Trending By: SGMS Enal December 26, 2019 @ 11:32am

Azhan Rani Dedah Taktik ”Scammer” Hingga Duit Habis Lesap

Dalam dunia yang serba canggih pada hari ini, pelbagai teknologi telah dicipta untuk memudahkan urusan seharian kita. Tidak boleh disangkal lagi bahawa teknologi yang wujud pada hari ini sememangnya mempunyai pelbagai kesan positif dan negatif kepada kita.

Antara kesan negatifnya ialah penipuan. Pada hari ini, banyak kes-kes penipuan yang dibuat oleh sindiket penipuan online ini menyebabkan orang ramai kerugian ribuan ringgit. Justeru daripada itu, adalah amat penting buat kita untuk sentiasa berhati-hati dalam memberikan maklumat peribadi kepada orang yang tidak dikenali.

Terkini, seorang pelakon terkenal bernama Azhan Rani telah berkongsikan pengalaman beliau yang didakwa telah menjadi salah seorang daripada mangsa sindiket penipuan online ini. Menerusi perkongsian yang dibuat melalui akaun Instagramnya, beliau menyeru kepada orang ramai supaya jadikan pengalamannya ini sebagai peringatan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

Haaaa ni nak bagitau contoh #macauscam buat kerja. Ni aku baru dapat message tadi, diaorang akan bagi satu message statement macam ni. Aku takde pun akaun affin bank dan aku takde buat mana-mana tempahan kat trivago pun.

Trick diaorang akan harapkan kau marah dan dah tentu ko akan call number yang warna biru tu. Bila kau call diaorang akan buat-buat macam oh ada orang guna nama kau dan minta segala maklumat kau. Maka kat situ diaorang akan sedut semua duit dalam akaun kau.

Tahun lepas aku kena macam ni juga kononnya ada pembelian dari akaun credit card cimb yang aku tak pernah ada. Tapi masa tu aku bodoh hilang semua duit kerja siang malam aku kat malaun semua ni. Buat report berjam-jam sampai dua balai polis aku kena pergi, last report sampai 6 helai.

Sudahnya setakat legakan hati aku je. Duit kau takkan dapat balik. Tapi itulah pelajaran dia, tahun depan ni aku dah azam bodoh lama takkan dibawa ke tahun hadapan. Sekian moga perkongsian ini dapat jadi peringatan bersama!

Sumber: Azhan Rani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 19 Mar 2018

Kongsi Teaser Muzik Video Lagu Comel Pipi Merah. Alahai Sweet Sangat Tok Ti…

Pastinya pada saat ini seluruh peminat penyanyi kesayangan ramai ini teruja dan tidak sabar untuk menanti wajah puteri comel yang dilahirkan seberat 3.55 kilogram itu.

Trending Tue, 15 Jun 2021

Bunga Citra Lestari Dijangkiti Covid-19 Selepas Balik Bercuti

Penyanyi dan pelakon terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari dijangkiti virus Covid-19 selepas pulang dari percutian. Menerusi hantaran yang dikongsi oleh Bunga di laman Instagram miliknya, pelantun lagu Cinta Sejati itu sedang menjalani isolasi kendiri selepas […]

Trending Thu, 28 Jun 2018

Man Died After Stung by Jellyfish in Langkawi

They may look like plastic bags but they’re deadly.

Trending Wed, 8 Jul 2020
Featured Mon, 26 Apr 2021

“Makan Je Depan Saya Bulan Puasa, Perkara Itu Tidak Biadab” – Izara Aishah

Isu golongan wanita yang uzur (tidak dapat berpuasa) dan makan secara terbuka di khalayak menjadi perbincangan hangat di laman sosial. Berikutan tular rakaman Tiktok seorang wanita yang tidak berpuasa dan makan secara terbuka ramai yang […]

Trending Wed, 1 Jul 2020
Trending Mon, 5 Mar 2018

‘Tak Ada Masalah Terima Cinta Baru. Tapi, Kalau Boleh..’ – Hafiz Hamidun

Empat bulan sudah bergelar duda, kini Hafiz Hamidun akui bukan mudah untuk melalui proses kehidupan seharian. Lumrah bagi semua orang, perasaan sunyi pasti ada lagi-lagi apabila melihat orang lain sudah berkahwin dan hidup bahagia.

Trending Thu, 1 Aug 2019

Ditipu Wang Simpanan RM123,500 Oleh …

Pesara Wanita Ditipu Wang Simpanan RM123,500 Oleh ‘Pegawai Bank Negara’

| Live TV