Trending By: Attiqah Mohd August 26, 2020 @ 3:53pm

5 Fakta Menarik Tentang Sultan Brunei Yang Memiliki Kekayaan Luar Biasa Dari Raja Arab Saudi

Negara Brunei Darussalam merupakan antara salah satu negara yang paling kaya dengan sumber minyak.

Justeru, tidak hairanlah sekiranya kekayaan pemerintah Brunei iaitu Sultan Hassanal Bolkiah mengatasi kekayaan yang dimiliki oleh Raja Saudi.

Ini antara lima fakta mengenai Sultan Hasannal Bolkiah yang ramai tidak tahu

1.Menetap di istana terbesar di dunia

Istana Nurul Iman yang terletak di Bandar Seri Begawan, Brunei pernah mendapat pengiktirafan dalam Guinness Book of Records sebagai istana terbesar di dunia mengatasi kemewahan Istana Versailles di Perancis dan Istana Buckingham di England.

2. Mempunyai ribuan koleksi kereta mewah

Kebanyakan gologan elit sememangnya terkenal dengan minat yang mendalam terhadap kereta mewah, justeru Sultan Brunei tidak terkecuali.

Menurut sumber yang dipercayai, Sultan Brunei merupakan pemilik kepada ribuan koleksi kereta mewah yang disimpan di bawah garaj Istana Nurul Iman. Antara koleksi kereta mewah beliau adalah Mercedes-Benze, Ferrari, Bentley, BMW dan Lamborghini.

3. Kekayaan mengatasi Raja Arab Saudi

Dalam satu laporan, kekayaan yang dimiliki oleh Sultan Brunei dikatakan mengatasi kekayaan yang dimiliki oleh Raja Arab Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Dilaporkan kekayaan Sultan Brunei adalah sejumlah RM 286 trillion manakala Raja Arab Saudi sejumlah RM 243 trillion.4. Pernah berkahwin sebanyak 3 kali

Sultan Brunei pernah berkahwin sebanyak tiga kali namun perkahwinan kedua dan ketiga beliau tidak bertahan lama hanya perkahwinan beliau bersama isteri pertama sahaja yang bertahan sehingga ke hari ini.

5. Memerintah Brunei lebih 51 tahun

Sultan Hassanal Bolkiah merupakan antara pemerintah tertua dan telah mentadbir negara Brunei selama 51 tahun.

Selain dari menjadi Sultan Brunei, Baginda juga memegang jawatan berikut di dalam pentadbiran – Perdana Menteri, Menteri Kewangan, Menteri Pertahanan dan Polis General Inspektor.

Baca artikel berkaitan: Berkahwin Di Usia 17 Tahun, Keanggunan Isteri Putera Mahkota Brunei Masih Jadi Bualan Sehingga Kini

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 14 Jul 2018

Takziah! Perodua Langgar Lori Ragut Tiga Nyawa

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.50 pagi itu, Lobpithai Lee Sern Koung, 25, Tan Hock Lai, 24, maut di tempat kejadian maut di tempat kejadian, manakala Ong Cheng Lian, 23, meninggal dunia semasa menerima rawatan di Hospital Taiping.

Featured Thu, 4 Mar 2021

Bantuan Bersasar Tambahan Untuk Golongan Rentan

Semoga nasib gologan ini terbela..

Featured Tue, 21 Apr 2020
Trending Wed, 20 May 2020

PKPB : Cubaan Balik Kampung Sia-Sia, PDRM Arah Patah Balik

Hormati SOP yang ditetapkan dan jangan degil!

Trending Mon, 10 Sep 2018

Pengecualian SST Untuk Rokok Dan Warung Kecil

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata selepas menerima pelbagai maklum balas daripada para peniaga kedai makanan dan minuman, pengecualian cukai SST ini harus diberikan kepada sewaan warung-warung kecil dalam perkarangan kedai.

Trending Wed, 7 Apr 2021

Dipilih Sebagai Duta Projek, Patung Ejen Ali & Alicia Dipamer di River of Life

Patung figura animasi popular, Ejen Ali dan Alicia mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi yang pertama dipamerkan di lokasi tarikan pelancongan terkemuka River of Life (RoL) yang terletak di pusat bandar Kuala Lumpur bermula 4 April […]

Featured Sun, 2 Sep 2018

Anugerah Berprestij ABPBH Kembali Lagi, Jom Undi Artis Kegemaran Anda!

Tahun lepas, Fattah Amin dah menang kereta. Tahun ini siapa pula?

Trending Thu, 5 Mar 2020

[TERKINI] Sebenarnya Betul Ke Hand Sanitizer Boleh Bunuh Virus COVID-19?

Disebabkan wabak Covid-19, orang pertikaikan sama ada betulkah hand sanitizer pilihan terbaik untuk mencegah dan membunuh virus tersebut?

Trending Sat, 6 Apr 2019

‘Durian Tourism’ Menjelang Tahun Melawat Malaysia 2020

Timbalan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Sim Tze Tzin berkata bahawa pelancong yang akan menjadi sasaran mereka ketika inisiatif ni dilancarkan ialah China, Hong Kong, Australia, Singapura dan Amerika Syarikat. Sim Tze Tzin juga berpendapat […]

| Live TV