TECH By: Rosli Ab Rahman July 16, 2018 @ 3:31pm

Cara Menambah Fungsi Fingerprint Selain Membuka Lockscreen

Sistem keselamatan telefon pintar kini lebih moden, dari kata laluan, cap jari, pengenalan muka kepada pengimbas iris. Terutama untuk cap jari, ternyata anda boleh menambah fungsi supaya ia bukan sahaja untuk membuka kunci.

Menggunakan bantuan aplikasi yang disebut Swipe Cap Jari di bawah, apabila anda menggeser jari anda ke atas, ke bawah, ke kiri atau ke kanan, aplikasi akan melaksanakan perintah yang ditetapkan pengguna sebelum ini. Anda boleh menetapkan arahan mudah seperti lampu suluh, pemberitahuan, bar navigasi untuk menjalankan aplikasi dengan hanya sapuan cap jari.

Tambah fungsi cap jari telefon pintar

Berminat mencuba? Mula-mula, muat turun aplikasi Sidang Sidang Khas dan pasang seperti biasa pada Android. Apabila mengaktifkannya, anda mesti menyediakan akses Kebolehcapaian supaya aplikasi dapat berjalan secara optimum.

fungsi lain fingerprint 1

Kemudian pergi ke menu Swik Cap jari dan tetapkan arahan untuk setiap arah. Sebagai contoh di sini, kami menetapkan hala tuju yang betul untuk mengaktifkan lampu suluh, ditinggalkan untuk mematikan lampu suluh, di bawah untuk memaparkan pemberitahuan dan atas untuk menghapuskan pemberitahuan.

fungsi lain fingerprint 2

Di samping fungsi ini, anda juga boleh mengawal kelantangan, tatal, media kawalan, memanggil aplikasi tertentu dan jalan pintas. Untuk rekod, tangkapan skrin dan skrol skrin hanya boleh dilakukan pada Android yang telah di-root.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 22 Jul 2018

Facebook Dan Instagram Larang Akaun Pengguna Bawah 13 Tahun

Sosial media Facebook dan Instagram bakal memperketatkan lagi polisi umur pengguna dimana pemegang akaun dibawah 13 tahun akan dikunci daripada aktif. Mengesahkan perkara tersebut kepada Tech Crunch, Facebook menyatakan sekiranya pengguna akaun tersebut dikenal pasti dibawah […]

TECH Sat, 20 Apr 2019

Water Resistant Atau Waterproof? Cara Kenali Ciri Kalis Air Telefon Anda

Tedapat perbezaan maksud antara ‘waterproof’ dan ‘water resistant’. Anda perlu ketahui jika telefon anda ‘waterproof’ atau ‘water resistant’.

TECH Mon, 5 Nov 2018

孩童玩的App游戏都安全吗?密西根大学:超过9成都有偏差诱导内容!

孩童使用的App安全吗?根据美国密西根大学公布的一份报告,大部分App都含有不适当内容,可能误导学龄前孩子的价值观。

TECH Tue, 10 Jul 2018

Musim Ke-Lima Fortnite Mungkin Membawa Pemain Merentasi Masa

Epic Games akhirnya telah mengeluarkan iklan acah rasmi buat musim ke-lima permainan battle royale itu buat kali pertama. Pengumuman itu dibuat menerusi kiriman Twitter akaun rasmi Fortnite. Dalam iklan acah yang dikirim pada 9 Julai tersebut, mereka memberitahu bahawa musim terbaru itu akan […]

TECH Mon, 11 Jun 2018

Tips Buat Kad Raya Menggunakan Android

Kad raya digital? Terfikir untuk buat kad raya raya dengan menggunakan telefon pintar anda?

TECH Tue, 24 Jul 2018

Asus ROG Phone Bakal Hadir Ke Pasaran Malaysia Secara Rasmi Dalam Masa Terdekat

Pengedar sah bagi Asus di Malaysia, DirectD hari ini telah membuka pendaftaran minat bagi peranti menfokuskan permainan video dari Asus, ROG Phone buat pengguna di Malaysia hari ini. Pengumuman berkenaan pendaftaran minat itu dibuat melalui laman Facebook rasmi mereka sebentar tadi. […]

TECH Tue, 18 Sep 2018
TECH Tue, 9 Oct 2018

Menarik! Jom Ubah Suara Pada Whatsapp

Berikut kami kongsikan cara untuk mengubahnya kepada jenis suara yang unik dan lucu. Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah berikut.

TECH Mon, 18 Nov 2019

恐怖!脸书半年删除32亿假帐户

据路透社报道,社交媒体巨头脸书(Facebook)本周发布最新内容审核报告,称今年4月至9月间删除32亿个虚假帐户,以及上千万则有关虐待儿童和自杀的帖文。

TECH Fri, 2 Nov 2018

5 Tips Menjaga Laptop Supaya Tahan Lama

Untuk laptop anda bertahan lebih lama dan mempunyai jangka hayat yang panjang,kenalah jaga dengan betul.

| Live TV