TECH By: Rosli Ab Rahman January 13, 2019 @ 1:00pm

Muat Turun Poco Launcher – Ringan Dan Banyak Perkara Menarik

Poco Launcher bermula minggu ini telah boleh dimuat turun secara rasmi melalui Google Play Store dan juga Mi App Store. Launcher tersebut yang digunakan pada Pocophone F1 boleh dikatakan agak menarik dengan beberapa fungsi terbina dan ringan untuk digunakan pada smartphone lain.

 

 

Sebagai pengguna tegar Nova Launcher Prime, Poco Launcher masih mampu membuatkan saya kagum dengan prestasi launcher tersebut yang dicuba pada Xiaomi Mi Note 3 ( baca kelebihan dan kekurangan Mi Note 3 ).

Pilihan untuk mengubah tetapan launcher buat masa ini masih lagi pada peringkat asas, tiada yang terlalu istimewa. Antara yang menarik perhatian saya ialah kemampuan untuk menyembunyikan aplikasi yang diinginkan dan mengunci nya dengan password atau cap jari, aplikasi disusun mengikut kategori bersesuaian, pilihan mencari aplikasi berdasarkan warna icon aplikasi tersebut dimana ia diasingkan berdasarkan warna dan diletakkan dalam satu kumpulan ( aplikasi dengan  ikon berwarna merah akan diletakkan di dalam satu group etc..) dan beberapa yang lain.

 

Apa yang penting ialah, ianya berkonsepkan minimalistic akan tetapi tidak mengorbankan ciri dan fungsi yang mampu menarik minat pengguna. Poco Launcher ini juga boleh dianggap ringan dan laju. Untuk peringkat awal pengenalan launcher ini, saya mendapati terdapat beberapa bugs dan kadangkala lag mungkin berlaku namun tidak ketara.

 

                    
Tetapan pada POCO Launcher

Bagi yang bosan dengan launcher yang anda gunakan sekarang, mungkin boleh mencuba Poco Launcher ini untuk melihat sejauh mana ia mampu menarik anda untuk kekal menggunakannya.

 

Sumber : Soleheen.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 7 Oct 2018

Gunakan iPhone Seperti Seorang Jurugambar Pro Dengan 3 Lensa Kamera Ini

Adakah anda gemar bergambar menggunakan Iphone anda dan ingin meningkatkan lagi kecantikan gambar anda?Anda boleh cuba beberapa ‘item’ tambahan yang dianjurkan dalam artikel ini.

TECH Mon, 22 Jul 2019

Google PlayStore Gagal Berfungsi? Cuba Ini

Adakah salah satu langkah ini berjaya menyelesaikan masalah anda atau anda lakukan dengan cara yang lain?

TECH Mon, 6 Jan 2020

Cara Menggunakan Google Maps Live View AR

 Google telah memperkenalkan ciri baru AR yang dikenali sebagai Google Maps Live View untuk pelbagai jenis peranti Android dan iPhone. Ciri yang mula diperkenalkan pada Google Pixel ini menunjukkan navigasi “real-time” dalam Google Maps melalui kamera […]

Automobile Thu, 29 Mar 2018

养车小知识:火星塞( Spark Plug )多久换一次?

火星塞(Spark Plug)一般多久需要更换一次?

TECH Fri, 16 Mar 2018

Cara Membuka Fail PDF Yang Terkunci

Pernahkah anda mengalami masalah untuk membuka fail PDF yang terkunci? Berikut kami kongsikan kaedah mudah untuk membuka fail PDF yang terkunci. Pertama sekali, masuk ke laman sesawang crackmypdf.com   Setelah itu, klik Choose File dan pilih file PDF yang ingin […]

Automobile Fri, 29 Nov 2019

你知道这些「故障灯」代表什么吗?

不管是新手司机还是老司机,在驾驶的时候你应该都会遇过车辆出现故障灯,但你是否搞懂部分故障提示灯吗?

TECH Fri, 11 Jan 2019

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Selepas Galaxy S10 +, kini giliran Galaxy S10 mendedahkan. Adakah Forbes menunjukkan bahagian selongsong dari telefon pintar ini. Mempunyai tiga kamera dan bezel di sekitar skrin yang sangat nipis.

TECH Sat, 12 Oct 2019
TECH Sat, 22 Jun 2019

Aplikasi Android, Cymera Jadikan Camera Phone Seperti DSLR

Cymera mampu jadikan kamera telefon pintar anda seperti DSLR dengan menambah efek padanya.

TECH Fri, 29 Jun 2018

Kemas Kini Terbaharu Instagram: Tambahan Lagu Pada Perkongsian Instagram Stories

Instagram telah mengemas kini pelbagai ciri-ciri yang menarik dalam aplikasi mereka baru-baru ini. Seiring dengan peningkatan populariti Instagram Stories yang kini mencecah 400 juta, Instagram telah menawarkan ciri baharu iaitu sokongan muzik dalam Instagram Stories. Sama […]

| Live TV