TECH By: Rosli Ab Rahman January 13, 2019 @ 1:00pm

Muat Turun Poco Launcher – Ringan Dan Banyak Perkara Menarik

Poco Launcher bermula minggu ini telah boleh dimuat turun secara rasmi melalui Google Play Store dan juga Mi App Store. Launcher tersebut yang digunakan pada Pocophone F1 boleh dikatakan agak menarik dengan beberapa fungsi terbina dan ringan untuk digunakan pada smartphone lain.

 

 

Sebagai pengguna tegar Nova Launcher Prime, Poco Launcher masih mampu membuatkan saya kagum dengan prestasi launcher tersebut yang dicuba pada Xiaomi Mi Note 3 ( baca kelebihan dan kekurangan Mi Note 3 ).

Pilihan untuk mengubah tetapan launcher buat masa ini masih lagi pada peringkat asas, tiada yang terlalu istimewa. Antara yang menarik perhatian saya ialah kemampuan untuk menyembunyikan aplikasi yang diinginkan dan mengunci nya dengan password atau cap jari, aplikasi disusun mengikut kategori bersesuaian, pilihan mencari aplikasi berdasarkan warna icon aplikasi tersebut dimana ia diasingkan berdasarkan warna dan diletakkan dalam satu kumpulan ( aplikasi dengan  ikon berwarna merah akan diletakkan di dalam satu group etc..) dan beberapa yang lain.

 

Apa yang penting ialah, ianya berkonsepkan minimalistic akan tetapi tidak mengorbankan ciri dan fungsi yang mampu menarik minat pengguna. Poco Launcher ini juga boleh dianggap ringan dan laju. Untuk peringkat awal pengenalan launcher ini, saya mendapati terdapat beberapa bugs dan kadangkala lag mungkin berlaku namun tidak ketara.

 

                    
Tetapan pada POCO Launcher

Bagi yang bosan dengan launcher yang anda gunakan sekarang, mungkin boleh mencuba Poco Launcher ini untuk melihat sejauh mana ia mampu menarik anda untuk kekal menggunakannya.

 

Sumber : Soleheen.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 3 Dec 2019

Instagram Kenal “Layout”, Ciri Terbaru Untuk Pengguna Tegar Stories

Pengguna boleh memuatkan sehingga 6 gambar sekaligus dalam satu paparan Stories.

Events Thu, 31 Jan 2019
TECH Sat, 25 Nov 2017

Asli Atau Palsu? Cara Menguji Keaslian Telefon Pintar Anda

Pernahkah anda tertanya-tanya sama ada peranti yang anda miliki selama ini adalah asli atau pun palsu (tiruan)?

TECH Wed, 14 Nov 2018

5 Cara Lajukan Internet handphone Android 2018

Adakah anda ingin melajukan Internet pada telefon pintar anda? Anda perlu cuba aplikasi ini.

TECH Mon, 1 Jul 2019

Modem LTE Untuk Simkad Unifi

Kepada anda yang bercadang untuk membeli modem bagi kegunaan simkad, berikut kami kongsikan 3 modem yang terdapat dipasaran yang menyokong fungsi band 5.

TECH Sun, 11 Mar 2018

Cara Membuka Aplikasi Pada Android Dengan Kaedah Imbasan Cap Jari

Kepada pengguna Android, berikut adalah satu kaedah mudah untuk membuka aplikasi kegemaran anda dengan hanya satu sentuhan cap jari.

Automobile Mon, 2 Jul 2018

「阿拉伯女人开车技术狂」首位女赛车手赛道上好霸气

随着沙地阿拉伯行之有年的女性开车禁令正式于2017年废除,但即便禁令废除,对于「父权至上」的阿拉伯而言,短时间要扭转男尊女卑的刻板印象,恐怕还是有一定难度。

TECH Thu, 5 Jul 2018

Maybank2U Berwajah Baru, Tampak Ringkas Dan Moden

Pelbagai langkah dan cara digunakan pihak bank untuk memastikan pelanggan sentiasa berpuas hati dengan servis yang ditawarkan. Antara bank yang kerap melakukan perubahan terhadap perkhidmatan serta penambahbaikan adalah Maybank dimana mereka tampil dengan antaramuka laman web Maybank2U […]

TECH Thu, 14 Dec 2017

HUAWEI P11 VS IPHONE X

Huawei bakal perkenal P11 yang lebih efektif dan 10 kali ganda lebih baik Face ID nya

TECH Sat, 9 Dec 2017

5 Tips Asas Gunakan Chrome Secara Selamat Daripada Jurutera Sekuriti Google

Google Chrome Adalah diantara yang paling mempunyai ramai pengguna. Justin Schuh yang merupakan seorang jurutera dari Google yang mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang sekuriti telah berkongsi 5 tips berguna untuk para pengguna Chrome.

| Live TV