TECH By: SGMS Putri July 16, 2018 @ 12:39pm

Papan Kekunci MacBook Pro 2018 Dilengkapi Dengan Mekanisma Penyekatan Habuk

MacBook Pro 2018 telah dilancarkan oleh Apple Inc beberapa hari lalu dengan peningkatan spesifikasi seperti cip Intel generasi ke-8 dan juga kad grafik GPU yang baharu.

Namun bukan itu pengguna MacBook Pro nantikan kerana versi MacBook Pro sebelum ini terpalit isu lain yang lebih memeningkan mereka; papan kekunci. Apple Inc memperkenalkan suis papan kekunci terbaru mereka, Butterfly keyboard pada tahun 2015.

Sejak generasi pertama papan kekunci ini diperkenalkan, kebanyakkan pengguna merungut yang papan kekunci mereka tidak lagi berfungsi dengan baik. Apple Inc. juga telah memperkenalkan program penggantian papan kekunci percuma bagi model-model terpilih sahaja.

Masalah ini dipercayai berpunca daripada habuk yang memasuki suis butterfly dan kerana ruang suis yang begitu kecil, menyukarkan lagi kerja-kerja pembersihan dibuat.

Apple Inc. menyelesaikan masalah ini dengan meletakkan lapisan silikon halus di sekeliling suis tersebut bagi menghalang habuk dari memasuki ke kawasan suis. Paten Apple sebelum ini menerangkan perkara yang sama mengenai cara mereka menangani masalah habuk untuk peranti MacBook mereka.

Mekanisma ini mungkin mempunyai membran atau gasket yang menghalang pencemar dari memasuki kawasan di bawah key caps.

Apple Inc. menghadapi beberapa saman dari pengguna mengenai isu papan kekunci butterfly mereka dan Apple sudah pun memperkenalkan program penggantian papan kekunci untuk model terpilih:

  • MacBook (Retina, 12-inci, 2015)
  • MacBook (Retina, 12-inci, 2016)
  • MacBook (Retina, 12-inci, 2017)
  • MacBook Pro (13-inci, 2016)
  • MacBook Pro (13-inci, 2017)
  • MacBook Pro (15-inci, 2016)
  • MacBook Pro (15-inci, 2017)

Untuk menggantikan papan kekunci tanpa perlindungan warranti dari Apple, pengguna sekurang-kurangnya perlu membayar sehingga RM 2,800.

Sumber: HothardwareMakeUseOf

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 20 Aug 2018
TECH Tue, 6 Aug 2019

5 Trick Untuk Hasilkan Tulisan Unik Di WhatsApp

Ini dikongsikan kepada anda cara-cara untuk menghasilkan tulisan unik pada aplikasi WhatsApp.

TECH Sun, 18 Nov 2018

Cara Cari Maklumat Objek Hanya dengan Gambar

Pernah keliru mencari apa nama objek di sekeliling kita? Permohonan berikut akan membantu anda mencari jawapannya.

FESYEN Wed, 27 Dec 2017

Tips Ketahui Cara Untuk Muat Turun Tanpa Had Melalui Rangkaian Selular Buat Peranti iOS

Terbaru, melalui kemaskini iOS 11, pihak Apple telah mempertingkatkan had saiz muat turun kepada 150 MB berbanding 100 MB pada versi yang terdahulu.

TECH Sun, 22 Jul 2018

Tips Cara Buat Kod QR Sendiri

Di zaman sekarang, kemana-mana kita pergi, pasti kita akan melihat kod QR terutamanya di kaunter-kaunter pembayaran.

TECH Tue, 23 Jul 2019

消除心理压力! IG推隐藏贴文按赞数

会影响心情! IG尝试「隐藏贴文赞数」,消除用户心理压力~

TECH Wed, 25 Apr 2018

Bila Harga Menjadi Persoalan Samsung Galaxy A8, Peranti Seksi Kalis Air Bersama Dwi-Kamera Swafoto

Prestasi pembesar suara mono yang sederhana, ciri Live Focus pada kamera selfie yang kurang memuaskan dan harga yang pada kami sepatutnya diturunkan sedikit dalam bersaing dengan peranti kelas pertengahan yang lain.

Automobile Mon, 19 Mar 2018

休旅车比法拉利还快「天门山99弯」10分钟内完走

休旅车天生重心高,纵使马力再大,操控也难与趴低低的跑车相提并论,不过近期Land Rover打破这项「物理定律」,以Range Rover Sport SVR挑战有99个弯道的中国天门山,结果不到10分钟就顺利完走,打破法拉利458 Italia在2016年创下的纪录。

TECH Wed, 4 Jul 2018

“Download Bomb” Kembali Menyerang Google Chrome

Awal tahun ini, Google Chrome terdedah kepada pepijat yang mendedahkah pelayar internet itu kepada serangan “download bomb”. Apabila pelayar internet terkesan dengannya, aktiviti muat turun akan berlaku secara tiba-tiba dan berterusan serta boleh menyebabkan pelayar terus terhenti. Teknik ini kerap digunakan pihak tidak

Hiburan Sat, 14 Jul 2018

TIME Beri Amaran Kepada Telekom Malaysia

Awal minggu ini, kita dihidangkan dengan pengumuman berkenaan pakej unifi Turbo daripada Telekom Malaysia(TM) kepada semua pelanggan mereka. Ia tentunya merupakan satu berita yang amat menggembirakan pengguna internet di Malaysia yang sudah lama mengidamkan internet yang lebih

| Live TV