TECH By: SGMS Putri June 29, 2018 @ 12:55pm

Peranti Kelas Perdana Terbaru Nokia Dilaporkan Bakal Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Di Dalam Skrin Paparan

HMD Global baru-baru ini dilaporkan dalam proses untuk membangunkan sebuah lagi peranti kelas perdana terbaru mereka yang dikatakan akan diperkenalkan sebagai Nokia 9 atau Nokia A1 Plus. Berdasarkan maklumat terbaru, perantiini dikatakan akan hadir dengan pengimbas cap jari di dalam skrin paparan.

Teknologi ini telah digunapakai pada peranti Vivo X21 sebelum ini dan ia dijangka akan menjadi salah satu trend terbaru bagi peranti telefon pintar pada masa akan datang. Ini kerana ia bersesuaian dengan kehendak pasaran untuk memaksimakan paparan hadapan peranti tanpa perlu menyediakan ruang bagi pengimbas cap jari di bawah skrin.

Imej tidak rasmi (Kredit : MySmartPrice)

Bagaimanapun, ia bukan satu-satunya maklumat terkini berkenaan peranti ini yang didedahkan. Peranti ini juga dilaporkan akan menjadi peranti pertama Nokia yang akan menggunakan cip pemprosesan terbaru keluaran Qualcomm iaitu Snapdragon 845 dengan clockspeed sehingga 2.8 GHz.

Dari segi paparan skrin pula, Nokia 9 atau A1 Plus ini dikatakan akan menggunakan skrin jenis OLED yang akan dibekalkan oleh syarikat dari Korea iaitu LG. Ia juga dijangka akan hadir dengan sistem operasi terbaru dari Google iaitu Android P.

Kredit : NDTV

Selain itu, HMD Global diberitakan akan membuat sesuatu kelainan pada kamera peranti ini namun ianya masih lagi kekal dirahsiakan oleh pihak mereka. Bagaimanapun, terdapat beberapa khabar angin yang menyatakan mereka akan menghasilkan kamera periskop seperti yang digunapakai pada peranti Vivo Nex.

Lebih banyak maklumat berkenaan peranti ini mungkin akan dapat diketahui pada masa terdekat. HMD Global dijangka akan memperkenalkan peranti ini buat pertama kali semasa acara IFA 2018 yang akan berlangsung awal September ini. Ikuti laman Facebook rasmi Nokia Malaysia untuk tidak terlepas daripada mengetahui maklumat terbaru berkenaan perkara ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 12 Jul 2018

Samsung Galaxy Note 9 Dilancarkan Pada 24 Ogos Ini

Samsung Galaxy Note 9 akan diperkenalkan di Korea Selatan pada 24 Ogos ini, lapor sebuah portal tempatan ETNews semalam. Sekiranya ia berlaku, ini bermakna Note 9 telah dilancarkan lebih kurang 3 minggu lebih awal berbanding peranti sebelumnya, Note 8 […]

Tech News Sun, 6 May 2018

7 Perkara Menarik Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Permainan Video

Permainan video merupakan salah satu industri yang berjaya di Amerika Syarikat dan bekas Presiden Obama melakukan langkah bijak untuk memanfaatkannya.

TECH Sun, 11 Aug 2019

Cetak Laman Sesawang Tanpa Sebarang Iklan

Cara mencetak paparan laman sewsawang tanpa sebarang gangguan iklan.

TECH Mon, 9 Jul 2018

Facebook Buktikan Pelaburan Ke Atas Instagram Berbaloi

Sebelum diambil oleh Facebook kira-kira enam tahun lepas, Instagram sudah pun bergelar platform perkongsian gambar paling popular di dunia. Ia menyebabkan Facebook mengambil keputusan untuk membelanjakan wang sebanyak $ 1 billion(~RM 4.11 billion) bagi membeli laman […]

TECH Fri, 8 Nov 2019

Cara Alternatif Untuk Menyekat Iklan Pada Chrome

Pelbagai cara yang boleh digunakan untuk menyekat paparan iklan yang bertalu – talu ketika melayari laman sesawang menggunakan Chrome. Berikut kami kongsikan salah satu kaedahnya. Pertama sekali buat carian AdBlock Plus pada carian Google dan buka pautan […]

TECH Wed, 25 Apr 2018

佛珠也能高科技!宏碁智慧佛珠正式推出

从来不介意乱点科技树的宏碁,之前就有与宗教界合作的前例,现在更是将脑筋动到了佛珠上,在今天发表了「宏碁智慧佛珠(Leap Beads)」,来做为独门的「高科技化」穿戴产品。

TECH Wed, 14 Nov 2018

5 Cara Lajukan Internet handphone Android 2018

Adakah anda ingin melajukan Internet pada telefon pintar anda? Anda perlu cuba aplikasi ini.

TECH Sat, 8 Jun 2019

食物掉地5秒内还能吃?和细菌比手速?

有时候东西掉在地上,老一辈的人会说吹一吹没事的,只要不超过五秒钟就好了,事实真的是这样的吗?

TECH Fri, 21 Sep 2018

Cara Menukar Gambar jenis “jpg” Kepada “PDF”

Berikut kami kongsikan cara mudah untuk menukar gambar format jpg kepada PDF, caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah – langkah berikut.

TECH Wed, 28 Aug 2019

Cara Daftarkan Alamat Di Google Map

Apa kata jom cuba daftarkan alamat di Google Maps

| Live TV