TECH By: SGMS Putri July 17, 2018 @ 12:04pm

Selamat Datang OPPO Find X, Skrin Luas Tanpa Takuk Pada Harga RM 3,699

Hari ini telah berlangsungnya pelancaran OPPO Find X untuk pasaran Malaysia dengan majlis perasmiannya berlangsung di Setia City Convention Centre. Tidak mahu mengikut jejak langkah pengeluar lain yang membina takuk pada skrin, OPPO tampil unik dengan pengenalan kamera pop-up, berupaya untuk dikeluar masuk secara mekanikal.

Keunikan yang ditonjolkan berjaya memberi ruang kepada syarikat pengeluar memasang skrin paparan 6.4 inci yang luas sehingga dengan nisbah tertinggi dipasaran ketika ini,93.8%. Malah, Oppo sebelum ini pernah mendakwa bahawa sistem mekanikal kamera ini mampu bertahan sehingga 5 tahun dengan penggunaan normal.

Kesemua kamera peranti ini akan keluar dari bahagian atas peranti sekiranya aplikasi kamera dibuka dan akan menyusur masuk semula selepas keluar dari aplikasi berkenaan. Oppo Find X telah menjadi peranti pertama yang menggunakan sistem berkenaan.

Pemain Video

 
 
00:00
 
00:03
 
 
Pemain Video

 
 
00:00
 
00:03
 
 

Faktor penarik yang ditawarkan untuk peranti ini adalah sistem nyahkunci menggunakan wajah berasaskan model 3D, O-Face, nyahkunci berasaskan suara, O-Moji, Qualcomm Snapdragon 845, Color OS 5.1, dan beberapa ciri yang lain. Ia juga bakal dilengkapi dengan 8GB RAM dan 256GB ROM.

Ia juga dijana dengan bateri berkapasiti 3730 mAh dengan sokongan pengecasan pantas VOOC. Peranti ini dikatakan akan menyokong sistem Android P apabila diperkenalkan nanti. Oppo Find X hadir dengan dua pilihan warna iaitu Glacier Blue dan Bordeaux Red.

Peranti ini boleh dimiliki melalui gedung rasmi dalam talian OPPO Malaysia dan pengedar sah OPPO seluruh negara pada harga RM3,699 bermula 5 Ogos ini. Namun bagi anda yang berminat untuk menjadi pemilik terawal peranti ini, anda boleh mula membuat pra-tempahan di sini bermula 17 Julai dan dapatkan Olike Neo yang bernilai RM 399 secara percuma.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Tue, 17 Sep 2019

Calit, Si Cilik Calit! Kembali Dan InI 5 Sebab Kenapa Korang Wajib Tonton Episod Kali Ini!

Jangan lupa saksikan Calit, Si Cilik Calit! Edisi Selebriti nanti okay!

TECH Sat, 14 Jul 2018

Akaun-Akaun Terkenal Twitter Hilang Ramai Pengikut Di Laman Sosial Tersebut

Sebelum ini, Twitter telah mengumumkan bahawa mereka terpaksa menutup lebih daripada 70 juta akaun palsu bagi menjaga keselamatan dan mengekalkan keselesaan pengguna mereka. Mereka terpaksa menanggung kerugian sehingga RM 12.45 billion akibat daripada tindakan itu.

TECH Mon, 12 Feb 2018

AWAS! BILA ‘CEDUK’ DARI INSTAGRAM!

Beberapa pengguna sekarang sudah mula menerima  kemaskini pemberitahun aplikasi berkenaan. Sesiapa yang sudah update bermakna setiap screenshot yang dibuat dapat dilihat oleh pengguna asalnya.

TECH Tue, 8 May 2018

Gunakan NOMO Jika Bateri Smartphone Habis Ketika Travel Ke Singapura

NOMO adalah powerbank yang direka dari Malaysia oleh pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Pengasas jua CEO NOMO, Foo Jiarong

TECH Wed, 11 Jul 2018

2 Cara Untuk Tambah Kelajuan Pindahan Data Pada “Thumbdrive”

Cara yang sangat mudah dan senang untuk menambah kelajuan ‘Pendrive’ anda untuk peralihan data dengan cepat.

TECH Fri, 8 Jun 2018

Sunting Gambar Berwarna Dengan Latar Belakang Hitam Putih

Artikel kali ini akan menunjukkan cara mudah membuat suntingan gambar berwarna dengan latar belakang hitam putih.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Nokia 6.1 Dan Nokia 8110 Sedia Dibeli Bermula Esok, Jumaat 6 Julai 2018

Sebut sahaja Nokia, mulalah fikiran melayang mengenangkan kisah silam menggunakan peranti dari jenama lagenda tersebut. Pelbagai nama jolokan diberi pada model-model keluaran syarikat yang berpengkalan di Finland itu. Sabun, sembilu, daun, dan bermacam-macam lagi. Mungkin ada diantara

TECH Fri, 25 May 2018
TECH Fri, 25 Oct 2019

Set Dekoder Digital Percuma Bukan Untuk Semua

Hanya Diberikan Pada 2 Juta Isi Rumah Berpendapatan Paling Rendah

| Live TV