TECH By: Rosli Ab Rahman October 5, 2018 @ 9:54pm

3 Bahaya Mengecas Telefon Pintar Melalui Laptop

Tanpa kami mengetahui, terdapat beberapa tabiat yang kelihatan selamat untuk dilakukan tetapi sebenarnya boleh memberi kesan negatif. Seperti pada perbincangan kami kali ini. Walaupun ia kelihatan praktikal dan selamat untuk dilakukan, ternyata bahawa mengecas telefon pintar melalui komputer riba juga boleh menyebabkan bahaya yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya. Apakah bahaya? Berikut adalah kajian semula.

Risiko telefon pintar rosak

cas hp laptop 02

Kami kini dimanjakan dengan port USB pintar sejagat supaya telefon pintar boleh dengan mudah berhubung dengan peranti lain seperti komputer riba, Powerbanks, dan juga telefon pintar lain.

Kemudian adakah ia berbahaya untuk mengenakan bayaran telefon pintar melalui komputer riba? Sebenarnya tidak. Tetapi jika ini dilakukan secara berterusan, kemungkinan bahawa telefon pintar akan rosak. Kerana elektrik yang disediakan oleh port USB pada komputer riba tidak stabil dan mempunyai sedikit kuasa sehingga proses pengisian akan lebih lama atau tidak normal.

Mengecas telefon pintar yang tidak stabil dan mengambil masa terlalu lama akan menjadikan telefon pintar menjadi panas, jadi kemungkinan bahawa perkakasan telefon pintar akan rosak. Di samping itu, kerana proses pengecasan yang panjang, tidak dapat dielakkan anda akan mengendalikan telefon pintar apabila proses pengecasan berlaku. Kesan bateri telefon pintar anda juga berisiko mengalami kerosakan.

Pencurian data oleh penggodam

cas hp laptop 03

Pada asasnya, port USB pada komputer riba dicipta untuk menyambung atau menyegerakkan data telefon pintar dengan komputer riba. Jadi, jika anda sering mengecas telefon pintar anda melalui komputer riba, risiko kecurian data semakin tinggi.

Kerana, apabila anda menyambungkan telefon pintar dengan komputer riba, komputer riba akan secara automatik menyimpan data penting dari telefon pintar seperti jenama, nama pemilik telefon pintar, siri telefon pintar, sistem operasi, firmware, kepada cip ID telefon pintar anda.

Nah, ini adalah perkara yang dicuri penggodam dari data peribadi anda. Plus, jika komputer riba atau komputer menggunakan sistem operasi cetak rompak yang telah dijangkiti virus, risiko kecurian data semakin tinggi.

 

Bateri Laptop rosak

cas hp laptop 04

Bukan sahaja bateri dan komponen telefon pintar yang mudah rosak, bateri komputer riba juga menghadapi risiko rosak dengan cepat apabila digunakan untuk mengecas telefon pintar secara berterusan. Setiap bateri dalam alat, sama ada telefon pintar, komputer riba, smartwatch, atau peranti lain mesti mempunyai kitaran hayatnya sendiri.

Oleh itu, jika anda sering menggunakan komputer riba untuk mengecas telefon pintar anda, bateri komputer riba akan menjadi haus dengan cepat dan jika dibiarkan tidak jelas, bateri komputer riba anda akan lebih pendek daripada yang sepatutnya.

Ini adalah tiga bahaya jika anda mengecas telefon pintar anda terlalu kerap melalui komputer riba. Oleh itu, jangan terlalu kerap jika anda ingin mengelakkan tiga bahaya di atas. Cas telefon pintar anda dengan komputer riba hanya apabila ia kritikal atau hanya dalam keadaan segera.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 25 Jul 2018

GPU Dari Samsung, Sejauh Manakah GPU Ini Akan ‘Bermain’?

Samsung dikatakan sedang menyiapkan pembangunan untuk menghasilkan GPU (kad grafik) mereka yang tersendiri yang dipanggil SGPU. Namun setakat ini tidak dipastikan pasaran GPU mana yang akan diceburi oleh Samsung memandangkan terdapat beberapa gergasi pasaran yang […]

TECH Fri, 4 May 2018

Kenangan Hutang Buku555 Anda Zaman Dulu Kini Dah ‘Upgrade’ Jadi App

Siapa masih ingat lagi tentang buku 555, banyak jasanya dalam seharian dan kini di upgrade. Jom baca ya

TECH Sun, 18 Aug 2019

Tingkatkan Kualiti Bunyi Pada Android, Cuba Cara Ini

Bunyi tak berapa kuat pada peranti anda?

TECH Sun, 27 Jan 2019

5 Perkara Yang Anda Boleh Buat Dengan Google Maps

Google Maps merupakan salah satu perkhidmatan yang sering digunakan, ini perkara yang anda boleh buat pada Google Maps.

TECH Wed, 27 Jun 2018

Instagram三大新功能上线!视讯通话让你边聊边滑App

Instagram一次推出多样新功能,包含视讯通话、新的探索功能介面,以及第三方品牌AR滤镜等。

TECH Thu, 13 Dec 2018

3 Aplikasi Asas Ini Boleh Jadikan Anda Pelukis Digital Terhebat!

Adakah anda mempunyai masa untuk melukis ataupun ingin menjadi pelukis yang hebat? Anda perlu cuba aplikasi ini.

Automobile Thu, 4 Jul 2019

老司机开车就很稳?有这五个习惯 新手也可以很稳!

很多人对于老司机和开车稳有一个错误的认知,老司机虽然说技术好,但是开车比一定的稳,不一定会让乘坐的人舒服。

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Sat, 6 Apr 2019

3 Fungsi Baru Ini Bakal Mantapkan Pengalaman Spotify Anda

Kebanyakkan orang gemar mengunakan aplikasi Spotify, ini antara fungsi baru yang bakal memantapkan pengalaman pengguna.

TECH Thu, 3 Oct 2019

华为推介13款新产品!与HMS共同打造一个全生态系统

Huawei Malaysia推介13款新产品!与Huawei Mobile Service携手打造一个全生态系统。

| Live TV