TECH By: SGMS Putri December 8, 2018 @ 11:30am

3 Kesan buruk Penggunaan “Headphone”

Kepada anda yang sangat gemar menggunakan fon telinga, mohon agar berwaspada dengan penyakit – penyakit yang boleh menular akibat daripada peranti tersebut.

Berikut kami senaraikan 5 kesan buruk yang mungkin boleh terjadi kepada pengguna “Earphone”.

1. Komplikasi dan kehilangan pendengaran

Sekiranya bunyi terlalu kuat ianya mungkin akan mengakibatkan telinga anda pekak. Menurut kajian, sekiranya mendengar earphone dengan kekuatan bunyi melebih 100 desibel selama 15 minit, gegendang akan rosak teruk.

2. Jangkitan telinga

Khusus kepada anda yang gemar berkongsi guna fon telinga. Hal ini boleh terjadi kerana fon telinga boleh bertindak sebagai medium untuk penyebaran bakteria.

3. Earbuds

Penggunaan fon jenis yang sumbat boleh mengakibatkan kesan yang lebih teruk pada telinga, kerana ianya akan menyebabkan tekanan yang sangat tinggi pada gegendang telinga serta jangkitan bakteria juga lebih mudah terjadi.

Sekian sahaja perkongsian kami pada kali ini. Semoga info ini bermanfaat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 17 Jul 2018

Xiaomi Keluarkan Iklan Acah Pertama Bagi Peranti Mi A2

Xiaomi telah memperkenalkan model Xiaomi Mi 6X pada bulan April yang lalu dan baru-baru ini mereka telah mengesahkan bahawa mereka akan melancarkan pula peranti Mi A2 di Sepanyol, 24 Julai ini. Mi A2 juga adalah merupakan model

TECH Wed, 14 Feb 2018

‘WHATSAPP BUSINESS’ BANTU PENIAGA, PEMBELI

‘Wats App Business’ dicipta    bertujuan membantu peniaga dan pembeli berinteraksi antara satu sama lain dan buat permulaannya ia  disasarkan kepada dua kelompok perniagaan iaitu syarikat kecil dan syarikat besar seperti antaranya perbankan, penerbangan dan seumpamanya.

TECH Mon, 12 Feb 2018

AWAS! BILA ‘CEDUK’ DARI INSTAGRAM!

Beberapa pengguna sekarang sudah mula menerima  kemaskini pemberitahun aplikasi berkenaan. Sesiapa yang sudah update bermakna setiap screenshot yang dibuat dapat dilihat oleh pengguna asalnya.

Automobile Mon, 2 Jul 2018

「阿拉伯女人开车技术狂」首位女赛车手赛道上好霸气

随着沙地阿拉伯行之有年的女性开车禁令正式于2017年废除,但即便禁令废除,对于「父权至上」的阿拉伯而言,短时间要扭转男尊女卑的刻板印象,恐怕还是有一定难度。

TECH Sat, 28 Jul 2018

Honor Note 10 Mungkin Hadir Dengan Edisi Rolls-Royce

Menjelang hari pelancarannya pada 31 Julai ini, pelbagai maklumat berkenaan peranti Honor Note 10 telah didedahkan oleh pakar-pakar tiris di laman internet. Yang terbaru, peranti ini dikatakan akan hadir dengan edisi istimewa, Rolls-Royce. Ia berikutan satu imej yang tular

TECH Wed, 18 Apr 2018

Facebook Mahu Bangunkan Cip Pemprosesan Mereka Sendiri

Facebook kini dalam proses untuk membentuk satu pasukan bagi membangunkan cip pemprosesan mereka sendiri, mengikut laporan Bloomberg. Perkara ini dijangka akan mengejutkan pelbagai pihak memandangkan mereka bukanlah berada dalam industri pembuatan peranti elektronik secara langsung sebelum ini. Seperti kita ketahui,

TECH Thu, 23 Jan 2020

Cara Mencipta & Menghantar Gmail Secara Berkumpulan

Senangnya hantar email sebegini!

TECH Tue, 3 Jul 2018

Cara Untuk Melindungi Sambungan WiFi Rumah

Berikut kami kongsikan langkah – langkah yang boleh dilakukan untuk melindungi talian internet dirumah anda daripada dicuri pakai.

TECH Sun, 26 Aug 2018

Matikan Windows Defender Pada Windows 10 Secara Sementara Atau Kekal

Kepada anda yang sudah menggunakan perisian anti virus luar, berkemungkinan akan ada konflik sekiranya terdapat dua perisian anti virus dalam satu PC.

TECH Tue, 8 Jan 2019

「尘归尘土归土」还比火化更环保!冰葬让人体回归天地

随着环保意识抬头,葬礼的精简和大体回归自然成为新一代身后方案追求的目标,除了最近推广的树葬、植葬外,最近还有另一种新的环保葬:冰葬。

| Live TV

error: Content is protected !!