TECH By: SGMS Putri June 29, 2018 @ 12:55pm

Peranti Kelas Perdana Terbaru Nokia Dilaporkan Bakal Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Di Dalam Skrin Paparan

HMD Global baru-baru ini dilaporkan dalam proses untuk membangunkan sebuah lagi peranti kelas perdana terbaru mereka yang dikatakan akan diperkenalkan sebagai Nokia 9 atau Nokia A1 Plus. Berdasarkan maklumat terbaru, perantiini dikatakan akan hadir dengan pengimbas cap jari di dalam skrin paparan.

Teknologi ini telah digunapakai pada peranti Vivo X21 sebelum ini dan ia dijangka akan menjadi salah satu trend terbaru bagi peranti telefon pintar pada masa akan datang. Ini kerana ia bersesuaian dengan kehendak pasaran untuk memaksimakan paparan hadapan peranti tanpa perlu menyediakan ruang bagi pengimbas cap jari di bawah skrin.

Imej tidak rasmi (Kredit : MySmartPrice)

Bagaimanapun, ia bukan satu-satunya maklumat terkini berkenaan peranti ini yang didedahkan. Peranti ini juga dilaporkan akan menjadi peranti pertama Nokia yang akan menggunakan cip pemprosesan terbaru keluaran Qualcomm iaitu Snapdragon 845 dengan clockspeed sehingga 2.8 GHz.

Dari segi paparan skrin pula, Nokia 9 atau A1 Plus ini dikatakan akan menggunakan skrin jenis OLED yang akan dibekalkan oleh syarikat dari Korea iaitu LG. Ia juga dijangka akan hadir dengan sistem operasi terbaru dari Google iaitu Android P.

Kredit : NDTV

Selain itu, HMD Global diberitakan akan membuat sesuatu kelainan pada kamera peranti ini namun ianya masih lagi kekal dirahsiakan oleh pihak mereka. Bagaimanapun, terdapat beberapa khabar angin yang menyatakan mereka akan menghasilkan kamera periskop seperti yang digunapakai pada peranti Vivo Nex.

Lebih banyak maklumat berkenaan peranti ini mungkin akan dapat diketahui pada masa terdekat. HMD Global dijangka akan memperkenalkan peranti ini buat pertama kali semasa acara IFA 2018 yang akan berlangsung awal September ini. Ikuti laman Facebook rasmi Nokia Malaysia untuk tidak terlepas daripada mengetahui maklumat terbaru berkenaan perkara ini.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019
TECH Fri, 9 Feb 2018

Tips “Download” Video Daripada Facebook menggunakan iPhone

Kepada pengguna iPhone, memang susah untuk memuat turun video daripada Facebook kerana tahap keselamatanya yang tinggi.

TECH Sat, 29 Sep 2018

4 Cara Mudah untuk Menguatkan Isyarat WiFi

cara untuk menguatkan isyarat WiFi supaya sambungan menjadi lebih stabil

TECH Sat, 18 May 2019

Muslim Pro Malaysia Aplikasi Popular di bulan Ramadan ini

Kecanggihan teknologi mudah alih itu boleh dimanfaatkan pengguna dalam melakukan ibadah.

TECH Tue, 20 Mar 2018

Paten MicroLED Meningkat Hampir Dua Kali Ganda Di Korea Selatan

Permohonan paten untuk MicroLED telah meningkat hampir dua kali ganda di negara Korea Selatan. MicroLED merupakan teknologi paparan generasi terbaru yang dianggap mempunyai potensi besar di dalam dunia peranti harian manusia. Statistik oleh Pejabat Harta Intelek Korea […]

TECH Thu, 4 Jan 2018

Tips Memadam Gambar Yang Tidak Diingini (Junk File) Pada Whatsapp

Mematikan proses “Auto Download” berkemungkinan akan menyebabkan anda terlepas informasi terkini daripada ahli – ahli yang lain pada kumpulan Whatsapp.

TECH Tue, 21 Aug 2018

Cara Mengesan lokasi Peranti Yang hilang Menggunakan SMS

Sedang cuba mengesan telefon pintar anda?Cubalah cara ini!

TECH Mon, 14 Jan 2019

Cara Menghantar Fail Besar Melalui E-mel

Berikut kami kongsikan cara bagaimana anda boleh menghantar fail besar kepada seseorang dengan menggunakan e-mel.

Events Fri, 1 Nov 2019

Samsung Galaxy Note 10; The Phone That Captures Moments, Not Photos

Don’t leave home without it! Galaxy Note10|10+ is that phone!

TECH Sun, 17 Mar 2019

Earbuds Tanpa Wayar Berkualiti Mampu Milik

Kepada anda yang pernah mencuba Earpod daripada Apple sememangnya akan terpesona dengan kualiti bunyi yang dihasilkan,oleh kerana harganya agak mahal maka tidak ramai pengguna yang mampu memilikinya. Berikut kami kongsikan 2 peranti Earbuds tanpa wayar dengan harga mampu milik.