TECH By: SGMS Putri July 12, 2018 @ 2:42pm

Uber Dan Grab Diminta Batalkan Gabungan

Bulan April yang lalu, kita telah disajikan dengan berita tentang pengambil alihan Grab keatas Uber untuk perkhidmatan mereka di Asia Tenggara.

Penjualan tersebut menyaksikan keseluruhan operasi di rantau ini dipegang oleh Grab, dan sebagai balasan, Uber Technologies Inc mendapat pegangan saham di dalam Grab sebanyak 27.5%.

Walaubagaimanapun, langkah pengambil alihan ini dilihat seperti monopoli pasaran oleh satu syarikat sahaja dan beberapa pihak berpendapat ia adalah persaingan yang tidak sihat untuk industri.

Antara pihak yang tidak bersetuju dengan perkara ini adalah Suruhanjaya Persaingan dan Pengguna Singapura (CCCS), dimana pihak itu meminta gabungan kedua-dua syarikat dibatalkan.

Selain pembatalan, CCCS juga mahu kedua-dua syarikat tersebut dikenakan denda kerana langkah ambil alih itu dianggap merugikan industri e-hailing serta pengangkutan konvensional di Singapura.

Di Malaysia pula, Kementerian Pengangkutan dikatakan sudah mula mengkaji kesan dari penggabungan Grab dan Uber. Menurut Menteri Pengangkutan, YB Anthony Loke, rungutan mengenai tambang Grab mula meningkat.

Sumber: VentureBeats dan Reuters

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 16 Jul 2018

Vivo NEX Akan Dilancarkan Untuk Pasaran Malaysia Pada 23 Julai

Seminggu lalu Vivo Malaysia ada memberi bayangan tentang kehadiran Vivo NEX untuk pasaran tempatan akan diadakan tidak lama lagi. Lanjutan dari itu, Vivo mula memberikan jemputan majlis pelancaran kepada pihak media dan ia akan berlangsung pada 23 […]

TECH Wed, 28 Aug 2019

Cara Daftarkan Alamat Di Google Map

Apa kata jom cuba daftarkan alamat di Google Maps

TECH Mon, 9 Jul 2018

The World Bank: Sambungan Jalur Lebar Tetap Malaysia Perlahan Dan Tidak Mampu Milik

Satu laporan terbaru The World Bank bertarikh 2 Julai 2018, menyatakan bahawa penggunaan digital oleh perniagaan di Malaysia berada di takuk sederhana dalam kalangan negara yang berpendapatan sederhana rendah. Antara penyebab yang menghalang daripada percambahan ekonomi digital […]

Automobile Mon, 18 Feb 2019

你不知道的事:方向盘竟然比马桶脏4倍!

如果你觉得马桶又脏又臭,我们想说其实你的方向盘很可能比它还脏!

TECH Fri, 27 Dec 2019

Photographer’ Kongsi Tips, Jenis Gambar Patut Ada Dalam Album Kahwin

Bagus tips ini untuk anda yang bakal melangsungkan hari bahagia anda. Abadikan semuanya ya.

TECH Tue, 8 May 2018

有了这种纸质电子书材料「会动的报纸」不再是梦!

还记得哈利波特里面那份配图会动的《预言家日报》吗?现在它们可能要成真了。

TECH Sat, 7 Apr 2018

Cara Tetapan DNS 1.1.1.1 Untuk Lajukan & Stabilkan Sambungan Internet Windows & Android

DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan.

TECH Tue, 2 Jan 2018

11 Perkara Menarik Tentang Google Earth Sepanjang 2017

Selamat ulang tahun pertama Google Earth!

TECH Sat, 21 Jul 2018

Samsung Sekali Lagi Lakukan Serangan Terhadap Apple

Seperti yang kita tahu, Samsung dan Apple ini adalah seperti Real Madrid dan Barcelona dalam dunia bola sepak, atau FIFA dan PES dalam industri permainan video. Mereka mempunyai peminat atau lebih tepat, penyokong mereka sendiri […]

TECH Thu, 26 Jul 2018

BERITA Pemain Dota 2 Di Belanda Kini Boleh Melihat Kandungan ‘Loot Box’ Sebelum Membuat Pembelian

Pemain Dota 2 di Belanda kini sudah boleh melihat kandungan loot box mereka sebelum mereka membuat keputusan membelinya. Perkara ini dikongsikan oleh seorang redditor, Larhf telah mengirim gambar yang mempunyai pernyataan:  Kandungan treasures di rantau ini boleh dilihat dahulu sebelum membukanya. Perkara […]

| Live TV