TECH By: Rosli Ab Rahman July 13, 2018 @ 3:25pm

Cara Menyembunyikan Foto dan Video di Android

Kamera telefon pintar yang lebih canggih menjadikan ramai orang mudah menangkap pelbagai foto dan video secara langsung dari tangan. Agar kedua-dua fail itu selamat daripada orang yang tidak bertanggungjawab, ciri-ciri biasanya tersedia untuk menyembunyikannya.

Walau bagaimanapun, tidak semua telefon pintar pada masa ini menyediakan ciri-ciri ini. Jika anda seorang pengguna telefon pintar Android dan ingin menyembunyikan fail foto atau video dengan mudah, nampaknya anda boleh mencuba aplikasi berikut yang disebut Galeri Vault.

Sembunyikan foto dan video pada Android

Muat turun aplikasi Galeri Vault dan pasangkannya seperti biasa pada Android. Apabila anda mula-mula membukanya, anda akan diminta untuk membuat kata laluan yang digunakan untuk mengakses fail yang dikunci sekali lagi.

cara menyembunyikan foto dan video di android 1

Kemudian klik butang “+” dan pilih foto atau video yang anda mahu sembunyikan. Jika ya, fail itu akan disembunyikan secara automatik dan tidak muncul di galeri pengguna. Untuk mengembalikan fail ke tempat asalnya, pilih salah satu imej dan klik ikon buka kunci.

Aplikasi yang dibangunkan oleh Team Developer GalleryVault juga mempunyai versi Pro. Sudah tentu, untuk versi Pro ini, anda boleh mendapatkan pelbagai faedah, seperti tanpa iklan, tanpa had memuat naik fail ke awan, buka kunci cap jari, dan banyak lagi. Harga yang ditawarkan untuk versi Pro bermula dari RM 4.00

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 28 Oct 2018

Cara Mengatasi (Remove) Virus Shortcut Pada Komputer dan Pen Drive Anda Kurang 5 Minit

Adakah pendrive anda dijangkiti oleh ‘virus shortcut’?Kami ada jalan penyelesaiannya.

TECH Mon, 8 Jul 2019

太常滑IG!专家:容易变寂寞爱比较

你今天滑IG了吗?英研究:玩太久容易寂寞,爱比较心情差。

TECH Fri, 29 Jun 2018

Google Dedahkan Mereka Tewas Kepada Microsoft Dalam Usaha Mengambil-Alih GitHub

Awal bulan lalu, syarikat Microsoft telah mengumumkan mereka telah berjaya mengambil-alih syarikat GitHub dengan bayaran sekitar $ 7.5 billion(~RM 30.3 billion) ketika itu. Github merupakan sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan berasaskan web kepada pembangun perisian dan pengaturcara. […]

Automobile Sat, 28 Jul 2018

Cara Install GCam di ASUS Zenfone Max Pro M1 Tanpa Root

Ternyata sangat mudah untuk memasang Google Camera modifikasi ke dalam smartphone ASUS ZenFone Max Pro M1. Hal itu bisa kalian lakukan tanpa harus nge-root. Bagaimana caranya?

TECH Fri, 10 Jan 2020
TECH Fri, 6 Sep 2019

Cara Ubah Resolusi Gambar Pada PC

Rakyat Malaysia terkenal dengan swafoto malah boleh dikatakan ramai diantara kita yang sukar bergambar untuk dimuatnaik ke media sosial.

TECH Fri, 9 Aug 2019

Kena Fitnah di WhatsApp, Facebook?

Rupanya ini cara-caranya. Boleh disimpan jika terjadi apa -apa

TECH Tue, 24 Jul 2018

Cara Merakam Video Secara Sembunyi Pada Android

Berikut kami kongsikan cara untuk merakam video secara tersembunyi menggunakan peranti Android.

TECH Thu, 19 Jul 2018

Imej Sebenar Honor Note 10 Dikatakan Telah Tersebar Di Internet

Honor sebelum ini mengesahkan penyambungan semula siri Note mereka yang terhenti pada model Honor Note 8 dengan model baru Honor Note 10 Seperti biasa, semakin hampir model itu dengan hari pelancarannya, semakin banyak bocoran imej […]

TECH Tue, 27 Mar 2018

Merakam Video Secara Sembunyi Pada Android

Pernahkah anda terfikir untuk merakam gambar secara sembunyi mengunakan telefon bimbit anda? Bunyinya persis “James Bond” tetapi hakikatnya, memang boleh! Pada kebiasaannya apabila merakam video memerlukan paparan rakaman pada layar peranti, ini akan menyebabkan agak sukar untuk […]

| Live TV