TECH By: Rosli Ab Rahman January 5, 2019 @ 2:56pm

Apa Langkah Google Untuk Memastikan Keselamatan Aplikasi Di Android?

Keselamatan peranti sebenarnya bermula dari diri sendiri. Jangan klik pautan yang tak diketahui keselamatannya, jangan muat turun dari sumber yang meragukan, dan dapatkan aplikasi dari tempat yang dijamin selamat seperti Google Playstore.

Benarkah Google Playstore selamat? Google telah menetapkan beberapa langkah untuk menjamin hanya aplikasi yang selamat digunakan, tersenarai di dalam Google Playstore. Malah, di dalam Android sendiri terdapat satu fungsi keselamatan yang dinamakan ‘Verify Apps‘.

 

 

Verify Apps merupakan satu langkah keselamatan di dalam Android, bagi memeriksa pemasangan aplikasi baru di dalam peranti untuk mengesan sebarang aktiviti yang berpotensi membawa bahaya. Ini kerana pengguna memuat turun aplikasi bukan sahaja dari Google Playstore, kerana Android boleh memasang aplikasi semudah memuat turun fail pemasangan APK dari mana-mana sumber yang tidak diketahui.

Bagaimana Google mengesahkan aplikasi di Google Playstore selamat? Salah satu darinya adalah dengan mengesan peranti yang Mati atau Tidak Selamat (Dead or Insecure – DOI). Sesebuah peranti akan ditanda DOI jika ia tidak lagi membuat pengesahan Verify Apps dengan Google. Ini biasa terjadi apabila sebuah aplikasi yang baru dipasang, mematikan fungsi Verify Apps. Dalam kata lain, aplikasi ini biasanya berbahaya.

Pemeriksaan keselamatan Google aplikasi di Android

Apabila terlalu banyak peranti ditanda DOI, Google akan memeriksa aplikasi apa yang dipasang sebelum ia berhenti menghantar semakan Verify Apps. Jika terlalu banyak aplikasi yang sama dikesan, bermakna ia adalah aplikasi yang merbahaya kerana cuba mengelak dari pengesahan.

Verify Apps dan semakan DOI, adalah salah satu dari langkah keselamatan yang dibuat Google, untuk memastikan persekitaran yang terjamin. Walaubagaimanapun, ia tidak dapat menghalang jika pengguna sendiri mengambil keputusan memasang aplikasi merbahaya dari sumber yang diragui.

Ingat, amalkan penggunaan internet yang sihat untuk keselamatan diri anda.

 

Sumber : TheSkop

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 9 Jan 2019

Dua Snapdragon Mid-range Chipsets

Jadi pengeluar chipset yang terkenal dalam industri peranti mudah alih, Qualcomm terus menunjukkan inovasinya. Ya! Mereka juga menyediakan dua chipset terkini yang diramalkan ditujukan kepada telefon pintar kelas pertengahan dan akan tersedia tahun depan.

TECH Thu, 23 Aug 2018

「单手洗碗机」根本懒人救星!

日本研发出一款超特别的「单手洗碗机」只要把盘子放进去,按下按键,就可以轻松洗干净,完全懒人救星!

TECH Mon, 28 May 2018

Instagram Bakal Dedah Ciri Muzik Di Instagram Stories Tak Lama Lagi

Buat anda kaki media sosial Instagram, ini untuk anda – boleh tambah lagu di Instagram Stories

TECH Sat, 1 Sep 2018

Facebook新功能开放用户靠影音赚钱了!

经一年在美国市场推出后,Facebook宣布旗下影音服务Facebook Watch正式在全球推出!

TECH Mon, 23 Jul 2018

PUBG Buang Topeng “Rising Sun” Dari Dalam Permainan

Di dalam permainan PUBG, pemain diberi pilihan untuk melengkapkan diri mereka dengan barangan-barangan yang boleh dicari sepanjang permainan berjalan. Barangan-barangan terdiri daripada pakaian, kelengkapan perang serta senjata api dari pelbagai jenis tetapi baru-baru ini, syarikat […]

Automobile Tue, 14 May 2019

Carsome Opens Up More Inspection Centres Around Malaysia

Carsome is Southeast Asia’s largest used car trading platform​.

TECH Fri, 29 Jun 2018

Fungsi Navigasi Motosikal Untuk Google Maps Diperkenalkan Secara Rasmi Di Malaysia

Mod navigasi motosikal untuk Google Maps akhirnya diperkenalkan secara rasmi di Malaysia pada 28 Jun yang lalu.  Fungsi ini akan membantu penunggang motosikal di negara untuk mendapatkan arah jalan dan tempoh anggaran masa yang terpantas […]

TECH Thu, 19 Dec 2019

Facebook Boleh Jejak Lokasi Pengguna Walau Matikan Tetapan ‘Location’

Mungkin ramai diantara kita yang tidak tahu bahawa kita sedang diintip oleh Facebook. Betul ke? Ya, pihak Facebook telah menghantar dua surat perakuan mengenai mereka mengetahui jejak lokasi di tempat pengguna Facebook. Paling peliknya,  walaupun […]

Events Fri, 1 Nov 2019

Samsung Galaxy Note 10; The Phone That Captures Moments, Not Photos

Don’t leave home without it! Galaxy Note10|10+ is that phone!

TECH Sat, 29 Sep 2018

4 Cara Mudah untuk Menguatkan Isyarat WiFi

cara untuk menguatkan isyarat WiFi supaya sambungan menjadi lebih stabil

| Live TV