Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Oh Lawa By: Bibi Ramli February 28, 2018 @ 10:55am

8 Kegunaan Jeli Petroleum Untuk Kecantikan, No. 8 Memang Tak Sangka!

Bila anda mula-mula dengar nama “petroleum jelly”, mesti rasa pelik kan? Petroleum itu bukan minyak enjin ke? Dahlah minyak, jelly pulak itu! 

Untuk pengetahuan anda, jeli petroleum terbentuk apabila minyak mineral termasuklah petroleum digabungkan dengan lilin. Hasilnya ialah sesuatu bahan berbentuk jeli yang dipanggil petrolatum.

Pada tahun 1859, ahli kimia Amerika Robert Chesebrough telah ternampak beberapa penggali minyak di Pennsylvania menggunakan jeli ini untuk menyembuhkan luka dan kulit mereka yang terbakar.

Dia lantas menyempurnakan lagi jeli itu dan menamakan rekaannya sebagai Vaseline Petroleum Jelly. Anda mesti kenal jenama ini kan?

www.walmart.com

Anda mungkin pernah beli produk ini untuk repair bibir anda yang kering. Tapi bukan itu je kegunaannya!

Jom tengok apa lagi kita boleh buat dengan jeli ini untuk mencantikkan rupa kita:

1. Pencuci make up mata

www.imperialsalonandspa.com

Seperti make up remover, ia memang efektif dan lembut pada kulit di kelopak mata.

2. Pengganti mascara

www.loxabeauty.com

Ia bukan saja membuatkan bulu mata anda nampak tebal dan berkilat. Ada individu yang pernah cuba teknik ini berkata, bulu mata mereka lebih lembut dan panjang! Wow!

3. Lip gloss

homemadeskinrecipes.blogspot.my

Jika anda memakai lipstick matte, letakkan selapis jeli ini di bibir untuk menambahkan sinar.

4. Blusher

www.pinterest.ca

Kalau tak ada blusher tapi cuma ada lipstick, campurkan lipstick itu dengan jeli untuk jadikan krim blusher untuk pipi anda.

5. Pelindung gigi

fustany.com

Gosokkan jeli pada gigi. Nanti bila anda senyum, gerenti lipstick anda takkan terlekat pada gigi. Tak apa, tak merbahaya kalau anda tertelan jeli ini.

6. Pelembap

beautybeats.in

Kulit siku dan tumit anda kering dan berkedut? Gosokkan jeli ke bahagian yang kering untuk melembutkannya.

7. Perapi rambut

beautybeats.in

Jika anda sedang simpan rambut panjang, gosok jeli pada hujung rambut supaya rupa anda sentiasa rapi. Tapi jangan guna terlalu banyak; nanti rambut anda nampak berminyak pula.

8. Penambah kepada minyak wangi

www.purewow.com

Sebelum pakai minyak wangi, gosok jeli di titik-titik nadi anda. Nescaya, bau minyak wangi anda akan tahan lebih lama.

Jom try!

Sumber: www.ogleschool.edu

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 10 Jul 2019

Kulit muka lebih menawan dalam 14 hari!

3 produk ini wajib ada dalam beg anda

Featured Wed, 8 Aug 2018

Adakah Evolusi Fesyen Muslimah Sekarang Selari Dengan Konsep Islam?

Jangan terlalu obses dengan trend hingga melanggar peraturan dalam Islam.

Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

Oh Lawa Wed, 30 Jan 2019
Oh Lawa Wed, 8 May 2019
Oh Lawa Wed, 9 May 2018

Risiko Pakai Seluar Yang Terlalu Ketat. No. 3 Paling Bahaya!

Bagi anda yang suka pakai seluar ketat, wajib kena tahu risiko ini!

Oh Lawa Sun, 8 Apr 2018

Trend Terbaru Bulu Kening Dipanggil Garden Brows, Memang Macam Taman!

Ingatkan golongan Insta-famous ni dah ketandusan idea untuk trend bulu kening pelik-pelik, tapi rupa-rupanya ada lagi!

Featured Wed, 6 May 2020

Cetakan eko rakam keindahan alam pada fabrik

Unik dan tanda sokongan pada alam

Featured Mon, 29 Jul 2019
Oh Lawa Thu, 8 Nov 2018

Inilah Kenapa Facial Toner Perlu Menjadi Sebahagian Daripada Rutin Penjagaan Kulit Anda

Ketahui juga cara-cara memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit anda.

| Live TV