TECH By: Rosli Ab Rahman January 13, 2019 @ 1:00pm

Muat Turun Poco Launcher – Ringan Dan Banyak Perkara Menarik

Poco Launcher bermula minggu ini telah boleh dimuat turun secara rasmi melalui Google Play Store dan juga Mi App Store. Launcher tersebut yang digunakan pada Pocophone F1 boleh dikatakan agak menarik dengan beberapa fungsi terbina dan ringan untuk digunakan pada smartphone lain.

 

 

Sebagai pengguna tegar Nova Launcher Prime, Poco Launcher masih mampu membuatkan saya kagum dengan prestasi launcher tersebut yang dicuba pada Xiaomi Mi Note 3 ( baca kelebihan dan kekurangan Mi Note 3 ).

Pilihan untuk mengubah tetapan launcher buat masa ini masih lagi pada peringkat asas, tiada yang terlalu istimewa. Antara yang menarik perhatian saya ialah kemampuan untuk menyembunyikan aplikasi yang diinginkan dan mengunci nya dengan password atau cap jari, aplikasi disusun mengikut kategori bersesuaian, pilihan mencari aplikasi berdasarkan warna icon aplikasi tersebut dimana ia diasingkan berdasarkan warna dan diletakkan dalam satu kumpulan ( aplikasi dengan  ikon berwarna merah akan diletakkan di dalam satu group etc..) dan beberapa yang lain.

 

Apa yang penting ialah, ianya berkonsepkan minimalistic akan tetapi tidak mengorbankan ciri dan fungsi yang mampu menarik minat pengguna. Poco Launcher ini juga boleh dianggap ringan dan laju. Untuk peringkat awal pengenalan launcher ini, saya mendapati terdapat beberapa bugs dan kadangkala lag mungkin berlaku namun tidak ketara.

 

                    
Tetapan pada POCO Launcher

Bagi yang bosan dengan launcher yang anda gunakan sekarang, mungkin boleh mencuba Poco Launcher ini untuk melihat sejauh mana ia mampu menarik anda untuk kekal menggunakannya.

 

Sumber : Soleheen.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Thu, 19 Apr 2018

OPPO F7「6.2寸全面屏+智能美颜2.0」售价RM1399!

自拍专家与潮流先锋的OPPO F系列手机,今日再添新成员,正式发布:OPPO F7!

TECH Tue, 10 Jul 2018

Grab Super App- Himpunkan Pelbagai Perkhidmatan Dalam Satu Aplikasi Utama

Bukan sekadar aplikasi perkhidmatan perkongsian kenderaan, Grab mahukan fungsi yang lebih banyak lagi untuk aplikasi utama mereka. Itulah misi baru yang bakal dilaksanakan oleh Grab dalam memenuhi keperluan serta kehendak jutaan pengguna. Bagi merealisasikan perancangan […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Samsung Malaysia Kini Mempunyai Gedung Dalam Talian Rasmi

Menerusi perkongsian kepada rakan media, Samsung Malaysia hari ini mengumumkan tentang pembukaan gedung dalam talian rasmi untuk peminat tempatan. Dengan adanya gedung dalam talian rasmi, bakal pembeli lebih mudah dan yakin untuk melakukan sebarang pembelian kerana platform jual beli […]

TECH Tue, 18 Sep 2018

Cara Mengunci Fail Microsoft Office Dengan Kata Laluan

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengunci fail jenis Word, Power Point dan lain – lain, berikut kami kongskan cara untuk anda “encrypt” fail tersebut menggunakan kata laluan.

Contest Fri, 4 Oct 2019

Lebih Canggih Dan Urban, Ini Sebab Kenapa Korang Patut Grab HUAWEI GT 2 Watch

Wow! Lebih bergaya dan trendy dengan Huawei GT2 Watch

Automobile Thu, 6 Dec 2018

停等红灯打到N档较省油?小心频繁打档让变速箱整组坏光光

不说别的,不少驾驶对于变速箱档位的认知,大概仅剩P档停车、D档前进、R档倒退。

TECH Fri, 29 Jun 2018

“unlock” Dengan Cap Jari Untuk Peranti Yang Tiada Fungsi Tersebut

Maklumlah bukan semua mampu memiliki peranti Android dengan fungsi pengimbas cap jari. Apa pun jangan bersedih, berikut kami kongsikan cara untuk mengimbas cap jari dengan menggunakan kamera utama.. Pertama sekali pasang aplikasi  ‘Fingerprint AppLock’ daripada Playstore. Setelah […]

TECH Mon, 3 Dec 2018

Cara Mengatasi Google Play Store Error

kalau anda ada masalah google play store error boleh mencuba tips ini

Automobile Thu, 3 Oct 2019

HUAWEI Lancar 13 Produk Terbaharu Hari Ini

Wow! So, apa tunggu lagi dapatkan produk terbaru yang pastinya hot dari HUAWEI

error: Content is protected !!