TECH By: Rosli Ab Rahman October 5, 2018 @ 9:54pm

3 Bahaya Mengecas Telefon Pintar Melalui Laptop

Tanpa kami mengetahui, terdapat beberapa tabiat yang kelihatan selamat untuk dilakukan tetapi sebenarnya boleh memberi kesan negatif. Seperti pada perbincangan kami kali ini. Walaupun ia kelihatan praktikal dan selamat untuk dilakukan, ternyata bahawa mengecas telefon pintar melalui komputer riba juga boleh menyebabkan bahaya yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya. Apakah bahaya? Berikut adalah kajian semula.

Risiko telefon pintar rosak

cas hp laptop 02

Kami kini dimanjakan dengan port USB pintar sejagat supaya telefon pintar boleh dengan mudah berhubung dengan peranti lain seperti komputer riba, Powerbanks, dan juga telefon pintar lain.

Kemudian adakah ia berbahaya untuk mengenakan bayaran telefon pintar melalui komputer riba? Sebenarnya tidak. Tetapi jika ini dilakukan secara berterusan, kemungkinan bahawa telefon pintar akan rosak. Kerana elektrik yang disediakan oleh port USB pada komputer riba tidak stabil dan mempunyai sedikit kuasa sehingga proses pengisian akan lebih lama atau tidak normal.

Mengecas telefon pintar yang tidak stabil dan mengambil masa terlalu lama akan menjadikan telefon pintar menjadi panas, jadi kemungkinan bahawa perkakasan telefon pintar akan rosak. Di samping itu, kerana proses pengecasan yang panjang, tidak dapat dielakkan anda akan mengendalikan telefon pintar apabila proses pengecasan berlaku. Kesan bateri telefon pintar anda juga berisiko mengalami kerosakan.

Pencurian data oleh penggodam

cas hp laptop 03

Pada asasnya, port USB pada komputer riba dicipta untuk menyambung atau menyegerakkan data telefon pintar dengan komputer riba. Jadi, jika anda sering mengecas telefon pintar anda melalui komputer riba, risiko kecurian data semakin tinggi.

Kerana, apabila anda menyambungkan telefon pintar dengan komputer riba, komputer riba akan secara automatik menyimpan data penting dari telefon pintar seperti jenama, nama pemilik telefon pintar, siri telefon pintar, sistem operasi, firmware, kepada cip ID telefon pintar anda.

Nah, ini adalah perkara yang dicuri penggodam dari data peribadi anda. Plus, jika komputer riba atau komputer menggunakan sistem operasi cetak rompak yang telah dijangkiti virus, risiko kecurian data semakin tinggi.

 

Bateri Laptop rosak

cas hp laptop 04

Bukan sahaja bateri dan komponen telefon pintar yang mudah rosak, bateri komputer riba juga menghadapi risiko rosak dengan cepat apabila digunakan untuk mengecas telefon pintar secara berterusan. Setiap bateri dalam alat, sama ada telefon pintar, komputer riba, smartwatch, atau peranti lain mesti mempunyai kitaran hayatnya sendiri.

Oleh itu, jika anda sering menggunakan komputer riba untuk mengecas telefon pintar anda, bateri komputer riba akan menjadi haus dengan cepat dan jika dibiarkan tidak jelas, bateri komputer riba anda akan lebih pendek daripada yang sepatutnya.

Ini adalah tiga bahaya jika anda mengecas telefon pintar anda terlalu kerap melalui komputer riba. Oleh itu, jangan terlalu kerap jika anda ingin mengelakkan tiga bahaya di atas. Cas telefon pintar anda dengan komputer riba hanya apabila ia kritikal atau hanya dalam keadaan segera.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 9 Oct 2018

Menarik! Jom Ubah Suara Pada Whatsapp

Berikut kami kongsikan cara untuk mengubahnya kepada jenis suara yang unik dan lucu. Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah berikut.

Automobile Thu, 26 Apr 2018

水温(Water Temperature)过高究竟有多伤引擎?

相信许多人都听过引擎的水温过高,也就是俗称的“水滚”会伤引擎,不过你知道过高的水温究竟对引擎的危害有多大吗?

TECH Thu, 28 Jun 2018

Permainan The Walking Dead: Our World Akan Akhiri Penantian Peminat

Penantian setahun peminat The Walking Dead akan berakhir pada 12 Julai ini kerana aplikasi permainan telefon pintar The Walking Dead: Our World akhirnya akan dikeluarkan. AMC dan Next Game telah bergabung untuk menghasilkan permainan gaya Pokemon Go […]

TECH Sun, 25 Nov 2018

‘Group Admin’ WhatsApp Boleh Senyapkan Ahli ‘Group’

WhatsApp atau Telegram semakin kerap digunakan sehingga kemudahan SMS kini semakin dilupakan. Menerusi aplikasi ini, pengguna dapat berhubung secara percuma selain dapat berhubung secara berkumpulan dengan fungsi Group yang terdapat dalam kebanyakkan aplikasi sembang yang ada sekarang. […]

TECH Thu, 30 Aug 2018

Cara Menyimpan Voice Note Daripada Whatsapp Sebagai Fail mp3

Ini dikongsikan cara – cara untuk mengubah fail suara tersebut kepada fail jenis mp3.

TECH Mon, 19 Mar 2018

The Future is Here: 3D-Printed 8-bit Sushi is Completely Edible!

It seems like the future has finally arrived!

TECH Sun, 25 Aug 2019

Cara Menghapus Data Aplikasi di Smartphone Android

Selain guna Clear Cache boleh juga guna cara ini

TECH Fri, 4 May 2018

Kenangan Hutang Buku555 Anda Zaman Dulu Kini Dah ‘Upgrade’ Jadi App

Siapa masih ingat lagi tentang buku 555, banyak jasanya dalam seharian dan kini di upgrade. Jom baca ya

Automobile Wed, 6 Jun 2018

你必须知道关于轮胎的一些小贴士!

很多人认为轮胎扮演着无足轻重的角色,这点是大错特错的想法!一台车可否刹得住则需要视乎轮胎,因为轮胎……

TECH Wed, 23 May 2018

Apple Tawar Kredit RM227.68 Untuk Penukaran Bateri Peranti iPhone 6

Apple Tawar Kredit RM227.68 Untuk Penukaran Bateri Peranti iPhone 6 & Ke Atas Yang Sudah Tiada Waranti

| Live TV