TECH By: Rosli Ab Rahman January 5, 2019 @ 2:56pm

Apa Langkah Google Untuk Memastikan Keselamatan Aplikasi Di Android?

Keselamatan peranti sebenarnya bermula dari diri sendiri. Jangan klik pautan yang tak diketahui keselamatannya, jangan muat turun dari sumber yang meragukan, dan dapatkan aplikasi dari tempat yang dijamin selamat seperti Google Playstore.

Benarkah Google Playstore selamat? Google telah menetapkan beberapa langkah untuk menjamin hanya aplikasi yang selamat digunakan, tersenarai di dalam Google Playstore. Malah, di dalam Android sendiri terdapat satu fungsi keselamatan yang dinamakan ‘Verify Apps‘.

 

 

Verify Apps merupakan satu langkah keselamatan di dalam Android, bagi memeriksa pemasangan aplikasi baru di dalam peranti untuk mengesan sebarang aktiviti yang berpotensi membawa bahaya. Ini kerana pengguna memuat turun aplikasi bukan sahaja dari Google Playstore, kerana Android boleh memasang aplikasi semudah memuat turun fail pemasangan APK dari mana-mana sumber yang tidak diketahui.

Bagaimana Google mengesahkan aplikasi di Google Playstore selamat? Salah satu darinya adalah dengan mengesan peranti yang Mati atau Tidak Selamat (Dead or Insecure – DOI). Sesebuah peranti akan ditanda DOI jika ia tidak lagi membuat pengesahan Verify Apps dengan Google. Ini biasa terjadi apabila sebuah aplikasi yang baru dipasang, mematikan fungsi Verify Apps. Dalam kata lain, aplikasi ini biasanya berbahaya.

Pemeriksaan keselamatan Google aplikasi di Android

Apabila terlalu banyak peranti ditanda DOI, Google akan memeriksa aplikasi apa yang dipasang sebelum ia berhenti menghantar semakan Verify Apps. Jika terlalu banyak aplikasi yang sama dikesan, bermakna ia adalah aplikasi yang merbahaya kerana cuba mengelak dari pengesahan.

Verify Apps dan semakan DOI, adalah salah satu dari langkah keselamatan yang dibuat Google, untuk memastikan persekitaran yang terjamin. Walaubagaimanapun, ia tidak dapat menghalang jika pengguna sendiri mengambil keputusan memasang aplikasi merbahaya dari sumber yang diragui.

Ingat, amalkan penggunaan internet yang sihat untuk keselamatan diri anda.

 

Sumber : TheSkop

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

TECH Wed, 11 Jul 2018

Potongan Harga Sebanyak RM400 Untuk Huawei Mate 10 Pro

Hampir 8 bulan berada di pasaran Malaysia, harga jualan Huawei Mate 10 Pro dikemaskini dengan penurunan sebanyak RM400. Mula didagangkan pada tanda harga RM3099, peranti dengan skrin paparan 6 inci itu kini boleh dimiliki hanya pada nilai […]

Automobile Fri, 29 Nov 2019

你知道这些「故障灯」代表什么吗?

不管是新手司机还是老司机,在驾驶的时候你应该都会遇过车辆出现故障灯,但你是否搞懂部分故障提示灯吗?

TECH Thu, 20 Sep 2018

你像哪个名画人物?快用这个App测看看

美国科技巨头Google除了发展搜寻引擎与网路服务外,近年也致力于推广艺术与文化,并开发Google Arts & Culture应用程式,将整个线上美术馆带进了手机时代。

TECH Tue, 6 Aug 2019

5 Trick Untuk Hasilkan Tulisan Unik Di WhatsApp

Ini dikongsikan kepada anda cara-cara untuk menghasilkan tulisan unik pada aplikasi WhatsApp.

TECH Tue, 26 Feb 2019

密集恐惧症发作! Nokia秀出五镜头旗舰机

当苹果、三星等大厂还聚焦在三镜头上的时候,HMD Global于今年的MWC上率先端出了配有五镜头的新旗舰手机Nokia 9 PureView。

TECH Sat, 22 Dec 2018

5 Kelebihan Laptop Gaming Murah ASUS TUF FX505 dan FX705

Diklaim sebagai laptop gaming termurah yang hadir di Malaysia. Ini menyenaraikan kelebihan ASUS TUF Gamin FX505 dan FX705.

Automobile Wed, 14 Mar 2018

苹果无线充电底座终于要来了!

无线充电这项技术对于众多安卓手机来说已经不新鲜了,但是对于苹果手机用户来说,却是个「新技术」。对于不少手握iPhone 8、8 Plus以及X的用户来说,他们都在苦等苹果一样神器,那就是AirPower无线充电器,到底它会在何时上市开卖呢?

TECH Tue, 30 Oct 2018

Instagram荣登美国青少年最喜爱使用的社群平台

调查显示,全美国有高达85%的青少年平均每月至少使用一次Instagram!

TECH Fri, 6 Jul 2018

Peranti iPhone 2018 Dilapor Akan Hadir Dengan Lebih Variasi Warna

Setiap kali peranti terbaru iPhone diperkenalkan, peminat-peminat mereka pasti tidak akan melepaskan peluang untuk memilikinya. Seperti yang sering terjadi, mereka sanggup beratur panjang sejak awal pagi untuk menjadi antara pemilik terawal bagi peranti iPhone untuk tahun berkenaan. Apple tidak […]

| Live TV