Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
FESYEN By: SGMS Faida November 8, 2019 @ 3:48pm

‘Selangor Modest Fashion’ Martabat Hab Fesyen Busana Santun

‘Selangor Modest Fashion’ bakal tampil penuh bergaya untuk merancakkan industri fesyen tanah air dan serantau khususnya yang berkaitan dengan busana santun. Fesyen busana santun membawa maksud busana penuh sopan yang tidak mendedahkan dan menampakkan susuk tubuh.

Walaubagaimanapun, busana santun tidak boleh dikelirukan dengan fesyen islamik. ‘Selangor Modest Fashion’ merupakan sebuah inisiatif Kerajaan Negeri Selangor di bawah Invest Selangor Berhad bagi merealisasikan wawasan Kerajaan Negeri untuk memberdayakan dan melahirkan pengkarya-pengkarya bertaraf dunia dan seterusnya menempatkan Selangor sebagai hab fesyen untuk fesyen busana santun.

“Industri fesyen di Malaysia tumbuh dengan pesatnya pada kadar 12% setahun dan menyumbang kepada pendapatan negeri yang dijangka meningkat kepada RM 5.5 billion menjelang 2023, berbanding RM 3.5 billion pada tahun 2019.
Setiap tahun, bakat-bakat baru dicungkil dan kebanyakan mereka berpusat di Malaysia. Selangor, khususnya Bangi dan Shah Alam, sentiasa dikaitkan dengan busana santun dan kita seharusnya pantas merebut peluang segmen pasaran ini dalam industri fesyen.

“Untuk tahun 2015 sahaja, kaum wanita sedunia telah membelanjakan sejumlah USD 44 billion untuk rangkaian busana santun ini” kata YAB Amirudin Shari, Menteri Besar Selangor.

Acara ‘Selangor Modest Fashion’ ini merupakan kolaborasi bersama antara Yayasan Raja Muda Selangor, Selangor Youth Community, Entrepreneurship Selangor dan Royale Demure. Ianya mengumpulkan pereka-pereka dari pelbagai lapisan – dari pereka perantis, pereka yang beraspirasi tinggi dalam segmen ini dan juga pereka yang telah lama bertapak dan berpengalaman – untuk mempersembahkan rekaan-rekaan dan karya-karya terbaru di bawah jenama ‘Selangor Modest Fashion’ dan bakal dipasarkan menerusi platform yang eksklusif.

Kredit: The Star

‘Selangor Modest Fashion’ tertumpu kepada penggabungan fesyen dan perdagangan, dari pengkaryaan dan rekaan kepada nilai fesyen sebagai transaksi ekonomi. Selain itu ianya juga membuka peluang untuk membina sebuah ekosistem yang mampan bagi bakat-bakat dalam industri fesyen busana santun ini menerusi pengalaman yang menarik untuk mencetus kesedaran serantau.

Acara yang paling dinantikan ini yang bertemakan ‘Redefining Modesty’ (Mendefinisikan Kesantunan), membuka tirai dengan penuh bergaya di mana Prelude bakal mempersembahkan 10 kapsul, setiap satu merangkumi rekaan-rekaan asli Ready To Wear (RTW) atau sedia untuk digayakan oleh pereka-pereka muda dan tersohor dari Selangor.

Busana untuk lelaki dan wanita ini diinspirasikan dari fesyen tradisi Selangor yang disuntik dengan gaya yang lebih moden tetapi santun.

Antara acara menarik yang dipersembahkan adalah persembahan busana fesyen DiRaja Melayu yang dikaryakan melalui rekaan tinggalan turun-temurun yang hanya wujud di Negeri Selangor.

Ianya merangkumi Warisan Selangor seperti Kain Telepuk, Kebaya Selangor dan Baju Sikap, di mana setiap satu diperincikan gayanya dengan kaedah pembuatan yang unik, selain fabrik dan cantingan.

“Amatlah penting untuk kita semua menghormati dan memelihara busana tradisi kita selain memberi kesedaran kepada khalayak umum tentang susur-galur sejarah budaya Negeri Selangor. Pereka-pereka fesyen harus bijak memanfaatkan pengaruh warisan budaya agar gaya busana sentiasa hidup dan segar”‘ kata Amirudin Shari.

‘Selangor Modest Fashion’ menjunjung kasih dan berbesar hati kerana Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, Raja Muda Selangor telah berkenan menyokong hasrat memupuk bakat-bakat pengkaryaan fesyen di Negeri Selangor bersama-sama dengan YAB Amirudin Shari, Dato’ Menteri Besar Selangor.

Setiap tahun, bakat-bakat baru dicungkil dan kebanyakan mereka berpusat di Malaysia. Selangor, khususnya Bangi dan Shah Alam, sentiasa dikaitkan dengan busana santun dan kita seharusnya pantas merebut peluang segmen pasaran ini dalam industri fesyen.

Untuk tahun 2015 sahaja, kaum wanita sedunia telah membelanjakan sejumlah USD 44 billion untuk rangkaian busana santun ini” kata YAB Amirudin Shari, Menteri Besar Selangor.

Acara ‘Selangor Modest Fashion’ ini merupakan kolaborasi bersama antara Yayasan Raja Muda Selangor, Selangor Youth Community, Entrepreneurship Selangor dan Royale Demure.

Ianya mengumpulkan pereka-pereka dari pelbagai lapisan – dari pereka perantis, pereka yang beraspirasi tinggi dalam segmen ini dan juga pereka yang telah lama bertapak dan berpengalaman untuk mempersembahkan rekaan-rekaan dan karya-karya terbaru di bawah jenama ‘Selangor Modest Fashion’ dan bakal dipasarkan menerusi platform yang eksklusif.

‘Selangor Modest Fashion’ tertumpu kepada penggabungan fesyen dan perdagangan, dari pengkaryaan dan rekaan kepada nilai fesyen sebagai transaksi ekonomi.

Selain itu ianya juga membuka peluang untuk membina sebuah ekosistem yang mampan bagi bakat-bakat dalam industri fesyen busana santun ini menerusi pengalaman yang menarik untuk mencetus kesedaran serantau.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 16 Dec 2019

Berendam Dalam Air Panas Boleh Bakar Kalori

Sama Macam Jalan 30 Minit mampu membakar 130 kalori

LIFESTYLE Sun, 5 May 2019

Penyakit Beguk Boleh Berjangkit Ke?

Ia boleh bertambah beng­kak jika berlaku aktiviti mengunyah, menelan dan bercakap.

LIFESTYLE Tue, 19 Feb 2019

感冒就多喝水?营养师:吃这2样才对

感冒发烧的时候,除了吃药之外,医生也会提醒「多喝水、休息」,才能让身体快快恢复;不过营养师指出,如果是喉咙痛、鼻塞等症状,多喝水是没办法让身体快速恢复的,「对症下药」才是最好的办法。

Fab Foodies! Tue, 24 Dec 2019

Acai Bowl; Instagrammable, Filling And Nutritious

Not only it is a feast for the eyes, it is also a feast for the tummy and health as well.

LIFESTYLE Tue, 5 Jun 2018

Lebih Ramai Pasangan Bercerai Disebabkan Alasan Tak Masuk Akal!

Hanya kerana si isteri tertinggal barang yang dibeli di pasar berlaku pertengkaran ketika dalam perjalanan pulang dengan menaiki motosikal sehingga suami melafazkan talak kepada isterinya.

LIFESTYLE Sat, 24 Aug 2019

Berhati-Hati Jika Melancong Ke India Dengan Rokok Elektronik

India Cadang Haramkan Rokok Elektronik, Pesalah Berdepan Hukuman Denda Dan Penjara

LIFESTYLE Tue, 7 Aug 2018

There are 10,000 Cats in this Temple but None of Them are Alive

They’re figurines, of course. But very lucky ones.

LIFESTYLE Mon, 26 Aug 2019

鬼仔巷「城里的月光」与民同庆中秋节

趁着中秋节的到来而在鬼仔巷举办「城里的月光」(Moonlight in the City)活动,与民众共庆佳节,欢喜聚首。

LIFESTYLE Sun, 13 Jan 2019

Bringing Indian Traditional Costumes into the Modern Fashion Scene

Designer Hariharan Arasu has just launched his inaugural menswear collection, which comprises loose tops and pants in breathable materials, writes Nadia Badarudin FROM the day he rolled out his first collection in 2012, Hariharan Arasu […]

Fab Foodies! Sat, 14 Apr 2018

7 Hidangan Bekal Untuk Si Comel Ke Sekolah

Bekal anak-anak saya umur 7&8 tahun ke sekolah setiap pagi. Setiap hari memang habis dan saya seronok mereka pun suka tanpa berebut di kantin.

| Live TV