TECH By: Rosli Ab Rahman October 5, 2018 @ 9:54pm

3 Bahaya Mengecas Telefon Pintar Melalui Laptop

Tanpa kami mengetahui, terdapat beberapa tabiat yang kelihatan selamat untuk dilakukan tetapi sebenarnya boleh memberi kesan negatif. Seperti pada perbincangan kami kali ini. Walaupun ia kelihatan praktikal dan selamat untuk dilakukan, ternyata bahawa mengecas telefon pintar melalui komputer riba juga boleh menyebabkan bahaya yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya. Apakah bahaya? Berikut adalah kajian semula.

Risiko telefon pintar rosak

cas hp laptop 02

Kami kini dimanjakan dengan port USB pintar sejagat supaya telefon pintar boleh dengan mudah berhubung dengan peranti lain seperti komputer riba, Powerbanks, dan juga telefon pintar lain.

Kemudian adakah ia berbahaya untuk mengenakan bayaran telefon pintar melalui komputer riba? Sebenarnya tidak. Tetapi jika ini dilakukan secara berterusan, kemungkinan bahawa telefon pintar akan rosak. Kerana elektrik yang disediakan oleh port USB pada komputer riba tidak stabil dan mempunyai sedikit kuasa sehingga proses pengisian akan lebih lama atau tidak normal.

Mengecas telefon pintar yang tidak stabil dan mengambil masa terlalu lama akan menjadikan telefon pintar menjadi panas, jadi kemungkinan bahawa perkakasan telefon pintar akan rosak. Di samping itu, kerana proses pengecasan yang panjang, tidak dapat dielakkan anda akan mengendalikan telefon pintar apabila proses pengecasan berlaku. Kesan bateri telefon pintar anda juga berisiko mengalami kerosakan.

Pencurian data oleh penggodam

cas hp laptop 03

Pada asasnya, port USB pada komputer riba dicipta untuk menyambung atau menyegerakkan data telefon pintar dengan komputer riba. Jadi, jika anda sering mengecas telefon pintar anda melalui komputer riba, risiko kecurian data semakin tinggi.

Kerana, apabila anda menyambungkan telefon pintar dengan komputer riba, komputer riba akan secara automatik menyimpan data penting dari telefon pintar seperti jenama, nama pemilik telefon pintar, siri telefon pintar, sistem operasi, firmware, kepada cip ID telefon pintar anda.

Nah, ini adalah perkara yang dicuri penggodam dari data peribadi anda. Plus, jika komputer riba atau komputer menggunakan sistem operasi cetak rompak yang telah dijangkiti virus, risiko kecurian data semakin tinggi.

 

Bateri Laptop rosak

cas hp laptop 04

Bukan sahaja bateri dan komponen telefon pintar yang mudah rosak, bateri komputer riba juga menghadapi risiko rosak dengan cepat apabila digunakan untuk mengecas telefon pintar secara berterusan. Setiap bateri dalam alat, sama ada telefon pintar, komputer riba, smartwatch, atau peranti lain mesti mempunyai kitaran hayatnya sendiri.

Oleh itu, jika anda sering menggunakan komputer riba untuk mengecas telefon pintar anda, bateri komputer riba akan menjadi haus dengan cepat dan jika dibiarkan tidak jelas, bateri komputer riba anda akan lebih pendek daripada yang sepatutnya.

Ini adalah tiga bahaya jika anda mengecas telefon pintar anda terlalu kerap melalui komputer riba. Oleh itu, jangan terlalu kerap jika anda ingin mengelakkan tiga bahaya di atas. Cas telefon pintar anda dengan komputer riba hanya apabila ia kritikal atau hanya dalam keadaan segera.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 6 Sep 2018

Cara Mudah Bagi Mengatasi Windows 10 Expired

Kemungkinan pada saat anda fikir mahu install balik window 10 ketika mana  anda selalu nampak pop up yang selalu mengganggu pandangan anda ketika anda sedang menggunakan laptop.

TECH Fri, 25 May 2018
TECH Tue, 24 Jul 2018

Fuchsia Ganti Android, Betul Atau Tidak?

Dua tahun lalu, Google secara senyap telah membangunkan satu sistem operasi baru dikenali sebagai Fuchsia. Berbeza dari sistem operasi yang lain, Fuchsia tidak dibangunkan dengan kernel Linux tetapi berasaskan mikrokernel baru yang dipanggil Zircon dimana awalnya dikenali sebagai Magenta. […]

TECH Tue, 10 Jul 2018

Grab Super App- Himpunkan Pelbagai Perkhidmatan Dalam Satu Aplikasi Utama

Bukan sekadar aplikasi perkhidmatan perkongsian kenderaan, Grab mahukan fungsi yang lebih banyak lagi untuk aplikasi utama mereka. Itulah misi baru yang bakal dilaksanakan oleh Grab dalam memenuhi keperluan serta kehendak jutaan pengguna. Bagi merealisasikan perancangan […]

TECH Mon, 2 Dec 2019

Cara Menukarkan Format Video Kepada Mp3 Pada Android

Pertama sekali pasang aplikasi Video to Mp3 converter pada Android anda, boleh sahaja mendapatkannya pda laman sesawang Apkpure.com sekiranya tidak disediakan pada playstore. Setelah siap pemasangan, pilih menu berikut. Kemudian pilih fail video yang ingin anda ubah kepada format […]

TECH Tue, 23 Apr 2019
Automobile Thu, 28 Dec 2017

THIS WOMAN IS CRAZY ABOUT SPORTS CARS AND MODIFICATIONS!

People always say cars are meant for men only but this Malaysian woman is out to prove the stereotype wrong.

TECH Tue, 23 Jan 2018

Cara Edit Foto Background Bergerak di Android

Dengan cara ini tidak payah susah-susah mengambil gambar banyak kali

TECH Thu, 20 Dec 2018

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Selain berfungsi untuk melindungi, casing juga boleh mencantikkan telefon pintar kesayangan. Namun, jangan salah langkah untuk memilih aksesori ini yang kini mula kembali disukai banyak penyuka alat.

TECH Thu, 11 Jan 2018

Tips Merakam video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android

Cara-cara pengambilan video atau gambar ala Profesional di Smartphone Android.

| Live TV