TECH By: Rosli Ab Rahman October 5, 2018 @ 9:54pm

3 Bahaya Mengecas Telefon Pintar Melalui Laptop

Tanpa kami mengetahui, terdapat beberapa tabiat yang kelihatan selamat untuk dilakukan tetapi sebenarnya boleh memberi kesan negatif. Seperti pada perbincangan kami kali ini. Walaupun ia kelihatan praktikal dan selamat untuk dilakukan, ternyata bahawa mengecas telefon pintar melalui komputer riba juga boleh menyebabkan bahaya yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya. Apakah bahaya? Berikut adalah kajian semula.

Risiko telefon pintar rosak

cas hp laptop 02

Kami kini dimanjakan dengan port USB pintar sejagat supaya telefon pintar boleh dengan mudah berhubung dengan peranti lain seperti komputer riba, Powerbanks, dan juga telefon pintar lain.

Kemudian adakah ia berbahaya untuk mengenakan bayaran telefon pintar melalui komputer riba? Sebenarnya tidak. Tetapi jika ini dilakukan secara berterusan, kemungkinan bahawa telefon pintar akan rosak. Kerana elektrik yang disediakan oleh port USB pada komputer riba tidak stabil dan mempunyai sedikit kuasa sehingga proses pengisian akan lebih lama atau tidak normal.

Mengecas telefon pintar yang tidak stabil dan mengambil masa terlalu lama akan menjadikan telefon pintar menjadi panas, jadi kemungkinan bahawa perkakasan telefon pintar akan rosak. Di samping itu, kerana proses pengecasan yang panjang, tidak dapat dielakkan anda akan mengendalikan telefon pintar apabila proses pengecasan berlaku. Kesan bateri telefon pintar anda juga berisiko mengalami kerosakan.

Pencurian data oleh penggodam

cas hp laptop 03

Pada asasnya, port USB pada komputer riba dicipta untuk menyambung atau menyegerakkan data telefon pintar dengan komputer riba. Jadi, jika anda sering mengecas telefon pintar anda melalui komputer riba, risiko kecurian data semakin tinggi.

Kerana, apabila anda menyambungkan telefon pintar dengan komputer riba, komputer riba akan secara automatik menyimpan data penting dari telefon pintar seperti jenama, nama pemilik telefon pintar, siri telefon pintar, sistem operasi, firmware, kepada cip ID telefon pintar anda.

Nah, ini adalah perkara yang dicuri penggodam dari data peribadi anda. Plus, jika komputer riba atau komputer menggunakan sistem operasi cetak rompak yang telah dijangkiti virus, risiko kecurian data semakin tinggi.

 

Bateri Laptop rosak

cas hp laptop 04

Bukan sahaja bateri dan komponen telefon pintar yang mudah rosak, bateri komputer riba juga menghadapi risiko rosak dengan cepat apabila digunakan untuk mengecas telefon pintar secara berterusan. Setiap bateri dalam alat, sama ada telefon pintar, komputer riba, smartwatch, atau peranti lain mesti mempunyai kitaran hayatnya sendiri.

Oleh itu, jika anda sering menggunakan komputer riba untuk mengecas telefon pintar anda, bateri komputer riba akan menjadi haus dengan cepat dan jika dibiarkan tidak jelas, bateri komputer riba anda akan lebih pendek daripada yang sepatutnya.

Ini adalah tiga bahaya jika anda mengecas telefon pintar anda terlalu kerap melalui komputer riba. Oleh itu, jangan terlalu kerap jika anda ingin mengelakkan tiga bahaya di atas. Cas telefon pintar anda dengan komputer riba hanya apabila ia kritikal atau hanya dalam keadaan segera.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 21 Aug 2019

Lihat Semula Kata Laluan WiFi Yang Disimpan Pada PC

Senang bila ada cara ini tidak perlu risau

TECH Wed, 25 Jul 2018

Teknologi GPU Turbo Dari Huawei Bakal Terima Pesaing Baharu

Pada bulan lepas, Huawei telah mengumumkan berkenaan satu teknologi baru, GPU Turbo melalui pelancaran model telefon pintar di bawah jenama Honor iaitu Honor Play. Teknologi tersebut akan mengoptimumkan prestasi unit pemprosesan grafik(GPU) peranti bagi memberi pengalaman bermain dan penggunaan […]

Automobile Fri, 6 Dec 2019

Mahu Jimatkan Masa Guna Windows 10?

Melalui kemaskini dari semasa ke semasa , Windows 10 menjadi lebih baik dari sebelumnya. Bagi anda yang menggunakan Windows 10, disini kami senaraikan 10 tips yang mungkin anda belum tahu dan boleh menjimatkan masa. 1. […]

TECH Thu, 23 Aug 2018

「单手洗碗机」根本懒人救星!

日本研发出一款超特别的「单手洗碗机」只要把盘子放进去,按下按键,就可以轻松洗干净,完全懒人救星!

TECH Sun, 3 Feb 2019

Cara Mudah Buat Group Video Chat Ramai-Ramai Guna WhatsApp

Mesti korang kadang-kadang pakai Video Chat, tapi asyik berdua jer…kini ada cara mudah untuk video chat lebih dari 2 orang.

Automobile Mon, 26 Nov 2018

汽车隔热膜更新标准!新法案月底呈交国会

继全面禁止改装 HID 氙气灯后,交通部如今又有新动作:

TECH Sun, 18 Mar 2018

10 Fungsi Yang Dijangka Hadir Pada Android P

Sudah beberapa siri khabar angin bertiup memperkatakan tentang Android P, Google akhirnya berkongsi pratonton sistem operasi tersebut. Ketika ini, Android P masih berada dalam proses pembangunan dan diramal akan diumumkan secara rasmi sekitar acara Google I/O 2018 […]

TECH Sat, 15 Sep 2018

Cara Padam Gambar Atau Video Pendua Pada iPhone

Antara cara untuk mengosongkan ruang storan untuk Iphone anda.

TECH Thu, 31 Jan 2019

Here’s How You Can Make Your Chinese New Year Even More Memorable Than Ever

Pictures are so old school. Now, it’s all about short-form videos!

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

| Live TV