TECH By: SGMS Putri June 29, 2018 @ 12:55pm

Peranti Kelas Perdana Terbaru Nokia Dilaporkan Bakal Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Di Dalam Skrin Paparan

HMD Global baru-baru ini dilaporkan dalam proses untuk membangunkan sebuah lagi peranti kelas perdana terbaru mereka yang dikatakan akan diperkenalkan sebagai Nokia 9 atau Nokia A1 Plus. Berdasarkan maklumat terbaru, perantiini dikatakan akan hadir dengan pengimbas cap jari di dalam skrin paparan.

Teknologi ini telah digunapakai pada peranti Vivo X21 sebelum ini dan ia dijangka akan menjadi salah satu trend terbaru bagi peranti telefon pintar pada masa akan datang. Ini kerana ia bersesuaian dengan kehendak pasaran untuk memaksimakan paparan hadapan peranti tanpa perlu menyediakan ruang bagi pengimbas cap jari di bawah skrin.

Imej tidak rasmi (Kredit : MySmartPrice)

Bagaimanapun, ia bukan satu-satunya maklumat terkini berkenaan peranti ini yang didedahkan. Peranti ini juga dilaporkan akan menjadi peranti pertama Nokia yang akan menggunakan cip pemprosesan terbaru keluaran Qualcomm iaitu Snapdragon 845 dengan clockspeed sehingga 2.8 GHz.

Dari segi paparan skrin pula, Nokia 9 atau A1 Plus ini dikatakan akan menggunakan skrin jenis OLED yang akan dibekalkan oleh syarikat dari Korea iaitu LG. Ia juga dijangka akan hadir dengan sistem operasi terbaru dari Google iaitu Android P.

Kredit : NDTV

Selain itu, HMD Global diberitakan akan membuat sesuatu kelainan pada kamera peranti ini namun ianya masih lagi kekal dirahsiakan oleh pihak mereka. Bagaimanapun, terdapat beberapa khabar angin yang menyatakan mereka akan menghasilkan kamera periskop seperti yang digunapakai pada peranti Vivo Nex.

Lebih banyak maklumat berkenaan peranti ini mungkin akan dapat diketahui pada masa terdekat. HMD Global dijangka akan memperkenalkan peranti ini buat pertama kali semasa acara IFA 2018 yang akan berlangsung awal September ini. Ikuti laman Facebook rasmi Nokia Malaysia untuk tidak terlepas daripada mengetahui maklumat terbaru berkenaan perkara ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 25 Jul 2019

3 Aplikasi Video & Foto Bokeh Terbaik

Kepada anda yang menggunakan peranti tanpa fungsi tersebut, jangan bersedih, berikut kami kongsikan 3 aplikasi alternatif untuk video dan foto bokeh.

TECH Thu, 23 Aug 2018

「单手洗碗机」根本懒人救星!

日本研发出一款超特别的「单手洗碗机」只要把盘子放进去,按下按键,就可以轻松洗干净,完全懒人救星!

TECH Tue, 30 Jul 2019

IPhone Tahun 2020 Bakal Dapat Sokongan 5G?

Pada tahun 2020 adalah satu sasaran utama untuk keluaran model iPhone dengan sokongan 5G.

TECH Tue, 20 Nov 2018

Bagaimana Cara Gabung Fail PDF Jadi Satu?

Bagaimana untuk mengabungkan file PDF menjadi satu, jom kami kongsikan caranya!

Automobile Fri, 20 Jul 2018

5 Rekomendasi Aplikasi Pencari Kerja Terbaik di Android

Ini adalah beberapa cadangan aplikasi carian pekerjaan terbaik yang boleh anda gunakan secara langsung pada telefon pintar Android.

Automobile Sun, 29 Apr 2018

4 Aplikasi Edit Gambar Yang Selalu Digunakan Artis Kpop!

Ini lah rahsia di sebalik gambar yang cantik macam artis kpop korang!

TECH Wed, 4 Jul 2018

Promosi Tiket Wayang RM 7 Sahaja Dengan Pembelian Menerusi E- Dompet Touch ‘n GO

Bosan dan tidak tahu untuk buat apa dihujung minggu? Anda mungkin boleh luangkan masa untuk menonton wayang dan nikmati promosi Legendary 7 dari Touch ‘n Go. Promosi ini dilihat sebagai salah satu cara Touch ‘n […]

TECH Fri, 11 Jan 2019

Complete Your Gaming Experience With These Accessories

We all need a smooth mouse, good keyboard and

TECH Tue, 2 Jan 2018

Google Chrome – Browser Internet Terbaik 2016

Setiap browser mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Mana browser yang jadi pilihan anda?

TECH Thu, 20 Dec 2018

| Live TV