Trending By: SGMS Enal December 26, 2019 @ 11:32am

Azhan Rani Dedah Taktik ”Scammer” Hingga Duit Habis Lesap

Dalam dunia yang serba canggih pada hari ini, pelbagai teknologi telah dicipta untuk memudahkan urusan seharian kita. Tidak boleh disangkal lagi bahawa teknologi yang wujud pada hari ini sememangnya mempunyai pelbagai kesan positif dan negatif kepada kita.

Antara kesan negatifnya ialah penipuan. Pada hari ini, banyak kes-kes penipuan yang dibuat oleh sindiket penipuan online ini menyebabkan orang ramai kerugian ribuan ringgit. Justeru daripada itu, adalah amat penting buat kita untuk sentiasa berhati-hati dalam memberikan maklumat peribadi kepada orang yang tidak dikenali.

Terkini, seorang pelakon terkenal bernama Azhan Rani telah berkongsikan pengalaman beliau yang didakwa telah menjadi salah seorang daripada mangsa sindiket penipuan online ini. Menerusi perkongsian yang dibuat melalui akaun Instagramnya, beliau menyeru kepada orang ramai supaya jadikan pengalamannya ini sebagai peringatan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

Haaaa ni nak bagitau contoh #macauscam buat kerja. Ni aku baru dapat message tadi, diaorang akan bagi satu message statement macam ni. Aku takde pun akaun affin bank dan aku takde buat mana-mana tempahan kat trivago pun.

Trick diaorang akan harapkan kau marah dan dah tentu ko akan call number yang warna biru tu. Bila kau call diaorang akan buat-buat macam oh ada orang guna nama kau dan minta segala maklumat kau. Maka kat situ diaorang akan sedut semua duit dalam akaun kau.

Tahun lepas aku kena macam ni juga kononnya ada pembelian dari akaun credit card cimb yang aku tak pernah ada. Tapi masa tu aku bodoh hilang semua duit kerja siang malam aku kat malaun semua ni. Buat report berjam-jam sampai dua balai polis aku kena pergi, last report sampai 6 helai.

Sudahnya setakat legakan hati aku je. Duit kau takkan dapat balik. Tapi itulah pelajaran dia, tahun depan ni aku dah azam bodoh lama takkan dibawa ke tahun hadapan. Sekian moga perkongsian ini dapat jadi peringatan bersama!

Sumber: Azhan Rani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 4 Jun 2018

手指上长出一整排臼齿「惊悚指甲彩绘」胆大才能驾驭

对于女人来说,有干净、漂亮的美甲,已经成为每天造型重要一环,想要来点新鲜的,可以挑战惊悚系指甲彩绘,在手指上打造出逼真的臼齿、鼻子,毛到让人头皮发麻,胆子够大才能驾驭。

Trending Tue, 24 Apr 2018

Berjaya Tukar Nama, Selamat Tinggal Kentut!

Ihsan berkata anak lelakinya sering enggan ke sekolah kerana selalu diejek rakan-rakannya. Lihat betapa besar pengorbanan bapanya kepada anak, sanggup menukar nama!

Trending Sun, 7 Apr 2019

Gambar Seorang Wanita Berbaring Di Atas Kubur, Ada Cerita Di Sebaliknya

Lebih sayu, wanita itu baring di atas tanah kubur yang kelihatan basah tanpa beralaskan kain.

Trending Wed, 27 Jun 2018

Jatuh Cinta Dengan Sahabat Sendiri? Kisah Gadis Ini Bakal Buat Korang Nak Berterus-Terang Hari Ini

Kuat ya dik! Gadis manis ini tidak mampu luahkan semuanya, hanya doa yang mampu dihadiahkan buat Allahyarham Khasrul Haizal Mohd Yusof, sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat beliau…

Trending Sat, 3 Aug 2019
Trending Sun, 1 Sep 2019

Betul Ke Akaun Twitter CEO Twitter Digodam?

CEO Twitter mengeluarkan beberapa tweet yang kurang menyenangkan jadi betul ke kena godam atau..?

Trending Mon, 22 Jun 2020
Trending Fri, 24 Jan 2020
Trending Wed, 14 Nov 2018

起床后先做4件事!上班更有能量,效率更高

人生有许多残酷的现实,像是下着雨的早晨却还是要上班去;别让这样的情绪导致你每日加班,早上醒来先做这4件事。

Trending Mon, 20 Jul 2020

Wajibkan Pemakaian Pelitup Muka Di Tempat Awam

Dalam sidang media yang berkangsung hari ini, kerajaan memaklumkan bahawa mereka sedang pertimbangkan tentang kewajipan pemakaian pelitup muka di tempat awam. Perkara ini khas disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa kerajaan […]

| Live TV