TECH By: Rosli Ab Rahman January 5, 2019 @ 2:56pm

Apa Langkah Google Untuk Memastikan Keselamatan Aplikasi Di Android?

Keselamatan peranti sebenarnya bermula dari diri sendiri. Jangan klik pautan yang tak diketahui keselamatannya, jangan muat turun dari sumber yang meragukan, dan dapatkan aplikasi dari tempat yang dijamin selamat seperti Google Playstore.

Benarkah Google Playstore selamat? Google telah menetapkan beberapa langkah untuk menjamin hanya aplikasi yang selamat digunakan, tersenarai di dalam Google Playstore. Malah, di dalam Android sendiri terdapat satu fungsi keselamatan yang dinamakan ‘Verify Apps‘.

 

 

Verify Apps merupakan satu langkah keselamatan di dalam Android, bagi memeriksa pemasangan aplikasi baru di dalam peranti untuk mengesan sebarang aktiviti yang berpotensi membawa bahaya. Ini kerana pengguna memuat turun aplikasi bukan sahaja dari Google Playstore, kerana Android boleh memasang aplikasi semudah memuat turun fail pemasangan APK dari mana-mana sumber yang tidak diketahui.

Bagaimana Google mengesahkan aplikasi di Google Playstore selamat? Salah satu darinya adalah dengan mengesan peranti yang Mati atau Tidak Selamat (Dead or Insecure – DOI). Sesebuah peranti akan ditanda DOI jika ia tidak lagi membuat pengesahan Verify Apps dengan Google. Ini biasa terjadi apabila sebuah aplikasi yang baru dipasang, mematikan fungsi Verify Apps. Dalam kata lain, aplikasi ini biasanya berbahaya.

Pemeriksaan keselamatan Google aplikasi di Android

Apabila terlalu banyak peranti ditanda DOI, Google akan memeriksa aplikasi apa yang dipasang sebelum ia berhenti menghantar semakan Verify Apps. Jika terlalu banyak aplikasi yang sama dikesan, bermakna ia adalah aplikasi yang merbahaya kerana cuba mengelak dari pengesahan.

Verify Apps dan semakan DOI, adalah salah satu dari langkah keselamatan yang dibuat Google, untuk memastikan persekitaran yang terjamin. Walaubagaimanapun, ia tidak dapat menghalang jika pengguna sendiri mengambil keputusan memasang aplikasi merbahaya dari sumber yang diragui.

Ingat, amalkan penggunaan internet yang sihat untuk keselamatan diri anda.

 

Sumber : TheSkop

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 15 Jul 2018

WhatsApp Uji Fungsi “Mark as Read” dan “Mute” Pada Ruang Notifikasi

Pada tahun ini WhatsApp sudah dikemaskini dengan sejumlah ciri baru untuk menjadikannya sebagai aplikasi pemesejan paling popular. Sedikit demi sedikit ciri diperkenalkan dan melalui versi beta yang terbaru, fungsi “Mark as Read” dan “Mute” boleh […]

TECH Thu, 10 Jan 2019
TECH Mon, 29 Apr 2019

Untuk Anda Yang Sedang Berjuang Berhenti Merokok, Baca Artikel Ini!

60,000 rakyat Malaysia sudah menggunakannya, korang bila lagi?

Automobile Tue, 2 Jul 2019

Cara Mengetahui Pengguna Wifi Anda

Hati – hati ! mungkin ada pengguna lain selain anda ya.

TECH Fri, 28 Dec 2018

Cara Simpan Instagram Stories Orang Lain di Android

Jika anda ingin menyimpannya pada telefon pintar Android, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga, contohnya Story Saver for Instagram.

TECH Thu, 27 Sep 2018

Cara Menghilangkan Iklan di Google Chrome Android Tanpa ‘Root’

Rasa rimas dengan iklan yang sering keluar apabila anda melayari laman web?Terdapat cara yang ingin kami kongsikan untuk anda menghalang ‘pop-up’ yang muncul pada kaca skrin anda.

TECH Tue, 23 Jul 2019

消除心理压力! IG推隐藏贴文按赞数

会影响心情! IG尝试「隐藏贴文赞数」,消除用户心理压力~

TECH Tue, 16 Jan 2018

5 Tips Mudah Lajukan Komputer

Ini dikongsikan beberapa cara untuk melajukan komputer anda tanpa perlu memuat turun sebarang aplikasi.

TECH Sat, 14 Jul 2018

Akaun-Akaun Terkenal Twitter Hilang Ramai Pengikut Di Laman Sosial Tersebut

Sebelum ini, Twitter telah mengumumkan bahawa mereka terpaksa menutup lebih daripada 70 juta akaun palsu bagi menjaga keselamatan dan mengekalkan keselesaan pengguna mereka. Mereka terpaksa menanggung kerugian sehingga RM 12.45 billion akibat daripada tindakan itu. […]

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kementerian Pertahanan Malaysia Larang Warga ATM Guna Tik Tok

Tik Tok adalah aplikasi video pendek yang semakin menjadi perhatian ramai ketika ini dan popularitinya melonjak naik lebih-lebih lagi dirantau Asia. Walaupun ia sekadar hiburan bagi si pengguna, namun Kementerian Pertahanan Malaysia melihat ia membawa […]

| Live TV