Trending By: SGMS Enal December 26, 2019 @ 11:32am

Azhan Rani Dedah Taktik ”Scammer” Hingga Duit Habis Lesap

Dalam dunia yang serba canggih pada hari ini, pelbagai teknologi telah dicipta untuk memudahkan urusan seharian kita. Tidak boleh disangkal lagi bahawa teknologi yang wujud pada hari ini sememangnya mempunyai pelbagai kesan positif dan negatif kepada kita.

Antara kesan negatifnya ialah penipuan. Pada hari ini, banyak kes-kes penipuan yang dibuat oleh sindiket penipuan online ini menyebabkan orang ramai kerugian ribuan ringgit. Justeru daripada itu, adalah amat penting buat kita untuk sentiasa berhati-hati dalam memberikan maklumat peribadi kepada orang yang tidak dikenali.

Terkini, seorang pelakon terkenal bernama Azhan Rani telah berkongsikan pengalaman beliau yang didakwa telah menjadi salah seorang daripada mangsa sindiket penipuan online ini. Menerusi perkongsian yang dibuat melalui akaun Instagramnya, beliau menyeru kepada orang ramai supaya jadikan pengalamannya ini sebagai peringatan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

Haaaa ni nak bagitau contoh #macauscam buat kerja. Ni aku baru dapat message tadi, diaorang akan bagi satu message statement macam ni. Aku takde pun akaun affin bank dan aku takde buat mana-mana tempahan kat trivago pun.

Trick diaorang akan harapkan kau marah dan dah tentu ko akan call number yang warna biru tu. Bila kau call diaorang akan buat-buat macam oh ada orang guna nama kau dan minta segala maklumat kau. Maka kat situ diaorang akan sedut semua duit dalam akaun kau.

Tahun lepas aku kena macam ni juga kononnya ada pembelian dari akaun credit card cimb yang aku tak pernah ada. Tapi masa tu aku bodoh hilang semua duit kerja siang malam aku kat malaun semua ni. Buat report berjam-jam sampai dua balai polis aku kena pergi, last report sampai 6 helai.

Sudahnya setakat legakan hati aku je. Duit kau takkan dapat balik. Tapi itulah pelajaran dia, tahun depan ni aku dah azam bodoh lama takkan dibawa ke tahun hadapan. Sekian moga perkongsian ini dapat jadi peringatan bersama!

Sumber: Azhan Rani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 6 Jun 2018

Tengok Anak Bulan Syawal 14 Jun

Sebanyak 29 tempat dikenal pasti untuk melihat anak bulan Syawal iaitu di Pontian Kecil, Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara, Melaka; Telok Kemang, Negeri Sembilan; Bukit Melawati di Kuala Selangor, Bukit Jugra di Banting dan Balai Cerap Sabak Bernam, Selangor.

Trending Fri, 19 Jan 2018

大妈打保龄球「神技术」砸坏天花板电视

打保龄球洗沟算什么?近日网络流传一段巴西大妈打保龄球的影片,神一般技术的她不但没有碰到任何一支球瓶,更是砸坏了球馆悬挂在天花板的电视,全程恰好都被友人记录下来!

Trending Wed, 25 Mar 2020

Rakyat Disaran Jangan Degil, Batalkan Saja Niat Balik Ke Kampung Halaman Dalam Tempoh PKP

Patuhi lah arahan yang diberikan, untuk kesejahteraan kita bersama

Trending Mon, 29 Oct 2018

Breast Prostheses Exists and are Important To Have

Let’s learn more about our breasts in Pink October.

Trending Mon, 16 Nov 2020
Trending Thu, 19 Nov 2020

3 Lagi Kawasan Dikenakan PKPD Babitkan 4,028 Penduduk

Amalkan SOP dan putuskan penularan Covid-19

Trending Mon, 9 Nov 2020
Trending Wed, 12 Sep 2018

Can You Guess the Malaysian? Most of You Will Fail

This touching video from Celcom teaches us to stop looking at people from only one perspective.

Featured Tue, 13 Mar 2018

Selamatkan Budak Perempuan Tersepit, Air Mata Fazura Buat Netizen Cair

Nampaknya masih ramai yang belum boleh move on dengan majlis resepsi pasangan Fattah Amin dan Fazura yang berlangsung pada Ahad lalu.

Trending Fri, 10 Jul 2020

| Live TV