TECH By: SGMS Putri June 19, 2018 @ 11:16am

Kesan Lokasi Kereta Atau Motosikal Yang Dicuri

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk memasang penjejak lokasi GPS pada kenderaan. Memang banyak kedai yang menawarkan perkhidmatan tersebut, namun apa yang menjadi masalah utama adalah harganya yang sangat mahal sehinggakan ada yang mencecah ribuan ringgit.

Berikut kami kongsikan salah satu alat pengesan GPS yang berharga ekonomi yang boleh anda dapatkan secara atas talian. Bukan sahaja murah, malah ianya mudah digunakan dan mesra pengguna. Untuk makluman anda, artikel ini bukan bertujuan untuk pengiklanan apa – apa produk, hanya sekadar perkongsian.

Kepada yang berminat untuk mencuba, boleh sahaja membuat carian dengan nama Tkstar GPS tracker pada mana – mana laman kedai atas talian seperti lazada, Ali express dan lain – lain.

Berikut adalah peranti yang anda akan dapati. Ianya adalah satu peranti penjejak GPS yang sangat berkesan, tahan lasak dan kalis air.

 

Apa yang menarik, ianya sudah dilengkapi dengan bateri yang boleh diulang caj. Dan bateri tersebut boleh bertahan lebih daripada dua bulan selepas dicaj penuh.

Peranti ini juga dilengkapi dengan magnet yang kuat, dimana anda boleh melekatkannya pada mana – mana bahagian besi pada kenderaan anda.

Cara untuk menggunakannya juga sangat mudah, iaitu dengan hanya berbekalkan simkad yang aktif dan ia memrlukan sedikit “topup” bagi bertujuan penghnataran SMS. Yang mana lokasi terkini akan dihantar terus kepda telefon anda dalam bentuk SMS yang mengandungi pautan lokasi Google Maps. Kami syorkan anda menggunakan simkad yang tiada tempoh luput seperti Onexox dan sebagainya.

Selain menggunakan SMS, ianya juga boleh dikesan secara langsung menggunakan aplikasi yang disediakan khusus untuk peranti ini.

Untuk maklumat tutorial yang lebih lanjut, boleh sahaja rujuk video berikut.

 

Kredit video : Mr Tang

Sangat menarik bukan? Berdasarkan carian yang kami buat, harga yang ditawarkan adalah dalam lingkungan RM160 – RM225 untuk satu unit peranti.

Itulah sahaja sedikit perkongsian daripada kami kali ini, semoga bermanfaat.

Sumber : wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kedai Rasmi NVIDIA Akan Dibuka Secara Rasmi Tidak Lama Lagi

NVIDIA melalui laman Facebook Malaysia mereka telah mengumumkan akan membuka kedai rasmi jenama tersebut di negara ini. NVIDIA terkenal dengan kad grafik yang dipasarkan ke pelbagai lapisan pengguna tetapi pengguna Malaysia tidak berpeluang membeli terus […]

Automobile Thu, 14 Mar 2019

女人不是三宝!男性车祸机率高过女

别再笑女人不会开车,英统计显示男驾驶比女性更容易出事。

TECH Wed, 21 Mar 2018

Cara Menaik Taraf Fungsi Aplikasi Youtube (Android)

Youtube adalah antara aplikasi yang paling digemari semua selepas Facebook.  Kepada yang pengguna tegar aplikasi Youtube, berikut kami kongsikan satu aplikasi alternatif kepada Youtube yang lebih canggih dan menarik paparannya. Dengan paparan versi “Dark” dan […]

TECH Thu, 22 Aug 2019

10月起大马全面停播类比信号!数码信号取代告别「雪花」时代

政府将在10月起,将全面停播类比信号电视,并以数码信号取而代之。

TECH Mon, 23 Jul 2018

Cip Memori Terbaru Toshiba Membayangkan Kapasiti SSD Yang Lebih Tinggi

Solid State Drive (SSD) kini mendapat tempat di hati pengguna bagi menggantikan Hard Disk Drive yang masih menggunakan kaedah konvensional. Samsung sebelum ini mengumumkan proses pembuatan V-NAND generasi ke-5 yang dijangka meningkatkan kelajuan SSD. Toshiba pula mengumumkan pembangunan sampel prototaip […]

TECH Wed, 4 Jul 2018

“Download Bomb” Kembali Menyerang Google Chrome

Awal tahun ini, Google Chrome terdedah kepada pepijat yang mendedahkah pelayar internet itu kepada serangan “download bomb”. Apabila pelayar internet terkesan dengannya, aktiviti muat turun akan berlaku secara tiba-tiba dan berterusan serta boleh menyebabkan pelayar terus terhenti. Teknik ini kerap digunakan pihak tidak […]

TECH Wed, 17 Oct 2018

Nightstream is a New Game You Must Check Out

The game features multiple playable characters, each with their own personalities, motivations, and musical themes!

TECH Mon, 13 Aug 2018

现代人为了交友很敢花钱! Tinder营收主要来自付费订阅

往左滑,还是往右滑?这或许已经是许多人每天生活中,必定花上一小段时间做的事情,在行动世代的影响下,你我的社交管道也很大程度从线下走到线上。许多人已经将寻找伴侣的期待,寄托在手机萤幕上。

TECH Sat, 6 Oct 2018

Jadikan Kad MicroSD Sebagai “Internal Memory” Telefon Pintar

Adakah anda memerlukan ‘extra storage’ untuk telefon bimbit anda? Kami ada cara untuk menukarkan kad micro sd anda daripada ‘external storage’ kepada ‘internal storage’.

Automobile Mon, 4 Nov 2019

SIC Terima E-Mel Kes Curi Di Litar Sepang

Memalukan nama Malaysia bila ada kecurian sebegini

| Live TV