dikelirukan dengan fesyen islamik. ‘Selangor Modest Fashion’ merupakan sebuah inisiatif Kerajaan Negeri Selangor di bawah Invest Selangor Berhad bagi merealisasikan wawasan Kerajaan Negeri untuk memberdayakan dan melahirkan pengkarya-pengkarya bertaraf dunia dan seterusnya menempatkan Selangor sebagai hab fesyen untuk fesyen busana santun.

“Industri fesyen di Malaysia tumbuh dengan pesatnya pada kadar 12% setahun dan menyumbang kepada pendapatan negeri yang dijangka meningkat kepada RM 5.5 billion menjelang 2023, berbanding RM 3.5 billion pada tahun 2019.
Setiap tahun, bakat-bakat baru dicungkil dan kebanyakan mereka berpusat di Malaysia. Selangor, khususnya Bangi dan Shah Alam, sentiasa dikaitkan dengan busana santun dan kita seharusnya pantas merebut peluang segmen pasaran ini dalam industri fesyen.

“Untuk tahun 2015 sahaja, kaum wanita sedunia telah membelanjakan sejumlah USD 44 billion untuk rangkaian busana santun ini” kata YAB Amirudin Shari, Menteri Besar Selangor.

Acara ‘Selangor Modest Fashion’ ini merupakan kolaborasi bersama antara Yayasan Raja Muda Selangor, Selangor Youth Community, Entrepreneurship Selangor dan Royale Demure. Ianya mengumpulkan pereka-pereka dari pelbagai lapisan – dari pereka perantis, pereka yang beraspirasi tinggi dalam segmen ini dan juga pereka yang telah lama bertapak dan berpengalaman – untuk mempersembahkan rekaan-rekaan dan karya-karya terbaru di bawah jenama ‘Selangor Modest Fashion’ dan bakal dipasarkan menerusi platform yang eksklusif.

Kredit: The Star

‘Selangor Modest Fashion’ tertumpu kepada penggabungan fesyen dan perdagangan, dari pengkaryaan dan rekaan kepada nilai fesyen sebagai transaksi ekonomi. Selain itu ianya juga membuka peluang untuk membina sebuah ekosistem yang mampan bagi bakat-bakat dalam industri fesyen busana santun ini menerusi pengalaman yang menarik untuk mencetus kesedaran serantau.

Acara yang paling dinantikan ini yang bertemakan ‘Redefining Modesty’ (Mendefinisikan Kesantunan), membuka tirai dengan penuh bergaya di mana Prelude bakal mempersembahkan 10 kapsul, setiap satu merangkumi rekaan-rekaan asli Ready To Wear (RTW) atau sedia untuk digayakan oleh pereka-pereka muda dan tersohor dari Selangor.

Busana untuk lelaki dan wanita ini diinspirasikan dari fesyen tradisi Selangor yang disuntik dengan gaya yang lebih moden tetapi santun.

Antara acara menarik yang dipersembahkan adalah persembahan busana fesyen DiRaja Melayu yang dikaryakan melalui rekaan tinggalan turun-temurun yang hanya wujud di Negeri Selangor.

Ianya merangkumi Warisan Selangor seperti Kain Telepuk, Kebaya Selangor dan Baju Sikap, di mana setiap satu diperincikan gayanya dengan kaedah pembuatan yang unik, selain fabrik dan cantingan.

“Amatlah penting untuk kita semua menghormati dan memelihara busana tradisi kita selain memberi kesedaran kepada khalayak umum tentang susur-galur sejarah budaya Negeri Selangor. Pereka-pereka fesyen harus bijak memanfaatkan pengaruh warisan budaya agar gaya busana sentiasa hidup dan segar”‘ kata Amirudin Shari.

‘Selangor Modest Fashion’ menjunjung kasih dan berbesar hati kerana Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, Raja Muda Selangor telah berkenan menyokong hasrat memupuk bakat-bakat pengkaryaan fesyen di Negeri Selangor bersama-sama dengan YAB Amirudin Shari, Dato’ Menteri Besar Selangor.

Setiap tahun, bakat-bakat baru dicungkil dan kebanyakan mereka berpusat di Malaysia. Selangor, khususnya Bangi dan Shah Alam, sentiasa dikaitkan dengan busana santun dan kita seharusnya pantas merebut peluang segmen pasaran ini dalam industri fesyen.

Untuk tahun 2015 sahaja, kaum wanita sedunia telah membelanjakan sejumlah USD 44 billion untuk rangkaian busana santun ini” kata YAB Amirudin Shari, Menteri Besar Selangor.

Acara ‘Selangor Modest Fashion’ ini merupakan kolaborasi bersama antara Yayasan Raja Muda Selangor, Selangor Youth Community, Entrepreneurship Selangor dan Royale Demure.

Ianya mengumpulkan pereka-pereka dari pelbagai lapisan – dari pereka perantis, pereka yang beraspirasi tinggi dalam segmen ini dan juga pereka yang telah lama bertapak dan berpengalaman untuk mempersembahkan rekaan-rekaan dan karya-karya terbaru di bawah jenama ‘Selangor Modest Fashion’ dan bakal dipasarkan menerusi platform yang eksklusif.

‘Selangor Modest Fashion’ tertumpu kepada penggabungan fesyen dan perdagangan, dari pengkaryaan dan rekaan kepada nilai fesyen sebagai transaksi ekonomi.

Selain itu ianya juga membuka peluang untuk membina sebuah ekosistem yang mampan bagi bakat-bakat dalam industri fesyen busana santun ini menerusi pengalaman yang menarik untuk mencetus kesedaran serantau.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

FESYEN Wed, 11 Sep 2019
LIFESTYLE Tue, 31 Jul 2018

LEGO推出超壮观「霍格华兹城堡」

LEGO在今年陆续推出许多哈利波特系列的乐高、人偶组,最近更发出了「LEGO 71043 霍格华兹城堡」将于9月1日全球发售的消息!城堡中的细节难计其数,会动的楼梯、消失的密室、爱哭鬼麦朵的厕所通通都有!

LIFESTYLE Sun, 10 Nov 2019

Tidak Semua Ingin Berkongsi Kesukaran Mendapat Anak

Saya Tidak Malu Berkongsi Masalah, Kesukaran Dapat Anak – Tunku Azizah

Fab Foodies! Fri, 31 Aug 2018

Kehebatan Mengambil Sayur Bunga Kobis

Dikatakan mengandungi serat dan gula semulajadi yang lebih rendah dan mempunyai kehebatan tersendiri

Fab Foodies! Thu, 25 Apr 2019

Buka Puasa at with a Variety of the Best Malaysian Cuisines All in One Place

You won’t have to travel far and wide just to find all your favourites.

Fab Foodies! Mon, 21 May 2018

Apa Di Dapur? Bersama Chef Imelda Harris

Harus tahu, pengambilan bayam adalah amat disarankan sepanjang tempoh berpuasa memandangkan sayuran ini terkenal sebagai sumber zat besi yang sangat baik untuk dikonsumsi lebih-lebih lagi bagi penderita anemia.

LIFESTYLE Mon, 5 Mar 2018

Indulge Yourself Into This Relaxing Restaurant While Dining In The River

If you feel tired of city life, it’s time to escape to a small town and surround yourself with beautiful Mother Nature. This restaurant is dubbed the best place for gatherings.

LIFESTYLE Sun, 29 Sep 2019

Siapa Sangka Dalam Satu Sekolah Ini Ada 34 Kaum

Pasti seronok mempelajari lebih mendalam setiap kaum yang ada .

LIFESTYLE Wed, 29 May 2019

发脾气很正常,但你能够控制住自己的情绪吗?

发脾气很正常,但你能好好管理自己脾气,控制住自己的情绪吗?

| Live TV